Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Sezonda Yapılan Bir Çeşme Gezisi

Yazı Dizisi : İzmir Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Gezginler için Sezonda Yapılan Bir Çeşme Gezisi yazması zor bir yazı çünkü son dönemde sürekli yükseliş trendinde olan Ege’nin en pahalı bölgesinden bahsediyoruz.

Bu nedenle yazımda tüm gezgin arkadaşlarımı sezonda güzel ve ekonomik bir tatil geçirebilmeleri için konsept mekanlara, trendlere değil ama ekonomik ve doğru tercihlere yönlendirmeye çalıştım.

Yani bu Çeşme Gezisi tikiler için değildir baştan söyleyeyim. Çünkü Çeşme’yi herkesin görmeye, yaşamaya ve keşfetmeye hakkı var.

Çeşme Gezisi

Çeşme’nin adı tahmin edeceğiniz gibi adıyla ilgili. Burası Osmanlı Döneminde ana ticaret limanlarından biri olduğu için geleni gideni çokmuş. Bu nedenle de şehrin her tarafında çeşmeler varmış. Çeşmeler o kadar çokmuş ki şehrin adı da zamanla çeşme olarak kalmış.

Bu kısa girişten sonra başlayalım o zaman anlatmaya…

Çeşme Gezisi 

Çeşme’ye Ulaşım

-Araba

Çeşme İstanbul’a 579 km (7 saat), Ankara’ya 680 km (8 saat) ve İzmir’e 110 km (1,5 saat) mesafede bulunuyor.

Çeşme Gezisi Gün Batımı

Eğer Çeşme Gezisi için çevre ilçeler de dahil bir gezi planlıyorsanız en doğru yol araba kiralamak ya da bölgeye kesinlikle araba ile gelmek. Çünkü bölgede toplu ulaşım yok/çok kısıtlı.

-Otobüs-Minibüs

İstanbul’dan 10 saatte (130 TL (2018)) , Ankara’dan 10 saatte (110 TL (2018)),  İzmir’den 1,5 saatte (20 TL (2018)) karşılığında Çeşme Terminali’ne ulaşmanız mümkün.

Yukarıda da belirttiğim gibi komşu ilçeler arası ulaşım ise anlaşılmaz şekilde son derece sıkıntılı hatta yok. Örneğin Karaburun-Balıklıova tarafından ya da Sığacık-Seferihisar tarafından Çeşme’ye toplu ulaşım yok. Urla’dan Seferihisar bağlantısı da. Yani her seferinde bir yere direkt gidebilmek için ya Urla’ya ya da İzmir’e dönmek zorundasınız. Çeşme’de ulaşım sistemi tamamen otobana yıkılmış durumda.

Sadece Urla’dan Çeşme’ye günde 4 kez karşılıklı midibüs bağlantısı var. Urla’dan kişi başı 9 TL (2018) bir ücret karşılığında 45 dakikada Çeşme’ye ulaşabilirsiniz.

-Uçak

Çeşme’ye en yakın havaalanı 96 km uzaklıktaki Adnan Menderes Havaalanı. Buradan Havaş Otobüsleri ile Çeşme Terminali’ne azami 1,5 saatte ulaşmak mümkün. Ücret 27 TL (2018). Sefer saatleri için tıklayınız.

Çeşme’de Ulaşım

Çeşme’de eğer kendi arabanız yoksa tüm gezilerinizi dolmuşlar vasıtasıyla yapabilirsiniz. Çeşme Terminali’nden ya da duraklardan saat 08:00 dan itibaren 20 dakikada bir kalkan minibüsler ile 3,5 -4 TL (2018)  bir ücret karşılığında plaj, site vb. tüm yakın noktalara gidebilirsiniz.

Çeşme Altınkum Dolmuşları

Dönüşü de dert etmeyin yazın geç saatlere kadar dolmuş seferleri de devam ediyor. Alternatif olarak bisiklet ve motor da kullanılabilir.

Çeşme Gezisi-Çeşme’de Gezilecek Yerler

-Çeşme Kalesi

Çeşme Kalesi bölgedeki en tarihi ve korunmuş yapı. Çeşme Gezisi kapsamındaki en tarihi ve öncelikli yer.

Hikayesi ise şöyle. Ege kıyıları bildiğiniz gibi Anadolu Osmanlılarca fethedilmeden önce korsan saldırılarına açık bir bölge. Özellikle de Çeşme bölgesi devamlı saldırı altında.

Dikkat ederseniz bölgedeki merkezler Urla, Alaçatı, Seferihisar vb. Çeşme hariç sahilde değil. Bunun sebebi devamlı saldırı altında olan şehirleri sahile değil daha iç bölgelere kurarak koruyabilmek.

Çeşme Kalesi ve Osmanlı Topları

Bölgede sahilde kalan tek ticaret limanı ise Çeşme. Anadolu’dan batıya doğru yapılan ticaret için önemli bir liman. 1400’lü yıllarda Ege kıyıları Osmanlı hakimiyetinde olsa da korsan saldırıları hız kesmeden devam ediyor. Bu dönemin büyük devleti Venedik ise Ege Adalarına ve Akdeniz deniz ticaretine hakim durumda.

Tüm bu sebeplerle Osmanlı hakimiyetindeki Çeşme, Venedik Donanması’nın ana hedefi haline gelmiş. İlk saldırı İstanbul’un fethinden 20 yıl sonra 1472 yılında olmuş.

1500’lü yılların başlarında Osmanlı Adriyatik’te görünmeye başlayınca Venedikliler yaklaşan tehlikeyi görüp Osmanlıyı durdurmak için Çeşme’ye aralıklarla saldırmaya başlamış.

Çeşme Kalesi ve Kırım Hanı Kaplan Giray Han heykeli

O dönemde Osmanlı deniz ticaretini korumak için Çeşme’nin de korunması gerektiğini düşünen II. Beyazıt verdiği emir ile 1509 yılında bu kaleyi yaptırmış. İlk etapta kaleye de 200’e yakın asker yerleştirmiş.

Kalenin üç tarafı derin hendekler ile çevrili. Batı yani sahil tarafı o zaman denize sıfır ve dalgalar tarafından dövüldüğü için hendek yapılmamış.

Çeşme Kalesi girişi ve Sultan II. Beyazıt Cami

Güney girişi ise tepeye doğru ve o zamanlar asma köprülü.  Girişin hemen arkasında ise Sultan II. Beyazıt Cami var. Kırım Savaşı’na kadar kullanılan kale askeri bir özelliği kalmayınca terk edilmiş.

Çeşme Arkeoloji Müzesi

Bugün ise Çeşme Arkeoloji Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor. Müzede 1770 tarihinde Çeşme Körfezinde yapılan Osmanlı-Rus Savaşı sırasında batan gemi ve kadırgalardan çıkan her şeyi  görebilirsiniz.

Kale 08:30-17:30 saatleri arasında ziyarete açık. Giriş ücreti 8 TL (2018). Müzekart geçerli.

Adres: Musalla Mahallesi, 35930 Çeşme/İzmir

-Cumhuriyet Meydanı

Çeşme’nin ana meydanı olan Cumhuriyet Meydanı aynı zamanda Çarşı Caddesi’nin de başlangıç noktasında bulunuyor.

Cumhuriyet Meydanı

Kalenin hemen yanı başında yer alan meydan aynı zamanda tören ve konser alanı görevi de görüyor. Ayrıca o meşhur sakızlı dondurma satan dondurmacılar da bu meydanın etrafında yer alıyor.

Cumhuriyet Meydanı

Meydanda fotoğraf çektirmek için en güzel obje rengarenk süslenmiş at arabaları da var.

-Ayıos Haralambos Kilisesi

Ayıos Haralambos Kilisesi 1829 yılından sonra ibadet etmek üzere Rumlar tarafından inşa edilen bir kilise. Daha önce burada başka bir kilise varmış ama Mora olayları nedeniyle saldırıya uğrayınca Rumlar da korkup bölgeyi terk etmiş. 1829 yılında Rumların geri dönmesine izin verilince de gelip bu kiliseyi inşa etmişler.

Ayıos Haralambos Kilisesi

Restore edilen kilise bugün çeşitli kültürel etkinlikler için de kullanılıyor. Günümüzde nadiren de olsa Sakız Adası’ndan gelenlerce ayin de düzenleniyormuş.

-Çeşme Tekne Turu

Çeşme’de yapılabilecek diğer bir alternatif de tekne turu. Saat 10:30 ‘da hareket edilip  Akvaryum Koyu, Mavi Koy, Mağaralar ve Eşek Adası geziliyor, doya doya yüzülüyor. Saat 17:30 ‘da ise limana dönülüyor.

Çeşme Tekne Turu

Balık, Makarna ve salatadan oluşan menü ise oldukça doyurucu ve güzel. Tüm bunlar için ödeyeceğiniz ücret ise 50 TL (2018). Tel: 0 536 310 05 60

-Balıklıova

Çeşme gezisi kapsamında alternatif bir rota arabayla yarım saat uzaklıktaki Balıklıova olabilir. Bölgede hem denize girilebilecek hem de balık yenebilecek güzel bir sahil köyünden bahsediyorum. Fiyatları ise Çeşme’ye göre çok çok daha uygun.

Balıklıova

Fiyatları ise Çeşme’ye göre çok çok daha uygun. Balıklıova ile ilgili tüm detaylı bilgileri Urla’nın Sakini Balıklıova ‘da Bir Gezi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Balıklıova

Balıklıova’da hem balık hem deniz yapabileceğiniz tek alternatif ise Rıdvan’ın Yeri. Bu özel yer ile ilgili tüm detayları da Rıdvan’ın Yeri , Hem Deniz Hem Balık İsteyenlere başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

Çeşme Gezisi-Çeşme’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Çeşme; Ege sahilleri, rakı-balık ve mezelerden ayrılamayan ve yaşamayı sevenler için de güzel bir yer. Reçel çeşitleri, sakızlı kurabiye, enginar ve kavun en ünlü ürünler.

Çeşme Marina

Neredeyse her mekan kendi özelini yaratıp bunu müşterilerine sunmaya çalışıyor. Çeşit bol. Damak tadı zengin. İşte biz de böyle bir ortamda 2 grup halinde çok kısa bir sürede ayrı ayrı deneyimlediğimiz tat ve mekanları aşağıda sizlerle paylaştık.

-Çeşme Sahil Çapa Restaurant

Açıkçası yeri ve çalan müzikler harika ama gerisi felaket. Tamamen gelgeç bir yer. Lahmacunu çok severim ayrı ama lahmacun fırını açması gereken adamlar deniz mahsulleri işine girmemeli. Bir de şu yardımcı olurum vakasına sakın kanmayın. Ne yapıp edip aynı parayı da değil daha fazlasını sizden alıyorlar.

Şimdiye kadar çok yerde yedim içtim sanırım en kötü 5’e girmeyi hak ediyor. Mezelerin hepsi berbattı. Bazıları en az 3 günlüktü sanırım. İyi ki rakıyı onlar yapmıyor. Muhabbet güzeldi bütün gece her şeyin bu kadar nasıl berbat olabileceğini konuştuk.

Adamlar o kadar işi bilmiyor ki ahtapot güvece tereyağı yerine salça koymuşlar. 5 meze, ahtapot güveç, kalamar ızgara, su, otuz beşlik rakı ve servis ücreti müzik dahil 300 TL (2018).

Onlar size değil ama ben size yardımcı olayım sakın buraya gitmeyin. Kesinlikle uzak durun geceniz zehir olmasın.

-Çeşme Marina Tuzu Biberi

Çeşme’de deneyimlediğimiz ve önerebileceğimiz diğer bir mekan Tuzu Biberi. Kahvaltısı ve ızgara etleri ile ünlü. Hatta kahvaltısı bası sitelerde Türkiye top-10.  Mekan konumu ile de göz dolduruyor. Kesinlikle hoşunuza gidecek.

Çeşme Marina Tuzu Biberi

Deneyimlediğimiz Special köftesi ve Tagliatte Makarna oldukça güzeldi.

Ortam kaliteli ve nezih. Personel güler yüzlü. İlgi alaka yüksek. Dolayısıyla fiyatlar da biraz yüksek.  Kişi başı bir kadeh içki ile birlikte 70-100 TL (2018) arasında bir ücret ödersiniz. Değer mi derseniz ortam ve konum itibariyle kesinlikle değer.

Mekan 08:00-01:00 saatleri arasında ziyarete açık. Menü ve fiyat bilgileri için tıklayınız.

Adres: Musalla Mahallesi, 1016. Sk., 35930 Çeşme/İzmir Telefon: (232) 712 20 90

-Alaçatı Rasim Usta

Alaçatı’da deneyimlediğimiz diğer bir nokta da deniz mahsulleri ile adı öne çıkan Rasim Usta. Ancak yemeklerden çok dikkatimizi çalan müzikler çekti. Eski şarkıları günümüzün ünlüleri seslendiriyor. Bergüzar Korel söylüyor mesela.

Yemeklere gelince genel olarak mezeleri güzel. Balıklar ise orta. Deniz levreğinin kilosu 180 TL (2018), çiftlik levrek ise 35 TL. Yani arada tabii ki fark olacak ama bu kadar olmamalı.

Rasim Usta 1952

Diğer bir konuda porsiyonlar. Mevsimi olduğu için tercih ettiğimiz ızgara sardalyenin porsiyonunda 10 adet balık var. Yunanistan’da ise 20 adet. Fiyatları ise kabaca aynı. Yorum sizin.

Mekan 09:00-02:30 saatleri arasında ziyarete açık.

Adres: Alaçatı Mahallesi, Kemalpaşa Cd. No:54, 35930 Çeşme/İzmir Telefon: (232) 716 84 20

-Meyhane 1861

Çarşı caddesinde Çeşme ortalamalarına göre daha daha uygun fiyatları ile öne çıkan bir mekan iç ve dış dekorasyonu ile de göz dolduruyor.

Meyhane 1861

Ailece gelinebilecek mekanın müdavimlerin tercihi koyu sohbetin yanında kalamar, karides cızlama ve balık köfte. Mekan 11:00-03:00 saatleri arasında ziyarete açık.

Adres: 16 Eylül Mahallesi, No:3, 2001. Sk., 35930 Çeşme/İzmir Telefon: 0537 223 68 83 

Çeşme Gezisi-Çeşme’de Nerede Yüzülür?

Çeşme’ye niçin geldiniz tabii ki yüzmeye. İzmir’in en güzel denizleri bu bölgede. Bölgenin hem kuzey hem de güney plajlarını iki ayrı grup olarak sizler için deneyimledik. Bu konuyu da özel bir konu olduğu için bir Çeşme rehber yazısı içerisinde özet geçmek istemedik.

Altınkum Copacabana Beach

Çeşme denince öne çıkan gezebildiğimiz tüm plajları detaylı bilgiler ve fotoğrafları ile Çeşmede Nerede Yüzülür ? başlıklı yazımızda ele aldık.

Copacabana

Yok ben illaki beach yapacağım diyorsanız bölgede en beğendiğimiz plaj olan Altınkum Plajı bünyesindeki Copacabana’yı öneririm.

Biraz pahalı ama paranızın karşılığını alacağınıza da emin olabilirsiniz. Bu beach ile ilgili tüm detay ve fotoğrafları Copacabana, Çeşme Altınkum Plajı’nda Güzel Bir Beach Club başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Çeşme Gezisi-Çeşme’de Alışveriş

Öncelikle Çeşme’de alışveriş yapmanın özel bir zevk olduğunu belirtmem gerek. Hem evinize hem de hediyelik olarak çok fazla sakızlı kurabiye, reçel çeşitleri vb. yöresel ürün çeşidi var.

Çeşme Marina

Bölgede en kaliteli alışveriş ürün yelpazesini Çeşme Marina bölgesinde bulabilirsiniz. Ancak buralardaki ürünler biraz tuzlu.

Çeşme Marina

Bu nedenle de bizce bölgedeki en önemli alışveriş merkezi bir dükkan ya da AVM değil. Bildiğimiz bir pazar. Cumartesi günleri kurulan Alaçatı Pazarı.

Buradan hem taze meyve sebze hem de kendiniz ya da arkadaşlarınız için reçel çeşitleri, sakızlı kurabiye, giyim, ev eşyası vb. bir çok yöresel ürünü keyifle alabilirsiniz.

Balıklıova Un Kurabiyeleri

Bölgenin en ünlü lezzetlerinden biri de arabayla yarım saat uzaklıktaki Balıklıova Un Kurabiyeleri. Gezinin sırasında yolunuz buradan geçerse aklınızda olsun.

Çeşme Gezisi-Çeşme’de Nerede Kalınır?

Çeşme kalacak yer bulmak için çok zorlanmayacağınız ancak sezonda cep yakan bir bir ortama sahip. Alaçatı, Ilıca, Dalyan, Çiftlik, Altınkum bölgeleri ulaşım bakımından zorluk yaşamayacağınız bölgeler.

Sezonda otel fiyatları kişi başı 150-500 TL (2018) aralığında. Daha uygun yer arıyorsanız pansiyonlar iyi alternatifler.

Yayla Apart Hotel Terası

Biz ise bölgeye kalmaya yönelik değil keşfe yönelik geldiğimizden sezonda merkezde bulabileceğimiz en uygun otelde kaldık.

Yayla Apart Hotel; Aile değil ama tam bir gezgin oteli. Belki otel bile dememek lazım pansiyona daha yakın. Odalarda mutfak ve yemek pişirmek için gerekli malzemeleri bile var.

3 kişi gecelik kahvaltı dahil 300 TL (2018) verdik. Çeşme gezisi için bulabileceğiniz en iyi fiyat. Otel olmasa da en azından terası güzel. Otel eski gerçi ama bizimde zaten fazla bir beklentimiz yoktu. Banyo ve oda mobilyalarının yenilenmesi elzem. Çarşı Cadde’sinde ve uygun fiyatlı olması oteli 1-2 gün için ideal yapıyor hepsi bu.

Değerlendirme

Dilimiz döndüğünce gezginler için alternatif bir Çeşme Gezisi nasıl olabilir bunu ortaya koymaya çalıştım.

Çeşme, tatil yapmak için çok güzel bir yer. Tek sorunu pahalı olması ve bunu göstere göstere istismar eden zihniyet.

Bu zihniyet aslında günübirlik düşünüp insanları istismar ettikçe Çeşme’nin imajına ne kadar zarar verdiğinin de farkında değil.

Altınkum Plajı

Bunun dışında bir sorunu yok Çeşme’nin. Kuzey plajları güzel olmakla birlikte çok rüzgarlı ve dalgalı olduğundan yer seçiminde güney plajlarını seçmek bence daha sağlıklı. Çevresi ile birlikte düşünüldüğünde tatil için 1 hafta, gezgin iseniz 3 gün yeterli bana göre.

Çeşme ve İzmir ile ilgili diğer yazılarımıza İzmir Gezi Rehberi‘nden bakabilirsiniz. Keyifli tatiller…

Exit mobile version