Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Riga’nın En Güzel Parkı Bastejkalna

Yazı Dizisi : Letonya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

İstanbul’dan farklı olarak Riga inanılmaz yeşil ve temiz bir kent. Asırlık ağaçlarla dolu kocaman parkları, parkların içindeki havuzları ve Daugava’ya bağlanan daracık su kanalları, kanalların üstünde giden minik sandalları ve her köşe başını süsleyen heykelleriyle huzurun bulunabileceği bir şehir.

Riga’nın En Güzel Parkı Bastejkalna yani Türkçesi ile Yeşil Kanal 1857-1963 yıllarını arasında 10.4 hektarlık bir alana kurulmuş. Aslında daha önce burada bulunan surların hendekleri daha sonradan derinleştirilerek bu kanal elde edilmiş. Kanalın her iki tarafında yapılan düzenlemelerle de Bastejkalna ortaya çıkmış.

Park bünyesinde 1935 yılında inşa edilen Özgürlük Anıtı, 1863 yılında inşa edilen Ulusal Opera Binası ve  1902 yılında inşa edilen Ulusal Tiyatro Binası’nı da yer alıyor.

Bastejkalna Parkı Gezisi

-Kanal ve Kanal Turu

Bastejkalna Parkı’nın en önemli özelliği içerisinden kanal geçmesi. Bu kanal taşımacılık amacıyla kullanılan bir kanal değil. Sadece turistik amaçla kullanılıyor. Kanal, Daugava Nehri’ne iki taraflı olarak bağlı. Böylece tekne ile Riga’nın tam ortasından geçip tekrar Daugava Nehri’ne çıkabiliyorsunuz.

Bu tura katıldığınız takdirde Riga’nın tarihi merkezini ve en popüler turistik yerlerini keşfetmeniz mümkün.

Bastejkalna Parkı

Gezi teknesi, Özgürlük Anıtı’nın hemen yakınındaki Bastejkalns İskelesi’nden kalkıyor. “Rigabycanal”  sorumluluğunda haftanın her günü 10:00-20:00  saatleri arasında yapılan turlar tekrar Bastejkalns İskelesi’ndeki kalkış noktasında son buluyor.

Bastejkalna Parkı

60 dakika süren turun ücreti kişi başı 18 €, çocuklar için 9 €. Eğer bu bileti hop on hop off ile birleştirirseniz kişi başı 28 € ödüyorsunuz. İsterseniz bu şirketten kanalda dolaşmak için tekne de kiralayabiliyorsunuz.

-Özgürlük Anıtı (Brīvības Piemineklis)

42 m yüksekliğindeki Özgürlük Anıtı, Brivibas Bulvarı ile Bastejkalna Parkı’nın kesiştiği noktada yer alıyor.

Brīvības Piemineklis

Letonya’nın bağımsızlığı için ölmüş tüm insanların anısına 1935 yılında dikilmiş ve  Letonya Halkının birliği, bağımsızlık ve özgürlüğün sembolü haline gelmiş. 

Brīvības Piemineklis

2. Dünya Savaşı’ndan sonra Sovyet yönetimi anıtı yıkmak istemiş ancak dönemin sanatçıları tarafından sanatsal bir değeri olduğu konusunda yönetim ikna edilerek kurtarılmış. Letonya’nın bağımsızlığını ilan etmesinden 3 yıl önce 1987 yılında 5000 kişinin katıldığı ilk anti-Sovyet gösterisi bu anıtın etrafında gerçekleştirilmiş.

-Park Alanı

Parkın içerisinde yer alan bu küçük köprü ve kilitleri sembolik de olsa çok anlamlı. Çünkü üzerindeki kilitler bağımsızlık döneminde Sovyet Birlikleri tarafından öldürülen kurbanların anısına sevgilileri tarafından takılan kilitler.

Bastejkalna Parkı

Tabii ki zaman geçiyor her şey değişiyor. Şimdi ise  genç evli çiftler köprünün üzerine gelince durup ellerindeki kilidi köprünün demirlerinden birine kilitleyip anahtarını suya atıyorlar. Bu şekilde evliliklerinin ömür boyu süreceğine inanıyorlar. Ancak boşanma oranları Letonya’da asılan kilitlere rağmen % 50 civarında…

Ördekler

Kanalda yüzen ördekler güzel fotoğraf sahneleri oluşturuyor.

Bastejkalna Parkı

Yemyeşil, göğe uzanan dev ağaçların gölgesindeki bir bankta çiçek kokuları ve ufak şelalelerin sesleri arasında oturmak gerçekten çok dinlendirici.

Bastejkalna Parkı

Tabii ki değişik hayvanlar da düşünülmüş. Çeşitli semboller ile park ilgi çekici hale getirilmeye çalışılmış.

Bastejkalna Parkı

Rigalılar da tüm Baltık ülkeleri gibi kendilerini Vikingler ile özdeşleştiriyor. Bu tabii ki park süslemelerine de yansıyor.

Değerlendirme

Sizin de gördüğünüz gibi Riga’nın En Güzel Parkı Bastejkalna gezip görmeye ve kanal gezintisi yapmaya değer bir park. Son olarak burada yazın Temmuz ayında bile akşamları sıcaklığın 10 derece civarında olduğunu aklınızda bulundurarak tedbirli gelmenizi tavsiye ederim.

Riga ve Letonya ile ilgili diğer yazılarımız için Letonya Gezi Rehberi‘ne, bölgesel planlama için Baltık Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version