Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Kopenhag Ulaşım Sistemi

Yazı Dizisi : Kopenhag Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Aslında Kopenhag Ulaşım Sistemi kapak fotoğrafından da anlaşılacağı gibi bisiklet üzerine kurulmuş bir sistem ancak diğer ulaşım modları da oldukça iyi çalışıyor.

Şehri rahat gezebilmek için öncelikle Kopenhag Ulaşım Sistemi hakkında bilgi sahibi olmak şart.

Kopenhag gezimde neredeyse her türlü aracı kullandım. Bu nedenle bu konuyu siz gezginler için aşağıda geniş bir şekilde ele aldım.

Kopenhag Ulaşım Sistemi

-Kopenhag Kastrup Havaalanı (GPH)’ndan  Şehir Merkezine Geliş ve Gidiş

Öncelikle şunu belirtmeliyim. Genel olarak bloglarda kişisel sağlık sigortalarının yapılmasının şart olduğu ve havaalanında kontrol edildiği ifade ediliyor. Danimarka’ya girişte kimsenin sağlık sigortasını görmek istemiyorlar ancak siz yine de kendi emniyetiniz için 30.000 € bedelli sağlık sigortası yaptırın.

8 günlük sigorta için ödeyeceğiniz bedel sadece 31 TL (2018). Riske atmaya değmez. Bu sizin güvenliğiniz için de olması gereken bir şey. Diğer taraftan girişte ne için geldiğiniz ve nerede kalacağınız konusunda hazırlıklı olun. Ben her gittiğim yerde makinemi gösterip fotoğraf çekmeye geldim dediğimde genel olarak hoş karşılanıyorum. İş hiç uzamıyor.

Siz THY ya da Pegasus fark etmez Terminal 2 den ülkeye giriş yapıyorsunuz. Metroya ise Terminal 3 den bineceksiniz.  Dönüşte de böyle olacak. Siz yine Terminal 2’ye gideceksiniz çünkü THY veya Pegasus’un bagaj alım noktaları Terminal 2’de bulunuyor.

-Copenhagen Card

Sizin için Kopenhag Ulaşım Sistemi ana elemanı Copenhagen Card. Ülkeye giriş yaptıktan sonra ilk yapacağınız şey bagajınızı aldıktan sonra metroya doğru yürüyüp terminal 3 den çıkar çıkmaz soldaki koridora gidip orada göreceğiniz danışmadan size süre olarak en uygun olan Copenhagen Card’ı  hiç düşünmeden almak. Çünkü siz buraya gezmeye geldiniz ve şehir Dünya’nın en pahalı 10 şehri arasında bulunuyor. Eğer kart için bu para çok derseniz emin olun daha ikinci otobüse binmeden pişman olursunuz.

Copenhagen Card

Bu kart ile şehir içerisinde olmak kaydıyla her türlü ulaşım aracına sınırsız binebilir 80’in üzerinde kule, müze, saray vb. noktaya ücretsiz girebilir, ücretsiz tekne turu yapabilir ve birçok yerde indirim alabilirsiniz. Ayrıca kart ile birlikte şehir rehberi ve haritası da veriyorlar.

Fiyatlara gelince 1, 2, 3 ve 5 günlük kartlar var. Çocuklar için ücret yarıya düşüyor. Ben 2 günlük  kart için 320 TL (2018) ödedim. Harcadığım ücreti ise sadece ulaşım bazında karşıladım. Kendinize uygun kartı seçmek için tıklayın.  Kartı isterseniz telefonunuza indirmeniz de mümkün.

-Metro

Buradan gidiş için en uygun araç ise hiç şüphesiz metro. Kartınızı aldıktan sonra aynı yönde yürümeye devam edin. Metro çıkışını göreceksiniz. Kalacağınız yer neresiyse aşağıdaki metro haritasında en yakın metro istasyonunda inin daha sonra da gerekiyorsa kalacağınız yere götürecek otobüse kartınızı göstererek binin.

Kopenhag Metrosu

Merkez bölgede kalıyorsanız Christianshawn ile Nørreport arasındaki bölgedesiniz demektir. Giderken sorun yok ama dönerken sakın yanlışlıkla M1 metrosuna binmeyin. Uçağınızı kaçırabilirsiniz. Metrolar 7/24 çalışıyor ve gündüzleri 2-6 dakikada/geceleri 7-20 dakikada bir geliyor. 20 dakikada şehir merkezindesiniz.

Biletleri otomatlardan alıyorsunuz. Tek bilet ise 25 TL (2018). Sanırım şimdi anlamaya başladınız. Yanınızdaki 12 yaş altı 2 çocuk ücretsiz. Bağlantılı otobüs, tren ya da metro seferleri de bir saat boyunca ücretsiz.

-Otobüs

A serisi otobüsler 24 saat çalışıyor. 10 dakikada bir geliyor. S serisi otobüsler 20 dakikada bir geliyor ancak daha az durağa uğruyor. N serisi otobüsler ise sadece gece çalışıyor. Otobüs biletlerinin fiyatı ise 15 TL (2018). Hangisine binmeniz gerektiğini ise  size verilen haritadaki sarı hatlara ve numaralara bakarak çözebiliyorsunuz. Her şeyi öğrenmeniz sadece 1 gün alıyor.

-Tren

Şehir dışına çıkmayacaksanız işinize yaramayacağından bu konuya girmedim.

-Bisiklet

Danimarkalılar inanılmaz bisiklet aşığı bir millet. Bisiklet burada çok önemli bir ulaşım aracı olarak kullanılıyor. Yani Kopenhag Ulaşım Sistemi ana unsuru bisiklet.

Nørreport Metro İstasyonu

Hava soğuk yerler kaygan vb. onlar için hiç bir önemi yok. Fotoğrafta gördüğünüz gibi bisikletinin yerini unutup bulmaya çalışanlara her yerde rastlayabiliyorsunuz.

Kopenhag Ulaşım Sistemi ve Bisiklet

Özellikle sabah işe gidiş ve akşam işten dönüş saatlerinde çok büyük bir bisiklet trafiğine şahit oluyorsunuz.

Kopenhag Ulaşım Sistemi ve Bisiklet

Gördüğünüz gibi burada bisikletlere ayrılan bir şerit ya da Hollanda gibi dar bisiklet yolları yok. Bisikletlerin kendi yolları var ve araba gibi hareket ediyorlar. Trafik kuralları aynen onlar için de geçerli. Ancak trafikte yayalardan sonra kesin öncelikleri de var. Bu nesil sağlıklı olmayacak da kimler sağlıklı olacak.

Kopenhag ile ilgili diğer yazılarımız için Kopenhag Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version