Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Christiansborg Sarayı’nda Bir Gezi

Yazı Dizisi : Kopenhag Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Kopenhag‘ın tarihi gelişimini anlamanın en iyi yolu aynı zamanda şehrin ilk kurulduğu yer olan Christiansborg Sarayı’nda Bir Gezi yapmak.

Christiansborg Sarayı (Christiansborg Slot) altında eski iki kale kalıntılarını,  içerisinde parlamentoyu ve kraliyet kabul odalarını, sarayın ahır ve mutfağını, şehrin en yüksek noktası olan kuleyi bünyesinde bulunduruyor.

Üçüncü Christiansborg Sarayı’nın inşa edildiği yer Kopenhag’ın ilk kurulduğu yer. Şu anda gördüğünüz sarayın altında son 900 yılda iki kale iki de saray inşa edilmiş. İşin ilginç yanı ilk iki kalenin kalıntıları hala sarayın altında ve ziyaret edebiliyorsunuz.

Diğer taraftan Danimarka Parlamentosu ve şehrin en yüksek kulesinin de bu saray da olması,  kraliçenin resmi ziyaretleri burada kabul etmesi ve yemeklerini burada vermesi Christiansborg Sarayı ‘nı Kopenhag’da görülmesi gereken yerlerin içerisinde öncelikli hale getiriyor.

Parlamento ise 1849 yılından beri Christiansborg Sarayı ‘nda görev yapmaya devam ediyor. Pazar günleri parlamentoyu da gezmeniz mümkün.

Christiansborg Sarayı Gezisi

Christiansborg Sarayı’na Ulaşım

-Metro İstasyonu

Kongens Nytorv (1 km)

-Otobüsler

1A, 2A, 26, 40, 66 and 350S

Ziyaret Saatleri ve Ücretler

Saray ve kule 10:00-17:00 saatleri arasında açık. Pazartesi kapalı.

Kuleye girmek ile havaalanına girmek arasında neredeyse fark yok. Aşırı bir güvenlik kontrolü var. Pasaportunuza bile bakıyorlar. Çünkü kule girişi ile Danimarka Parlamentosu arasında bağlantı var. Bu nedenle gezeceğiniz yerlere kule de dahil olursa en az 3 saatlik bir zaman ayırmanız şart.

Giriş ücretlerine gelince kişi başı 100 TL (2018). 17 yaş ve altı ile Copenhagen Card sahiplerine giriş ücretsiz. Aldığınız kişi başı 100 TL ücretli tek biletle saray kabul odalarına, sarayın mutfağına, sarayın altındaki kalıntılara, saray ahırına ve saray şapeline girebilir arzu ederseniz rehberli turlara katılabilirsiniz. Eğer sadece bir bölümü tercih ederseniz  bölüm başı ücret alınmakla birlikte toplam ücrete göre daha pahalıya geliyor bilginize.

Eğer Danimarka Parlamentosunu ziyaret etmek isterseniz pazar günleri ücretsiz rehberli turlar yapıyorlar bilginize. 

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sırt çantası vb. içeriye kesinlikle alınmıyor. Girişte 20 kron ile çalışan dolaplar var. Bozuğunuz yoksa bozuyorlar. Geziniz bitip dolabı açtığınızda da paranızı alabiliyorsunuz. Fotoğraf çekimi serbest hatta teşvik ediliyor.

Christiansborg Sarayı ‘nın Altındaki Kalıntılar

-1167-1369 Piskopos Absalon’un Kalesi (Absalons Borg)

Piskopos Absalon döneminde  Danimarka’nın en önemli figürlerinden biriymiş. Piskoposluğun yanı sıra aynı zamanda ordusu olan bir komutan ve ülke yönetiminde söz sahibi bir politikacıymış.

1157 yılında ülkede birliği sağlayan Kral Büyük Waldemar Danimarka’yı kuzeyden gelen Krişna Korsanları ile güneyden gelen Slav topluluk Wendlere karşı koruma görevini Piskopos Absalon’a vermiş. Görevi kabul eden Absalon kendisini ve ordusunu koruyabilmek için bir kale inşa etmek üzere o dönemde ticaret yönüyle büyümekte olan balıkçıların kullandığı Slotsholmen Adası’nı seçmiş.

Bugün Kopenhag’ın ortasında kalan bu ada hem İsveç’i kontrol edebilmek hem de adadan Baltık Denizi ticaretini izleyebilmek maksadıyla en uygun yermiş. İnşa faaliyetleri 1167 yılında bitince kendisi ve ordusu kaleye (Absalons Borg) yerleşmiş.

Piskopos Absalon’un Kalesinden Kalanlar (1167)

Absalon çok acımasızmış. Kestiği kafaları korsanlara uyarı olarak kale duvarlarının dışındaki kazıklara koyuyormuş. Hristiyanlığı kabul etmeyen kim varsa köy, kasaba, kale vb. hepsini yakıp yıkıyormuş. Kale piskoposun ölümünden sonra 1369 yılına kadar ayakta kalmış. Valdemar Hanedanlığı’nın 1368’de kuzey Almanya’daki Hansa kentleri tarafından yenilmesi sonrasında yerle bir edilmiş.

Piskopos Absalon’un Kalesinden Kalanlar (1167)

1907 yılında burada kazı yapılırken Piskopos Absalon’un inşa ettirdiği duvar kalıntılarıyla karşılaşılmış. Christiansborg Sarayı’nın altındaki en büyük ve en eski harabe Piskopos Absalon’un 1167 yılında yaptığı kalesinden kalan perde duvardır.

Piskopos Absalon’un Kalesi 1000 Yllık Tuğla

Burada görülen tuğlalar hala gizemli bir konu çünkü tarihi kayıtlara göre tuğlanın inşaatlarda ilk kullanıldığı yıllar 1250’li yıllar. Bu gizem hala çözülememiş.

-1417-1731 Kopenhag Kalesi (Københavns Slot)

Piskopos Absalon’un kalesi yerle bir edilince ilerleyen yıllarda Kopenhag’ın güvenlik sorunu ortaya çıkmış. Danimarka Kralı Erik Pommerania eski kalenin olduğu yere 1369-1387 yılları arasında yeni bir kale yaptırmış. Kalenin ismi de Kopenhag Kalesi olmuş.

1450’lerden itibaren krallar burada ikamet etmeye başlamış. Daha sonradan ise savunma amaçlı olarak mavi kule inşa edilmiş. Ancak sonraki yıllarda kule savunma maksatlı değil zindan olarak kullanılmaya başlanmış.

1700’lü yıllarda Kopenhag Kalesi

Kopenhag Kalesi yerine saray yapılmak üzere 1731 yılında yıkılmış. Kopenhag Kalesi’nin en büyük kulesi olan Mavi Kule’nin temelleri, sarayın altındaki diğer büyük harabeyi oluşturuyor. Temeller 1902 yılında bölgede kazı yapan arkeologlar tarafından bulunmuş.

İlk Christianborg Sarayı (Det Ferste Christiansborg) 1731-1745 yılları arasında Kral Christian VI’nın emri ile eski kalenin yerine inşa edilmiş. 1794 yılında yanmış. 70 kişinin öldüğü yangında hazine de kaybolmuş. Bu olaydan sonra krallar Amalienborg Sarayı’nda ikamet etmeye başlamışlar.

İkinci Christiansborg Sarayı (Det Andet Christiansborg) 1806-1828 yılları arasında yine aynı yerde inşa edilmiş, 1884 yılında bu saray da yanmış.

Üçüncü yani bugünkü Christianborg Sarayı ise (Det Tredje Christiansborg) 1906-1928 yılları arasında inşa edilmiş ve Danimarka Parlamentosu ile birlikte halen kullanılıyor.

Kraliyet  Kabul Odaları

Sarayın değişik amaçlı 10 kabul odası olmakla birlikte en önemli iki kabul odası büyük salon ve taht odasıdır.

-Büyük Salon (Riddersalen)

Büyük salona sarayın kalbi diyebiliriz. Kraliçenin devlet konuklarına ya da önemli günlerde verdiği akşam yemekleri burada yapılıyor.

Büyük Salon (Riddersalen)

Aynı anda 400 kişinin ağırlanabildiği saraydaki en büyük oda. Buradaki çiçekler, gümüş eşyalar, porselen ve yaldızlı şamdanların renkleri mükemmel bir uyum içerisinde.

Taht Odası (Tronsalen)

Sarayın en önemli yerindeyiz. Burası Taht Odası (Tronsalen) Şu anda kraliçe olan Margrethe II yasama organının onayladığı her türlü kanunu burada onaylıyor, ziyaretçilerini ve dini liderleri ilk burada kabul ediyor.

Christiansborg Sarayı Kulesi (Tårnet)

106 m yüksekliğindeki kule şehrin en yüksek kulesi. Bugünkü Christianborg Sarayı ile birlikte 1907-1928 yılları arasında yapılmış. Kule üç taçlı. Bu taçlar 1397 ile 1523 yılları arasında Danimarka, İsveç ve Norveç’ten oluşan Kalmar Birliği’ni sembolize ediyor. Sanırım şimdi bu ülkelerin Eurovision Şarkı Yarışması’nda neden hep biri birilerine en yüksek puanları verdiklerini anlamışsınızdır. Buraya çıkış ücretsiz. Güvenliği geçtikten sonra önce altıncı kata çıkan asansöre biniyorsunuz.

Christiansborg Sarayı Bojesenas

İndiğiniz noktada çok lüks bir restoran var. Adı Bojesenas. Eğer çok zengin ve zevkliyseniz yemek yiyeceğiniz yer işte burası.

Christiansborg Sarayı Kulesi (Tårnet)

Tekrar bir asansöre binip bu sefer dördüncü kata çıkıyorsunuz. Asansörden inince karşınıza sarayın eski halinin maketi ve kulede yaşayan kuşları sembolize eden bir canlandırma çıkıyor.

Christiansborg Sarayı Kulesi (Tårnet)

Dördüncü katta bulunan bu taşıyıcı heykellerde gerçekten çok dikkat çekici ve güzeller. Şimdi sıra merdivenleri çıkmaya geldi.

Christiansborg Sarayı Kulesi (Tårnet)

İşte merdivenleri de çıkınca göreceğiniz manzara. Kuleden görüş şartları da iyi ise İsveç dahil tüm her şeyi görebilir Kopenhag’ın fotoğrafını çekebilirsiniz.

Christiansborg Sarayı Kraliyet Mutfağı

Saray gezisine Kraliyet Mutfağı da dahil. Genel olarak gittiğim tüm saraylarda mutfağı da görmek isterim. Burası ise başka bir üne de sahip.

Christiansborg Sarayı Kraliyet Mutfağı

Gördüğünüz mutfak aynı zamanda Avrupa’nın en büyük bakır eşya koleksiyonlarından biri olarak kabul ediliyor.

Christiansborg Sarayı Kraliyet Mutfağı

Mutfağın donatımı Christian X zamanında yapılmış. Yani gördüğünüz ekmek kesme makinası en az 100 yıllık.

Christiansborg Sarayı Kraliyet Mutfağı

Mutfak  her gün 10:00-17:00 saatleri arasında açık. Pazartesi günleri ise kapalı.

Değerlendirme

Altında iki kaleyi içerisinde parlamentoyu barındıran Christiansborg Sarayı’nı gezerseniz sarayın altındaki kalıntıları, kraliyet kabul odalarını, sarayın ahır ve mutfağını, şehrin en yüksek noktası olan kuleyi ve pazar günleri parlamentoyu görebilirsiniz.

Kopenhag’ın tarihinin merkezi ve Danimarka’nın yönetildiği bu saray şehre yapılacak gezilerde öncelikle görülmesi gereken yerlerden. Rahat bir gezi için yarım gün ayrılmasın uygun olacağını değerlendiriyorum.

Kopenhag ile ilgili diğer yazılarımız için Kopenhag Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version