Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Almanya’nın Mücevher Kutusu Dresden

Yazı Dizisi : Almanya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Ayşe Akkuş

Almanya’nın mücevher kutusu Dresden… Barok ve Rokoko tarzı mimarilerinin en güzel örneklerine ev sahipliği  yapmış olduğundan bu isimle anılmış.

Şehrin adı ise  “bataklık ormanları sakinlerinin yeri” anlamına gelen “drezdane” kelimesinden türemiş.

Elbe Nehri  kıyısında yer  alan şehir aynı zamanda Almanya’nın Saksonya eyaletinin başkenti. Şehirde para birimi olarak Euro kullanılıyor.

İklim

Dresden okyanus iklimine sahip bir şehir. Bu nedenle yazlar sıcak kışlar ise Almanya’nın diğer şehirlerine göre daha ılıman. Şehrin turistlik açıdan en hareketli olduğu Mayıs, Haziran ve Temmuz ayları bölgeye gelmek için en güzel aylar. Temmuz ayında ortamla sıcaklık 19 dereceyi buluyor.

Dresden’e Ulaşım

Dresden, Almanya’nın doğusunda Leipzig şehrinin 100 km güneydoğusunda bulunuyor. THY ile önce Leipzig Havaalanı’na, buradan da tren ile 1,5 saatte direkt olarak Dresden’e rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Dresden

Ben buraya Polonya’dan Prag yoluyla otobüs yolculuğunu tercih ederek geldim. Sizlerde benim gibi yakın bir ülkede bulunuyorsanız otobüs veya tren yoluyla Dresden’e ulaşabilirsiniz. Polonya’da sınıra yakın yaşıyorsanız ve özel aracınız varsa yaklaşık 1,5  saatte Dresden’e ulaşabilirsiniz.

Prag’dan gelecekseniz otobüsle Dresden’e gelmek yaklaşık 3 saat sürüyor. Tren ile de buraya 2 saatte gelmek de mümkün.

Gezip Gördüğüm Yerler

-Alstadt Bölgesi

Alstadt bölgesi aynı zamanda şehrin turistlik merkezini oluşturuyor. Tarihi değeri olan tüm binalar, heykeller ve kulelerin hepsi burada bulunuyor. Şehir özenle planlanarak kurulmuş. Binalarda gri ağır basarken devasa  ve özenerek yapılmış yeşil bahçelerle o kasvetli havaya güzellik getirilmiş.

Alstadt

Geçmişi  200’ lü yıllara dayanan Dresden’in katedralleri, sarayları, heykelleri ve kuleleriyle yıllar boyu pek çok ressama da ilham vermiş olması beni ayrıca heyecanlandırıyor.

Sanata ve sanat tarihine düşkünlüğüm bu noktada bana doygunluk hissini uyandırıyor adeta.

Benim gibi tarihe ve sanata düşkün gezginlerin zevkle gezeceği bir şehir. Her bir yapı sanat eseri ve geldiği dönemin tarihini yaşatıyor.

Kral Johann Heykeli ve Semper Opera Binası

Bölgede ilk geldiğim yer Theatherplatz. Meydandaki en güzel bina Semper Opera Binası.

Nereden geliyor bu şehrin güzel mimarisi derseniz neredeyse gördüğünüz her şey 18. yy. kaynaklı. Güçlü Augustus ve onun oğlu III. Augustus döneminde şehir kültürel doruk noktasına ulaşmış.

Semper Opera Binası

Güçlü Augustus Avrupa’nın en önemli müzisyenlerini, mimarlarını, ressamlarını Dresden’e çağırmış ve onları da kullanarak şehri bu hale getirmiş. 

Zwinger Sarayı

Dresden’de benim görmek istediğim en ihtişamlı yapı Zwinger Sarayı’ydı. Barok tarzı bu yapı gerçekten çok muhteşem bir saray.

Zwinger Sarayı

Semper Opera Binası’nı gördükten sonra hemen yan tarafında bulunan bir tünelden geçerek Zwinger Sarayı’na giriyorsunuz.

Güçlü Augustus döneminde inşa edilmiş bu yapıya girdiğinizde öncelikle büyüleyici ve muhteşem bir bahçe karşılıyor sizleri.

Zwinger Sarayı

Saray; havuzlar, yeşillikler, fıskiyelerle  dekore edilmiş muhteşem geniş bir bahçeye sahip.

Bir Rembrant Tablosu

Sarayın içerisinde bulunan müzeyi ziyaret ederseniz 10 € karşılığında eşsiz bir resim koleksiyona sahip olan Ustalar Galerisi’ni de görebilir Raphael, Correggio, Giorgione, Tizian gibi  sanat tarihinde önemli yer taşıyan ressamların tablolarını inceleyebilirsiniz.

Müzede Bulunan Heykellerden Örnekler

Ustalar Galerisi’ni görmüş olmam beni gerçekten mutlu etti. Benim için güzel bir deneyimdi.

Dresden‘e yolunuz düşerse ilk gideceğiniz noktalardan biri Zwinger Sarayı olmalı. Galeri pazartesi günleri hariç 10.00 ile 18.00 saatleri arası açık.

Augustus Köprüsü

Mutlaka görmeniz gereken bir diğer nokta Elbe Nehri’nin üzerindeki tarihi Augustus Köprüsü.

Bence Alstadt bölgesini güzel gezme yöntemi faytona binmek. Böylece  ana rotalarında gezerken zaman da kazanıyorsunuz.

-Neustadt Bölgesi

Neustadt

Neustadt, Alstadt bölgesinin üst tarafında kalan modern bölge. Genel olarak alışveriş, yemek ve konaklama için tercih ediliyor.

Neustadt

Alstadt bölgesini gezdikten sonra bir alternatif olarak buradaki meydanlardaki kafelerde oturup güneşin tadını çıkartırken kahvenizi yudumlayabilirsiniz.

Dresden’de Eğlence

Nehir çevresine kurulu olduğu için şehrin tüm eğlence mekanları, barları ve restoranları Elbe Nehri’nin etrafında bulunuyor.

Bir yandan nehri seyrederken bir yandan da açık havada müzik ve dans eşliğinde güzel vakit geçirebileceğiniz pek çok mekan alternatifi var.

Diğer taraftan Neustadt  bölgesi de bir diğer seçenek. Bu bölge daha hareketli ve eğlenmek için daha fazla alternatife sahip.

Dresden’de Konaklama

Şehirde her bütçeye uygun konaklama seçenekleri mevcut. Nehir kenarında ve Neustadt bölgesinde konaklayabileceğiniz otellere rahatlıkla rastlayabilirsiniz.

Bizim gibi  sırt çantasında her an kamp çadırı taşıyan genç gezginler için ise Elbe Nehri’nin kenarında kamp kurmak da bir seçenek.

Değerlendirme

Dresden… bu muhteşem mimarilerin, kulelerin arasından geçerken, sokaklarda gezerken en çok dikkatimi çeken ise şehrin 2. Dünya  Savaşı’nda neredeyse tamamen yıkılmış olması.

Şehir, savaş esnasında 3 bin 900 ton bombanın yol açtığı yıkım ve yangın sonucu dümdüz olmuş.

Bunu öğrendiğimde gerçekten inanamadım. Çünkü yapılar o kadar aslına uygun yeniden nasıl onarılmış anlamak mümkün değil.

Dresden

Kültürel zenginliklerine değer vermeleri beni kendilerine hayran  bıraktı. Almanların titizlikleri sayesinde bu kültür hazinesi savaştan sonra yeniden doğmuş aslında. Zarif kuleleri, tarihi köprüleriyle savaşa rağmen dimdik ayakta duran bu şehri kesinlikle görmelisiniz…

Almanya ile ilgili diğer yazılarımız için Almanya Gezi Rehberi‘ne, bölgesel planlama için Orta Avrupa Gezi Rehberi‘ne, buradan Prag‘a gitmeyi düşünüyorsanız Prag Gezi Rehberi’ne bakmayı unutmayın. Görüşmek üzere…

Exit mobile version