Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Yazın Yaptığımız Gümüşlük Gezisi

Yazı Dizisi : Muğla Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Yazın Yaptığımız Gümüşlük Gezisi benim de ilçeye yaptığım ilk gezi oldu. İtiraf etmeliyim ki Gümüşlük, gelmek için çok geç kaldığım bir yermiş. Daha önce görmemiş olmam gerçekten büyük bir kayıp.

Bodrum yarımadasının en batısında yer alan Gümüşlük; fotoğrafta görmüş olduğunuz Tavşan Adası,  zambakların ve begonviller süslediği evler, güzel balık restoranları, el sanatları ve Nejat İşler’in takımı Gümüşlükspor ile ünlü. İskender’in kuşatıp alamaması ve Brütüs’ün Roma İmparatorluğu’na karşı burayı karargâhı olarak kullanmasını da unutmamalı.

Gümüşlük Tavşan Adası

Gümüşlüğün sit alanı olması sebebiyle yapılaşma Bodrum’un diğer yerlerinden çok farklı. Son dönemde buranın bohem havasını bozan mekanlar açılmasına, günübirlik ziyaretçilerin çoğalmasına rağmen hâlâ çok huzurlu bir görünüm sergiliyor. Hiç kuşkusuz bunun sebepleri; Bodruma uzak olması, Turtgutreis yol aksında olmaması ve yollarının hala bozuk olması. Sanırım belirttiğim sebepler bir avantaj olacak ve daha uzun bir süre Gümüşlük güzelliğini koruyacak.

Foto sever arkadaşlarım size liman bölgesinden gün batımı fotoğrafı çekmeniz mümkün değil çünkü liman dik olarak batıya bakmıyor. Ancak gün batımında ışık güzel olduğu ve özellikle de denizin gümüş rengini alması nedenleriyle çok iyi fotoğraflar çekmek mümkün.

Adına gelince eskiden tepelerde bulunan gümüş madenlerinden aldığını söylüyorlar. Hatta 1. Dünya Savaşı’na kadar müttefikler buradan çıkardıkları tüm gümüşü yükleyip savaş malzemesi yapmak üzere götürüyorlarmış. Bazıları ise isminin gün batımına doğru gümüş rengine dönen denizden geldiğini iddia ediyor.

Gümüşlük Balıkhanesi

Gümüşlük hala bir Ege balıkçı kasabası görünümünü de korumakta. Taş evlerin günümüzde neredeyse hepsi  ya pansiyon ya da balık restoranı olarak hizmet veriyor. Bu evlere çivi çakmak yasak olduğundan Gümüşlük eski dokusunu korumayı başarıyor. Bodrum’un tersine dalga sesleriyle dolu bir tatil için tam yeri.

Gümüşlük Gezisi

Gümüşlüğe Ulaşım

Gümüşlük; Bodrum Havalimanı’na 61 km,  Bodrum’un merkezine 25 km uzaklıkta bulunuyor.

Gümüşlük

Bodrum’dan araba ile yarım saatte, Bodrum terminalinden kalkan otobüs ya da midibüsler ile 45 dakikada buraya varmak mümkün. Ama ben size başka  bir yol öneriyorum hem de son derece lüks arabalar ile…….

Gümüşlük Balıkçı Restoranları

Bodrum’da taksimetreler bile anormal çalışıyor. Fiyatlar ise gerçekten fahiş. Eğer 3-4 kişi iseniz ve rakınızı rahat rahat sonrasını düşünmeden içmek istiyorsanız Bodrum’da kaldığınız yerden buraya son derece lüks arabalarla yarım saatte buraya varabilir ve Otopark, sigorta, çevirme vb. derdi olmadan gecenizi daha da kaliteli hale getirebilirsiniz.

Bunu tabii ki bildiğimiz taksilere göre çok makul fiyatlar veren İnci Taksi’yi arayarak sağlayacaksınız. Tel: 0538 982 8090 Serdar Bey’e selamımı söylemeyi unutmayın. Hemen size tüm yarımadanın tarifesini de göndersin tatiliniz boyunca rahat edin.

Gümüşlüğün Tarihi

Myndos, Halikarnossos Kralı Maosolos tarafından M.Ö. 640 yılında bir tapınma yeri olarak kurulmuş. M.Ö. 334 yılında Büyük İskender Myndos’u kuşatmış ancak alamamış. M.S. 44 yılında Brütüs ve Cassius Sezar’ı öldürüp buraya kaçmış Roma İmparatorluğu’na karşı burayı karargâh olarak kullanılmışlar. İşte Gümüşlük bu antik Myndos şehri’nin üzerine kurulmuş.

1. Dünya Savaşı’na kadar müttefikler buradan çıkardıkları tüm gümüşü yükleyip savaş malzemesi yapmak üzere götürmüşler. 2. Dünya Savaşı’nda vurulan bir müttefik savaş gemisi Gümüşlük Koyu`na saklanmış. Tamir muhtemelen planlı olarak uzun tutulmuş ve  arkeolojik kazılar neticesinde bulunmuş olan kalıntıların çoğu söz konusu gemiyle batı ülkelerine kaçırılmış.

Gümüşlük Balık Lokantaları

Bu nedenlerle tüm bölge1975 yılında sit alanı ilan edilmiş. Yani bölge koca bir tarihin üzerinde oturuyor. Şu anda iskelenin olduğu yer eski tarihi liman, Tavşan Adası ise o zamanlar mendirek görevini görüyor. Dolayısıyla yapılaşma izni oldukça kısıtlı kalmış.

Tavşan Adası

Gümüşlüğün en çekici noktası antik liman bölgesi ve Tavşan Adası. Tavşan Adası’nın Myndos dönemindeki adı Asar Adası. O dönemlerde inşa edilen bir dalgakıran ve üzerindeki kral yolu ile adaya gitmek mümkünmüş.

Gümüşlük Tavşan Adası

Yolu zamanında Halikarnossos Kralı Mousolos yaptırmış. Kral Artemisia adında bir sevgilisi varmış. Bu adaya giderek tavşanları besliyorlar gün batımını da buradan izliyorlarmış. Mendirek zamanla çökünce bugün gördüğünüz muhteşem görüntü ortaya çıkmış.

Gümüşlükten Tavşan Adası’na Bakış

2012‘den beri adada yapılan arkeolojik kazılar sebebiyle adaya çıkmak yasak ama Kral yolu yıkıntıları üzerinden adaya gidip gelmek artık adet haline gelmiş. Bu tarihi yolculuğu mahvetmek istemiyorsanız sakın plaj terliklerinizi almayı unutmayın!

Gümüşlükte Ne Yenir? Nerede Yenir?

Gümüşlük

Sanırım Beyoğlu’ndan taşınan mekanlarla ilgili olsa gerek son dönemde buraya yeni Asmalımescit deniliyor.

Gümüşlükte Akşam Yemeği

Burada yapılacak en güzel şeylerden biri arkadaşlarınızı, ailenizi ya da sevgilinizi alıp gün batımına karşı yemek yemek, sohbetler eşliğinde günü batırmak. Gümüşlüğün en önemli özelliği de zaten bu değil mi?

Balık Restoranları

Gümüşlük, özellikle gün batımında sahil kenarındaki ışıklandırılmış balık restoranları ile bir başka güzel. Tercihinize bağlı ama burada deniz kenarına oturup mezelerinizi söyleyip  güneşin batışını izlerken; bir yandan da rakı-balık yapmadan dönerseniz gerçekten çok şey kaçırırsınız.

Balık Restoranları

Denizi yapma ağaç ve kabak aydınlatmalar ile öyle güzel süslemişler ki insan tok olsa bile oturup bu sahnenin bir parçası olmak  balık restoranlarında oturmak istiyor.

Ali Rıza’nın Yeri

Sahilde yer alan balıkçı lokantalarından sadece birkaç tanesi balıkçı aileleri tarafından işletiliyor. Onlardan biri de Ali Rıza’nın Yeri. İnternette “Türkiye’de en iyi balık nerede yenir?” sorusunu sorup çıkan cevaplara baktığınız da Ali Rıza’nın Yeri’ni her zaman çok üstlerde görebilirsiniz.

Ali Rıza’nın Yeri

Buranın en eski restoranı olan Ali Rıza’nın Yeri 1976’dan beri burada hizmet veriyor. Pişirilen balıkların günlük olmasına çok önem veriliyor. Yemeklerin, mezelerin sunumu zaten mükemmel. Ustaca pişirmiş bir deniz balığına, tadı kıvamında nefis deniz ürünleri ve mezeler eşlik ediyor. Tatlı ve meyve tabakları ise sohbeti daha da koyulaştırıyor. Ortamla birlikte  sabahlar olmasın havasında mutlu olup kendinizden geçiyorsunuz.

Ali Rıza’nın Yeri

Biz de Ali Rıza’nın Yeri’nin değerli işletmecisi Ayşe Hanım ve değerli eşi Yiğit Bey’in daveti üzerine bahsettiğim eşsiz lezzetlerden tatma imkânı bulduk. Tek kelime ile yediğimiz her şey mükemmeldi.

Ali Rıza’nın Yeri

Ali Rıza’nın Yeri’nin özel yemekleri arasında tuzda balık, yaprak sarma ve kabak çiçeği dolması bulunuyor.  Deniz ürünleri noktasında ise gerçekten ünlerini hak ediyorlar. Bu güzel yemeği de güzel bir fotoğrafla anılaştırmadan olmaz tabii ki.

Gümüşlükte Alışveriş

Gümüşlük’te Hediyelik Aksesuarlar

Genel olarak kabaktan ya da deniz kabuklarından yapılan ışıklandırma aparatlarının ve değirmenlerin hatıra olarak almaya değer olduğunu düşünüyorum.

Değerlendirme

Çok kısa bir süre de yaptığım gezi sonucunda kendime çok kızdım. Bölgeye çok fazla geldim gittim. Ancak neden şimdiye kadar buraya yolum düşmedi. Anlamıyorum.

Gümüşlük

Bodrum’da yiyeceğiniz bir akşam yemeğini mutlaka ama mutlaka Gümüşlüğe ayırın. Gün batımıyla birlikte çok hoş bir zaman geçireceksiniz. Rivayete göre Bodrum’a gelen turistlere “Gümüşlükte balık yemeden dönersen Bodrum’u gördüm demeyin” diyorlarmış ben yerel halkın yalancısıyım ona göre.

Bodrum ve Muğla ile ilgili diğer yazılarımıza Muğla Gezi Rehberi‘nden bakabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.

Exit mobile version