Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

2 Hafta Geçirdiğim Daugavpils

Yazı Dizisi : Letonya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Fatma Emray DENİZ

2 hafta geçirdiğim Daugavpils Letonya’nın ikinci büyük ve Latgale Bölgesi’nin en büyük şehri. Letonya’nın en büyük nehri olan Daugava Nehri’nin kıyısında bulunuyor.

Adını tarihte Letonya topraklarını korumak için buraya yapılan kaleden almış.  Letonya’nın kalesi Daugavpils günümüzde bir sanayi kenti. Turizm ise önemli bir geçim kaynağı olarak göze çarpıyor.

Daugavpils’i anlatma sebeplerimden biri benim ilk yurt dışı deneyimim olması denilebilir. Erasmus Gençlik Projesi kapsamında 2 hafta Daugavpils’de kaldım. Bu süre zarfında şehri görme ve keşfetme fırsatım oldu. Şimdi görüp yaşadıklarımı size de aktaracağım. Bir wikipedia gibi bilgileri sıralayamasam da yazımın şehre gelmeyi planlayanların ilgisini çekecek bir gezi rehberi olacağına eminim.

Daugavpils

Şunu belirtmeliyim ki çok temiz ve düzenli bir şehir. Her sabah kadın çöpçüler sokakları temizliyor. Trafik kurallarına ise tam olarak riayet ediliyor. Yola ayağınızı attığınızda 20 metre uzaklıktaki araçların sizi görüp yavaşlaması ve durması varya.. işte o ayrı bir konu.

Daugavpils Gezisi

Daugavpils’e Ulaşım

Ulaşım açısından bakıldığında pek çok modda ulaşabileceğiniz bir yer Daugavpils. Riga Havalimanı’ndan Daugavpils’e kişi başı 3 €  ücret karşılığında otobüsler gidiyor. Yolculuk yaklaşık 3 saat sürse de seyahat süresince size panoramik ve keyifli mi keyifli bir otobüs yolculuğu sunacağından emin olun derim. Kulaklık ve atıştırmalıklarınız da yanınızdaysa demeyin keyfinize…

Daugavpils Caddeleri

Genel olarak şehirde toplu taşıma yaygın ancak her yer birbirine yakın olduğu için yürümek de güzel bir seçenek. Ayrıca, Daugavpils’e ulaştıktan sonra şehir merkezindeki otogar ve terminalden Rusya, Belarus ve Litvanya’ya tren ve otobüs ile gitme imkanı da var.

Daugavpils Gezilecek Yerler

Gezilecek görülecek yerler açısından değerlendirdiğimde tabii ki size hitap edecek pek çok mekan var. Özellikle bulunduğum ve keyif aldığım bazı yerler daha çok ön plana çıkıyor diyebilirim.

-Dubrovin Parkı

Şehrin gündüzleri ailecek tercih edilen ve vakit geçirilen yerlerinden biri de parklar. Özellikle Dubrovin Parkı yerli halk ve turistlerce en çok tercih edilen dinlenme alanlarından biri.

Dubrovin Parkı

Parkın içerisinde adını aldığı eski belediye başkanı Pavel Dubrovin‘in bronzdan yapılma bir heykeli de var. Park; Rigas ve Parades Sokakları arasında bulunuyor.

Dubrovin Parkı

Özellikle gündüzleri sıcak zamanlarda bir serinleme kaynağı olan şelalesi, akşamları ışık gösterisiyle suyun dansını izlemeniz açısından da keyifli bir yer.

Sovyet Askerleri Anıtı

Dubrovin Parkı’nın bir diğer dikkat çeken özelliği ise SSCB döneminde Sovyet askerleri için dikilen bir anıtı da bünyesinde barındırması.

-St. Boris-Gleb Ortodoks Katedrali

Pek çok mezhebe ait katedrallere ev sahipliği yapan bu şehir, St. Boris-Gleb Ortodoks Katedrali ile ön plana çıkıyor.

St. Boris-Gleb Ortodoks Katedrali

Bu katedral ayrıca Rus Ortodoks Kiliselerinin bir örneği olarak da döneminin izlerini taşıyor.

-Eski Ev ve Binalar

Daugavpils halkı tarihine o kadar önem vermiş ki geçmişe ait her bir doku bozulmadan kalabilmiş

SSCB Dönemi Eski Binalar

Aynı zamanda şehrin sokaklarında gezerken, doğadan kopmadan tarihi içinize çekebileceğiniz ve hatta sanattan da bir o kadar uzak kalmayacağınız bir yer.

SSCB Dönemi Eski Binalar

Tarihi binaları ve sakin sokakları ile sizi içine çeken bir yapısı var. Tabii ki sokaklar ve binalar siyah beyaz renkten bir  görünüm sunmuyor sadece, pastel renkleriyle de yüzünüzü gülümseten görüntüleri de yakalıyorsunuz.

-Daugavpils Üniversitesi

Her Yıl Gerçekleştirilen Dans Gösterileri

Bölgesel bir üniversite olan Daugavpils Üniversitesi Erasmus etkinlikleri ile öne çıkıyor.

Her Yıl Gerçekleştirilen Dans Gösterileri

Dance World Project kapsamında Daugavpils Erfolg Gençlik Merkezi’nde her yıl gerçekleştirilen dans gösterisine 5 ülkeden 30 kişi katıldı. 

Her Yıl Gerçekleştirilen Dans Gösterileri

Proje kapsamında her ülke seyircilere kendi kareografilerini sundu.

Her Yıl Gerçekleştirilen Dans Gösterileri

Biz de kendi gösterimiz için heyecanla çalıştık.

Her Yıl Gerçekleştirilen Dans Gösterileri

Hem çalıştık hem kültür ve dil bilgimizi geliştirdik.

Her Yıl Gerçekleştirilen Dans Gösterileri

Kareografi öncesi son hazırlıklarımız sürerken hepimiz heyecanlıydık.

Her Yıl Gerçekleştirilen Dans Gösterileri

Bu uluslararası projede biz de ülkemizi temsilen Letonyalı seyircilere 3 kareografi  sunduk.

Her Yıl Gerçekleştirilen Dans Gösterileri

Gösteriler bittiğinde hepimiz çok mutluyduk.

Dougavpils’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Etrafta gezerken binalar sanki terk edilmiş havası verse de kafeler ve restoranlar gençlerle dolup taşmaktadır.

Pasaules Brinumi

Kafe ve restoran olarak öne çıkan pek çok yer bulunmaktadır. Bunlardan birkaçı ise Papa Rest, Redbeetle Cafe ve Pasaules Brinumi’dir. İç mimarisi ve dekorasyonu ile dikkatimi çeken yerlerden biri olan Pasaules Brinumi’ye girdiğinizde sol tarafınıza düşen duvarda bir boğa resmi görürsünüz.

Pasaules Brinumi

Bu kafede genellikle meyve suyunu andıran ancak hafif bir tadı olan aromalı içecekler var. Ve olmazsa olmazları tüm yemeklerin yanında mutlaka bulunan neredeyse ekmek niyetine yedikleri Letonya patatesi. Evet, gördüğünüz küçük patatesler bölgede Letonya patatesi olarak biliniyor çünkü sadece bu topraklarda yetişiyor. Genellikle kızartma, fırında ya da püre şeklinde ana menünün yanında servis mutlaka servis ediliyor.

-Daugavpils’de Eğlence

Daugavpils Gece Kulübü

Kültürel etkinlikleri ve festivalleriyle hareketliliğini sürdüren şehir dışarıdan bir tiyatroyu andıran mimariye sahip gece kulüpleriyle de ünlü.

Daugavpils Gece Kulübü

Hayat akşam 9’dan sonra başlıyor. Gündüz sakin mi sakin işinde gücünde bir izlenim veren Daugavpils halkı aktif gece hayatları ile dikkati çekiyor.

Değerlendirmem

Erasmus etkinlikleri kapsamında gittiğim Daugavpils gerçekten çok güzel bir yer. Tam bir gençlik şehri. Mutlaka görmelisiniz. Şehri çevresiyle birlikte gezip görebilmeniz için en az iki gün burada kalmalısınız.

Daugavpils’de Yaptığımız Toplu Gezi

Letonya ile ilgili diğer yazılarımız için Letonya Gezi Rehberi‘ne, bölgesel planlama için Baltık Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version