Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Amalienborg Sarayı’nda Bir Gezi

Yazı Dizisi : Kopenhag Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Kopenhag programım kapsamında ilk olarak halihazırda Kraliçe’nin Yaşadığı Amalienborg Sarayı’nda Bir Gezi yaptım. Çünkü Danimarka’yı ve Danimarkalıları anlayabilmek için başlangıç noktası olarak bu sarayı görüyorum.

Danimarka’da krallık neredeyse 1000 yıldan fazla bir süredir hüküm sürüyor. Şu an da ise Danimarka’nın başında bir kral değil bir kraliçe var. Burası ise Amalienborg Sarayı. Kraliçe Margrethe II bu sarayda doğmuş ve hala bu sarayda yaşıyor.

Sarayın hepsini olmasa da bir kısmını gezmenize ve son 150 yılın kral ve kraliçelerin kullandıkları oda ve eşyaları görmenize izin veriyorlar.

Amalienborg Sarayı

Ben de  burada görüp yaşadıklarımı derlediğim başlıklar altında size aktarmak istedim.  Hoşunuza gideceğinden eminim.

Amalienborg Sarayı Gezisi

Amalienborg Sarayı’na Ulaşım

-Metro

Kongens Nytorv

Otobüs

1A ve 20E (Bredgade ve Store Kongensgade) 26 (Dronningens Tværgade) 350S (Kongens Nytorv)

Ziyaret Saatleri ve Ücretler

Saray 11:00-16:00 saatleri arasında açık. Bu periyot için şehrin en kısa gezi süresi diyebilirim. Bu nedenle Amalienborg Sarayı için planlamalarınızı mutlaka 11:00 da burada olacak ve 12:00 da nöbet değişimini çekecek şekilde yapın.

Giriş ücretlerine gelince kişi başı 60 TL (2018). 17 yaş ve altı ile Copenhagen Card sahiplerine giriş ücretsiz.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sırt çantası vb. içeriye kesinlikle alınmıyor. Girişte 20 kron ile çalışan dolaplar var. Bozuğunuz yoksa bozuyorlar. Geziniz bitip dolabı açtığınızda da paranızı alabiliyorsunuz. Fotoğraf çekimi serbest hatta teşvik ediliyor.

Amalienborg Sarayı

Amalienborg Sarayı (Amalienborg Slotsplads), Danimarka kraliyet ailesinin evi. Christian VIII ve Kraliçe Amalie sarayda oturan ilk kraliyet mensupları olduğu için sarayın adı da Amalienborg Sarayı olmuş.

Sarayın Ameliehaven’den Görünümü

Sekiz köşeli avlu etrafında dört farklı klasik saray cephesi bulunuyor. Bu cephelerin hepsi 2 katlı. Üst katta kraliçe, alt katta kral kalıyormuş. Meydanın ortasında Frederick V’in atlı heykeli var. 

Danimarka Kraliçesi Margrethe II

Margrethe II veya tam adıyla Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid. Şaşırdınız tabii kral bekliyordunuz. Babası Frederik IX ölünce normal şartlarda bir oğlunun kral olması gerekirken oğlu olmadığı için 1953 yılında yapılan kadınların da tahta çıkabileceğine ilişkin bir anayasa değişikliği ile 1375-1412 yıllarındaki Kalmar Birliğindeki İskandinav Kraliçe I. Margrethe ‘den sonra ilk Danimarka Kraliçesi olmuş ve hala da ülkenin hükümdarı.

Kraliçe 1940 yılında Amalienborg Sarayı’nda doğmuş ve hala birazdan gezeceğiniz Amalienborg Sarayı’nda yaşamaya devam ediyor. Eşini de tam bir ay önce kaybetti.

Kraliçe Margrethe okuduğuma göre Danca, Fransızca, İngilizce, İsveççe ve Almanca biliyormuş. Bir de not vat. Sınırlı olarak Faroe Adaları  dilini de konuşabiliyormuş.

Kraliçenin ana görevleri; hükumet kurulduktan sonra resmi olarak hükumeti atamak, yurt dışında krallığı temsil ederken yurt içerisinde birleştirici olmak, sergi, köprü vb. açmaktan ibaret. 

Resmi olarak, hükumetin başı Kraliçe ama resmi yetkilerinin neredeyse tamamı Danimarka Kabinesi tarafından kullanılıyor. Kraliçe, siyaset yapamıyor, politik görüş bildirmiyor. Hatta bir parti taraftarı gözükmemesi için oy kullanma hakkına sahip olmasına rağmen geleneksel olarak oy da kullanmıyor. 

Başarılı bir ressam olan Margrethe, ayrıca başarılı bir çevirmen. Yüzüklerin Efendisi’nin Danca tercümesine katıldığı söyleniyor. Ayrıca kendi kıyafetlerini de tasarlıyor ve onun renkli ve bazen de tuhaf kıyafetleri ile tanınıyor.

Amalienborg Sarayı Nöbet Değişimi

Amalienborg Sarayı Nöbet Bekleyen Asker

Genelde saray gezilerinde gezi ve foto sever için ön plana çıkan bir konu olduğu için bu konuyu da sizlere sunmak istedim. Sarayda nöbet değişimi tam 12:00 oluyor. Askerlerin kürklü şapkaları ise oldukça ilgi çekici. Kaçırmayın.

Amalienborg Sarayı Kral Odaları

Danimarka’da adet olduğu üzere krallar sırayla Frederick veya Christian olarak adlandırılıyor. Odaları gezmeden bunu bilmenizde fayda var.

-Christian IX

Amalienborg Sarayı’nda yaşayan ilk kral olan Christian IX, 1863-1906 tarihleri arasında Danimarka Krallığı yapmış. Eğitimini Kopenhag’da bir subay olarak almış. Frederik VII çocuk sahibi olamayınca bir de Prusya’ya karşı yürütülen 1848-50 birinci Schleswig savaşında Danimarka Krallığı’nın (Schleswig, Holstein ve Hamburg’u da içine alan eski dönem) yanında yer alınca kendisi kral yapılmış. Zaten kararı da o zamanın egemen güçleri vermiş.

Başta Alman kökenli olması ve Danca’yı güzel konuşamaması nedeniyle halk tarafından kabul görmemiş ama zamanla halk ona da alışmış. Ancak en büyük hezimeti Schleswig’i krallığa bağlayan anayasa değişikliğini imzalayınca yaşamış. Prusya ve Avusturya Danimarka Krallığına savaş ilan etmiş 1864’de savaş bittiğinde güney Jutland’ı da kaybetmiş.

Alman Prenses Louise ile evlenip 6 çocuğunun 4 ü daha sonradan çeşitli ülkelerde tahta oturunca ( Danimarka Kralı, Yunanistan Kralı, İngiltere Kraliçesi, Rusya İmparatoriçesi) bunu da krallığı için avantaja çevirmiş. Ülkesini zenginleştirerek Schleswig yenilgisini de halka unutturmuş. Kral kendisi için o dönemde “Avrupa’nın Kayınbiraderi” diyormuş.

Amalienborg Sarayı Kraliçe Louise ‘in Odası

Kral Christian IX ‘un eşi Kraliçe Louise ‘in odası. O dönemde eşler sarayı paylaşmışlar.

Amalienborg Sarayı Kraliçe Louise ‘in Odası

-Frederik VIII

Frederik VIII ‘in Çalışma Odası

Frederik VIII, 1906-1912 tarihleri arasında Danimarka Krallığı yapmış. İsveçli Prenses Lovisa ile evliymiş. 8 çocuklarının 2’si kral olmuş (Danimarka Kralı, Norveç Kralı)

Frederik VIII ‘in Çalışma Odası
Odada en dikkatimi çeken şey halı olarak kullanılan kutup ayısı kürkü oldu.

-Christian X

Christian X, 1912-1947 tarihleri arasında Danimarka Krallığı yapmış. Mecklenbuglu Prenses Alexandrine ile evliymiş. Çok uzun süre orduda çalışmış. Hiç üniformasını çıkarmamış. Kral kendisinin ifadesi ile ben bir askerim ve ölene kadar da öyle kalacağım demiş. Odası da buna tanıklık ediyor. Christian X, yetkilerinin alınmasına çok razı göstermese de sonun da yetkilerini parlamentoya devreden ilk kral olmuş. 2. Dünya Savaşı’nda ise Almanlarla iş birliği yapmamış hep karşı durmuş. (Tanıtım metinlerinde böyle yazıyor.)

Amalienborg Sarayı Christian X ‘ün Çalışma Odası

Bu karşı durma olayını açıkçası ben pek anlamadım. Benim okuduğum kitaplardan bildiğim kadarıyla Danimarka, Almanya tarafından Norveç’e daha kolay saldırmak için 9 Nisan 1940’dan 4 Mayıs 1945’e kadar işgal edildi. Sadece bir kaç saatlik çatışmadan sonra Güney Jutland’daki Danimarkalı askerler teslim olmuş hatta o dönemin Danimarka hükümeti Alman işgal kuvvetleriyle hemen müzakereler yapmaya başlamıştı. Kral’ın bundan haberi olmaması sizce mümkün mü? Karşı koymuş olsa Naziler sizce gereğini hemen yapmaz mıydı?

Bu konuyla ilgili bir Danimarka şirketinin çektiği bir filmi izlemiştim. Filmdeki olmayan ve bizim için son derece sıradan kahramanlık hikayelerinin ne kadar büyütüldüğünü görünce çok şaşırmıştım. Onlar buna çok matah bir şeymiş gibi iş birliği siyaseti diyordu.

1943’ten sonra ise halkın kendi isyanı başladı sonra da direniş. Zaten bu direniş nedeniyle müttefik ülkeler Danimarka’yı yanlarında saymaya başladılar. 4 Mayıs 1945 tarihinde İngilizler Kopenhag’a girdi ve Danimarka işgalden kurtuldu. Savaş bitince müttefikler bile Danimarka’yı ne olarak kabul edeceklerini bilemediler. İşgalin ilk yılları Almanlarla iş birliği vardı. Norveç’in aksine, savaşa girmeyi bilerek reddetmişlerdi. Fakat, neticede Danimarka asıl olarak Almanya’ya karşı savaşın son yıllarındaki direnişiyle müttefik olarak görülmüştü. Bunları niye yazdım bildiklerimi siz de bilin diye…

Amalienborg Sarayı Savaşı Bitiren Bayrak

Sarayın hemen girişinde yer alan bu bayrak 4 Mayıs 1945  II. Dünya Savaşı bitip İngilizler Kopenhag’a girdiğinde saraya çekilen bayrakmış.

-Frederik IX

Frederik IX, 1947-1972 tarihleri arasında Danimarka Krallığı yapmış. İsveçli Prenses Ingrid ile evliymiş. 1849 tarihli anayasaya göre kralların politik nüfuzunu kullanması yasakmış ama kral o dönemden beri politik nüfuzu olan ilk kral olarak kabul ediliyor. Ayrıca, Danimarka’nın şimdiye kadar sahip olduğu en çok sevilen kralmış. İlk defa varis bir kral eğitimini ordu yerine donanma ile almış ve bir deniz subayı olarak mezun olmuş.

Frederik IX ‘ün Çalışma Odası

Kendisi Christian IV (1577-1648) ‘den beri bir gemiyi komutanlık yapabilecek tecrübeye sahip ilk kral olarak kabul ediliyor. Zaten odası da tam bir deniz subayı odası.

Kralın odasında gördüğünüz piyanoya gelince kral çok iyi piyano çalıyormuş. Ayrıca bir orkestrayı yönetebilecek  geniş bir klasik repertuvarı da varmış. Kraliyet Orkestrasıyla konser bile veriyormuş.

Amalienborg Sarayı Garden Room

Amalienborg Sarayı Garden Room

Garden Room sarayın en büyük odası. Odanın ortasına Amalienborg Sarayı’nın küçük bir modelini yerleştirmişler.

Amalienborg Sarayı Garden Room Garden Room

Görmüş olduğunuz tüm teşrifat 1750-1780 model.

Amalienborg Sarayı Gotik Kütüphane

Gotik Kütüphane

Kütüphane 1852 tarihinde Kraliçe Amalie tarafından yaptırılmış.  Kütüphanenin bu sitilde bir benzerinin olmadığı söyleniyor.

Amalienborg Sarayı Dört Kral Fotoğrafı

Sarayda en çok dikkatimi çeken resim odalarını gezdiğimiz 4 Danimarka Kralını bir arada gösteren gösterişli fotoğraf.

Amalienborg Sarayı Dört Kral Fotoğrafı

Danimarkalılar bu fotoğrafa 4 kral fotoğrafı diyor. Son kral Prens Frederik (IX) babası Christian IX’un ellerinde. Yanlarında ise Frederik VIII ve oğlu Christian X var. Fotoğraf ise 1899 yılında çekilmiş.

Değerlendirme

Saray hem Danimarka’yı hem de Danimarkalıları anlamak açısından bir başlangıç noktası olarak önem taşıyor. Dikkatinizi çekti sanırım genelde savaşmayan bir toplum Yaşama bağlılar. Paylaşım ve İnsanın mutlu olması öncelikleri. Bu durum zenginliğin doğru paylaşımını ve bireylerin de mutlak zenginliği ile sonuçlanmış.

Ayrıca Danimarka Kraliçesi’nin doğduğundan beri hala burada ikamet ediyor olması da önemli. Bu çerçevede en az 2 saatlik bir program ile Kopenhag gezilerinin başlangıç noktası olması gerektiğini değerlendiriyorum.

Kopenhag ile ilgili diğer yazılarımız için Kopenhag Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version