Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Pastel Binaları ile Ünlü Riomaggiore

Yazı Dizisi : İtalya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Fotoğraflarını çok fazla görmeye alıştığımız pastel binaları ile ünlü Riomaggiore La Spezia’dan Cenova‘ya giderken Cinque Terre‘de karşılaşacağınız ilk köy.

Tarihi 8. yy.ın başlarına kadar dayanmakta olan köy sarp bir vadide bulunuyor. Köyün bu sarp vadiye kurulmasının sebebi ise korsanlardan korkmadan şarap üretebilmekmiş.

Köyün bugün içerisine kurulduğu görünen vadi o dönemde bu emniyeti sağlıyormuş.

Riomaggiore

Zaten yukarıya doğru bir gezi yaparsanız tırmandıkça çevrede bol miktarda bulunan asma bahçelerini de görebiliyorsunuz.

Özellikle gün batımında binalar parlamaya başlayınca o hepimizin bildiği kartpostal görünüm ortaya çıkıyor. Foto severler için gerçekten harika bir yer.

Riomaggiore

Taş evler, limon ağaçları ve yüksek falezler hepsi birbirinden harika…Genel olarak da diğer köylere göre daha zengin olduğu gözlenebiliyor.

Via Colombo

Köy; pastel renkli binalarının yanında külahta satılan kızarmış deniz ürünleri ve Via dell’Amore (aşıklar yolu) ile ünlü. Ana caddesinin ismi ise Via Colombo. Bu caddede çok sayıda restoran, bar ve mağaza bulunuyor.

Riomaggiore Gezisi

Riomaggiore’ye Ulaşım

Buraya ulaşımın en kolay yolu yerel trenler. La Spezia-Cenova hattında çalışan trenler ile köye ulaşabilirsiniz. Yol,  Cenova’dan yaklaşık 1,5 saat (10,5 €) La Spezia’dan 15 dakika (4 €) sürüyor. Trenler iki yönde de 1-2 saatte bir saat çalışıyor. Planlama ve fiyat bilgileri için tıklayınız.

Portovenere-Levanto Botu

Ayrıca bizim de yaptığımız gibi Portovenere-Levanto arasında çalışan botları kullanarak da köye ulaşmak mümkün. Planlama ve fiyat bilgileri için tıklayınız.

Köye sakın araba ile gelmeyin çünkü otopark imkanı yeterli değil. Arabanızı Cenova, Levanto, Montoresso ya da La Spezia’ya bırakabilirsiniz.

Köyün Limanı

Buraya uygun maliyetle gelmenin yoluna gelince, bırakın ana şehirleri sadece köyden köye bile geçmenin maliyeti kişi başı 4 €. Bu nedenle ulaşım maliyetlerini düşürmek için mutlaka Cinque Terre Card almalısınız. Konu ile ilgili tüm ayrıntıları Cinque Terre Gezisi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Riomaggiore Plajı (Spiaggia di Riomaggiore)

Köyün hemen doğusunda taşlık da olsa bir halk plajı var.

Riomaggiore Plajı

Tren ile gelirseniz tünelden geçip marinaya doğru yürümeniz; bot ile gelirseniz indiğiniz iskeleden sağa doğru devam etmeniz yeterli.

Trekking Rotaları

Köyden hem Manarola‘ya hem de Portovenere’ye yürümeniz mümkün.

-Riomaggiore-Manarola Trekking Rotası

Yaklaşık 1,5 km uzunluğundaki yürüyerek 30 dakika süren yol bölgenin en ünlü rotası olan Via dell’Amore yani aşıklar yolu. Kayaların içerisine oyulmuş bir rota.

Riomaggiore-Manarola Trekking Rotası

Yol 1928 yılında Genova-La Spezia demiryolu inşaatı sırasında bölgede yapılacak tünelin inşasını kolaylaştırmak için oluşturulmuş.

-Riomaggiore-Portovenere Trekking Rotası

Yaklaşık 5 saat süren bu rota hayli zor bir etap. Ancak bu rotanın en güzel tarafı yol üzerindeki tepeye ulaştığınızda Cinque Terre’nin tüm sahil şeridinin nefes kesen panoramik manzarasını ayaklarınızın altında görecek olmanız. Hatta buradan Elba, Capraia ve Korsika Adalarını bile görebilirsiniz.

Riomaggiore’de Ne Yenir?

Tipik bir balıkçı köyü olan Riomaggiore de diğer köylerde olduğu  gibi bol bol deniz ürünü tüketebilirsiniz.

Benim gibi deniz ürünlerini çok seviyorsanız yol üstünde önünde take away yazan mekanlardan 6-9 € ödeyerek külahta satılan bayağı doyurucu fried seafood alabilirsiniz.

Yer olarak ise Via Colombo üzerinde mutlaka göreceğiniz Mamma Mia Take Away’i tavsiye ediyorum.

Kızarmış Deniz Ürünü Külahı

Yanlış okumadınız külahta çekirdek yemeye alışkınızdır genelde ama burada kızarmış karides, kalamar gibi deniz ürünlerini külahta da satıyorlar. Siz de çekirdek gibi bunları yerken gezmeye de devam edebiliyorsunuz. Deniz ürünlerini tercih etmiyorsanız pizza da önemli bir alternatif.

Değerlendirme

Bu köye gelirseniz aklınızda kalacak üç şey sırasıyla açıksa aşıklar yolu, külahta deniz ürünü kızartması ve gün batımındaki muhteşem pastel bina görünümü olacak.

Küçük ve Renkli Balıkçı Tekneleri

Diğer köyler için Cinque Terre Gezi Rehberi‘ne, bölgesel planlama için İtalyan Rivierası Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version