Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Karatepe’nin Kadim Kilimleri

Yazı Dizisi : Osmaniye Gezi Rehberi

Yazar : Selma ESER

Bugün size Karatepe’nin kadim kilimlerinden bahsedeceğim. ::)) Çoook eskiden genç bir kız durmadan kilim dokurmuş,,gece gündüz demeden kilim dokurmuş…Türlü türlü motifler üretirmiş.

Derken evlerine misafir bir adam gelmiş.. Genç kızın dokuduğu kilimlere bakmış bakmış ve demiş ki kızın babasına ; bu kızı tez elden sevdiği gence verin demiş :)) Yalnız demiş kırmızıyı yeşile az çalmış meramını anlamakta epey zorlandım haberi olsun demiş 😀😀
Eski insanlar böyle iyiymiş güzelmiş,, çünkü insanlar doğa ile barış içindeymiş..

Karatepe Köyü Gezisi

Karatepe Köyü

Karatepe Köyü

Size işte böyle bir yer var desem..Hiç bozulmamış renklerini kaybetmemiş muhteşem bir yer var desem….
Bir güzel köy burası Karatepe’nin Sarıdüz Mahallesi.. Bir Türkmen köyü,,

Kilim Öğretmeni Ayşe Hanım ve Biz

Bu köyü özel kılan bir çok şey var…
Köyde çok eskilerden beri kadınlar kilimlerini kendi ihtiyaçları için dokurlarmış .. Teknolojiye asla el değdirmeden geleneksel yöntemlerle ve asırlar öncesinden gelen motiflerle dokunuyor burada kilimler diye anlatıyor Kilim Öğretmeni Ayşe Hanım..

Karatepe Kilimleri

Kilim Öğretmeni Ayşe Hanım 

1972 yılında burası kooperatif olunca yine eski usuller yine en eski motiflerle dokunan muhteşem güzellikteki kilimlere ise artık herkes ulaşabiliyor..

Kilim Öğretmeni Ayşe Hanım 

Her renk için ayrı kazan kuruluyor,, Her rengin emeği ayrı oluyormuş..

Kök boya yapılacak bitkiler mevsiminde toplanıyor,, Bazıları yeşil olarak kaynatılıyor,, bazıları ise kurutulduktan sonra kaynatılıyor..Çam, papatya, kantaron, nar, ceviz gibi bitkilerin yaprak, kök ve kabuklarıyla boyanıyor..,,.

Karatepe Köyü Hilal Hanım

Kazanlarda saatlerce kaynatıldıktan sonra koyun yününden yapılmış iplikler iki saat kadar kazana bırakılarak boyayı emmesi sağlanıyor. Sonrasında da gölge yerlerde iplikler kurutuluyor..

İnsanoğlu yüzyıllardan beri kendinden bir iz bırakmaya çalışmış tarihe. Mağara duvarlarına, taşlara, kilimlere aktarmışlar anlatmak istedikleri,,,

Kilim Motifleri

Karatepe Köyü Hilal Hanım

Her kilimin,, her motifin bir hikayesi olmuş böylece..Karşılıksız aşklarını,duygularını,özlemlerini ilmek ilmek işlemişler,, Kem gözlerden evimizi korusun diye muska motifli kilimler bile dokumuşlar,,:)

Başaklı motif tarlada çalışan bir annenin yorgunluğunu, emeğini ve alın terini anlatıyor mesela,,,,
Hayat Ağacı sürekli gelişen, cennete yükselen hayatın sembolünü oluştururmuş. Gelişim ve değişim içinde hayatı yaşayın demekmiş mesela ,,, 😎

İçlerinde en hoşuma giden motifi söyleyeyim mi hem ben size???:))) 😀
Eli belinde motifi :)) Dişiliğin simgesiymiş .. Bu sadece anneliği ve doğurganlığı anlatmıyor…Uğur,, bereket, kısmet, mutluluk ve neşeyi de anlatıyormuş… 😊Bildiğiniz wow bir dişi nasıl olur onu anlatıyor:)) Yunanlı Tanrıça Athena ya da Anadolulu İnanna gibi 😀

Erkekler içinde bir motif düşünmüşler artık haliyle :)) koç boynuzu motifi… erkekliği, gücü, kaslı olmayı falan simgeliyormuş… :))) 🙂

Hilal Hanım

Kilim motiflerinin anlamlarını öğrenmek ,,eski insanların sade ama muhteşem hayat görüşlerine şahit olmak gibi bir şey…

Halı mı kilim mi dersek ??🤔 Halı yerleşik kültürü simgeliyor yani bir saraylı edalarında oluyor ,kilimde göçebe kültürünü, daha bir özgür ruhu daha bir bohem ruhu simgelemiş oluyor 😎 tabi ki kilim diyoruz bu sorunun cevabına da böylece 😎

Karatepe Köyü

Ünlü ressam Picasso ne demiş bilir misiniz ? Benim resimlerimden daha mükemmel bir şey arıyorsanız bu bir kilim olurdu demiş. biraz ukalaca demiş ama doğru demiş.. :))

Karatepe Kilimleri ‘ni dünyadaki tüm kilimlerden ayıran apayrı bir özelliği daha var. Kilimlerin rengi güneşte asla solmazmış ve hatta yüzyıllar geçtikçe rengi daha da canlanır daha da güzelleşirmiş.

Bu muhteşem kilimlerin 92 ye 160 ebadındaki bir örneğinin fiyatı 560 lira fiyatlar bu emeğe göre uygun..çünkü her biri evladiyelik her biri ayrı ayrı anlam içeren kilimler.

Karatepe Köyü’nde Kahvaltı

Karatepe Köyü’nde Kahvaltı

Kilim benim hiç ilgimi çekmez diyorsanız bu köye uğramanız için bir bahane daha sunuyorum size o zaman :)) Köye uğrayacağınız zaman öncesinde geleceğinizi bildirirseniz sizi muhteşem bir kahvaltı bekliyor olacak.

Karatepe Köyü’nde Kahvaltı

Kahvaltıda açık büfe mantığında göz boyayan bir sürü çeşit yok. Zaten buna gerekte yok. Sunulan her bir çeşit öyle lezzetli ki.

Karatepe Köyü’nde Kahvaltı

Köy halkı çok samimi , yabancı gibi değil evlerine gelen bir misafir gibi ağırlıyorlar sizi. Kahvaltı da çok çok uygun sadece 20 TL (2018).

Karatepe Köyü

Köyden kilimimizi aldık, kahvaltımızı yaptık. Şimdi de sizi kocaman Dev Aslanların koruduğu muhteşem bir yere götüreceğim ::))

Exit mobile version