Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Sciacchetrà’nın Vatanı Manarola

Yazı Dizisi : İtalya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Sciacchetrà’nın vatanı Manarola, La Spezia’dan Cenova‘ya giderken Cinque Terre’de karşılaşacağınız ikinci ve en küçük köydür.

Tarihi 5 köyün içerisinde en eskiye dayandırılan köy ismini de muhtemelen köyde bulunan değirmen çarkından (magna roea) almış. Bir gezi planlaması yaparsanız köyde çok fazla orta çağdan kalma kalıntı görmeniz de mümkün.

Köy; bugün Sciacchetrà olarak adlandırılan yerel tatlı şarabı, Via dell’Amore (aşıklar yolu) ve İtalyan okul partileri ile ünlü. Güzel bir plajı olmasa da bölgenin en iyi dalış noktalarını barındırıyor.

Manarola

Burası o kadar eski bir yerleşim ki yerliler kendi aralarında Manarolese olarak bilinen bir yerel lehçe ile konuşuyorlar. Köyün başlıca geçim kaynağı da tarih boyunca balıkçılık ve şarap yapımı olmuş.

Manarola

Küçük limanı, tekne rampası, denize bakan pitoresk rengarenk evleri ve etrafından deniz ürünleri restoranları olan küçük meydanı hepsi birbirinden harika… Foto severler için gerçekten harika bir yer.

Manarola

Dikkatinizi mutlaka çekmiştir. Ana yol boyunca gördüğünüz tekneler, denizlerin artması beklendiğinde her seferinde araziye çekiliyor. Tam bir balıkçı kasabası. Adamların evlerinin önünde araba yok, tekne var..

Via Belvedere

Burada üretilen yerel şaraplar ise Roma İmparatorluğu döneminde bile öncelikle tercih edilmekteymiş. Zaten 5 köyün içerisinde en geniş bağa sahip olan köy burası.

Via Belvedere

Ana caddesinin ismi ise Via Belvedere. Bu caddede çok sayıda restoran, bar ve mağaza bulunuyor. Burada oturacağınız bir yerde hem soğuk bir aperol sptriz içebilir hem de hep o kart postallarda gördüğünüz manzaranın aynısını görebilirsiniz. 

Manarola Gezisi

Manarola’ya Ulaşım

Köye gelmenin en kolay yolu yerel trenler. La Spezia-Cenova hattında çalışan trenler ile köye ulaşabilirsiniz. Yol,  Cenova’dan yaklaşık 1,5 saat (10,5 €) La Spezia’dan 18 dakika (4 €) sürüyor. Trenler iki yönde de 1-2 saatte bir saat çalışıyor. Planlama ve fiyat bilgileri için tıklayınız.

Ayrıca bizim de yaptığımız gibi Portovenere-Levanto arasında çalışan botları kullanarak da köye ulaşmak mümkün. Planlama ve fiyat bilgileri için tıklayınız.

Mümkün ise sakın araba ile gelmeyin çünkü otopark  imkanı yeterli değil. Arabanızı Cenova, Levanto, Montoresso ya da La Spezia ‘ya bırakabilirsiniz.

Buraya uygun maliyetle gelmenin yoluna gelince, bırakın ana şehirleri sadece köyden köye bile geçmenin maliyeti kişi başı 4 €. Bu nedenle ulaşım maliyetlerini düşürmek için mutlaka Cinque Terre Card almalısınız. Konu ile ilgili tüm ayrıntıları Cinque Terre Gezisi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Manarola Plajı (Spiaggia di Manarola)

Köyün bildiğimiz anlamda bir plajı yok ancak çok iyi bir kayalardan atlayış noktası var. Bu bölge dalış için de ideal olan bölge.

Manarola Plajı

Hemen doğusunda taşlık da olsa bir halk plajı var. Tren ile gelirseniz limana doğru yürümeniz; bot ile gelirseniz indiğiniz iskeleden sola doğru devam etmeniz yeterli.

Manarola Trekking Rotaları

Köyden hem Riomaggiore‘ye hem de Corniglia’ya yürümeniz mümkün.

-Manarola-Riomaggiore Trekking Rotası

Yaklaşık 1,5 km uzunluğundaki yürüyerek 30 dakika süren yol bölgenin en ünlü rotası olan Via dell’Amore yani aşıklar yolu.  Kayaların içerisine oyulmuş bir rota. Yol 1928 yılında Genova-La Spezia demiryolu inşaatı sırasında bölgede yapılacak tünelin inşasını kolaylaştırmak için oluşturulmuş.

-Manarola-Corniglia Trekking Rotası

Yaklaşık 3 km uzunluğundaki yürüyerek 1 saat süren bu rota demiryolu ile beraber devam eden oldukça kolay bir etap çünkü dümdüz. Bu rotanın en güzel tarafı yol üzerinde göreceğiniz Holiday Village Europe’un bungalovları.

Manarola’da Ne Yenir?

Tipik bir balıkçı köyü olan Manarola’da diğer köylerde olduğu  gibi bol bol deniz ürünü tüketebilirsiniz. Benim gibi deniz ürünlerini çok seviyorsanız  yol üstünde önünde take away yazan mekanlardan 6-9 € ödeyerek külahta satılan bayağı doyurucu fried seafood alabilirsiniz.

Il Discovolo

Yanlış okumadınız külahta çekirdek yemeye alışkınızdır genelde ama burada kızarmış karides, kalamar gibi deniz ürünlerini külahta da satıyorlar. Siz de çekirdek gibi bunları yerken gezmeye de devam edebiliyorsunuz. Deniz ürünlerini tercih etmiyorsanız 6-9 € ödeyerek pizza da alabilirsiniz. Tavsiye edeceğim yer ise Il Discovolo.

Değerlendirme

Bu köye gelirseniz aklınızda kalacak 2 şey sırasıyla açıksa aşıklar yolu ve Sciacchetrà olacak.

Diğer köyler için Cinque Terre Gezi Rehberi‘ne, bölgesel planlama için İtalyan Rivierası Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version