Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Cinque Terre Gezisi

Yazı Dizisi : İtalya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

İtalyan Rivierası denince Cinque Terre Gezisi yapmadan olmaz. Cinque Terre İtalyanca 5 köy demek ve engebeli fakat bir o kadar da güzel bir sahil şeridinden oluşuyor.

Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola ve Riomaggiore adlarındaki 5 güzel köy bugün İtalya’ya gelen turistlerin en çok ziyaret ettikleri yerler arasında bulunuyor.

Öncelikle şunu belirtmemde yarar var. Köyler, harika bir manzara ve kültürel değere sahip. Yöre halkı değişime değil ama gelişime çok dirençli. Kimse yolların genişletilmesi katların yükseltilmesi ya da daha çok insanın gelmesi taraftarı değil. Kendi gibi düşünen insanların huzur arayan insanların buraya gelip belirli sürelerle yine kendileri gibi yavaş yaşamaları taraftarılar.

Cinque Terre Vernazza

Öyle ki çok düzgün olmayan yapılar bile peyzaj mimarisi ve renkler mükemmel şekilde kullanılarak göze hitap eder hale getirilmiş, dik arazinin dezavantajları inanılmaz şekilde avantaja çevrilmiş.

Cinque Terre Riomaggiore

Şimdi sıkı durun kimse sahile yol yapalım köyleri birleştirelim dememiş. Bölgeden geçen otoyol bile ek maliyetine rağmen tepelerden geçirilmiş otoparklar yapılmamış ya da genişletilmemiş verilen turist tren kartları ile köylere arabasız gelmek teşvik edilmiş.

Cinque Terre Vernazza

Köyler arasında da ekstra olarak tekne bağlantısı sağlanmış. Levanto ise başlangıç noktanız olabilir. Mesela biz buraya botla Levanto’dan geldik.

Cinque Terre Mavi Yol

Örneğin 5 köy haritada da gördüğünüz ünlü mavi yol (Sentiero Azzurro) adlı patikalarla birbirine bağlanmış bu yollar romantik hale getirilip köyden köye bile yürümek paralı hale getirilmiş. Ne diyeyim Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az….

Cinque Terre Haritası

Köylerde tarih boyunca ana geçim kaynağı balıkçılık olması hayatlarına da yansımış.

Cinque Terre Manarola

Normal hayatta evlerin önünde araba park edilirken burada teknelerin park edilmesi sizi sakın şaşırtmasın.

Cinque Terre Monterosso Plajı

Plajlara gelince çok kayalık olmasına rağmen kimsenin aklına beach adı altında iskele kurmak gelmemiş. Bu kadar özet bilgiden sonra köyleri gezmeye başlayabiliriz.

Cinque Terre Gezisi

Cinque Terre’ye Ulaşım

Harita’da göreceğiniz gibi bölgenin giriş kapısı Levanto iken ilk ziyaret edilecek yer ise Montoresso.

Montoresso’ya ulaşımın en kolay yolu yerel trenler. La Spezia-Cenova hattında çalışan trenler ile köye ulaşabilirsiniz. Yol, Cenova’dan yaklaşık 1,5 saat (10,5 €) La Spezia’dan ortalama 20-25 dakika (4 €) sürüyor.

La Spezia-Cenova Trenleri

Trenler iki yönde de 1-2 saatte bir saat çalışıyor ama tüm köylere uğramıyor. Planlama ve fiyat bilgileri için tıklayınız.

Cinque Terre Botları

Trenler ile bölgeye ulaştıktan sonra bizim de yaptığımız gibi Portovenere-Levanto arasında çalışan botları kullanarak  tüm köylere ulaşmak mümkün. Planlama ve fiyat bilgileri için tıklayınız.

Cinque Terre Botları

Eğer arabayla gelirseniz burada arabanızı Cenova, Levanto ya da La Spezia’ya bırakın. Köylerde otopark imkanı sınırlı ya da yok. Sadece Monteresso’da 300 araçlık bir otopark imkanı mevcut ona göre…

-Cinque Terre Card

Bölgedeki 5 köyü bir gün içerisinde gezmeniz neredeyse imkansız. Ayrıca ulaşım için tekrar tekrar tren bileti alırsanız gerçekten çok yüksek bir meblağ ödemeniz gerekecek. Sadece köyden köye 3 dakikalık bir tren yolculuğu için kişi başı 4 € vereceksiniz. Bu nedenle ben buraya gelecek arkadaşlarıma mutlaka Cinque Terre Card almasını tavsiye ediyorum.

Bu kart ile bölgedeki ekolojik parklara giden otobüsleri, tüm trekking yollarını ve ücretsiz wi-fi imkanını beraber alırken Levanto-La Spezia arasında çalışan bölgesel trenlere de ücretsiz binebiliyorsunuz. Ayrıca bölgedeki tüm müzelere de ücretsiz girebiliyorsunuz.

Fiyatlara gelince 1, 2 ve 3 günlük kartlar kişi başı 16 €, 29 € ve 41 € bir ücret ile satılıyor. 2 çocuklu bir aile olarak ise bu kartı günlük 42 € bir ücret ile almanız mümkün.

Cinque Terre’de Nerede Kalınır?

Bölgede otellerin yanında oda kahvaltı, çiftlik evleri, odalar, daireler ve hostellerde de kalma imkanı mevcut. Yazın yer bulmak sorun bu nedenle rezervasyonlar çok önce yapılmalı diğer dönemlerde gelirseniz rezervasyona gerek yok üstelik turizm ofisleri her bütçeye göre uygun yönlendirme de yapıyor.

Oteller genel olarak çok küçük. kahvaltı veriyor. İtalyanlar bu türe Albergo diyor. Aile işletiyorsa da bizim gibi pensione…Ancak kahvaltı bizim anladığımız anlayıştan çok uzak ve çok zayıf…bir cappuccino bir croissant işte kahvaltı…. Park yeri de büyük sorun genel olarak paralı. Bu nedenle tercihinizi parkı olan otellerden yana kullanın en azından düşük ücret alıyorlar.

Riomaggiore

Eğer tercih ederseniz çiftlik evleri aile olarak kalmak için uygun. Buna tarım tatili bile diyebilirsiniz. Bir de çiftlikte kalırsanız çiftlikte üretilen yumurta, bal, peynir, zeytin yağ vb. satın alıp kullanıyorsunuz.

Daha uygun bütçe için hostellerde kalabilirsiniz. Gezginler için ideal. Karma olarak da kalınabiliyor.

Daireler ise bulabilirseniz asgari bir hafta için kiralanıyor. Daire kiralamak her zaman aileler için daha uygun.

Kamp yapmak isteyenler için üzgünüm ama kamp yapacak yer yok. En yakın yer Levanto‘da. O da çok çabuk doluyor.

Cinque Terre’nin Köyleri

Evet artık köyleri anlatmaya başlayabilirim. Yazıyı da uzatmamak adına köylerden kısaca bahsedip her bir köyü kendi fotoğraflarımla işinize yarayacak şekilde hazırladığım linkler ile detaylandırdım.

-Monterosso

Monterosso Sokakları

Köyler içerisinde en büyük ve en çok imkana sahip olan köy burası. Bölgenin en iyi otelleri köyün modern kısmı olan Fegina’da bulunuyor.

Monterosso

Ayrıca burada bölgenin tek geniş ve uzun plajı ile geniş otoparkı yine Monterosso’da. Bahse konu köy ile ilgili detaylı gezimi Cinque Terre’nin Plajı Monterosso başlıklı yazıda bulabilirsiniz.

-Vernazza

Vernazza

Köyler arasında en çok fotoğraflanan köy olma özelliğine sahip. Çünkü doğal limanı gerçek bir görsel. Liman renkli tipik Liguria evleri ile çevrili. Ana meydanında ise çok iyi restoranlar ve barlar var.

Vernazza

Kalmak için fazla oteli yok. Daha çok oda kahvaltı ya da kiralık oda bulabiliyorsunuz. Vernazza ile ilgili detaylı gezimi  En Güzel Cinque Terre Köyü Vernazza yazımızda yazıda bulabilirsiniz.

-Corniglia

Corniglia, beş köyün ortasındaki köy. Denize kıyısı yok bu nedenle iskelesi de yok. Bu nedenle en az turistin olduğu gerçek bir Liguria köyü. Patikalar ve tren  ile Cinque Terre’nin diğer köylerine bağlı.

-Manarola

Tekne rampası da olan çok küçük bir liman köyü. Köyler içerisinde en denizci olan köy. Denize bakan Pitoresk evler ve deniz ürünü restoranlarının çevirdiği küçük meydanı harika.

Manarola

Riomaggiore’ye uzanan 20 dakikalık ünlü Aşıklar Yolu (Via dell’Amore) da buradan başlıyor. Bahse konu köy ile ilgili detaylı gezimi Sciacchetrà ‘nın Vatanı Manarola  yazımızda yazıda bulabilirsiniz.

-Riomaggiore

Riomaggiore

Cinque Terre’nin en huzurlu köyü olarak kabul ediliyor. Tipik Liguria stilinde çok renkli ev katlarından oluşan bir yapısı var.

Riomaggiore

Evlerin hepsi kayaların arasında bulunan küçük bir doğal liman etrafında kümelenmiş durumda. Bahse konu köy ile ilgili detaylı gezimi Pastel Binaları ile Ünlü Riomaggiore başlıklı yazımızda yazıda bulabilirsiniz.

Cinque Terre Trekking Rotaları

Haritada da gördüğünüz Cinque Terre’nin trekking rotalarını her bir köy ile ilgili link yazılarımda bulabilirsiniz.

Cinque Terre Plajları

Monterosso Plajı

Cinque Terre’nin plajlarını her bir köy ile ilgili link yazılarımda bulabilirsiniz.

Manarola Kayalıkları

Genel olarak plajlar alıştığımız plajların tersine kayalıklar üzerinde bulunan ya da kayalıklarla çevrelenmiş çakıl plajlar. Yani güneşlenmek için şezlongları değil kayalıkları kullanıyorsunuz.

Cinque Terre’de Ne Yenir?

Burada bulunan köylerin turizm öncesindeki ana geçim kaynağı aslen balıkçılıkmış. Genel olarak bölgede şarap üretimi de önemli.

Manarola

Bu nedenle bölgede öncelikle tercih ediyorsanız bol bol deniz ürünü yemenizi ve yine tercih ediyorsanız tarih boyunca ünlü olmuş bölgesel şaraplarını tatmanızı öneririm.

Monterosso

Diğer bir alternatif de pizza ve makarna çeşitleri. Bizim tercihlerimizi ve yerlerini ücret aralıklarıyla birlikte detaylı olarak her bir köy ile ilgili link yazılarımda bulabilirsiniz.

Cinque Terre’de Alışveriş

Cinque Terre’nin köylerinden almaya değecek en önemli hediye tercihinize bağlı olarak tarih boyunca meşhur olmuş yöresel şaraplar. Bunun dışında yöresel el sanatları, makarnalar ve zeytin yağları da alternatif hediyelik olabilir.

Değerlendirme

Burada kalırsanız aklınızda kalacak şeyler sırasıyla tercihinize bağlı olarak doya doya yiyeceğiniz deniz ürünleri, içeceğiniz yöresel şaraplar ve güneş batarken muhteşem bir görünüm alan pastel köyler olacak. Bu güzelliği doya doya yaşamak ve sınırlamamak için mutlaka buraya turla değil kendiniz gelin. Gezinizi de günübirlik yapmayın burada en az 2 gün kalın.

Manarola

Diğer köyler için Cinque Terre Gezi Rehberi‘ne, bölgesel planlama için İtalyan Rivierası Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version