Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Huzuru Bulduğum Yer Akyaka

Yazı Dizisi : Muğla Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Alev ERTURGUT

Sık sık kaçıp gittiğim, Huzuru Bulduğum Yer Akyaka. Bodrum’da yaşadığım için bir buçuk saat gibi kısa bir sürede orada olabiliyorum.

İstanbul’dan geliyorsanız İzmir otobanından Söke Bodrum istikametinde devam edip Milas kavşağından Muğla yönüne saparak Gökova Akyaka tabelasını görene kadar devam edin. Muğla’dan sonra bir saatlik yolunuz kalıyor.

Özellikle bahar aylarında gitmeyi tercih ediyorum, sakin ve ılıman olduğu için…Fakat ilk kez bu yıl ağustos ayında gittim. Aşırı sıcak ve kalabalık olmasına rağmen yine büyüledi beni…

Akyaka Gezisi

Akyaka Azmak Çayı

Azmak Çayı

Daha önceki gidişlerimde hava yeterince sıcak olmadığı için Azmak Çayı’na girememiştim. Bu defa çocuklar gibi eğlenerek defalarca atlayıp o buz gibi berrak suyun akışına bıraktım kendimi. Müthiş bir histi…

Azmak Çayı

O kavurucu sıcağa rağmen Azmak Çayı’nın o buz gibi ferahlatan etkisini uzun süre üzerimde hissettim. Suyun sodalı oluşu ile ilgili bir şey bu sanırım. Kesinlikle denemenizi tavsiye ederim.

Azmak Çayı

Neden isminin Kadın Azmağı olduğuna dair 2 söylenti var; birincisi su sodalı olduğu için kadınlar çamaşırlarını bu derede yıkarlarmış. İkincisi ve esprili olanı ise eşlerini evde bulamayan erkekler azmak suyunda yüzerken bulurlarmış, sodalı su ciltlerini gerginleştirdiği için orada yüzerlermiş.

Azmak suyu 2 km gibi kısa bir mesafe sonra denize ulaştığı için bulanmıyor ve berraklığını koruyabiliyor.

Azmak Çayı

Aynı zamanda içinde yüzlerce tür canlı (balık, kuş, bitki vs.) üremekte. Çayda; su rokası, kaz ayağı gibi yenilebilir bitkiler de bulunuyor.

Doğal dengeyi bozmamak adına çevrede sinek ilaçlaması dahi yapılmıyor.

Akyaka Tekne Turu

Azmak Çayı

Tekne ile azmak turuna çıkarsanız içindeki müthiş canlıları elinizle tutacakmış gibi pırıl pırıl gözlerinize inanamayarak izleyeceksiniz.

Azmak Çayı

Hatta gözlük ile dolaşıp su altı fotoları da çekebilirsiniz.

Azmak Çayı

Su içilebilir temizlikte ve şifalı olduğu söyleniyor. Azmak tekne turu için kişi başı 15 TL ücret isteniyor.

Akyaka’da Nerede Kalınır?

Akyaka’nın akşamları da bir başka keyifli…Çok hoş publar ve restoranlar mevcut. Eğer bu sokaklardaki otellerde kalacaksanız biraz uykusuz kalmayı göze almalısınız. Biz bu defa değişiklik olsun diye öyle yapıp Limon Otel’de kaldık.

Akyaka

Gece balkonunda oturup sokaktaki eğlenceyi izlemek güzeldi. Otel fiyatları temmuz-ağustos aylarında tabii ki yüksek oluyor, gecelik 250-300 TL (2018) arası ücret talep ediliyor. Sakin bir yerde kalmak isterseniz azmak kıyısında bulunan Ottoman Konak Oteli özellikle tavsiye ederim konumu müthiş güzel.

Akyaka’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Akşam yemeği için benim tercihim tabii ki Azmak Çayı kıyısındaki restoranlardan birinde oturup mis gibi deniz balıkları yemek olur her zaman. Bunaldıkça ayaklarımı suya sokup önümden geçen kaz sürülerini beslemek, onları izlemek en büyük zevkim.

Akyaka

Bu anlamda tam azmak kıyısında olan Kordon Restoran’ı özellikle tavsiye ederim. Mezeleri oldukça lezzetli ve balıkları da taptaze deniz balığı. Fiyatları da fena değil. Örneğin levreğin kilosu 150 TL (2018) idi.

Akyaka

Bir başka tavsiyem ise Akyaka’dan Gökova Körfezi’ne açılan sularda o eşsiz koylarda denize girip seyir keyfi yapabileceğiniz tekne turlarına katılmanızdır.

Bir diğer aktivite ise kitesurf. Akçapınar Kitesurf Plajı’nda eğitim alıp bu heyecanı doya doya  yaşayabilirsiniz.

Kısacası buradaki günleriniz dolu dolu ve çok keyifli geçecektir.

Akyaka ve Muğla ile ilgili diğer yazılarımız için Muğla Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Herkese iyi tatiller mutlu günler dilerim.

Exit mobile version