Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Gün Batımında Bodrum Değirmenleri

Yazı Dizisi : Muğla Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Bir Gün Batımında Bodrum Değirmenleri ile hem Bodrum hem de Gümbet Koyu’na bakarak mutlaka fotoğraf çekmelisiniz. Bu gerçekten muhteşem bir duygu.

Çünkü, Bodrumlulara “Bodrum’un sembolü nedir?” diye sorarsanız ya “ Bodrum Kalesi ” ya da ” Bodrum Değirmenleri ” derler.

Bodrum Değirmenleri özellikle gün batımı saatlerinde oldukça popüler. Benim gibi hobby olarak fotoğraf çekenler bir tarafa burada çok fazla profesyonel fotoğrafçı görmeniz mümkün.

Aracınız yoksa sorun etmeyin terminalden kalkan Gümbet dolmuşlarına binip değirmenlere çıkan yokuşun başında inerek yürüyebilirsiniz.

Bodrum Değirmenleri

Hatta o kadar  güzel bir arkadaşlık ortamı var ki bir yandan herkes birbiriyle elindeki araç gereçlerini paylaşırken bir yandan da en güzel çekim taktiklerini de tartışıyor.

Yıkık Değirmenler

Burada 7 adet yel değirmeni var. Değirmenler 1700’lü yıllarda inşa edilmiş. 1970’li yılların sonlarına kadar faal olarak kullanılmış. Maalesef sonra da ihmal edilmiş ve yıkılmış. Günümüzde ise bu haldeler.

Yıkık Değirmenler

Avrupa ülkelerine gittiğimizde boy boy fotoğraf çekilmek için yarıştığımız değirmenlere bakınca inanın içim acıyor bunları tamir edip turizme kazandırmak hakikaten bu kadar mı zor. Hatta yanı başımızdaki Yunanistan bu değirmenleri sahne olarak ne kadar güzel kullandığını da mı gören yok.

Bodrum Değirmenleri

Özellikle baktım, inceledim. Değirmenlerin sadece bir tanesi bakımlı. Ancak, neden bu değirmenlerin hepsi bakımlı değil Günümüzde diğer değirmenlerin turistik ve tarihi değeri yok mu? Neden değirmenlerin sembolik de olsa tamir edilip çalıştırılması düşünülmüyor.

Bodrum’un öne çıkmak için öncelikle sembollerinin öne çıkması herkesin önünde fotoğraf çektirmek için kuyruklar oluşturması gerekmez mi? Bir tanesini tamir edelim gerisini boş ver anlayışı  nasıl bir anlayış. İlla yıkıldıktan sonra mı akıllanacağız.

Bodrum Değirmenleri ve Gümbet Koyu

Bu konu ile ilgili son sözüme gelince buradaki değirmenlerin hepsinin kontrollü ve hızlı bir şekilde zararlarının giderilerek turizme kazandırılması gerekli.

Değirmenlerin Özellikleri

Size biraz da bu değirmenler hakkında bilgi vermek istiyorum. Çalışma prensibi basit ve doğal. Yelken bezlerine dolan rüzgarın gücü ile pervane dönüyor, dönme kuvveti ara mekanik aksamlarla zeminindeki sabit taşın üzerinde bulunan hareketli taşa iletiliyor ve hareketli taşın sabit taş üzerinde dönmesi sağlanıyor.

Bodrum Değirmenleri ve Selfie

Bu değirmenlerin kapasitesi ise rüzgar kuvvetine bağımlı olduğu için üretim de doğal olarak değişkenmiş.  Rüzgarın bol olduğu günlerde günde 2 ton buğday öğütmek mümkünmüş. Bu bölge de Bodrum’un rüzgara en yeri olduğu için  yel değirmenleri bütün sene değişik kapasitelerde durmadan çalışırmış. Ey gidi günler hey şimdi ise hepsi sadece  birer selfie objesi.

Bodrum Değirmenleri Gün Batımı

Günümüzde burada fotoğraf çekmenin yanında gün batımında muhabbet ederken gün batırmak da moda.

Gümbet Koyu Gün Batımı

Gün batımını izlerken ve içkilerinizi yudumlarken koyu sohbetler edebileceğiniz bu ortamını nerede bulabilirsiniz ki..

Gümbet Koyu Gün Batımı

Özellikle Gümbet Koyu’nun gün batımı manzarası da harika.

Bodrum Değirmenleri ve Gümbet Koyu

Gün batımı ile birlikte insanları izlemek ise ayrı bir keyif. Manzarayı bırakıp ortamı çekiyorsunuz. Manzaranın çekiciliği doğal olarak selfie çeken gençleri de gün batımı için buraya çekiyor. Özellikle de Gümbet Koyu’na karşı…

Gün batımıyla birlikte fotoğraf çeken ya da gün batımını seyreden insanların siluetleri de oldukça güzel. Muhteşem bir sahne ortaya çıkıyor.

Bodrum Değirmenleri Gün Batımı

Artık güneş battı ve gün batımının tüm güzelliği ortaya çıktı. Gün batımı ile birlikte değirmenlerin ve Gümbet Koyu’nun güzelliği birleşti.

Değerlendirme

En güzel Bodrum Kalesi fotoğrafları Bodrum’un Değirmenleri’nden çekilir. Burası gerçekten yer ve konum olarak gereksiz ışıklardan arındırılmış  muhteşem bir yer.

Gümbet Koyu Gün Batımı

Dönerken düşündüğüm tek şey  bu ortamı yaşamadan yapılmış bir Bodrum tatilinin ne kadar eksik kalacağıydı.  Bu nedenle gün batımında Bodrum’un Değirmenleri’nin ve değirmenlerden hem Bodrum hem de Gümbet Koyu’nun mutlaka fotoğraflarını çekmelisiniz.

Bodrum ve Muğla ile ilgili diğer yazılarımıza Muğla Gezi Rehberi‘nden bakabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.

Exit mobile version