Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Riga’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Yazı Dizisi : Letonya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Yemek konusunda hiç bir sıkıntı yaşamadığımız Riga’da Ne Yenir? Nerede Yenir? başlıklı bu yazıyı yazmak çok zor olmadı. Çünkü neredeyse ağız tatlarımız aynı olan Letonların başkenti Riga‘nın gurmelerine göre en az 800 yıllık bir yemek kültürü var.

Zaten şehir Baltık Gastronomi Başkenti olarak kabul ediliyor. Ülke tamamen temiz hava ve suyla kaplı. Her yer yemyeşil. Orman yoğunluğu çok yüksek. Doğal olarak bu yemeklerin tatlarına da yansıyor. Yemeklerde her mevsim çevre bahçelerden, ormanlardan, hatta nehirlerden gelen ve menüleri zenginleştiren ürünler kullanılıyor.

Ben de bu yazımda size Letonya Mutfağı ile ilgili tespitlerimi ve deneyimlediğimiz restoranları anlatacağım.

Letonya Mutfağı ile ilgili Tespitlerim

-Gerek ülkenin ormanlarla kaplı olması gerekse güçlü devlet denetimi nedeniyle ülkede çok fazla geyik var. Geyik eti ise neredeyse sığır etinden fazla seviliyor ve tüketiliyor. Çok özel günlerde ise geyik kızartması yapmak adet haline gelmiş.

Riga ormanları

-Patates hayatlarının vazgeçilmezi. Son dönemde ülkemizde de görülmeye başlanan ince kabuklu küçük yuvarlak patatesler aslında literatürde Letonya Patatesi olarak biliniyor. Kuzey ülkelerinde neredeyse tüm yemeklerin yanında görebilirsiniz.

-Her halde Dünya’da en çok mantarı Letonlar yiyor. Patates gibi her yerdeler. Özellikle de Boletus Mantarı. Bütün Dünya’ya ihraç ediyorlar. Bıkmıyor musunuz diye sorduğumda ömür boyu yiyebiliriz diyorlar.

-Beyaz lahana, bizdeki gibi dolma için değil ana salata malzemesi olarak kullanılıyor. Neredeyse tüm salatalar lahanadan yapılıyor. Yer yer kırmızı lahana da kullanılıyor.

-Letonya’nın en eski kök bitkisi şalgam. 5. yy.dan beri bu topraklarda tüketiliyor. O kadar ki patates üretimi yokken bu topraklarda etin yanında bile şalgam kızartılıp veriliyormuş. Tüketimi hala çok yüksek.

-Bir Leton asla buğday ekmeği yemez. Sadece çavdar ekmeği yiyorlar. Bunu da yemek kültürlerinin simgesi olarak görüyorlar. Leton Çavdar Ekmeği de tüm Doğu Avrupa ve Baltıklarda bilinen bir ekmek.

-Letonların en sevdikleri meyve ise vişne. Tüketimi ise çok yüksek. Sanırım bu tespitlerim Riga’da Ne Yenir?  sorusunun cevabi için özet de olsa gerekli ip uçlarını veriyor.

Daugava Nehri

-Baltık Denizi bir sığ iç deniz olmasına rağmen bizden daha fazla balık, bizden daha fazla deniz ürünü tüketiyorlar.

-Letonya’nın en büyük balıklar Daugava Nehri’nden çıkıyor. Biz belki adını ile bilmiyoruz ama kedi balığını çok seviyorlar. Özellikle restoranlarda etleri daha yağlı olduğundan 20 kg üzeri ağırlığa sahip kedi balıkları tercih ediliyor.

Riga’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

-Letonların da bizim gibi çay içme alışkanlığı var. Tek farkımız bunun için ayrı mekanların olması. Yani yemekten sonra çay isteyemezsiniz ama semaver gördüğünüz mekanlara giderek çay içebilirsiniz.

Riga’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Gelelim Riga’da Ne Yenir? Nerede Yenir? sorusuna cevap olarak deneyimlediğimiz restoranlara tabii ki giden herkes bir yerlerde mutlaka karnını doyuruyor. En azından ben de yaşadıklarımıza istinaden tecrübelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

-1221 Restorāns

Letonya’da artık uygulanmasa da eski bir adet var. Binaların yapım yılları binanın dış cephesine yazılıyor. Evet arkadaşlar gördüğünüz 16 numaralı şirin 2,5 katlı ev sıkı durun aynen duvarında yazdığı gibi tam 1221 yılında avcılar için yapılmış. Ev çok iyi korunmuş. İçeriye girdiğinizde kendinizi gerçekten 800 sene öncesinde hissediyorsunuz. Restoranın bulunduğu Jauniela Sokağı’da aynı sene yapılmış ve şehrin ilk sokağı olarak kabul ediliyor.

Riga’da Ne Yenir? 1221 Restorāns

Et  konusunda çok iyiler. Kaburga eti ise özel. Bira tercih ederseniz yerel bira olarak Lielvardes’i önerebilirim. Unutulmazlar arasına girecek bir akşam geçirmek için ideal yer. Eşinizi ya da sevgilinizi alıp rahatlıkla gidebilirsiniz.

Çalışanlar çok güler yüzlü ve sevecen. Hizmet harika. Restoran 12:00-23:00 saatleri arasında açık. Akşam yemeği için rezervasyon şart.

İyi bir akşam geçirmenin bedeline gelince et yemekleri ve yöresel şarabın olacağı bir masada kişi başı 40 € civarında bir hesap ödeyeceğinizi söyleyebilirim.

-Rozengrāls

Gördüğünüz gibi restoranın yapım yılı burada da binanın dış cephesine yazılı. Restoran tam 1293 yılında Riga Şehir Konseyi kapalı festival yeri olarak yapılmış.

Riga’da Ne Yenir? Rozengrāls

O dönem de şarap mahzeni olarak da kullanıldığı için yerin altında inşa edilmiş.

Rozengrāls

Kendinizi gerçekten 800 sene öncesinde hissediyorsunuz. Mahzenin dayandığı duvar ise 1201 yılında yapılan şehir surlarından kalan parçaymış. İçeride 5 büyük salon var. Aynı anda 150 kişi orta çağ ortamında yemek yiyebiliyor. Restorantın olduğu Rozena Sokağı’da Eski Riga’nın tam merkezinde bulunuyor.

Rozengrāls

Et  konusunda çok iyiler. Yukarıda da anlattığım gibi Letonyalıların çok sevdiği kedi balığı, geyik ve ördek eti ise özel. Unutulmazlar arasına girecek bir akşam geçirmek için ideal yer. Eşinizi ya da sevgilinizi alıp rahatlıkla gidebilirsiniz. Restoran 12:00-24:00 saatleri arasında açık. Çalışanlar çok güler yüzlü ve sevecen. Hizmet harika. Akşam yemeği için rezervasyon şart.

Çalışanlar çok güler yüzlü ve sevecen. Hizmet harika.

İyi bir akşam geçirmenin bedeline gelince kedi balığı (Catfish fillet), geyik (Oven-baked deer meat) ve ördek eti (Oven-baked duck meat) ya da kuzu etinden (Baked lamb shank) oluşan bir et tabağını 15-20 € civarında yiyebilir yine 20 €  civarında bir şişe şarap açtırabilirsiniz.

Ayrıca servisin tamamen törensel bir havada yapılacağını, kral ve kraliçe olarak hizmet göreceğinizi ve  muhteşem anı fotoğraflarına sahip olacağınızı da unutmamak gerek.

-Doma Dārzs

Katedral Meydanı’nda bulunan restoran konum itibariyle harika bir yerde. Kendisi de oldukça rahat bir mekan. Deniz ürünlerini çok sevdiğimiz için gelen porsiyonları ve fiyatları görünce hiç düşünmeden 2 akşam burada yedik. Çok da memnun kaldık.

Riga’da Ne Yenir? Doma Dārzs

Deniz ürünleri konusunda çok iyiler. Yediğimiz karides ve kalamarı Türkiye’de bırakın yemeyi bulmanız bile imkansız.

Fiyatlara gelince sıkı durun tam 400 gr beyaz şarap soslu midye ya da tereyağlı karides güveç sadece 12 €. Porsiyon karides ızgara ya da kızarmış kalamar 5-6 €, çorba 3 € ve salata 5 €.

Deniz ürünleri genel olarak hazırlaması biraz zaman aldığından 25-30 dakika bir süre isteniyor. Bira tercih ederseniz yerel bira olarak Mežpils Alus önerebilirim.

Riga’da Ne Yenir? Doma Dārzs

Akşamları canlı müzik de var. Eşinizi ya da sevgilinizi alıp rahatlıkla gidebilirsiniz. Rahat bir giyim ile gidebilirsiniz. Çalışanlar çok güler yüzlü ve sevecen. Hizmet biraz yavaş.

İyi bir akşam geçirmenin bedeline gelince deniz ürünleri ve yöresel şarabın olacağı bir masada kişi başı 25 € civarında bir hesap ödeyeceğinizi söyleyebilirim.

-Rockabilly House

Kalēju Sokağı’nda bulunan mekan konum itibariyle harika bir yerde. Kendisi de oldukça rahat bir mekan.

Riga’da Ne Yenir? Rockabilly House

Kalēju Sokağı’nda bulunan mekan konum itibariyle harika bir yerde. Kendisi de oldukça rahat bir mekan. Et, tavuk  konusunda çok iyiler. Sosis yemekleri ise özel. Bira tercih ederseniz yerel bira olarak siyah Aldaris’i önerebilirim.

Riga’da Ne Yenir? Rockabilly House

Jazz ya da rock müziği başladığında unutulmazlar arasına girecek bir akşam geçirmek için ideal yer. Eşinizi ya da sevgilinizi alıp rahatlıkla gidebilirsiniz. Çalışanlar çok güler yüzlü ve sevecen. Hizmet yavaş. Restoran 11:00-23:00 saatleri arasında açık.

İyi bir akşam geçirmenin bedeline gelince et-tavuk yemeği ve yöresel biranın olacağı bir masada kişi başı 20 € civarında bir hesap ödeyeceğinizi söyleyebilirim

Değerlendirme

Riga’da Ne Yenir? Nerede Yenir? başlıklı yazı ile deneyimlerimizi aktarmaya çalıştım. Emin olun sadece yemek yemek için bile Riga’ya gidilir.

Riga ve Letonya ile ilgili diğer yazılarımız için Letonya Gezi Rehberi‘ne, bölgesel planlama için Baltık Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version