Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Bodrum Akyarlar Gezisi

Yazı Dizisi : Muğla Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Bodrum Akyarlar Gezisi aslen uzun zamandır görmediğimiz akrabalarımızla birkaç gün geçirmek üzere yaptığımız ve oldukça da zevk aldığımız bir geziydi.

Akyarlar, Bodrum’a yaklaşık olarak 20 km mesafede. Yarımadanın güneybatısında bulunuyor. Yunanistan’ın Kos Adası’nın tam karşısında bulunuyor.

Araba ile Bodrum’dan 40 dakikada ulaşmak mümkün. otogardan kalkan minibüslerle de ulaşabilirsiniz.

Bodrum Akyarlar Gezisi

Akyarlar Gezilecek Yerler

-Aspat Plajı ve Strobilos

Görmüş olduğunuz plaj Aspat Plajı. Çok güzel bir plaj. Anti-sosyetik. Çok kalabalık değil. Sakin sakin içeceğinizi yudumlayıp denizin sesini dinleyebilir, hamakta yatar, sıkılınca yanındaki ufak nehri geçip yanındaki tepeye tırmanabilir, su sporlarını yapabilirsiniz.

Aspat Plajı

Aldığım duyuma göre eskiden Barış Manço’nun tatil köyüymüş burası. Çayı. İçerisinde konaklaması zevkli bungalov evler, taş evler ve 1300 yıllık bir hamam yer alıyor. Fotoğrafta görmüş olduğunuz plajı bölen bir de çay var. Adı Azmak Çayı.

Hemen arkada görülen tepenin zirvesinde Çıfıt Kalesi bulunuyor. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Yahudi nüfusa Çıfıt denirmiş. Bölge zamanında Yahudi göçü aldığından buraya da Çıfıt kalesi denmiş.

Kale ve çevre bölgesinde daha önceden Strobilos isimli bir ortaçağ kenti bulunuyormuş. Bilim adamları Kale bölgesinde M.Ö. 7. yy`a dek tarihlenen yerleşim izleri bulmuş. Halihazırda tepe ve eteklerinde Muğla Üniversitesi arkeoloji bölümü tarafından kazı ve restorasyon projesi sürdürülüyor.

Bu vesile ile şu bilgiyi de paylaşmak istiyorum. Bodrum’u da içerisine alan Karya Bölgesi; özellikle zeytin, incir ve bağ yetiştiriciliği açısından Dünya’nın en eski bölgesi. Orijini bugünkü Suriye ve Türkiye toprakları arasında kalan zeytin, diğer bütün Akdeniz ülkelerine buradan yayılmış. Bağ yetiştiriciliği de bölgede çok eskilere dayanıyor.

Bu sebeple bu bölgede özellikle bu bitkilerin yetiştiriciliğinde ve ticaretinde kullanılan kültürel işlemler Dünya’da bilinen en eski yöntemler. Özellikle Çıtıf Kalesi bölgesinde yapılan araştırmalar günümüzde son dönemde çok duyduğumuz başta organik yetiştiricilik olmak üzere çevre dostu tarıma da ışık tutacağından oldukça önemli. Yani kanser olmamak için 2500 sene önce insanoğlu ne yapıyordu onu araştırıyorlar.

-Kalekent

İşte akrabalarımız da yaşadığı Çıtıf Kalesi’nin kuzeyinde yer alan Kalekent bölgesi ve plajı. Henüz el değmemiş. Bakir.

Bodrum Akyarlar Kalekent Plajı

Kafa dinlemek kalabalıktan kaçmak için ideal. Plaj, Çıtıf Kalesi’nin hemen altında. Yani, arkeolojik kazıların devam ettiği bölgenin hemen eteklerinde.

Bodrum Akyarlar Kalekent Plajı

Kalekent plaj bölgesinde 3 iskele var. Baştan söyleyeyim sakinlik istiyorsanız ortadaki iskeleye gidilmeli.

Bodrum Akyarlar Kalekent Plajı

Çünkü bu iskele bölgesi sadece güzel sohbetler değil aynı zamanda fotoğraf çekimi yapmak için muhteşem bir de dekor sunuyor. Özellikle de gün batarken.

Bodrum Akyarlar Kalekent Plajı

Acıkınca yiyecek bir şey bulmanız mümkün değil. Sadece standart plaj olanakları mevcut. Belki bu nedenle burası daha sakin ve güzel.

Bodrum Akyarlar Kalekent Plajı

Deniz ise gerçekten muhteşem.

Tabii ki bu gezimiz esnasında büyüklerimizi de ziyaret ettik.

Uzun zamandır görmediğimiz ama çok sevdiğimiz akrabalarımıza da gittik.

Yöresel mezeler eşliğinde yedik ve içtik.

Ama her şeyden güzeli beraber söyledik ve beraber eğlendik.

Bodrum ve Muğla ile ilgili diğer yazılarımıza Muğla Gezi Rehberi‘nden bakabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın….

Exit mobile version