Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Çeşme’de Nerede Yüzülür?

Yazı Dizisi : İzmir Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Tolga Yiğit

Çeşme’nin en güzel plajları hangileridir? Çeşme’de deniz soğuk mu? Çeşme’de Nerede Yüzülür veya Alaçatı’da nerede yüzülür?

Başta ” Çeşme’de Nerede Yüzülür ” sorusu olmak üzere tüm bu sorular tatile gitmeden önce aklımızda dolaşıp duruyordu.

Her yaz yüzmek için en azından iznimizin bir haftasını daha önce gittiğimiz, deneyimlediğimiz şehirleri ve plajları tercih ederek gerçekleştiriyoruz.

Çeşme ve Alaçatı’ya ilk kez gideceğimiz için tatilimizin tadını kaçıracak bir şey olmasından endişeliydik.

Tabi aklınıza şu soruda gelmiş olabilir “Çeşme’ye ilk kez gidiyorsan sen daha önce nerede tatil yapıyordun da Çeşme’ye sıra gelmedi?” diyebilirsiniz.

Aslında bir başka yazıda ele alıp belki de hep birlikte tartışmamız gereken bir konu bu: “ülke içinde tatil yapıp 2. sınıf turist muamelesi görmek mi? yoksa yurt dışında tatil yapıp sadece “turist” muamelesi görmek mi?”

Biz genelde ikinci seçeneği tercih ettiğimiz için Çeşme’ye sıra ancak bu yıl ve biraz da mecburiyetten geldi. Peki Çeşme’de Nerede Yüzülür? Gelin bu sorunun cevabını bulalım.

Pişman mıyız? dersek cevabım “hayır” olur. Ama galiba plajlar dışındaki faktörlerden dolayı biz yine tatil tercihlerimizi eski yerlerimize yapacağız.

İlk olarak Çeşme’nin Ildırı ya da Ildır diye adlandırılan köyüne gittik. Tatilimizin birinci gecesinde burada kalacağımız ve uzun bir yolculuk yaptığımız için serinlemek için bulunduğumuz sitenin görevlisinden denize girebileceğimiz en yakın yeri sorduk.

Ildır’daki Sitenin Şezlong ve Şemsiyeleri

Aldığımız cevap “İştur Sitesinin ön tarafı” oldu. Buraya plaj demek çok mümkün değil ama 50 -60 m uzunluğunda kum sahilden denize giriş yapabiliyorsunuz.

Sahilde şezlong mevcut değil ama sahilden 3-4 m  geride yakın çevredeki sitelerin isimlerini yazarak belirledikleri 20’şer metrekarelik alanlarda kendilerine ait şezlong ve şemsiyeleri var.

Biz sahile inip hasarımızı ve havlumuzu kuma serip denize girdik. Denize girişte suyun içi taş olduğu için içi kum dolu çuvallar dizilmiş ve üzerinden yürüyerek taşlık bölgeyi aşmanız için bir yol yapılmış. Az da olsa dalgalı olan deniz yerdeki kumların hareketlenmesi ile biraz berraklığını yitirmişti.

Deniz içinde poşet, pet şişe, çer çöp yok ama bu (az da olsa) bulanıklık yüzünden görsel olarak çok da cezbedici bir yer değildi. eğer yakın konaklıyor yada ikamet ediyorsanız ve şezlong, şemsiye giriş parası gibi masraflara girmeden denize girip çıkmak istiyorsanız kolay çözüm sağlayacağınız bir yer.

Çeşme’de Nerede Yüzülür?

-Ilıca Halk Plajı

Tatilimizin ikinci gününden itibaren Aya Yorgi Koyuna 500 m mesafedeki Aya Yorgi Hotel By T’ye geçtik. Ancak check-in saatimize kadar günü değerlendirmek için Ildırı’dan yola çıkıp önce Ilıca Halk Plajına gitmeye karar verdik.

Ilıca Halk Plajı uzaktan bakıldığında denizi Maldivlere benzeyen upuzun bir plaj. Plaj üzerinde bazı yerlerde şezlong ve yiyecek içecek hizmeti veren yerler de var.

Çeşme’de Nerede Yüzülür – Ilıca Halk Plajı

Biz tercihimizi ücretsiz girilen alandan yana kullandık. Kendi şemsiyenizi ve hasırınızı getirdiyseniz denize girip çıkmak için ideal bir yer.

Bir kaç eksiği var bunlar da halkın girdiği bölümde soyunma kabini, duş ve tuvalet olmaması.

Çeşme’de Nerede Yüzülür – Ilıca Halk Plajı

Deniz ise dalgasız durgun ve berrak bir suya sahip. Mercan rengi ve sıcaklığı da gayet iyi olan bu denizden insan hiç çıkmak istemiyor. Bu arada sürekli balıklarla yüzdüğünüzü de hatırlatmam lazım.

-Aya Yorgi Plajı

Çeşme’deki tatilimizin kalan günlerinde Aya Yorgi otele geçince ve resepsiyonistten Aya Yorgi koyundaki Beach’lerden üçüne ücretsiz giriş yapabileceğimizi öğrenince değerlendirmeye karar verdik. Bunlardan tercihimiz Otoparkı da ücretsiz olan Cove Beach oldu. Daha önce Babylon olan yer bu yıl Cove olarak faaliyete başlamış.

Çeşme’de Nerede Yüzülür – Aya Yorgi

Mekan nezih bir tasarıma ve kısık düzeydeki müzik yayını ile sakin, huzurlu bir ortama sahip.

Çim alanda yer alan şezlonglar palmiye ağaçlarının arasında. Bu yüzden saatler içerisinde güneş yer değiştirdiğinde yere sabitlenmiş şemsiyeniz güneşi engellemiyorsa bu kez palmiyeler gölge yapabiliyor. Tabi güneşlenmek isteyenler için daha açık alanlar da var.

Cove Beach – Aya Yorgi

Bu arada Cove’da ekstra ücret ödeyerek kullanabileceğiniz bir şezlong alanı daha var. Bu alan içinde şezlonglar biraz daha seyrek sıralanmış. Ama standart ödeme ile girilecek bölümde de rahatlıkla tatilinizi sürdürebilirsiniz.

Bir şeyi hatırlatmam lazım biz eylül ayının 2. haftası içinde tatile gittiğimiz için plajların, Çeşme’nin ve az da olsa Alaçatı’nın bile sakin, daha az insanın olduğu bir tatil geçirdik.

Hatta Cove’da bizi karşılayan görevli bile sezon bitti bu yüzden size sunacağım boş şezlong alternatiflerim çok fazla dedi. Aslında kim ile konuştuysak çok yoğun bir sezon geçtiğini ve şu anda da biraz olsun nefes alabildiklerini söylediler.

– Aya Yorgi Koyu Cove Plajı

Aya Yorgi Hilal şeklinde bir koy. Cove plajı bu koyun bir ucunda yer alıyor. Yani ilk plaj biziz diyebiliriz. Plaja 6-7 basamaklık bir taş merdivenden iniyorsunuz. Plaj dediğimiz bölüm 25-30 metrelik bir yer ve kum değil taş bir plaj.

Cove plajının iki iskelesi var ve oradan denize merdivenle girerseniz suyun derin bölümüne ulaşabiliyorsunuz.

Eğer sağından yani iki iskelenin ortasından girerseniz suyun içindeki taşlar bitmeden derinleşiyor. Kum bölüme ulaşamıyorsunuz.

Ancak en soldan girerseniz yandaki plajın önündeki sığ alana da denk geliyor ve koyun iç bölümünde hem de kum alanda uzunca bir mesafe ilerleyebiliyorsunuz.

Denizi temiz, belirli bir alan hariç harika bir kum zemin var. Diğer plajlardan birinden yapılan müziğin sesi de bize gelmese her şey harika olacaktı.

-Altınkum Plajı

İzmir’e ve Çeşme’ye gittiyseniz mutlaka gitmeniz gereken plajlardan birisi de Altınkum Plajı. İçinde halk plajı yani ücretsiz girilecek bir bölümün de (ki biz orayı bulamadık) olduğu bu plajda da yine paralı yeme içme, şezlong vs. hizmeti alabileceğiniz beachler var.

Copacabana ile ilgili yazıyı fotoğrafa tıklayıp okuyabilirsiniz. Biz beach olarak adlandırılamayacak olan İbo’nun yerini tercih ettik. Küçük bir otoparkı olan bu yerde sadece şezlong, şemsiye, soyunma kabini ve duş hizmeti alabiliyorsunuz. Tuvaleti bile olmayan bu yerde tabi içecek su bile satılmıyor. Kişi başı 10 TL’ye (2018) otopark dahil bu hizmetlerden faydalanabiliyorsunuz.

Hemen arka planda kalan ve İbo’nun yeri ile neredeyse içi içe olan bir tesis daha var. Burada da ücretli olarak, yiyecek içecek ve tuvalet hizmetlerinden yararlanabiliyorsunuz. Bu mekanın şezlongları bizim bulunduğumuz kum sahilden biraz geride ve çim alanda. Altınkum plajının sahili güzel bir kumdan oluşuyor. Ve bu kum denizde de devam ediyor.

Yukarıda yazdığım tüm plajlara göre suyu biraz daha soğuk olan bu plajın denizi çok berrak ve neredeyse çarşaf gibi. Bizim bulunduğumuz gün az da olsa rüzgar vardı. Çok sıcak bir gün de serinleten bu harika denizin bir handikabı var o da balıklar. Diğer plajlarda da balıklarla yüzmüş ve balıkları temiz berrak suyun içinde rahatlıkla görmüştük ama burada gördüğümüz balıklar diğerleri gibi durmuyor ve gelip sizi ayağınızdan ya da bacağınızdan ısırıyor.

Çeşme’de Nerede Yüzülür derken balıklara yem olmak istememiştik 🙂 Tabi ısırma demişken bunu Jaws filmi veya Piranha filmindeki durumlar gibi düşünmeyin. Çok kısa süreli şekilde ayağınızın bir yerine iğne değmiş gibi düşünün. Nasıl olduğunu bilmiyorum ama sanırım balıklar dişlerini değdiriyorlar. Yani tümüyle dişlerini geçiremiyorlar. Zaten boyu 5-7 santim civarında olan bir balığın daha fazla bir şey yapması çok da mümkün değil.

Eğer su içinde hareket etmezseniz daha kolay hedef oluyorsunuz. Ama arkadaşlarınızla bir şeyler oynar ya da yüzerseniz balıkların hedefi olmanız zor. İbo’nun Yeri çok küçük bir koy. Bir tarafında kayalıklar diğer tarafında ise toprak küçük bir tepelik var.

Bu toprak alanın olduğu yerde merkezden gelen minibüsün son durağı bulunurken durağın diğer tarafında ise plajın uzunca olan bölümü ile hem beachler hem de ücretsiz halk plajı var.

Bu küçük koyda şamandıralarla derinlik sınırı belirlenmiş. Eğer kayalık taraftan değil de diğer tarafa daha yakın yerden denize girerseniz uzunca bir mesafe su çok derinleşmeden ilerleyebiliyorsunuz.

Değerlendirme

Çeşme’de Nerede Yüzülür sorusuna umarım cevap verebilmişizdir.

Plajlar harika, deniz temiz (insanlardan kaynaklı kirlilik yok) ve güzel. Kimi dalgalı kimi çarşaf gibi plajların doğası çok güzel.

Eğer şansınız yaver giderse kaldığınız otel plajlara ücretsiz giriş sağlamışsa ya da doğru lokasyonları yani İbo’nun Yeri gibi ucuz yerleri veya halk plajlarını tercih ederseniz masrafların az olduğu ekonomik bir tatil yapabilirsiniz.

Aksi takdirde son dönemdeki kur artışını bir kenara bırakırsak Alaçatı ve Çeşme fiyatları yurt dışından daha uygun değil. Bunu ayrı bir yazı ile değerlendireceğiz.

Çeşme, çeşme plajları ve İzmir ile ilgili diğer yazılarımıza İzmir Gezi Rehberi‘nden bakabilirsiniz. Keyifli tatiller…

Exit mobile version