Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Āgenskalns (Yeni Riga) Gezisi

Yazı Dizisi : Letonya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Yaprak Bilge Çelebioğlu

Riga‘yı tam olarak anlayabilmek için Vecrīga (Eski Riga) kadar Āgenskalns (Yeni Riga) Gezisi de yapmak gerek. Çünkü Rigalılar sosyal yaşamlarını Vecrīga‘da hayatlarını ise Āgenskalns’da sürdürüyor.

Semt, hemen Daugava Nehri’nin hemen karşısında yer alan Taş Köprü (Akmens Tilts) ile Vecrīga’ya bağlanıyor. Yani Riga’nın genel fotoğrafını çekmek için en güzel yerlerden biri.

Bölgede ilk yaşam 1226 yılında başlamış. 17. yy.da burası daha çok işçi sınıfı fakir halkın yaşamlarını sürdürdüğü küçük bir köymüş.

Daugava Nehri

Fransız istilası sırasında, Napolyon’un birlikleri kullanmasın diye Ruslar tarafından yakılıp yıkıldığından tekrar yerleşimin ortaya çıkması 19. yy.ın ortalarını bulmuş.

Üst Riga (Pārdaugava)

Yürümek yerine bölgeyi daha çabuk gezmeyi düşünüyorsanız 10 numaralı tramvayı da kullanabilirsiniz. 

Āgenskalns Gezilecek Yerler

-Taş Köprü (Akmens Tilts)

Bizim Galata Köprüsü benzeri bir yapısı ve tarihi var.

Taş Köprü

Taş Köprü, Daugava Nehri üzerinde Vecrīga ile Āgenskalns’ı bağlıyor.

Taş Köprü

1957 yılında açılan köprünün uzunlu 503 m., genişliği ise 27 m.

-Üst Riga (Pārdaugava)

Buraya kısaca Üst Riga ya da Āgenskalns semtinin Daugava Nehri kıyısı da diyebiliriz.

Üst Riga

Riga’ya gelenler biraz da yönlendirme eksikliği nedeniyle daha çok orta çağdan kalma Vecrīga’yı dolaşıyor. Ancak Daugava Nehri’nin diğer tarafına geçmiyorlar.

Arkādijas Parkları

Bu bölge geniş açık yeşil alanların, modern yapıların, lüks otellerin ve eski döneme ait mahalle ve konut sitelerinin topluca bir arada olduğu bir yer.  

Üst Riga (Pārdaugava) 23:59

Üst Riga bulunduğu enlem nedeniyle gecenin tam olarak gerçekleşmediği Riga’da fotoğrafçılar için çok güzel imkanlar sunuyor. Şu an saat 23:59….

Üst Riga
Sadece taş köprü geçip acaba burada da bir şeyler var mı diye gelenler buradaki manzarayı görünce doğal olarak şaşırıyorlar.

-Ulusal Letonya Kütüphanesi (Latvijas Nacionālā Bibliotēka)

1919 yılında inşa edilen Ulusal Letonya Kütüphanesi evrensel ve modern bir kütüphane. Tam 450 kişi çalışıyor. Işık kalesi mimarisi ile dikkat çekiyor. Işık kalesi Letonlar için önemli bir sembol. Letonların tekrar küllerin arasından çıkıp doğuşunu temsil ediyor. Bunu özellikle geceleri çok güzel görebiliyorsunuz.

Ulusal Letonya Kütüphanesi

Binada kayıtlı 4.1 milyon kitap var. Burası Vecrīga (Eski Riga)’dan 5 dakikalık yürüme mesafesinde bulunuyor. Toplu ulaşım için ise Nacionālā Bibliotēka durağında inmeniz yeterli.

-Letonya Demiryolu Müzesi (Latvijas Dzelzceļa Vēstures Muzejs)

Letonya Demiryolu Müzesi, 19. yy.dan itibaren toplanan 20.000 parçanın sergilendiği güzel bir müze. Dışarıdaki Sovyet dizel ve elektrikli lokomotiflerinin bir çok örneğini görebilirsiniz. Burada savaş ganimeti 1942 model bir Alman lokomotifi de var.

Çocuklar  burada isterlerse gerçek lokomotif ve trenlerde yolcu, lokomotif sürücüsü ya da istasyon şefi olabiliyor. Demiryolu işaret sistemini görebiliyor.

Müze, Vecrīga’dan 5 dakikalık yürüme mesafesinde bulunuyor. 10:00-17:00 saatlerinde açık. Kişi başı ücret ise 2,5 €.Toplu ulaşım için ise Nacionālā Bibliotēka durağında inmeniz yeterli.

Değerlendirme

Riga’yı tam olarak anlayabilmek için Vecrīga kadar Āgenskalns’ı da görmek gerek. Bu nedenle mutlaka Āgenskalns sokaklarında özellikle de Dougava kıyısında bir gezi yapın. Çok hoşunuza gideceğine eminim. Hatta kalma yeri olarak da burayı seçebilirsiniz. Böylece tüm şehri keşfedin. Zaten Riga’nın en güzel fotoğraflarını buradan çekebilirsiniz.

Riga

Riga ve Letonya ile ilgili diğer yazılarımız için Letonya Gezi Rehberi‘ne, bölgesel planlama için Baltık Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version