Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Sanremo; Sevr’in Hazırlandığı Yer

Yazı Dizisi : İtalya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Tarihimizde Sanremo; Sevr’in Hazırlandığı Yer olarak biliniyor. Ayrıca, Son Osmanlı Padişahı Sultan Vahdeddin de ömrünün son yıllarını burada geçirmiş. Bugün ise İtalyan Rivierası‘nın en önemli turizm merkezi.

Kuzey İtalya‘nın Liguria bölgesinde bulunan 60 bin nüfuslu şehir, 4 unsuruyla uluslararası üne sahip; şarkı yarışması, casinosu, dondurması ve çiçekleri.

Tüm Dünya’da 1951’den beri Ariston Tiyatrosu’nda düzenlenen şarkı yarışması ile meşhur olan şehir, birçok ünlünün aynı zamanda ilk defa adını duyurduğu yer.

Örneğin hepimizin dilinden düşmeyen Al Bano & Romina Power çifti 1982 yılında burada ilk defa Felicita’yı söylediğinde Dünya yerinden oynamıştı. Depeche Mode’un ilk single çalışması Stripped yine bu yarışmada seslendirilmişti. Eros Ramazotti vb. örnekleri uzatmak mümkün…

Sanremo

Bu yarışma, 1956’da başlayan Eurovision Şarkı Yarışması’na da ilham kaynağı olmuş. İtalyanlar zamanında bu şarkı yarışmasına öyle önem vermişler ki sırf ününe gölge düşürmesin diye Eurovision Şarkı Yarışması’ndan bile çekilmişler. Tüm bu özellikleri ile zengin ve ünlü İtalyanların uğrak yeri olan şehir; şık giyimli insanları, pahalı evleri ve son model arabaları ile dikkat çekiyor zaten.

Şehir bizim tarihimiz içinde çok önemli bir yere sahip. I. Dünya Savaşını kazanan İtilaf Devletlerinin katıldığı ve Osmanlı topraklarının paylaşılmasını konu alan Sevr Antlaşması’nın şartlarının konuşulduğu o meşhur konferans 19-26 Nisan 1920 tarihleri arasında burada yapılmış.

Ayrıca, ne ilginç tesadüf son Osmanlı padişahı Sultan Mehmed Vahdeddin 11 Haziran 1923’de İstanbul’dan ayrılmak zorunda kaldıktan sonra yerleştiği ve ömrünün son 3 yılını geçirdiği yer de burası.

Yine diğer bir ünlü isim Alfred Nobel de bu şehirde yaşamış ve vefat etmiş.

Sanremo Gezisi

Sanremo’ya Ulaşım

-Uçak

Bölgeye en yakın havaalanı Nice Havaalanı. Belirli saatlerde havaalanından kalkan Flixbus otobüsleri ile buraya kişi başı 5 € ödeyerek direkt olarak 1 saatte ulaşmanız mümkün.

Sanremo’ya Ulaşım

-Tren

Arabanız yoksa eğer buraya ulaşım için en iyi yol trenler. Cenova‘dan saatte bir kalkan bölgesel trenler ile buraya kişi başı 12 € ödeyerek 2,5 saatte ulaşmanız mümkün.

Fransa tarafından gelmek isterseniz direkt bir hat yok. İtalya tarafındaki son istasyon olan Ventimiglia’da aktarma yapmak zorundasınız. Bu şekilde Nice’den buraya kişi başı ortalama 15 € ödeyerek 1 saat 40 dakikada varmanız mümkün.

-Otobüs

Cenova’dan kalkan Flixbus otobüsleri ile buraya kişi başı 10 € ödeyerek 3,5 saatte ulaşmanız mümkün. Fransa tarafından gelmek isterseniz Nice Havaalanı’ndan kalkan otobüsleri kullanabilirsiniz.

-Araba

Araba ile Nice ve Cenova’dan 1,5 saatte buraya ulaşabilirsiniz.

Sanremo’da Gezilecek Yerler

-Casinò di Sanremo

Casinò di Sanremo

Dünyaca ünlü Casinò di Sanremo, Giacomo Matteotti Caddesi’nin (Via Giacomo Matteotti) sonunda yer alıyor.

-Eski Sanremo Tren İstasyonu

Eski Sanremo Tren İstasyonu

Şehir merkezindeki modern istasyonun yapılması ile birlikte Piazza Cesare Battisti’de bulunan eski tren istasyonu da sahil bölgesine hizmet veren bir kolaylık tesisi haline gelmiş. Şimdi sadece cafe/müze olarak kullanılıyor.

-Sanremo Sahil Şeridi

Sanremo Sahilleri

Sıra sıra palmiye ağaçları, eski ve lüks oteller  ve her tarafı saran o güzel çiçekler ile şehrin sahilleri gerçekten bir başka.

Sanremo Sahilleri

Bölgenin iklimi Doğu Karadeniz’e çok benziyor. Aniden yağmur bastırıp kısa bir süre sonra kesebiliyor. Zaten bir yerde çok fazla şemsiye satıcısının olması enteresan.

Sanremo Sahilleri

Bizdeki gibi kumsal plajları olan yerler sayılı. Genel olarak da gördüğünüz gibi doğal değil. Hava da yağmurlu olunca plajlar da boş oluyor tabii ki.

Açıkça söylemek gerekirse Sanremo’da denize girmeyi planlamıştık. Ancak, daha önce de yazdığımız gibi bölgenin bizim Doğu Karadeniz iklimine benzeyen nemli havası maalesef  buna izin vermedi.

Sanremo Sahilleri

Neredeyse devamlı yağmur yağıyor. Bu nedenle de her ne kadar istesek de bizim plaj keyfi yapma planımız suya düştü.

-Giacomo Matteotti Caddesi (Via Giacomo Matteotti)

Giacomo Matteotti Caddesi; Casinò di Sanremo ile Kolomb Meydanı (Piazza Colombo) arasında devam eden şehrin ünlü caddesi.

Giacomo Matteotti Caddesi

Sadece yaya trafiğine açık olan cadde lüks mağazaları, şık restoranları ve özellikle kuyumcu ve dondurmacıları ile ünlü. Sol tarafta gördüğünüz dar giriş ise oldtown  girişi.

Giacomo Matteotti Caddesi

Kuyumcuların çok fazla olması bölgenin zenginliği ile ilgili olsa gerek ama dondurmacıların fazlalığının nedenini öğrenince şaşırdık. Meğerse Sanremo dondurmasıyla da meşhurmuş. Caddeyi boydan boya yürüyerek güzel vakit geçirebilir ve alışveriş yapabilirsiniz.

-Sanremo Oldtown

Şehrin tarihi bölgesi pek bilinmese de oldukça güzel. Özellikle de foto severler için muhteşem sahnelere sahip.

2 kişinin bile yan yana zor yürüdüğü sokaklar ve küçücük ama bir o kadar bakımlı balkonlar ile birlikte ne kadar uyumlu.

Birbirine bitişik evler, daracık sokaklar, şarap dükkanları ve sanat atölyeleri hepsi birbirini tamamlıyor.

Sanremo’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Yağmurdan kaçarken karnımızın acıktığını fark edince bilmeden bir restorana daldık.

Pizzeria Vesuvio

Son derece sıradan gibi gözüken bu mekan aslında şehirde bayağı ünlüymüş. Adı Pizzeria Vesuvio Çalışanlar ve işletenlerin hepsi bayan. Giacomo Matteotti Caddesi (Via Giacomo Matteotti) ortalarında yer alıyor. 

Pizzeria Vesuvio

İşletme sahibesi ile yaptığımız diyalogdan sonra şunu öğrendik. Meğerse bu mekanda özellikle de oturduğumuz masada çok fazla ünlü ağırlamışlar. İşletmeci bayan özellikle Maradona’yı anlatırken kendinden geçiyordu.

Pizzeria Vesuvio

Bu arada mekanın özellikle deniz ürünlü pizzası meşhurmuş. Buralarda deniz ürünleri bizdeki gibi değil. Karides, kalamar ya da midye çok uygun fiyatlarda. Bir pizzaların tabanının ramazan pidesi olduğunu düşünün. Değişik bir tat. Doğal olarak içerisi de hayli kalabalık. Pizza fiyatlarına gelince 6-10 € arasında değişiyor.

Değerlendirme

Sanremo; isterseniz ve hava izin verirse denize girebileceğiniz, 1-2 gün kaldıktan sonda Fransa’ya geçebileceğiniz tarihi, kültürü, sanatı ve yemekleri ile güzel bir yer.

Kolomb Meydanı

Bölgesel planlama için İtalyan Rivierası Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version