Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

En Güzel Cinque Terre Köyü Vernazza

Yazı Dizisi : İtalya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

En Güzel Cinque Terre Köyü Vernazza, La Spezia’dan Cenova‘ya giderken dördüncü köy. Bölgeye bir gezi planlarsanız siz de göreceksiniz Cinque Terre’nin tek doğal limanına sahip. 

Köy ile ilgili ilk kayıtlar 1080 yılına kadar gidiyor. Döneminde köyün limanı korsanlara karşı deniz kuvvetlerinin bir üssü olarak bile kullanılmış. 

5 köy içerisindeki en güzel plaja sahip. Limanı, plajı, renkleri  ve yan sokakları oluşturan köyün Cenova tarzı dar şeritli yolları hepsi muhteşem…Foto severler için gerçekten harika bir yer.

Vernazza

Bugün Vernazza için ana gelir kaynağı turizm. Ancak; asırlar süren bir gelenek olarak; balıkçılık, şarap ve zeytinyağı üretimi de halen devam ediyor.

Vernazza

Tam bir balıkçı köyü. İtalyan Rivierası‘ndaki en gerçek balıkçı köylerinden biri olarak kabul ediliyor.

Köy; bugün Vernaccia olarak adlandırılan yerel tatlı şarabı ve zarif evleri ile ünlü.

Küçük kafelerle kaplı Arnavut kaldırımlı ana caddesinin ismi Via Roma. Bu caddede çok sayıda restoran, bar ve mağaza bulunuyor. Köyün ana meydanı Piazza Marconi’yi de tren istasyonuna bağlıyor.

Vernazza Gezisi

Vernazza’ya Ulaşım

Köye ulaşımın en kolay yolu yerel trenler. La Spezia-Cenova hattında çalışan trenler ile köye ulaşabilirsiniz. Yol,  Cenova’dan yaklaşık 1,5 saat (10,5 €) La Spezia’dan 24 dakika (4 €) sürüyor. Trenler iki yönde de 1-2 saat ara ile  çalışıyor. Planlama ve fiyat bilgileri için tıklayınız.

Portovenere-Levanto Botu

Ayrıca bizim de yaptığımız gibi Portovenere-Levanto arasında çalışan botları kullanarak da köye ulaşmak mümkün. Planlama ve fiyat bilgileri için tıklayınız.

Buraya mümkün ise sakın araba ile gelmeyin çünkü köy araba trafiğine kapalı. Arabanızı Cenova, Levanto, Montoresso ya da La Spezia ‘ya bırakabilirsiniz.

Buraya uygun maliyetle gelmenin yoluna gelince, bırakın ana şehirleri sadece köyden köye bile geçmenin maliyeti kişi başı 4 €. Bu nedenle ulaşım maliyetlerini düşürmek için mutlaka Cinque Terre Card almalısınız. Konu ile ilgili tüm ayrıntıları Cinque Terre Gezisi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Vernazza Plajı (Spiaggia di Vernazza)

Vernazza Plajı

Köyün bildiğimiz anlamda 2 plajı var. İlki bottan iner inmez göreceğiniz limanda Santa Margherita di Antiochia Kilisesi’nin önündeki plaj.

Vernazza Plajı

Burada bulunan kayalıklar ise güneşlenmek için kullanılıyor.

Buranın doğal bir liman olması sebebiyle durgun bir suda yüzmeniz mümkün. Tren ile gelirseniz limana doğru 2 dakika yürüyerek plaja ulaşmanız mümkün.

Diğeri ise kayalıkların sağ tarafında kalan ikinci plaj. Ana caddede göreceğiniz cave tabelasını takip ederseniz 2 dakikada oradasınız. Bu plaj çakıl bir plaj ona göre…

Doria Kalesi (Castello Doria)

Andrea Doria’nın da mensubu olduğu Doria Ailesinin mülkü olan kale köyü korsanlardan korumak ve ve tüm sahilin gözetimi için 15. yy.da inşa edilmiş.

Doria Kalesi

 Kale ve gördüğünüz Belforte Kulesi’nin terası halka açık. Buradan köyün kuş bakışı fotoğrafını çekebilirsiniz. Giriş ücreti 1,5 €. Belforte Kulesi aynı zamanda köyün de sembolü.

Santa Margherita di Antiochia Kilisesi

Köy ile bütünleşmiş o kartpostal tablonun en önemli objesi olan kilise köyün ana meydanı Piazza Marconi’de yer alıyor.

Santa Margherita di Antiochia Kilisesi

Bazı tarihçilere göre daha önce yapıldığı iddia edilse de kilisenin ilk belgelenmiş tarihi 1318. 16. ve 17. yy.da genişletilmiş ve restore edilmiş ve daha sonra da sekizgen çan kulesi dikilmiş. 

Trekking Rotaları

Köyden hem Monterosso‘ya hem de Corniglia’ya yürümeniz mümkün.

-Vernazza-Monterosso Trekking Rotası

Yaklaşık 3,5 km uzunluğundaki yürüyerek 1,5 saat süren yol zeytin ağaçları arasından geçiyor. Özellikle yokuşu tırmanıp Vernazza‘ya yukarıdan bakmak gerçekten harika. Zaten köyün en güzel fotoğraflarını buradan çekebilirsiniz.

Vernazza-Monterosso Trekking Rotası

Yol üzerinde ilk olarak foto severlerin çok seveceği antik köprü ile karşılaşacaksınız. İkinci olarak da Hotel Porto Roca ile…Daha sonra da kırmızı beyaz işaretli yoldan Monterosso’ya ineceksiniz.

-Vernazza-Corniglia Trekking Rotası

Yaklaşık 4 km uzunluğundaki yürüyerek 2 saat süren yola çıktığınızda önce surların ikinci kulesini görüyorsunuz. Daha sonra ekili alanlar, zeytinlikler, üzüm bağları ve çiçekli çayırlardan geçerek Guvano Plajı’na varacaksınız. Yola devam ederseniz de beş köyün en küçüğü olan Corniglia’ya ulaşıyorsunuz. Corniglia’ya 100 m yukarıdan bakmak gerçekten harika…

Vernazza’da Ne Yenir?

Tipik bir balıkçı köyü olan Vernazza’da diğer köylerde olduğu gibi bol bol deniz ürünü tüketebilirsiniz. Burada kendinizi biraz şımartmak istiyorsanız özellikle gün batımında kayaların içine oyulmuş Ristorante Belforte’yi mutlaka düşünün.

Ristorante Belforte

İçtiklerinize ve seçtiğiniz deniz ürünlerine bağlı olarak kişi başı 30-40€ bir ücret ile harika bir gün batımı ve gece geçirebilirsiniz. Tabii ki rezervasyon yaptırmak şartıyla..

Değerlendirme

Cinque Terre köylerinin en güzeli. En güzel fotoğrafları burada çekebilirsiniz. Bu köye gelirseniz aklınızda kalacak ilk şey doğal limanı ve muhteşem plajı olacak.

Diğer köyler için Cinque Terre Gezi Rehberi‘ne, bölgesel planlama için İtalyan Rivierası Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version