Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Milano’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Yazı Dizisi : İtalya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Milano’ya kadar gidip Milano’da Ne Yenir, Nerede Yenir? kapsamında bir yazı yazmadan Milano’yu anlatmak oldukça zor olacağından şehir ile ilgili ilk kapsamlı yazımın bu konuda olması gerektiğini düşündüm.

Gerçeği söylemek gerekirse Milano’da gördüğüm ortalama yemek kültürünün öncelikle hamur işi ve türevleri üzerine kurulu olduğunu söylemek zorundayım. Ancak dikkatimi çeken diğer bir olgu kesinlikle kendi peynirlerini hatta yöresel peynirlerini kullanmaları.

Özellikle menülerde daha çok mantı, risotto, pizza ve makarna çeşitlerini görebilirsiniz.

Yemek başlangıçlarında ise mutlaka zeytinyağı ve acı sos ikram olarak servis ediliyor. Balzamik sirke zaten vazgeçilmezleri. Su ise gazlı ya da gazsız olsun paralı olarak veriliyor.

Fiyatlar ise modanın merkezi Milano’dan bir hayli etkilenmiş durumda. Genel olarak Avrupa şehirlerine göre daha pahalı bir şehir. Restoranlarda ise kişi başı yaklaşık 2 € servis ücreti alınıyor.

Milano’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Bu özet bilgilerden sonra bu yazımda sizlere talep gören, fiyatları ortalama ve altı olan ancak gezinizi de bir o kadar güzelleştireceğini düşündüğüm yer, mekan ve tatlardan bahsedeceğim.

Böylece en azından zaman, bütçe, tercih kriterleriniz çerçevesinde yapacağınız planlamalar için bir nebze olsun olumlu katkı yapabileceğimi düşünüyorum.

Ne de olsa  bir gezinin en güzel ve öğretici yanlarından biri de işte bu kaçamayacağımız tatlar ve mekanlar değil mi ?

Milano’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Milano’da Ne Yenir, Nerede Yenir? kapsamında yazının daha iyi anlaşılabilmesi için şehri en çok gezeceğinizi düşündüğüm Navigli, Brera ve Duomo olarak 3 bölgeye ayırdım ve bu 3 bölgede deneyimlediğimiz yerleri sizler ile paylaştım.

Navigli

Milano’da Ne Yenir, Nerede Yenir? konusuna bölgesel olarak baktığımızda Milano’da ilk önce değerlendirilmesi gereken yerlerden ilkinin kesinlikle Navigli olduğunu söyleyebilirim.

Navigli

Navigli, Milanolular için artık iş çıkışında güzel vakit geçirilecek bir eğlence, eğlenirken de bir şeyler atıştırmak ya da yemek yemek üzerine odaklanmış özel bir bölge.

Naviglio Grande

Tüm bölgede Naviglio Grande Kanalı ve ona çıkan sokaklarda ister oturarak ister ayak üstü takılacak bir çok mekan bulmak mümkün. Burası sadece Milanoluların değil turistlerin de gözdesi. Biz de akşam yemeğimizi 1890 yılından beri aynı yerde faaliyet gösteren Buona Forchetta Ristorante ‘de yedik.

-Buona Forchetta

Buona Forchetta

Burası İtalyan mutfağına özgü yerel bir restoran. En başta deniz ürünleri seçimlerine baktığımda buranın Hırvat ya da Sloven orijinli bir yer olduğunu düşünsem de garsonlardan yerel bir İtalyan restoranı olduğunu öğrendim.

Collezione Vecchia Milano

Bize servis yapan garsonumuz oldukça sevecen ve ilgiliydi. Servis ile ilgili genel olarak sıkıntı yaşamadık. Deneyimlediğimiz yemeklere gelince;

Fritto Misto

Karışık deniz ürünleri (Fritto Misto) kızarmış karides, kalamar ve midyelerin karışımından oluşuyor. Salata ile birlikte sunulan tabak oldukça doyurucu ve lezzetli.

Tagliata a Scelta

Dilimlenmiş ızgara biftek (Tagliata a Scelta) isteğinize göre Porcini Mantarı, Grana Peyniri ve fesleğen eşliğinde sunuluyor. Orta pişmiş dilimli et parçaları lavaş ile birlikte servis ediliyor. Çok lezzetli ve oldukça doyurucu.

Pizza dello Chef

İtalya’da ülkemizde olduğu her restoranda şefin kendisine ait bir spesiyali var. Bu mekanda da spesiyal bir pizza. Domates ve mozarella peyniri ile pişirilen pizzaya kalamar, karides ve midye eklenmiş. Harika ve doyurucu bir tat.

Pizza Pugliese

İsteğinize bağlı olarak sadece mozarella peyniri, domates ve çiğ kırmızı soğandan oluşan Pizza Pugliese de tercih etmeniz de mümkün. Gerçekten çok güzel.

Orecchiette a Scelta

Puglia Makarnası ve pesto sos ile yapılan Orecchiette a Scelta da oldukça güzel.

Gördüğünüz tüm yemeklerin hepsi harika, fiyatları ise 10-16 € arasında değişiyor. Yemeklerin yanına da tercihinize bağlı olarak İtalyanların ünlü birası Moretti ya da yöresel bir sofra şarabı (Vini della Casa Rosso o Bianco) alabilirsiniz. 1 litrelik şarap ya da bira sürahileri 9-11 € arasında değişiyor. Şişe su 2 €, her türlü gazlı içecek 3,5 € bedelle satılıyor.

Güzel bir akşam geçirdiğimiz mekandan oldukça memnun kaldık.  Kesinlikle tavsiye ediyorum.

Mekan 11:30-02:00 saatleri arasında açık.

Adres: Via Casale, 5, 20144 Milano  Yeşil Hat Metro 2  Genova FS Metro İstasyonu’na 200 metre mesafede bulunuyor.

Int: Facebook’dan Buona Forchetta‘nın sayfasına bakabilirsiniz

Brera

Milano’da Ne Yenir, Nerede Yenir? konusuna bölgesel olarak baktığımızda Milano’da ikinci olarak  değerlendirilmesi gereken yer mutlaka Brera olmalı.

Brera

Brera Milano’nun en lüks bölgesi. Bu bölgede insanların giyimleri tam da Milano’nun modasını gerçekten yansıtıyor.

Via Brera

Yemek için ise tüm restoranların toplandığı Via Brera tercih ediliyor. Burası da Navigli gibi sadece Milanoluların değil turistlerin de gözdesi. Biz de sokağın hemen başında bulunan New Art Ristorante ‘de öğle yemeğimizi yedik.

-New Art Ristorante

İtalyan mutfağına özgü Milano tarzında küçük yerel bir restoran. Menü oldukça zengin ancak makarna ve pizza ağırlıklı. Et yemek çeşitleri de mevcut.

New Art Ristorante

İtalya’da dekorasyona gerçekten çok fazla önem veriliyor. Genel olarak mekanlar dekorasyon ile öne çıkmaya, kendinden söz ettirmeye çalışıyor.

New Art Ristorante

Bize servis yapan garsonumuz oldukça nazik ve ilgili biriydi. Servis ile ilgili genel olarak bir sıkıntı yaşamadık. Bir sürpriz dışında…

Galatasaraylı Nagatomo daha önce İnter futbol takımında oynarken sanırım buraya da uğramış. Ancak, bu sürpriz gerçekten hoş oldu. Deneyimlediğimiz yemeklere gelince;

Linguine ai Frutti di Mare

Linguine ai Frutti di Mare, bildiğimiz spagettiden değil de daha kalın bir makarna çeşidi olan Linguine ile yapılıyor. Kalamar, karides, ahtapot eklenip domates sosu ile birlikte sunuluyor. Gerçekten çok güzel bir lezzet ama keşke bir de doyurucu olsa…

Spaghetti al Vongole

Spaghetti al Vongole, hayatımda yediğim en iyi spagetti idi. Özellikle küçük deniz tarakları ile bütünleşince harika bir tat haline gelmiş. Zeytinyağ ile de zenginleştirilmiş. Müthiş bir lezzet. Rahatlıkla ikinci tabağı da isterseniz.

Yediğimiz yemeklerin hepsi de birbirinden güzeldi. Gördüğünüz tüm yemeklerin fiyatları 14-16 € arasında değişiyor. Pizza çeşitleri de 10 € civarında.

Yemeklerin yanına da tercihinize bağlı olarak İtalyanların ünlü birası Moretti alabilirsiniz. 50 cc Moretti bira 7 €,  Şişe su 4 €, her türlü gazlı içecek 5 € bedelle satılıyor. 

Genel olarak bu mekandan oldukça memnun kaldık. Güzel bir akşam geçirdik. Kesinlikle tavsiye ediyorum.

Mekan 11:30 23:30 saatleri arasında açık.

Adres: Via Brera, 23, 20121 Milano MI, İtalya  Yeşil Hat Metro 2 Lanza Metro İstasyonu’na 500 metre mesafede bulunuyor.

Int: New Art Ristorante

Duomo

Duomo

Milano’da Ne Yenir, Nerede Yenir? konusuna bölgesel olarak baktığımızda üçüncü olarak değerlendirilmesi gereken yer biraz daha merkezi sanki biraz daha fast food bölgesi olan Duomo çevresi.

-PIZ Milano

PIZ Milano

Milano’da Ne Yenir, Nerede Yenir? konusunda özellikle pizza sanatına yönelik Milano’da ilk önce değerlendirilmesi gereken yerin Via Torino Caddesi üzerinde bulunan Piz olduğunu söyleyebilirim.

PIZ Milano

Burası sevimli mi sevimli iki katlı küçücük yerel bir restoran. Genel olarak pizza sever gençler ve genç kalanlar tercih ediyor. Menü ise adından da anlaşılacağı gibi sadece pizza çeşitlerinden oluşuyor.

Burada gördüğüm en değişik uygulama tabii ki tercih edenler için öncelikle sizi kapıda karşılayıp hemen bir kadeh Prosecco (bir çeşit şampanya) ve yanında da snack olarak bir parça pizza ikram etmeleriydi.

PIZ Milano
PIZ Milano

İtalya’da dekorasyon ile öne çıkma isteği burada da açıkça görülebiliyor. Her yer rengarenk, pastel tonlar harika.

PIZ Milano Daniele Gagliotta

Sanırım Türkiye’den de gelen çok ki arkadaşım, merhaba, nasılsın ve iyiyim gibi bir çok Türkçe ifadeyi biraz da yuvarlayarak çok güzel kullanıyorlardı.

Gördüğünüz kişi ödüllü pizza ustası Daniele Gagliotta. Türkleri oldukça çok seviyor. Kendisi ve arkadaşları oldukça sıcak kanlı insanlar.

PIZ Milano Daniele Gagliotta Oğlum ile

Blog sayfamız olduğunu ve gezilerimizi yayınladığımızı söyleyince diğer arkadaşları ile birlikte bizle fotoğraf çektirmeyi özellikle istediler. Hemen birbirlerimizi sosyal medya hesaplarımız üzerinden ekledik.

Bize servis yapan garsonlar da oldukça sıcakkanlı harika arkadaşlardı. Servis ile ilgili olarak da bir sıkıntı yaşamadık. Hatta mükemmeldi diyebilirim.

Deneyimlediğimiz pizzalara gelince bu mekanın özelliği sadece 2 çeşit pizza satması yani adamlar ben iki çeşit satarım ama en iyisini satarım modunda. Biz de deneme amaçlı olarak 2 çeşit pizzayı da söyledik.

Delicata Bianca Special ve Una Bella Margherita

Pizzalardan ilki Delicata Bianca Special. İçerisinde Fior di Latte ve Parmesan Peyniri kullanılıyor. Hamur ortada çok ince iken dışarıya doğru daha kabarık. Sızma yağlar, haşhaş tohumu, ve frenk soğanı eklenerek servis ediliyor. Oldukça da hafif. Gördüğüm kadarıyla mekanın ana spesiyali. Mutlaka buraya giderseniz tatmalısınız.

Delicata Bianca Special

İkincisi ise tüm pizzaların atası Una Bella Margherita pizza. İçerisinde Fior di Latte ve Parmesan Peyniri ile kıyılmış San Marzano domatesleri kullanılıyor. Hamur aynı şekilde ortada çok ince iken dışarıya doğru daha kabarık. Sızma yağlar, sarımsak ve taze fesleğen eklenerek servis ediliyor. Oldukça da hafif. Buraya giderseniz bu pizzayı da mutlaka tatmalısınız.

Gerçekten de harika pizzalar. Gördüğünüz pizzaların fiyatları 7-9,5 €  arasında değişiyor.Böyle güzel pizzaların yanında da tercihinize bağlı olarak Almanların ünlü birası Spaten alabilirsiniz. 50 cc Spaten bira 6 €,  Şişe su 2 €, her türlü gazlı içecek 3 € bedelle satılıyor.

Yemekten sonra kasaya geldiğinizde bizdeki kolonya yerine bir çeşit İtalyan likörü Meloncello ikram ediyorlar.

Güzel bir akşam geçirdiğimiz bu mekandan oldukça memnun kaldık. Kesinlikle tavsiye ediyorum.

Mekan 12:00-15:00, 19:00-23:15 saatleri arasında açık.

Adres: Via Torino, 34, 20123 Milano MI, İtalya  Sarı ve Kırmızı Hat Metro 1-3 Duomo Metro İstasyonu’na 350 m mesafede Civico Tempio di San Sebastiano Kilisesi’nin sol arkasında bulunuyor.

Int:Piz

-Panzerotti Luini

Milano’da Ne Yenir, Nerede Yenir? konusunda bir de özel bir tada yer vermek istiyorum.

Panzerotti

Tadın adı Panzerotti. Panzerotti aslında İtalyanlara göre bir fast food çeşidi diyorum çünkü konulduğu paketin üzerinde öyle yazıyor.

Panzerotti Luini

Bu konuda Milano’da ilk önce değerlendirilmesi gereken yerin Via Santa Radegonda Sokağı’nda bulunan Panzerotti Luini. Çünkü Panzerotti 1949 yılından beri sadece burada satılıyor.

Panzerotti hamurunun yapım şekli halen sadece kurucu Giuseppina Luini’nin oğlu ve torununun bildiği bir aile sırrıymış. Zaten içeride çeşitlerin fotoğrafını çekmeme bile izin vermediler. Çok ketumlar. Çaktırmadan ancak bu fotoğrafı alabildim.

Genel olarak akşam üstü atıştırmayı sevenler Panzerotti Luini’yi tercih ediyor. Menüsü ise adından da anlaşılacağı gibi sadece Panzerotti çeşitlerinden oluşuyor.

Via Santa Radegonda Sokağı

İş çıkışı İtalyanların da yaptığı gibi Panzerotti Luini ile aynı sokakta bulunan barlardan birer içki alıp aldığınız Panzerotti  ile birlikte ayak üstü takılabilirsiniz.

Panzerotti çeşitlerinin fiyatları 2-3 €  arasında değişiyor. Tadını oldukça güzel buldum. Bizim hamur kızarmasının içerisinde domates ve kaşar peyniri olduğunu düşünebilirsiniz. Kesinlikle tavsiye ediyorum.

Mekan 10:00-20:00 saatleri arasında açık.

Adres: Via Santa Radegonda, 16, 20121 Milano MI, İtalya, İtalya  Sarı ve Kırmızı Hat Metro 1-3 Duomo Metro İstasyonu’na Galleria Vittorio Emanuele II içerisinden geçerek 500 metre mesafede bulunuyor.

Int:Luini

-Terrazza della Rinascente

Terrazza della Rinascente

Milano’da Ne Yenir, Nerede Yenir? konusunda bir de sizlere manzara eşliğinde içkilerinizi yudumlarken güzel sohbetler edebileceğiniz bir mekanı tanıtmak istiyorum.

La Rinascente AVM’nin Girişi

Yerin adı Terrazza della Rinascente. Adından da anlaşılacağı gibi bir teras mekan ve Duomo’nun hemen yanındaki La Rinascente AVM’nin terasında yer alıyor.

Terrazza della Rinascente
Terrazza della Rinascente

Burada tercihinize göre Duomo manzarası eşliğinde restoran bölümünde oturup bir şeyler  yiyebileceğiniz gibi kafe bölümünde oturup içkinizi ya da içeceğinizi yudumlayabilirsiniz.

Burayı genel olarak turistler ve akşam üstü atıştırmayı sevenler Milanolular tercih ediyor.

Biz burada gelip içilmeden gidilmeyecek bir diğer tat olan Spritz içtik. Spritz aperatif biramsı bir içki.

Hikayesi şu. 2. Dünya Savaşı’nı kaybetmekte olan Almanlar İtalya’da biraya hasret kalınca şaraba soda dökerek (Spritz Almanca dök demek) biraya yakın bir tat elde etmişler. Bu içki de zamanla yayılmış.

Genel olarak aperol, beyaz şarap, limon ve soda ile yapılıyor. Ancak burada dikkat edilecek husus şu. Aperol pahalı olduğu için çoğu yerde muadili biterol kullanılıyor ama aynı ücret isteniyor. Buna dikkat etmek lazım.

Bir kadeh Spritz fiyatı 12 € . Biraz pahalı ama siz de bu manzarada belki bir daha Milano’ya gelmeyeceksiniz. Paylaşmak bize, tercih ve değerlendirme size ait.

Terrazza della Rinascente’nin Duomo’nun Çatısından Görünümü

Genel olarak bu tadı ve mekanı oldukça güzel bulduk. Kesinlikle tavsiye ediyorum.

Mekan 08:30-00:00 saatleri arasında açık.

Adres: Corso Vittorio Emanuele II, 20121 Milano MI, İtalya, Sarı ve Kırmızı Hat Metro 1-3 Duomo Metro İstasyonu’na 100 m mesafede La Rinascente AVM’nin en üst katında bulunuyor.

-Mc Donald’s

Milano’da Ne Yenir, Nerede Yenir? kapsamında genel olarak es geçilse de McDonald’s restoranlarını da unutmamak gerek. Çünkü gidilen bütün şehirlerde genel olarak kurtarıcı olarak görülen sanırım Dünya’nın bilinen en meşhur fast food türü. İhtiyaç olabileceğini düşünerek Milano’daki McDonald’slar hakkında da bilgi vermek istiyorum.

McDonald’s Galleria Ciro Fontana

Genel olarak tüm mekanlar  07:00-00:00 saatleri arasında açık. Fiyatlar ise merak edenler için yazıyorum. Big Mac 4,3 €, Klasik Big Mac Menü 6,9 €, Double Big Mac Menü 6,9 €. Margherita pizzanın da 7 € olduğunu düşünülürse karşılaştırma ve tercih size ait.

Burada unutulmaması gereken konu sıraya geçilmemesi. Eğer bir Mc Donald’sa yolunuz düşerse direk sipariş vermek için kasaya gitmeyin. Aynı banka sırasında olduğu gibi menüye girip tercihinizi yapıp fişinizi alıp bekleyin. Numaranız yandığında hem ürünü almak hem de ödeme yapmak için kasaya gidebilirsiniz.

Değerlendirme

Milano’da Ne Yenir, Nerede Yenir? kapsamında yaptığımız gezi sürecinde üç bölge bazında deneyimlediğimiz yerler ile değişik ve özel bulduğumuz  tatlara yönelik kısa ve özet bilgi vermeye çalıştım.

Milano

Bahse konu bilgilerin sizler için Milano’ya yapacağınız gezilerde katkı sağlayacağını düşünüyorum. Şimdiden iyi eğlenceler diliyorum….

Milano ve çevresi ile ilgili diğer yazılarımız için Milano Gezi Rehberi‘ne de bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version