Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

İtalya’da Araba Kiralama

Yazı Dizisi : İtalya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Tolga Yiğit

İtalya’da Araba Kiralama ya da Yurtdışında Araba Kiralama yurt içerisinde araba kiralamaktan çok da farklı prosedürlere sahip değil aslında.

Ancak, araba kiralama öncesinde, sırasında ve sonrasında dikkat edilmesi gereken çok önemli hususlar var. Bu yazı ile yaşadıklarımız çerçevesinde tecrübelerimizi sizlerle paylaşmak istedik.

İtalya’da Araba Kiralamak ile ilgili olarak burada belirtiğimiz ve bizzat tecrübe ettiğimiz hususlara dikkat ederseniz yolculuğunuzun da çok güzel geçeceğine eminiz.

Kiralama Öncesinde Dikkat Edilecek Hususlar

Erken Rezervasyon

Öncelikle erken rezervasyon yapmak gerekiyor. Hatta bu konu çok önemli. Gerçi ülkemizde geleceğe yönelik planlama yapabilmenin oldukça karmaşık parametreleri var ama şimdi konumuz  bu değil.

Gideceğiniz lokasyon ve sezona bağlı olarak rezervasyon işini son bir kaç haftaya ya da son günlere sakın bırakmayın. Çünkü muhtemelen araba bulamayabilirsiniz, istediğiniz arabayı bulamayabilirsiniz  ya da araç kiralama ücreti oldukça artar.

Örneğin; sezonda ve yoğun olarak tercih edilen bir bölgede 1 aylık geç karar vermenin bedeli 500 TL (2018)’dir. Bu değeri yaşayarak gördük.

Doğru Tercih

İtalya’da Araba Kiralamak için başvurabileceğiniz bir çok firma ve bu firmalara bağlı ya da bağımsız bir çok site var. Bunların arasında Sixt, Avis, Enterprise, Budget gibi ülkemizde de ofisi olan firmalar bulunuyor.

Bunlar dışında gideceğiniz ülkenin yerel firmalarını da tercih edebilirsiniz. Bu firmalardan en uygun fiyatları verenleri car rentals ya da cheap cars gibi sitelerde bulabilirsiniz.

Yukarıda isimlerini verdiğimiz ve ülkemizde de faaliyet gösteren uluslararası firmaların sitelerinde maalesef yalnızca yurt içi kiralama yapabiliyorsunuz. Avis vb. bazı firmaların yurt dışı araç kiralama için ayrı birer telefon hatları var.

Aracın Özellikleri

Kiralayacağınız aracın özellikleri; gideceğiniz yerin coğrafyasına, arabada geçireceğiniz süreye, konaklama sayınıza, kullanacağınız muhtemel havaalanlarına ve gidiş-dönüş bagaj hacminize uygun olmalı.

Bu kapsamda bizim araba kiralama sürecindeki hedefimiz; 5 kişinin 3 farklı lokasyonda 1 hafta boyunca bagajları ile birlikte rahat bir şekilde sığacağı ve hareket edebileceği büyük bir araç bulmak idi.

Bizim Tercihimiz

İlk hedef modelimizi BMW 216 Active Tourer olarak belirledik ancak, Avis firmasının araç portföyünde artık bu araca yer vermediğini gördük. Bahse konu araca en yakın bagaj hacmi ve uzunluğa sahip aracı tercih etmiştik ki istediğimiz aracı Sixt firmasının sitesinde görünce rotayı oraya çevirdik.

Tesadüfün böylesi tam bu sırada facebook hesabımızda Sixt firmasının sitesini çok ziyaret ettiğimiz için olsa gerek indirim kodu içeren bir reklam çıktı. Bu reklamdaki kodun bize gerçekten hatırı sayılır bir indirim sağladığını görünce kaçırmadık ve tabii ki hemen Sixt Rent A Car firmasından (1 hafta 296 € bedelle) hiç ödeme yapmadan BMW 216 Active Tourer rezervasyonumuzu yaptık.

Siz bu kadar şanslı olamayabilirsiniz tabii ki bu yüzden bir üst başlıkta anlattığımız gibi erken rezervasyon yapmanızda fayda var 🙂

İtalya’da Araba Kiralamak

Uzun Yolculuk Yorabiliyor. Seyahatimiz sırasında uzun yolculukta tercihimizin de ne kadar doğru olduğunu gördük.

Diğer taraftan; kalacağınız yer köylerde, tepelerde ya da göller bölgesinde ise İtalya’da bu tür yerlerde yolların çok dar ve virajlı olduğunu, şoförlerin çok dikkatsiz araba kullandığını ve büyük-uzun arabalarla şoförün çok yorulacağını da belirtmemizde fayda var.

Bilgilerin Doğruluğu

Rezervasyon sırasında şart olmamakla birlikte rezervasyon formuna ehliyet ve kredi kartı bilgilerinizi kaydedebilirsiniz. Bu size zaman açısından araç teslimi sırasında avantaj sağlar.

Burada önemli olan özellikle 3 kelimelik adı soyadı olan arkadaşların pasaportunda ve ehliyetinde yazan ismi forma eksiksiz yazması. Aksi taktirde acenta görevlileri siz olduğunuza inansa bile formalite gereği arabayı size teslim edememekte ve ehliyet, pasaport ve kredi kartınızı alıp sil baştan bir form hazırlamak zorunda kalmaktalar. Bu da ciddi bir vakit kaybı yaşamanıza sebep oluyor.

Araç Teslim Alma Saati

İtalya’da Araba Kiralama konusunda dikkat edilmesi gereken önemli bir hususta araç teslim alma saati… Sixth firmasının sitesinden araç rezervasyonu yaparken Türkiye saatini değil İtalya’da yerel saatle aracı teslim alacağınız saati yazmalısınız.

Şu anda İtalya-Türkiye arasındaki saat farkı 1 saat. Sitede bu konuda  bir uyarı da olmayınca maalesef biz 1 saatlik farkı havaalanında bekleyerek boşa geçirdik.

İtalya’da Araba Kiralama Sırasında ve Sonrasında Dikkat Edilecek Hususlar

Kredi Kartı

Bergomo’da bulunan Il Caravaggio Uluslararası Havaalanı’ndaki Sixt acentasında nakit ödeme kabul edilmiyor. Çünkü eğer size teklif edilen kaza vb. sigortasını yaptırmazsanız kredi kartınızdan kiralama bedeli dışında neredeyse bu bedele eşdeğer ücret olan 300 € gibi bir tutar da kaza, hırsızlık vb. konularında teminat olarak bloke ediliyor. Kartınızın limitleri ve ihtiyaçlarınızı da düşünürsek bu blokaj miktarına da hazırlıklı olmanız gerekiyor.

Araç Kalmama Durumu

Firmalar teslim sırasında ellerinde rezerve ettiğiniz araç yoksa genelde jest yapıp fark almadan ellerindeki bir üst modeli size teslim ediyorlar.

Alfa Romeo Gulia

Aynı durumu biz de yaşadık. Sixt firması acente görevlisi de anahtar teslimi sırasında ellerinde rezerve ettiğimiz  BMW araç kalmadığı için jest yapıp bir üst segmentte yer alan ve daha büyük bir bagaj hacmine sahip olan Alfa Romeo marka Gulia model aracı bize tahsis etti.

Fiat 500 Küçük Olur

5 kişi olduğumuz için tabii ki Fiat 500 benzeri bir araç kiralamayacaktık ama talep ettiğimiz BMW 216 Active Tourer’den daha büyük bir araca geçmeyi de beklemiyorduk. Daha büyük araç daha büyük bagaj hacmi demekti ancak sedan ve daha büyük bir araç olması bizi düşündürdü. Sonrasında gördük ki, bu arabaya 5 kişilik bagajımızı çok ince matematik hesaplarla ancak sığdırabildik. Yani aslında bu araç bizim için biçilmiş kaftan oldu. BMW’a zaten sığamayacaktık.

Virajlı Yollarda Küçük Araçlar Uygun

Diğer taraftan, bu tip araçlar otoyollarda ve uzun yolculuk sırasında ideal olmasına karşın özellikle göller bölgesinin keskin ve dar virajlı yollarına çok uygun değil. Bu tür yerlerde yerel halk; park etmesi kolay, küçük ve dar araçları tercih ediyor.

Otopark Konusunda Dikkatli Olun

Kaldığınız otellerin size tahsis edilen otopark alanları haricinde dikkat etmeniz gereken bir kaç unsur var. Çünkü İtalya’da neredeyse en küçük köyde bile otopark büyük bir sorun. Genelde de paralı. Bazı semtlerde ancak akşam belli saatlerden sonra ücret ödemeden park edebiliyorsunuz.

Otoparklarda Görevli Yok

Halka açık ve işaretlenmiş park yerlerinde park ettiğiniz yerin çok yakınında bozuk para ödemesi yaparak fiş alacağınız otomat makineler var. Park ettikten sonra orada kaç saat kalmayı öngörüyorsanız o saati girerek ödeme yapmanız ve makinenin size vereceği ödeme fişini alarak bu fişi arabanın şoför tarafının ön konsoluna dışarıdan rahatlıkla görülecek şekilde yerleştirmeniz gerekiyor.

Ödemeyi Eksik Yapmayın

İtalya’da yanınıza gelip paranızı tahsil eden ve fişinizi kesen görevliler ya da değnekçiler yok. Parkomat makineler var ve bu makinelerden alıp arabanızın ön konsoluna içten yerleştirdiğiniz ödeme fişlerini kontrol eden trafik polisleri var.

Sanırım hayatınızda bir kez olsun bir Amerikan Filminde benzeri bir sahneye rastlamışsınızdır. Eğer ödemeyi yapıp parkomattan fiş almadıysanız aracınıza döndüğünüzde trafik polisinin kestiği ceza belgesini ön sileceğinizin arasında göreceksiniz…

Biz bu nedenle, ödemelerimizi yaparak fişleri aracımıza istendiği şekilde yerleştirdikten sonra aracı bıraktık. Genelde de gecikme ihtimaline karşın öngördüğümüz saatten yarım veya bir saat fazlasını ödedik. Çünkü cezalar 20 €’dan başlıyor.

Çıkışta Biletinizi Almayı Unutmayın

Katlı otoparklar da dahil tüm otoparklarda sistem aynı. Katlı otoparka giriş yaparken bizdeki avm otoparklarında olduğu gibi bariyerin yanındaki makineden kart bastırıp içeri giriyorsunuz. Karton biletin üzerinde giriş saati yazıyor. İşiniz bittiğinde çıkmadan önce otopark içerisindeki parkomat ödeme noktasından nakit ya da kredi kartıyla ödeme yapıp otopark kartınıza ödemeyi tanımlatıyorsunuz. Çıkarken de bariyerde bulunan makineye kartı takıp okuttuktan sonra bu karton bileti geri çekip alarak bariyerin açılmasını sağlıyor ve çıkıyorsunuz.

Bu detayı şunun için yazdım bizde o kart genelde makinede kalır ama burada geri veriliyor ki yaptığınız ödemenin bir belgesi elinizde olsun.

Benzin Alırken Dikkat Olun

Benzin istasyonları da genelde otoparklar gibi insansız.

Gün içerisinde bazı istasyonlarda ya da otoban üzerindeki bünyesinde market ve restoran bulunan istasyonlarda görevli bulabilirsiniz ama bunun dışındaki küçük yerlerde ve mesai saatleri dışında ya da hafta sonlarında her şeyi yine bizzat kendiniz yapmak zorundasınız.

İstasyona geldiğinizde arabanızı yakıt alacağınız pompanın alanına park edip ödeme makinesine gidiyorsunuz.

Makineye aracınızın bulunduğu pompanın numarasını yazdıktan sonra alacağınız miktarı ve yakıt türünü yazıp paranızı atm’ye yerleştirir gibi makineye yerleştiriyorsunuz. Kredi kartınızla ödeme de mümkün.

Makineden onay ve fişinizi aldıktan sonra pompaya geri dönüp eğer varsa ki genelde oluyor sizin için paketlenmiş vaziyette bekleyen ince naylon kullan at eldiveni elinize giydikten sonra pompayı alıp yakıt kapağınızı da kendiniz açıp pompanın mandalına basılı tutarak depoyu doldurmaya başlıyorsunuz. Ödediğiniz para kadar dolunca sistem otomatik olarak duruyor.

Pompanın mandalına ne kadar basarsanız basın fazlasını dolduramıyorsunuz. İşiniz bitince orada bulunan kağıt havluya elinizi silip yolunuza devam ediyorsunuz.

Otoyol Geçiş Ücreti Otomatları

İtalya’da otoyollar tabiri caizse para basıyor. Oldukça da pahalılar. Sistem ise genel olarak kartlı. Ancak bizim gibi geçici olarak bu yolları kullanacaksanız 2 seçeneğiniz var. Genelde çok az olmakla birlikte insanlı gişelere peşin ödeme yapmak ya da makinelere kartla veya bozuk € ödeyerek geçiş yapmak. Biz en fazla bozuk para ödeyerek geçiş yaptık.

Bu nedenle arabada mutlaka bozuk para çantası ya da cebi olsun ve siz de yanınızda bozuk para bulundurun. Çünkü çok ihtiyacınız olacak.

Uluslararası Geçiş

İtalya’da Araba Kiralama konusunda genel olarak soru işaretleri ile dolu bir konu olan ülke değiştirme hakkında da birkaç cümlemiz olacak. Turistler bu konuda ne yapmaları gerektiğini bilmediklerinden bunu sorun olarak görseler de bizim için hiç sorun olmadı.

İtalya’dan (Como’dan) İsviçre’ye Lugano Gölü’nü ve çevresini gezmeye de yine kiraladığımız aracımız ile gittik. Sınırı geçerken bizdeki gibi gümrük kapılarından değil büyük bir bahçe kapısından geçiş yapar gibi polislerin beklediği bir kapıdan geçtik.

İsviçre’den İtalya’ya geri dönüşte ise polisler dışarıdan arabanın içerisine ve plakasına baktı ama durmaksızın geçiş  yapmamıza da izin verdi. Pasaport sorulmadı ya da vize sayfası damgalanmadı. Yani İsviçre-AB geçişini de sorunsuz gerçekleştirdik.

Araç Teslimi

Aracı teslim ederken firma görevlisi aracı şöyle bir kontrol ederek, araçta bir hasar olup olmadığına bakıyor ve anahtarı teslim alıyor. Eğer aracı aldığınız gibi teslim ettiyseniz başta kredi kartınızda bu gibi durumlar için yapılan blokaj hemen kaldırılıp yalnızca kiralama bedeli tahsil ediliyor.

Bu arada araçta eşyalarınızı da unutmayın sakın çünkü bu konuda doğal olarak firma tarafından sorumluluk kabul edilmiyor.

İtalya’da Araba Kiralama

İtalya’da Araba Kiralama ya da Yurtdışında Araba Kiralama konusunda yazabileceğimiz hususların hepsi bu kadar… Yaşadıklarımız çerçevesinde paylaştığımız tecrübelerin sizler için oldukça faydalı olacağını düşüncesiyle hepinize şimdiden mutlu tatiller diliyoruz.

İtalya ile ilgili diğer yazılarımız için İtalya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version