Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Anadolu’nun En Önemli Müzesi Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Yazı Dizisi : Ankara Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Onun orada olduğunu biliriz ama genelde müzeler ilgimizi çekmez. Gitmediğimiz müze Anadolu’nun En Önemli Müzesi Anadolu Medeniyetleri Müzesi olsa bile.

Uzun zamandır gitmek istediğim Anadolu Medeniyetler Müzesi’ne utanıyorum ama daha yeni gelebildim. Size tavsiyem benim yaptığım hatayı yapmayın mutlaka burayı görün.

1997 yılında Avrupa’nın en iyi müzesi seçilmiş. İçeride sergilenen eserlerin mutlaka çok ilginizi çekeceğinden eminim.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Bu anlatımdan sonra en çok ilgimi çeken ve resimlerini çektiğim eserleri anlatmaya başlayabilirim.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Gezisi

İlk Çağlar

Yontma Çağ günümüzden yaklaşık 2 milyon yıl önce başlamış ve 10.000 yıl önce son bulmuş. İlk aletlerin de üretildiği dönem. Besin üretmeyi bilmeyen insanın avlandıkları hayvanları yiyerek beslendiği dönem.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Basit Taş Aletler

Bu dönemin insanları beyin kapasiteleriyle orantılı olarak kendilerini vahşi hayvanlardan korumak, beslenmek, avlanmak için ve zaman zaman da kendi aralarındaki mücadelelerde kullanmak üzere birtakım basit taş aletler yapmaya başlamışlar. Genellikle doğanın kendilerine sunduğu taşları, ya daha sert olan başka taşlarla yontarak işlemişler, ya da doğal halde çevrelerinde bulunan ve çok az bir rötuşla alet haline gelebilen parçaları kullanmışlar.

Törensel Semboller

Cilalı Taş Çağı insanlık tarihinde ilk yerleşik toplumların kurulduğu çağ. Zamanında Çatalhöyük’te (MÖ 6800-5700 arası) her yapının bir köşesinde kutsal alan varmış. Bu alanlarda kullanılan Ana Tanrıça bereket kültü olarak görülürmüş.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Kibele

Resimde görülen leoparlara dayanmış doğuran tanrıça bu kapsamda bulunan en özgün heykelcik olarak kabul ediliyor. Kimi kaynaklarda Kibele olarak da bilinen Ana Tanrıçanın isminin Türkçe’de Sibel olarak günümüze kadar geldiği söyleniyor.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Güneş Kursu

M.Ö. 4000-3900 döneminde Anadolu’da insanlar, bakıra kalay katarak tunç elde etmeyi başarmış. Alacahöyük, Tunç Çağı’ndaki Anadolu uygarlığının eriştiği önemli bir merkezmiş. Burada keşfedilen zengin mezarlarından dinsel amaçla kullanılan güneş kursları çıkmış. İşte Sıhhiye Meydanında gördüğümüz heykelin orijinali.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Güneş Kursu

Görülen güneş kursu M.Ö. 2500-2250 yılları arasındaki döneme ait. Hatti Kral Mezarlarında rastlanan bu sembol, Hitit Uygarlığının Simgesi haline gelmiş. Güneşi simgeleyen dairesel biçimin etrafına yerleştirilmiş öğelerden oluşuyor.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Altın Kadın Heykelciği

M.Ö. 3000 yılının sonlarına ait olan altın kadın heykelciği müzenin önemli eserleri arasında yer alıyor. Vücut elektrumdan, baştaki maska, göğüsleri, ayak bilekleri, ayak bileklerindeki bilezikler altından yapılmış. Her iki eli karın üzerinde ve kollarında bilezikler var.

Yazılı Belgeler

Müzede semboller ile birlikte çok ilginç ve sağlam dönemin iletişim araçlarını da görebilirsiniz.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Asur Kralı Anum Hirbi’nin Mektubu

Asur Kralı Anum Hirbi’den Kaniş Kralı Varşama’ya M.Ö. 19-18 yy. döneminde yazılmış bir mektup. Mektupta 2 ülke arasında kervanlara kapatılan yolların açılması talep ediliyor. Bu mektup gün yüzüne çıkarılabilen krallar arasında yazılmış tek tablet belge olması nedeniyle gerçekten önemli.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Anadolu’da Bulunmuş Tek Tunç Tablet

Resimde gördüğünüz tablet MÖ 1235 yılından kalma Mısır Kraliçesi’nin Hitit Kralı’na yazdığı anlaşma mektubu. Bu mektup Anadolu’da bulunmuş tek tunç tablet.

Eşyalar

Yine müzede eski önem yaşam izlerini taşıyan eşyalar da bulunuyor.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Frig Dönemine Ait Masa

Görmüş olduğunuz işlemeli ahşap masa MÖ 740 yılları Frig dönemine ait. Masa, Frig ahşap işçiliğinin önemli örneklerinden biri. Kral Midas’ın babasına ait olduğu sanılıyor.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Tarihi Termos

Yine M.Ö. 8-7 yy. Frig dönemine ait tarihi termos oldukça ilgi çekici.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Kral Midas’ın Kafatası

Gordion kentinde yaşamış efsanevi kulakları ile ünlü Kral Midas.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Kanatlı Denizatı Broşu

Fotoğrafta görülen Karun’un Hazinesi’nin simgesi olan ve Uşak Müzesi’nden çalındıktan 6 yıl sonra geri getirilen Kanatlı Denizatı Broşu M.Ö. 6. yy. daki Lidya Kralı Krezüs’ün hazinesine ait. Hazine o dönemdeki eşsiz serveti işaret etmek üzere “Karun Hazinesi” olarak adlandırılıyormuş.

İşte bu broş, Karun’un Hazinesi’nin en değerli parçası olarak kabul ediliyor bu nedenle mutlaka görmelisiniz.

Arkadaşlar ben yazımda müzede dikkatimi çeken parçaları paylaştım ancak benim tavsiyem mutlaka bu eserleri kendi gözlerinizle görmeniz. Ankara ile ilgili diğer yazılarımız için Ankara Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version