Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Sigulda Gezisi, Baltıkların İsviçresi

Yazı Dizisi : Letonya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Sigulda Gezisi, Baltıkların İsviçresi de diyebileceğimiz bir bölgede yaptığımız harika bir gezi oldu. Sigulda, başkent Riga‘ya 53 km uzaklıkta şirin mi şirin bir şehir.

Bol uçurumlu Gauja Vadisi’nde bulunan şehir aynı zamanda Baltıkların ekstrem spor merkezi.  Bunların arasında kayak bile var. Kayak deyince aklınıza koca koca dağlar gelmesin sakın. Ülkenin en yüksek noktasının yüksekliği sadece 311 m.

Tarihine gelince her zaman Turaida‘nın rakibi olmuş. Artık rekabet yok. Turla gelirseniz orta çağda birbirleri ile savaşan kaleleri beraber geziyorsunuz.

Bölgeyi anlamanız için bu İngilizce haritayı kullanabilirsiniz.

Sigulda Gezisi

Sigulda’ya Ulaşım

Buraya Riga’dan maalesef direkt ulaşım yok.

Otobüsle gelmek isterseniz Riga’dan buraya otobüs var. 55 km uzaklıktaki Sigulda Otobüs Terminali’nde ineceksiniz. Yolculuk 1 saat 15 dakikada sürüyor. Kişi başı ücret 2,5 €. Planlama için tıklayınız.

Sigulda

Trenle gelmek isterseniz Riga’dan buraya tren var. 55 km uzaklıktaki Sigulda Tren İstasyonu’nda ineceksiniz. Yolculuk 1 saat 10 dakikada sürüyor. Kişi başı ücret 1,9 €. Planlama için tıklayınız.

Araba kiralarsanız  A2 (E77)  otobanından Sigulda’ya ulaşabilirsiniz.

Sigulda Gezilecek Yerler

-Sigulda Yeni Kale (Siguldas jaunā pils)
Taştan ve Demirden Yapılan Heykeller

Eski kalenin önünde çok ilginç taştan ve demirden yapılan heykeller var. O zamanlarda bu heykeller köylülerini temsil ediyormuş.

Sigulda Yeni Kale

Görmüş olduğunuz yeni kale 1878-1881 tarihleri arasında bölgenin sahibi olan Düşes Olga and Dük Dimitry Kropotkin tarafından eski kalenin taşları da kullanılarak yaptırılmış. Binanın arka pencerelerinden bakarsanız eski kaleden kalanları görebilirsiniz.

2. Dünya Savaşı’nda kale Alman Ordusu Kuzey Tümeninin karargahı olarak kullanılmış. Şimdi ise binayı Sigulda Bölge Konseyi kullanıyor.

-Sigulda Livonya Kalesi (Livonijas Ordeņa Siguldas Pils)

Kaleyi 09.00:20.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Giriş ücreti kişi başı 2 € aile 5 €.

Gauja Vadisi’ne su ve ticaret yollarına hakim bir tepeye 1207 yılında Livonyalı keşişler tarafından inşa edilen kale birçok tarihi olaya da tanıklık etmiş. Gördüğünüz hale ise 2012 yılında yapılan kapsamlı tadilat ile getirilmiş.

Sigulda Livonya Kalesi

İnşa edildiği dönemde Doğu Avrupa’nın en büyük kalelerinden biriymiş. Burası güneye bakan bölüm. Gördüğünüz gibi orta çağdan kalan hendekler ve havuz oluşumları hala duruyor.

Sigulda Livonya Kalesi

O dönemde Livonyalı keşişler ile Riga Başpiskoposluğu arasında bölgede hakim olabilme mücadelesi veriliyormuş. Zaten kalede bu hakimiyeti sağlamak üzere Riga Başpiskoposluğu denetimindeki Turaida Kalesi‘ne karşı inşa edilmiş. Ancak bu çatışmalar devam ederken kale 1237 yılında Töton Şovalyelerinin eline geçmiş. 1290 yılına kadar da bölgede Alman hakimiyeti genişleyerek devam etmiş.

Sigulda Livonya Kalesi 

1562’de Livonya Savaşı kapsamında kale Polonyalıların eline geçmiş. Bu savaşta kale ağır hasar görmüş. Onarılmış ama  Polonya-İsveç savaşı sırasında İsveç’in eline geçince tekrar ağır hasar görmüş ve şu an ki gördüğünüz duruma gelmiş.

1737 yılına kadar kullanılamamış ve 1737 yılından itibaren özel bir mülk olmuş. 1881 yılında ise kalenin taşları kullanılarak  Dük Kropotkin tarafından eski kalenin hemen önüne yeni bir kale inşa edilmiş.

Kuzey Kulesi

Gördüğünüz gecekondu değil. O zamanlardan geriye kalan kuzey kulesi. Önündeki bu harika yer ise şimdi konser alanı olarak kullanılıyor.

Kuzey Kulesi

Kuzey kulesine çıkma imkanı mevcut. Kuleden Baltık ormanlarının görünüşü hakikaten harika. Buradan dikkatlice bakınca karşı taraftaki rakip Turaida Kalesi’ni de görebilirsiniz.

Kuzey Kulesi

Sahne, Turaida Kalesi’ndeki sahnenin aynısı. Doğa fotoğrafçıları için harika bir yer diyebilirim.

Kuzey Kulesi

Bir masalı andıran ormana kulenin diğer tarafından bakış. Sanki şövalyeler birazdan sislerin içerisinden fırlayacak ve savaş başlayacak gibi….

-Turaida Açık Hava Müzesi

Sigulda’ya sadece 5 km mesafede olan Turaida Açık Hava Müzesi eğer bölgeye gelinmişse mutlaka görülmesi gereken bir yer. Müze kapsamında Halkın Şarkısı Parkını, Turaida Kilisesi’ni, Turaida Gülü Maija Greif’in anıt mezarını ve ters büyüyen ağacı ve Turaida Kalesi’ni görebilirsiniz.

Kaleden Gauja Vadisi’ne bakmak

Açık hava müzesiyle ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Tanrıların Bahçesi Turaida başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Gutman Mağarası (Gūtmaņala)

Gutman Mağarası, 19 m derinlik ve 12 m yükseklik ile Baltıkların en büyük mağarası olma özelliği taşıyor. Killi kayaç yapıya sahip olan mağaranın en büyük özelliği Turaida Gülü Maija Greif’in burada öldürülmüş olması.

Gutman Mağarası

Maija Greif’in mezarı ve kendisinin filmlere konu olmuş acıklı hikayesini Tanrıların Bahçesi Turaida başlıklı yazıda bulabilirsiniz.

Gutman Mağarası

Şimdi bu mağaranın duvarlarına aynen Maija ve Viktor’un yaptığı gibi tüm sevgililer isimlerini kazıyor tarih de yazıyor. İçeride 1600’lerden kalan isimleri bile görebilirsiniz.

Gutman Mağarası

Gördüğünüz manzara Gutman Mağarası’nın hemen önünden çektiğim bir fotoğrafa ait. Letonyalılar burada biriken suyun Maija’nın göz yaşları olduğuna ve eğer içilirse ömrünüzün uzayacağına inanıyor bilginize…Mağara bölgesi o kadar güzel ki sanki cennet burası zannedersiniz. İleriden Gauja Nehri geçiyor. Tablo gibi bir sahne. Otur tablosunu yap.

-Bundulītis

Bundulītis

Bu bina 1910 yılında Gutman Mağarası’nı ziyaret edenlere aperatifler bir şeyler satmak maksadıyla inşa edilmiş şirin bir büfe.

Bundulītis

Bu binanın benzerini aynı dönemde şehir merkezinde de yapmışlar. Ancak bu güne gelememiş.

Sigulda’da Alışveriş

Kimseye kullanmamasını dilerim ama 200 yıldan beri şehrin simgesi baston. Zamanında buraya gelen ziyaretçiler dağlık alanda rahat yürüsünler diye köylüler tarafından bastonlar hazırlanırmış. Zamanla burası ünlü olunca köylüler bunu turistik hale getirip bastonlara değişik  motifler eklemişler. 

Sigulda’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Şehir merkezinde, gün boyu açık olan iki kafe var. Hamburger vb. başka da şansınız yok maalesef.

Değerlendirme

Gauja Nehri’nin beslediği bölge hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle inanılmaz güzel bir yer. Her taraf yeşil her taraf orman. Sanki cennet gibi. Bölgeyi genel anlamıyla İsviçre’ye boşuna benzetmiyorlar. Sanırım haklılar. Buraya geldiğinizde kendinizi kesinlikle orta çağda hissedeceksiniz. Letonya’ya gelirseniz mutlaka buraya gelmeli Turaida ve mümkünse Cesis de dahil bir plan yapmalısınız. Bu durumda Cesis ya da Sigulda’da 1 gün kalmalısınız.  Özellikle de foto severler.

Sigulda Livonya Kalesi 

Letonya ile ilgili diğer yazılarımız için Letonya Gezi Rehberi‘ne, bölgesel planlama için Baltık Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version