Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Rialto Köprüsü, Büyük Kanal’ın İncisi

Yazı Dizisi : İtalya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Venedik şehrinin sembolleri arasında yer alan Rialto Köprüsü, Büyük Kanal’ın İncisi olarak görülüyor. Hepimizin bildiği gibi Venedik, bir kanallar ve köprüler şehri. En büyük kanalı ise Büyük Kanal (Canal Grande).

Söz konusu köprü ise bahse konu kanalda bulunan 4 köprüden hem en büyük hem de en ünlü olanı. İtalyanca ismi Ponte di Rialto.

Benim bu yazıyı yazma sebebim ise Dünya’nın En Ünlü Köprü 10 Köprüsü arasında yer alması. Özellikle fotoğrafçı arkadaşlarımın burada bayağı bir zaman harcayacağını biliyorum.

Rialto Köprüsü ve Büyük Kanal

32 m uzunluğa, 9 m genişliğe ve 7,5 m yüksekliğe sahip olan söz konusu tarihi köprü yapı olarak klasik taş kemerli bir köprü.

Büyük Kanal

Bahse konu köprü San Polo ile San Marco semtlerini Büyük Kanal’ın en keskin dönüşlerinden birinde birleştiriyor. Köprünün yapıldığı yer aynı zamanda Büyük Kanal’ın en dar noktası.

Rialto Köprüsü’ne Ulaşım

Söz konusu köprüye yürüyerek ulaşmak istiyorsanız San Marco Meydanı‘nda bulunan pasajdan sağa sola dönmeden dümdüz Büyük Kanal’a kadar 800 m yürümeniz yeterli köprü direkt karşınıza çıkacak.

Büyük Kanal

Köprüye yürüyerek ulaşmak istemiyorsanız başka bir alternatif olarak köprünün hemen ön tarafında bulunan Rialto İskelelerine 1, 2 ve A numaralı vaparettolar uğruyor. Bu da aklınızda bulunsun.

Büyük Kanal

Ayrıca planınıza uygun olabilir ya da planınıza dahil edebilirsiniz burası aynı zamanda boş gondolların müşteri bekleme noktası.

Rialto Köprüsü’nün Tarihi

Rialto Köprüsü, daha önce defalarca yıkılan, yanan ya da çöken tahta köprülerin yerine 1588-1591 yılları arasında inşa edilmiş bir yapı.

Rialto Köprüsü

Mimar Antonio da Ponte tarafından tasarlanan köprü halen Dünya’da Rönesans Döneminin mimarı ve mühendislik başarısının en önemli sembollerinden biri olarak görülüyor.

Köprüde Alışveriş

Köprünün Müdavimleri

Üzerindeki dükkanlardan da anlaşılacağı gibi sadece geçiş için değil ana güzergah olarak kullanılması nedeniyle ticari faaliyetler için kullanılması da amaçlanmış.

Köprüden Büyük Kanal

Bahse konu dükkanlardan alışveriş yapabileceğiniz gibi köprüden Büyük Kanal’ı da gözlemleyebilirsiniz ya da kanalın sağında solunda yer alan restoranlardan içkinizi yudumlayarak köprüyü……ikisinden de keyif alacağınıza eminim.

Rialto Köprüsü ve Sanat

Köprünün üzerinde neredeyse her türlü hediyelik eşya satan dükkanları görebilirsiniz. Özellikle buradaki  ipek ve cam ürünleri gerçekten de dikkate değer. Ancak bunun yanında ressamları ve o muhteşem tablolarını da unutmamak gerek tabii ki.

Rialto Köprüsü Fotoğraf Çekimi

-Gündüz

Rialto Köprüsü 

Günümüzde sadece yayalara açık olan köprü Venedik özelinde en çok fotoğraflanan sembol yapılardan biri.

Rialto Köprüsü

Tabii ki köprüden fotoğraf çektirilen ya da selfi yapılan da… Fotoğraf çektirecekler için iki tavsiye de benden vermek istiyorum.

Büyük Kanal

Köprünün kuzeyden güneye doğru fotoğraflarını çekmek istiyorsanız Corte dei Conti binasının hemen yanında yer alan fotoğrafta insanların olduğu fondamenta de la presion alanına gidin.

Büyük Kanal (Canal Grande)

Ancak burada en önemli nokta hızlı bot geçişlerinde suyun karaya çıkması ve ıslanmanız. İmkansız demeyin bizzat yaşadım gördüm eğer otururken yakalanırsanız üzerinize dalga gelmiş gibi olur.

Köprü Sahnesi

İkinci olarak da köprünün güneyinde sağ tarafta bulunan iskeleden köprü sahneli fotoğraflar çektirebilirsiniz.

-Gece

İsterseniz benzer fotoğrafları gecede çektirebilirsiniz. Çünkü köprünün aydınlatması gerçekten güzel.

Gece Rialto Köprüsü

Gece için diğer bir seçenek de köprüyü direkt gören iskeleler.

Değerlendirme

Sonuç olarak Venedik gezisi yapacak tüm gezgin arkadaşlarımın tur programında olmasa dahi mutlaka ama mutlaka söz konu köprü sahnesinde bir fotoğraf çektirmeden buradan gitmemesini tavsiye ederim.

Rialto Köprüsü

Aksi takdirde hem Venedik geziniz yarım kalır hem de sizler çok şey kaçırmış olursunuz.

Venedik ile ilgili diğer yazılarımız için Venedik gezi Rehberi‘ne, bölgesel planlama yapıyorsanız Veneto Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version