Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Midas Antik Kenti ve Frig Vadisi

Yazı Dizisi : Eskişehir Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Müjgan ÜNAL

Bu yazımızda 3000 yıllık tarihin izinde Frigya’nın kült yerleşimi olan Midas Antik Kenti ve Frig Vadisi’nin bir bölümünü dolaşacağız.

Frig Yürüyüş Yolu adıyla 2013 yılında gönüllü bir ekip tarafından Kütahya, Eskişehir, Afyon ve Ankara illerimizi kapsayan, toplamda 506 km’lik bir yürüyüş parkuru oluşturuldu. 3 ana parkurdan oluşan bu rotanın merkezdeki birleşme yeri ise Midas Antik Kenti.

Okuyacağınız bu yazı,  Midas Antik Kenti ile kentin kuzeydoğusundan başlayarak batısına doğru yönelen 10 km’lik bir yayı içeriyor.

Dolaşmaya başlamadan önce Frigya’nın efsanevi kralı Midas’ı tanıyalım.

Kral Midas Kimdir?

Midas, Friglerin başkenti olan Gordion’da (Polatlı-Ankara) MÖ. 700’lerde yaşamış, efsaneleri hala kitaplara, tiyatrolara konu olan meşhur Frig Kralı.

Aşağıdaki fotoğrafta Kral Midas ve arkasında da Midas Antik Kenti’nde adına yapılan görkemli anıtı görüyorsunuz. Heykel, Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi’nde sergileniyor. Sayın Yılmaz Büyükerşen’in Türkiye’nin kültürel, sosyal, siyasi ve tarihi geçmişini gözler önüne sermek amaçlı büyük emekle yaptığı 160 civarında balmumu heykelden biri.

Kral Midas Heykeli Balmumu Heykeller Müzesi Eskişehir

Eskişehir‘e gittiğinizde bu müzeyi gezmenizi tavsiye ederim. Hafta sonu gişe kuyruğu uzun olsa da beklemeye kesinlikle değiyor.

Kral Midas Efsaneleri

Kral Midas ile ilgili iki büyük efsane var. Bunlara kısaca değindikten sonra Midas Antik Kenti ve Frig Vadisi’ni dolaşmaya başlayacağız.

-Efsane 1: Eşek Kulakları Nereden Geliyor?

Apollon ile Pan arasında müzik yarışması yapılacaktır ve Apollon Midas’ın seçici olmasını ister. İki tanrı hünerlerini sergiler ve Midas oyunu Pan’dan yana kullanır. Apollon Midas’a kızar ve iyi müzikten anlamayan birinin ancak eşek kulaklarına sahip olması gerektiğini söyleyerek Midas’ın kulaklarını eşek kulağına çevirir.

-Efsane 2: Tuttuğu Her Şeyin Altın Olmasının Sebebi Nedir?

Şarap tanrısı Dionysos ve alayı Frigya yaylalarında gezerken Dionysos’un çok değer verdiği, yanında büyüdüğü yaşlanmış satir Silenos gül bahçesinde uyuya kalır. Friglerden biri onu bulur, alay ederek Kral Midas’a götürür.

Midas satiri bir süre krallar gibi ağırladıktan sonra Dionysos’a götürür. Şarap Tanrısı çok memnun olur ve dile benden ne dilersen, der. Midas, tuttuğu her şeyin altın olmasını diler. O saatten sonra yemek için ağzına götürdüğü ekmekten sarıldığı kızına kadar her tuttuğu altına dönüşür. Dionysos’a gider ve pişman olduğunu söyler.

Tanrı, Paktolos Irmağı (Gediz Nehri)’nda yıkanmasını söyler. Midas ırmakta yıkanarak bu dileğinden kurtulurken Paktolos Nehri’nin kumları altına dönüşür. Irmağın kenarında kurulu Sardes Kenti bu sayede zengin olur. Sardes Kenti tarihte paranın ilk basıldığı yerdir. Günümüzde Manisa Salihli İlçesi Sart Kasabası’dır ve bölge 100 tonluk saf altın rezerviyle halen dikkat çekmektedir.

Midas Antik Kenti (Yazılıkaya) Nerede?

Ankara, Eskişehir, Afyon ve Kütahya illerimiz bölgelerini içeren Frig Vadisi’nde yer alan Midas Antik Kenti, günümüz Yazılı Köyü Han İlçesi Eskişehir sınırları içerisindedir.

Yazılıkaya Midas Anıtı ve Yakın Çevre Bölge Haritası Frig Vadisi

Yazılıkaya’nın bulunduğu Yazılı köyü, Afyon ve Eskişehir’in tam orta noktası. Her iki şehre de uzaklığı 70’şer km. Kütahya’ya ise 93 km.

Frig Yürüyüş Yolu Güzergahımız

1- İlk önce Yazılı Köyü’nden platoya çıkan yolda Midas Anıtı’nı ziyaret edeceğiz.

2- Sonra platonun üzerinde kurulu olan Midas Antik Kenti’nin etrafında rahat yürüyüş için yer yer tahta merdivenlerin döşendiği 3 km’lik çemberi dolanıp Midas Anıtı’nın bulunduğu noktaya geri döneceğiz (1,5 saat civarında sürüyor)

3- Oradan 2,5 km doğuya doğru yürüyüp Gerdekkaya Anıt Mezarı’nı göreceğiz.

4- Daha sonra Gökçegüney köyü yönünde yaklaşık 4 km yürüyerek Doğanlı ve Deve Boynu Kalelerini ziyaret edeceğiz.

Böylece Midas Antik Kenti’nden 6-7  km uzaklaşmış olacağız. Frig Yürüyüş Yolu’nda toplamda 1o km civarında bir yürüyüşümüz olacak. Parkur kolay kategorisinde.

Eskişehir Yazılı Köyü

Ankara’dan yaklaşık 3 saatlik bir yolculuktan sonra Eskişehir’in Han ilçesi Yazılı köyüne indik. Midas Antik Kenti Yazılı Köyü ile yan yana bulunuyor.

Köyde bir tane kafeterya var. Hıçın Böreği denilen patatesli ve yumuşak hamurlu bir börek yapıyorlar.

Yazılı Köyü Eskişehir Frig Yürüyüş Yolu

Doyurucu ve çok da lezzetli. Gezimizin ikinci gününde bir kaç defa o böreği andık; Hıçın Böreği olsa da yesek… Giderseniz acaba demeyin, afiyetle yiyin.

Hıçın Böreği  Frig Yürüyüş Yolu Yazılı Köyü Eskişehir

Midas Antik Kenti, Yazılı Köyü ile bitişik durumda. Midas Anıtı’nın 30-40 m uzağında dahi köy evleri var. Kent, köyden biraz daha yüksekte bulunan volkanik, metamorfik, tortul kayalar ve tüflerin oyulmasıyla oluşturulmuş bir platonun üzerine kurulmuş. Bu doğal oluşumlar Frig Vadisi’nin tamamına hakim. Görüntü Kapadokya ile benzerlik taşısa da burada kireç taşı kaya oluşumlarının fazlalığı bölgenin görüntüsünü biraz daha farklı kılıyor.

2500-3000 yıldır ayakta duran eserlere doğru ilerlerken henüz yüz yılını tamamlamadan yıkılmış konutlara rastlamak günümüz medeniyetinin ne durumda olduğunu düşündürüyor.

Yazılı Köyü Eski Evlerinden

Yazılıkaya, Friglerin açık hava tapınağı olarak işlev görmüş. MÖ 550’lere tarihleniyor. Çorum’da bulunan Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı ile isim olarak karıştırılabiliyor. Çorum Boğazköy’de bulunan Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı Friglerden 1000 yıl kadar daha eskiye dayanıyor ve Hitit medeniyetine ait. Bahse konu tapınakla ilgili detaylı bilgi ve fotoğrafları Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Midas Antik Kenti

Vadi ve plato üzerine antik çağda kurulmuş yerleşimden, kaya kabartmaları, görkemli anıtlar, oda mezarlar, nişler, sarnıçlar, anıt mezarlar ve yer altına inen merdivenler günümüze kadar ulaşmış durumda.

Yazılı Köyü Eskişehir Frig Yürüyüş Yolu

Frigya Uygarlığının kentlerinden biri olan Midas Antik Kenti’nin en dikkat çekici özellikleri; kentin Ana Tanrıça Kibele/Matar’a adanmış önemli bir kült şehri olması ve burada Kral Midas adına yapılmış görkemli bir anıtın bulunuyor olması.

Yazılı Köyü’nden Midas Anıtı’na doğru…

Midas Kenti’ni Uzaktan Koruyan Kaleler

Yazılı köyü aşağılarda kalmaya başladı. Sırtımı Midas Anıtı’na dönüp geldiğimiz yöne aşağıya baktığımda birkaç km uzaktaki tepelerde yan yana dizilmiş 3 tane kale görünüyor.

Midas Kenti’ni Uzaktan Koruyan Kaleler Frig Yürüyüş Yolu

Tapınak bölgesinin diğer yönünde de bir tane daha kale olduğunu bölgenin bekçisi söyledi. Bu kalelerde Yazılıkaya Kibele/Matar Açık Hava Tapınağını korumak üzere askeri soylu sınıf yaşıyormuş.

Midas Anıtı

Bölgeye adını veren Yazılıkaya Anıtı (Midas Anıtı) az uzaktan göründü.

Midas Anıtı Frig Yürüyüş Yolu

Yazılıkaya Anıtı (Midas Anıtı), 17 m yüksekliğinde ve 16,5 m genişliğinde. Açık Hava Tapınağı’nın en büyük anıtı.

Midas Anıtı Frig Yürüyüş Yolu

Alınlığın sol üst kısmındaki 11 m boyundaki yazıt olan “ates arkiaevais akenanogavos midai lavagtael vanaktei edaes” cümlesini G. Huxley şu şekilde çevirmiş:

“Arkeavas’ın oğlu Akenanolas’ın torunu Lawagetas bunu Kral Midas için yaptı”

Midas Anıtı Yazılı Köyü

Kapıyı simgeleyen ortadaki niş, Tanrıça Matar’ın heykelinin yerleştirildiği kısım.

Gordion, Friglerin başkenti ve siyasal merkezi iken Midas Şehri de Frigya Krallığının en önemli dini merkeziymiş.

Midas Antik Kenti Oda Mezarları

Anıtla bütünleşmiş duvarlar boyunca sunak ve nişlerden oluşan çok sayıda kült yapısı ve oda mezar bulunuyor. Sunaklara ve oda mezarlara platonun doğuya bakan bölgesinde de rastladık.

Midas Anıtı’nın Arkasından Yer Altı Tüneline İnen Merdivenler

Midas Anıtı’nı gördükten sonra akarsular tarafından derin vadilere parçalanarak oluşmuş Yazılıkaya Platosu etrafından yürüyerek kentin devamının kurulu olduğu plato düzlüğüne çıkacağız.

Midas Antik Kenti Frig Yürüyüş Yolu

Bölgede kayalara yontulmuş çok sayıda metreler boyundaki figürler silinmiş durumda, bazı kısımlar tamamen yok olmuş bazı bölgeleri ise çok zor görülebiliyor.

Midas Antik Kenti Rölyefler
Midas Antik Kenti Rölyefler
Midas Antik Kenti Frig Vadisi

Her gezimde olduğu gibi birlikte dolaşacağımız köpek arkadaşımız da geldi. Gelip bulmazsa şaşırırdım zaten.

Bildiğim bir şey varsa köpeklerin insan olmadan mutlu olamadıkları. Onlar insanları koşulsuz seviyor ve dostluklarını vermek için dünyadalar, şeklinde bir mesajı hemen araya sıkıştırayım.

Midas Antik  Kenti

Kenti birlikte dolaşıyoruz.

Midas Antik Kenti Frig Yürüyüş Yolu

 Selfi Molası

Midas Antik Kenti

Frig Vadisi’ne göz atalım.

Tahta Merdivenler

Midas Antik Kenti’nin Etrafına Rahat Yürüyüş İçin Yer Yer Tahta Merdivenler Döşenmiş

Frig Vadisi

Frig Vadisi’nin kuzey yönü böyle görünüyor.

Midas Kenti Sarnıçlar

Platonun en yüksek noktalarından birindeyiz. Burada kayalara oyulmuş çok sayıda sarnıçla karşılaştık. Yontma merdivenlerle inilen bu sarnıçlarda su biriktiriliyor ve Midas şehrinin su ihtiyacı karşılanıyormuş.

Midas Antik Kenti Sarnıçlar

Sarnıca inmeden kenarından içerisini görmeye çalışmak

Midas Antik Kenti Sarnıçlar
Midas Antik Kenti Sarnıçlarından Birinin Girişi

Sarnıçların yüzey kısımlarında küçük havuzlar yontmuşlar. 2000 yıl önce bu sarnıçlardan gelen sular birbiriyle bağlanarak havuzlarda biriktiriliyor, dinlendirilip tortusunun çökmesi sağlandıktan sonra kanallarla şehre ulaştırılıyormuş. Biz oradayken havuzlardan birinde su vardı, yansıma fotoğrafı aldık.

Midas Antik Kenti Sarnıçlar Su Dinlendirme Havuzu

Bir buçuk saat süren çemberimizi tamamlayıp başladığımız nokta olan Midas Anıtı’na diğer yönden geri geliyoruz. Köye inip yolumuza devam edeceğiz.

Plato’da bir taneyken köye indiğimizde iki oldular Frig Yürüyüş Yolu

Bitmemiş Anıt (Arazastis Anıtı)

Midas Anıtı’nın 200 m güneydoğusunda Midas Anıtı’ndan daha sonra yapıldığı anlaşılan, yüzeyindeki orantısızlıklardan dolayı henüz bitirilmediğine kanaat getirilen başka bir anıt daha var.

Midas Antik Kenti Bitmemiş Anıt

Midas Anıtı’na göre daha küçük. Yüksekliği 7,10 m genişliği 9,90 m imiş.  Bitmemiş Anıt olarak isimlendiriliyor.

Gerdek Kaya Anıt Mezarı

Bitmemiş Anıt’ı gördükten sonra Gerdek Kaya Anıt Mezarı’na doğru yaklaşık 2, 5 km daha yürüyeceğiz.

Frig Yürüyüş Yolu

Fotoğrafın sağında Anıt Mezar’ın sol duvarı görülüyor.

Gerdek Kaya Anıt Mezarı

Helenistik çağa tarihleniyor. MÖ 3- 1. yy. Holün arkasında yan yana iki mezar odası var.

Gerdek Kaya Anıt Mezarı

Frig Vadisi’nde daha aşağılara doğru iniyoruz. Genç çam ormanının içinden geçerek 4-5 km daha yürüyoruz.

Frig Yürüyüş Yolu

Düzlüğe indiğimizden itibaren toprak seyrek aralıklarla doğal olarak açmış bu sarı çiçeklerle dolu.

Frig Yürüyüş Yolu
Frig Yürüyüş Yolu

Çukurca Köyü yakınındayız. Vadi bölgenin doğal oluşumu olan kireç taşlarıyla dolu.

Çukurca Köyü Yakınları Frig Yürüyüş Yolu

Tam bu noktada sola bakmamla Harry Potter filmlerinden fırlamış gibi duran bir manzarayla karşılaştım. Zum yapınca uzaktan görüntüsünün iyi bir fotoğrafını alamadım ama paylaşacağım.

Solda Deve Boynu Kale, Sağda Doğanlı Kale

Deve Boynu Kale ve Doğanlı Kale Frig Vadisi

Yüksekte olan bu kalelere ulaşmak için 10 dk kadar tepeye yürümek gerekiyor.

Deve Boynu Kale

Deve Boynu Kale’nin kurulduğu kaya kütlesinin eteklerinde Frig Dönemi’ne ait iki adet mezar bulunuyor.

Deve Boynu Kale Frig Yürüyüş Yolu

Doğanlı Kale

Doğanlı Kale, kütlesel tüf kaya bloğu oyulup birbirleriyle bağlantılı odalar oluşturulmuş. Odalar en üst kata kadar yapılmış. Bizans döneminde iskan gördüğü kesin olan kalenin Frig döneminde yapıldığı düşünülüyor.

Doğanlı Kale
Doğanlı Kale

Doğanlı Kale’nin içinden vadi görüntüsü

Doğanlı Kale Frig Vadisi Eskişehir

Eskişehir’de konaklayacağımız otele doğru yol alma zamanı geldi. Frigya gezimiz burada sona erdi. Sevgili Nedim Yılmaz’a bu rota için ayrıca teşekkürler.

Yazımın başında da belirttiğim gibi Frig Vadisi çok geniş bir bölge. Bu kapsamda kral mezarlıkları, aile mezarlıkları, kiliseler, Ayazini Metropolisi ve Avdalaz Kalesi’nin bulunduğu Frig Vadisi (Afyon Bölümü) için Frig Vadisi Gezisi (Afyon Bölümü) başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Eskişehir ile ilgili diğer yazılarımız için Eskişehir Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Görüşmek Üzere.

Exit mobile version