Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Milano’nun Çi Böreği: Panzerotti

Yazı Dizisi : İtalya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Tolga Yiğit

İtalya deyince aklımıza ilk olarak pizza ve makarna geliyor peki Panzerotti yani “Milano’nun Çi Böreği”ni duydunuz mu? Duymadıysanız Panzerotti‘nin leziz tadına bu yazımda tanık olacaksınız.

Ama önce İtalya hakkında kısa bir bilgi vermek istiyorum. İtalya’nın en zengin ve pahalı bölgesi kuzeyi, güneyi ise daha ucuz ve geliri düşük bölgesi. Bu açıdan Avrupa’da modanın başkenti de olan Milano için İtalya’nın zenginlik abidesi desek yeri. Üstelik; moda, tarih ve estetik de dahil olmak üzere her anlamda.

Tabi bu giriş bölümünden güneyin kötü olduğu anlamı çıkmasın sakın. İtalya’nın her bölgesinin neden bu kadar turist çektiği ve turizm gelirinin neden bu denli yüksek olduğunu bir başka yazıda detaylı olarak anlatacağım.

Gelin şimdi Milano’nun merkezinde Panzerotti ile karnımızı doyuralım.

Milano’nun Merkezinde Ne Yenir?

Milano’da Duomo Katedrali‘ni ve Galleria Vittorio Emanuele II’yi gezmek gerekir. Bu gezileri gerçekleştirirken bol fotoğraf çekecek ve tüm detaylara uzun uzun vakit ayıracaksınız. Bu da sizi doğal olarak acıktıracak. İşte sırasıyla tavsiyelerim, umarım size de yardımcı olur.

Panzerottici Luini

İlk tavsiyem Panzerotti. Ayak üstü yiyeceğiniz bu lezzetli yiyecek size bizim Eskişehir’in çi böreğini hatırlatacak. Ama burada bizim çi börekten farklı olarak hem kızartma hem fırınlanmış versiyonları bulacaksınız. İç malzeme olarak ise yine farklılıklar var.

Milano’nun Çi Böreği : Panzerotti

Mozzarella, domates, ançuez, sebze gibi seçeneklerin yanı sıra etli ve tatlı seçenekleri de sizi bekliyor. Herkes İtalya denince genelde pizza ve makarnadan bahseder ama panzerotti turistler tarafından pek de bilinmeyen yerel bir lezzet olarak sizi Milano’nun göbeğinde bekliyor.

Haritadaki tarife göre Luini

Dondurma Zinciri Grom

İtalya’nın bir çok şehrinin merkezi noktalarında görebileceğiniz Grom adlı bir zincir dondurma markası var. Biz ilk olarak Torino gezimizde keşfetmiştik bu markayı. Küçük ve şık dükkanları var. Torino’daki şubesinde oturma alanı da mevcuttu. Yazın Milano’da Duomo Katedrali’nin çatısını gezmişseniz bir dondurmayı hak ettiniz demektir. Katedralin tam karşısında yani meydanın diğer tarafında hem dondurmacılar hem de fast food markaları var. Aslında genel olarak İtalya’da iyi dondurma yiyeceğiniz yer bulmak çok zor değil ama fırsat bulmuşken Grom’dan da dondurma yemenizde fayda var. peki Grom’da neler var?

Grom’da dondurmalar kutularda veriliyor. Gelato, dondurma demek ve Madagaskar’dan gelen vanilya ile yapılmış dondurmalar dışında kahveli, fıstıklı, yoğurtlu, çikolatalı ve espressolu vb. bir sürü çeşit dondurmayı tadabiliyorsunuz.

Grom’da Dondurma

Yukarıdaki  fotoğrafta gördüğünüz gibi dondurmanın yanında ek bir ücretle bisküvileri alabiliyorsunuz. Dondurma dışında ise meyveli sorbeler, granita diye adlandırılan meyvenin suyundan yapılan dondurulmuş içecekler var. Granita bizdeki karlama denilen içeceğe benziyor.

Limon Granita

Örneğin limonlu granite için limonatanın buzlanmış, karlanmış ve pipet ile içilen bir içecek olduğunu hayal edebilirsiniz. Tek farkı limonataya göre biraz daha ekşi olması. Granita aslında İtalya’nın güneyinden. Özellikle Napoli’de limon neredeyse şehrin simgelerinden. Grom çalışanları kendi granitaları için Sicilya tarzında üretildiğini ve kullanılan suyun da Alplerden gelen Sparea marka özel su olduğunun altını çiziyor. Bunların dışında ayrıca; milk shakeler ve Ghiacciolo adlı meyveli buzlu barlar da bulunuyor.

Katedralin Sadece İçi Değil Çatısını Bile Gezdik ve Tabi ki Yorucu Oldu 🙂

Rinascente Terasında Duomo’ya Karşı Yemek

Milano’da Duomo Katedrali’nin hemen yan tarafında (katedrale yüzünüzü döndüğünüzde sol tarafta kalıyor) büyük bir bina da yer alan Rinascente çok katlı bir mağaza.

Rinascente

Bu çok katlı mağazada ne ararsanız var. Bavuldan elektroniğe, hediyelik eşyadan takılara ve hatta yemeğe. Evet doğru okudunuz mağazanın en üst katındaki harika terasta hem geniş bir kapalı bölüm var hem de açık havadar bir alan.

Bu teras katında çikolata, kahve vb. gibi satın alabileceğiniz bir çok ürünün yer aldığı reyonların dışında teras katının her bir köşesinde ayrı bir menü ve konsepte sahip cafe-retorantlar da var. Katedralin çatısını sıcak bir hava da gezince serinlemek ve yemek yemek için Rinascente’ye gittik.

Bu restoranların arasında sushi köşesinin bile olması da bu terasın sıradan bir yer olmadığının kanıtı.

Suşi Barı

Tabi ki bu terasta İtalya’nın meşhur pizza ve makarnalarını da bulacaksınız.

Tatlı Yiyebileceğiniz ve Kahve İçebileceğiniz Bölüm

Burada sadece içeceğinizi (alkollü yada fresh meyve suyu gibi) yudumlayabileceğiniz bir bar da mevcut.

Kabaklı ve Dolmalık Fıstıklı Pizza

Peki bu kadar çeşitlilik yeterli mi? bence yeterli ama bu terasın en büyük özelliği ise Duomo Katedrali’nin çatısını yan cepheden görüyor olması.

Bu da Terasın Duomo Katedrali’nin Çatısından Görünümü

Açık hava alanın bu fotoğrafından da görüldüğü üzere Milano’ya gitmişken ve bizim gibi sıcak havada katedralin çatısına tırmanıp gezip yorulduktan sonra akşam üzeri ayaklarınızı uzatıp keyif yapmak için bu Milano manzarası en ideal manzaralardan birisidir değil mi?

Milano’nun Merkezinde Yapılması Gerekenler

Bunları Yapmadan Gelmeyin 🙂

Milano ve çevresi ile ilgili diğer yazılarımız için Milano Gezi Rehberi‘ne de bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version