Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Samos Adası Gezisi

Yazı Dizisi : Samos Adası Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Pandemi dönemi öncesinde yaptığımız Samos Adası Gezisi için bir Yunan Adası’na yaptığımız en kapsamlı gezi oldu desem çok da abartmış olmam. Gerçekten çok da zevk aldığımız söz konusu gezi aynı zamanda bizim için oldukça da öğretici oldu.

Samos Adası burnumuzun dibinde Türkiye’ye en yakın Yunan adası. Ancak sıradan bir ada değil. Gerçekten kendi has kültürü, tarihi ve insanları ile kendini Yunanlılardan ayıran değişik bir ada. Zaten Yunanistan’a en son katılan ada olması da bunun kanıtı.

Ada, Anadolu’dan Orta Ege adalarına geçiş için ilk basamak noktası olması nedeniyle çok önemli bir konumda. Mesela çok fazla popüler olan Mikonos ya da Santorini Adalarına ülkemizden gitmek isterseniz en kolay ulaşım Samos Adası’ndan sağlanıyor. Burayı planlama yaparken kuzey ve güney adalarına geçiş için de kullanabilirsiniz tabii ki.

Samos Adası Platanos Köyü

Ben de siz gezginlere planlamalarınızda yardımcı olmak adına ailece sadece bu adaya yönelik olarak yaptığımız gezimizi işinize yarayacak detaylar ile birlikte aktarmak istedim.

Malum artık her detay hem zaman hem de para demek. İkisi de artık çok değerli. Umarım detaylar hoşunuza gittiği gibi programınıza katkı da sağlar.

Samos Adası Gezisi

Sığacık’tan Karlovasi’ye Ulaşım

Malesef bu süreçte her şeyi de yaşayarak öğrendik. Bu nedenle adadaki ulaşımdan ayrı olarak adaya geçiş sürecini kafanız karışmaması için ayrı ve ayrıntılı olarak ele almak istiyorum.

Sığacık

Biz adaya Sığacık‘tan geçtik. Sonraki başlıkta yazdığım rotaları kullanırsanız da benzer olayları yaşayacaksınız.

Öncelikle Sığacık’tan da Karlovasi’ye tarifesi yazın belirlenen seferler yapılıyor. Ancak bu seferlerden biri sabah biri akşam üstü oluyor. Bilet fiyatları da sonraki başlıkta anlattığım Kuşadası-Vathy seferlerine göre biraz daha fazla oluyor.

Sabah seferi erken olduğundan Sığacık’ta kalmazsanız feribota yetişmeniz zor. Hele otobüs ile Sığacık’a gelmeyi unutun. İzmir bile zor ama buralarda yaşamıyorsanız bir gece Sığacık’ta kalmak zorundasınız.

Sığacık

Tekneler uzak marina iskelesinden kalkıyor ki elinizde bavullar ile yürüyerek buraya gidemezsiniz. Taksi ile gitmeniz şart. Araba ile gelirseniz arabayı burada bırakamazsınız. Giderken ve dönerken de araba lazım ancak buradan adaya araba ile geçiş yok. Yani arabasız olmaz diyorsanız geçiş için Kuşadası’na gitmelisiniz.

Sığacık Yat Limanı Deniz Hudut Kapısı

Biz ne yaptık. Bir gece Sığacık’ta kalıp sabah 07:00 itibariyle erkenden taksi ile Sığacık Yat Limanı Deniz Hudut Kapısı’na geçtik. Mesafe 5 km kadar. Taksi ile önemli bir bedel tutmaz. Dönerken de tekne personelinden İzmir’e direkt dönen olup olmadığını sorduk. Meğerse çoğu İzmir’de oturuyormuş. Tahmin ettiğimiz gibi bir personel bizi (3 kişi) marinadan 200 TL (2019) karşılığında otogara bıraktı. 1,5 saatte otogardaydık. Bunu bir çözüm yolu olarak size sundum. Planlama sizde…

Sığacık Yat Limanı Deniz Hudut Kapısı
Sığacık Yat Limanı Deniz Hudut Kapısı

Gelelim gidişe biz biletlerimizi sabah 08:00 Samos Star Teknesi için önceden gidiş dönüş olarak aldık. Biletlerinizi ise marinadaki gişeden bastırdık.

Daha sonra ise geçiş işlemleri için Sığacık Yat Limanı Deniz Hudut Kapısı bekleme salonuna geçtik. Buradaki işlemler oldukça hızlı bitti ve elimizde biletler iskele kapısınız açılmasını bekledik.

Samos Star Teknesi

Kapı açılınca teknemize bindik. Bana göre hava güzelse mutlaka dışarıda seyahat edin. Gerçekten çok eğlenceli oluyor. Zaten paramızın ciddi değer kaybı nedeniyle artık çok fazla yolcu olmuyor.

Sığacık

Aynen biletimizde belirtildiği gibi saat 08:00’da teknemiz ileri harekete geçti. Sığacık artık arkamızda kaldı.

Samos Adası Karlovasi

Karlovasi’ye Sığacık’tan 2 saatte ulaşılabiliyor. Şansımıza deniz de harikaydı. Keyifli bir yolculuktan sonra Karlovasi Limanı’na vardık.

Limanda hemen gümrük işlemleri başladı. Neyse ki AB kapısını da açıp işlemleri hızlandırdılar. Ada Shengen alanında yani diplomatik ve yeşil pasaport harici herkes vizeye tabii. Gördüğüm kadarıyla kapıda vize uygulaması da var.

Samos Adası Ulaşım Sistemi

Gelelim ada kapsamındaki ulaşıma. Adaya Sığacık-Karlovasi ile Kuşadası-Vathy ya da Kuşadası-Pythagorion üzerinden giriş yapıyorsunuz. Sığacık-Karlovasi bağlantısını yukarıda anlatmıştım.

Samos Adası Yolları

Kuşadası’ndan Vathy Limanı’na Pazartesi, Salı, Perşembe, Cumartesi ve Pazar günleri 09:00 ve 17:00 saatlerinde feribot seferi var. Yolculuk 1,5 saat sürüyor. Bilet fiyatları, yetişkin için aynı gün gidiş-dönüş 35 €, tek yön 30 €, dönüşü açık bilet ise 45 €. 6-12 yaş çocuklar 10 € eksik. Buradan feribotlarla Atina’ya kadar her yere gidebilirsiniz. Ayrıca haftada bir olmak üzere Sakız, Lesvos, Lemnos, Kavala ve Girit’e de sefer yapılıyor.

Yine Kuşadası’ndan Pythagorion Limanı’na çarşamba ve cuma günleri 09:00 ve 17:00 saatlerinde feribot seferi var. Yolculuk 1,5 saat sürüyor. Bilet fiyatları, yetişkin için aynı gün gidiş-dönüş 35 €, tek yön 30 €, dönüşü açık bilet ise 45 €. 6-12 yaş çocuklar 10 € eksik.

Samos Adası Güney Adaları Seferleri
Samos Adası Güney Adaları Seferleri
Samos Adası Güney Adaları Seferleri

Eğer Pythagorion Limanı bağlantılı plan yapacaksanız adanın güneyinde kalan adalara ulaşım buradan yapılıyor. 

Samos Adası Güney Yönlü Destinasyon Saatleri

Planlama için zaman çizelgesini de buraya bıraktım.

Eğer adayı uçuş aktarması için kullanacaksanız birçok ülke ile günlük bağlantısı olan Samos Aristarchos Uluslararası Havaalanı Vathy (Samos)’nin 17 km güneybatısında Pythagorion’un 3 km batısında bulunuyor. Pythagorion ile havaalanı arası araba ile sadece 7 dakika. Air Manos Havayolu şirketi her gün Atina’ya ve haftada 2 kez Selanik ile Mikonos ve Santorini Adalarına uçuyor. bilginize…

Samos Adası KTEL Otobüsleri

Ada içinde toplu ulaşım yerel KTEL otobüsleri ile sağlanıyor. Adanın her tarafına toplu ulaşım yok. Adada toplu ulaşımın merkezi Vathy (Samos) ve en çok otobüs bağlantısı buradan sağlanıyor. En yoğun hatlar ise adanın kuzeyini geçen Vathy-Karlovasi (sezonda günde karşılıklı 8 sefer) ile güneyine bağlantı sağlayan Vathy-Pythagorion (sezonda günde karşılıklı 8 sefer) hatları.

Samos Adası KTEL Otobüs Zaman Çizelgesi

Internetten bu bilgileri bulmanız çok zor. Plan yapabilmeniz içim ulaşım zaman sefer saatlerini yukarıya koydum. Gördüğünüz gibi bizdekinin tersine hafta sonu sefer sayısı daha az. Geç saatlerde otobüs yok.

Samos Adası’nda Bir Taksi

Bu nedenle daha geç dönecekseniz taksi ile ulaşımı tercih edin. Adadaki birçok varış noktası için taksi ücretlerinin fiyat listesini tüm duraklarda bulabilirsiniz. Örneğin Vathy-Pythagorion 20 €, Kokkari-Karlovasi 28 € civarında. En yüksek ücret 40 €. Bu tüm adada bu şekilde. Kimse kafasına göre ücret isteyemiyor. 

Karlovasi Hudut Kapısı Kiralık Arabalar
Samos Adası Akaryakıt Fiyatları

Eğer adayı gezeceğiz diyorsanız ki ada bayağı büyük otobüs ve taksi çok uygun bir ulaşım aracı değil. Ancak yolların çok dar olduğunu ve yerli halkın arabaları çok hızlı kullandığını baştan belirteyim.  Ayrıca akaryakıt fiyatlarını da değerlendirme yapabilmeniz için yukarı bıraktım.

Sisam Adası Tarihi

Adadaki ilk yerleşim bugünkü Lykourgos Logothetis Kalesi bölgesinde İyonlar zamanında yapılmış. Bu yerleşime Samos denmiş. Burası sonradan adanın da merkezi olmuş. Karyalılar, Lelegler ve Finikeliler sırasıyla burada koloni oluşturmuş. 

Samos, Tanrıça Hera’nın doğum yeri olarak kabul edilmiş. Fenikeliler döneminde buraya Tanrıça Hera’ya atfen bir tapınak inşa edilmiş.

M.Ö. 530 yıllarında Polycrates yönetiminde Samos azami zenginliğe ve refaha ulaşmış. O dönemde şehrin nüfusu 25 bin civarındaymış. Bu potansiyeli ile Samos, Efes ve Milet ile birlikte İyonya’nın en önemli 3 şehrinden biri olmuş.

Refah bilime de ışık tutmuş. Pisagor ile birlikte ada bir bilim merkezine dönüşmüş. Mesela M.Ö. 320-230 yılları arasında yaşamış Aristarkhos, Karlovasili. Pisagor’dan çok etkilenmiş. Dünya’nın güneş tarafında döndüğünü söyleyen ilk kişi. Gerçi biz bunu Kopernik (1530) olarak biliyoruz ancak Yunanlılar onun binlerce yıl sonra kendisinden kopya çektiğini savunuyor.

Bilimsel gelişme ve refah ile şehir zenginleşince ada da, Akdeniz’in en güçlü devletlerinden biri haline gelmiş. En doğuda Süveyş, en batıda Cebelitarık ile bağlantısı varmış ve buralarda Samoslu askerlerin koruduğu ufak koloniler bile oluşturmuşlar. Evpalinos Tüneli, Heraion, Pythagorion antik surları ve antik şehir limanı bu dönemden kalma eserler.

Samos Adası Erken Bizans Hıristiyan Bazilikası

Daha sonra ada sırasıyla Persler, Romalılar, Bizans, Venedik ve Ceneviz egemenliği altına girmiş. Tüm bu dönemlerde liman önemini korumaya devam etse de adanın önemi azalmış. Bu dönemler içerisinde şehir kısa da olsa Çaka Bey yönetimindeki İzmir Türk Beyliği egemenliğine de girmiş.

1453 yılında İstanbul Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetine girince tüm Samoslular da korkup Venedik Devleti egemenliğindeki Sakız Adası’na kaçmış. Ada terk edilmiş.

Bu dönemde ada Fatih Sultan Mehmed’in emriyle imparatorluğa ilhak edilmiş ve kaçan Samosluların Kanuni Sultan Süleyman’ın emri ile tekrar adaya dönüşü sağlamış. Adanın merkezi de şimdiki Pythagorion’un 4 km kuzeybatısındaki Chora yapılmış. Karlovasi bu dönemde kurulmuş.

1718’de Osmanlı İmparatorluğu Mora Yarımadası’nı Venedik Devleti’nden alınca çok büyük bir göç olmuş. Şehirler büyümüş.

Lykourgos Logothetis (1772-1850)

1821 yılında başlayan Yunan bağımsızlık isyanı sırasında Lykourgos Logothetis (1772-1850) adanın lideriymiş. Yunanistan’da ayaklanma başlayınca o da Osmanlıya karşı ayaklanmış.

05 Agustos1 1824 tarihinde asiler adayı tekrar yönetime bağlamak için gelen Osmanlı Donanması’nı geri püskürtmeyi başarmış. Böylece, ada 1832 yılında Osmanlı yönetimine özerk bir devlet olarak tekrar verilene kadar tamamen bağımsız olmuş.

Yunan isyanı sonrası ada 1832 yılında bağımsız özerk bir devlet haline gelince yöneticisi Lykourgos Logothetis adayı yeniden canlandırmış ve Pythagorion’da eski limanın olduğu yere yeni bir liman inşa edilmiş.

Özerklik 1912 yılında ada Balkan Savaşları sonucunda Yunanistan’a katılıncaya kadar devam etmiş.

Adaya Özgü Adetler

Adada çoğu yerde gördüğümüz bu adete Karlovasi’ye yürürken de tanık olduk.

Samos Adası Bir Yol Şapeli

Motoruyla giderken kontrolünü kaybedip yoldan uçarak ölen genç için olay yerinde küçük bir şapel yapmışlar. İçerisinde kendisine ait bir resim var. Muhtemelen külleri de burada. Böylece hem toplumda emniyet tedbirlerine dikkat çekerken hem de dualarla ölen kişinin anısını canlı tutuyorlar.

Pythagorion’da Bir Mezarlık

İkinci ilginç konuda adadaki mezarlıklar. Belediye meclisi üyeleri artan nüfus ile birlikte mezarlık yeri konusunda sıkıntı yaşadığı için daha önce 5 yıl olan mezarlık tahsisini 3 yıla indirme kararı almış. 3 yıl sonra ise kemikleri yakıp kül olarak aileye teslim ediyorlarmış. Biz de böyle bir şeyi bırakın düşünmeyi kimse teklif bile edemez.

Samos Adası Gezilecek Yerler

Adayı büyük oranda gezdiğimiz için genel olarak burada başlıklar halinde gezilecek yerleri anlatıp ayrıntıları link yazılarda vermeye çalışacağım.

Karlovasi

Karlovasi yaklaşık 10 bin civarındaki nüfusuyla Vathy’den sonra adanın ikinci büyük şehri. Diğer taraftan adanın 4 belediyesinden biri ve batısının da merkezi.

Karlovasi’de Bir Sokak Süslemesi

Bloglarda genel olarak güzel bir şehir olmadığından bahsedilse de sakın buna kulak asmayın. Biz burada 5 gün kaldık ve gördüğüm kadarıyla adanın en oturmuş şehri burası.

Internette adını Türkçe bir ifade olan karlı vadiden aldığına ilişkin iddialar okudum. Başka iddialar da var. Bana da çok inandırıcı gelmedi çünkü Samos Adası Türkiye’ye en yakın ve Osmanlı egemenliğinden en son çıkan ada olsa da Kanuni’nin emri ile başlayıp Türklerin hiç bir zaman yerleşmediği bir ada. İşin ilginci burada çok ender olarak kar yağarmış.

Aslen şehrin kurulmasına Kanuni sebep olmuş ama malesef ayaklanma döneminde Osmanlı’ya karşı ilk bayrak da burada açılmış. Tarih böyle bir şey işte…

Bugün şehir ve çevresinde yaşayan halk daha çok geçimini turizm, hizmet ve biraz da tarım ve hayvancılıktan (şarapçılık, zeytincilik ve arıcılık) sağlıyor.

Üstelik de bir üniversite şehri. Çeşitli üniversitelerin matematik, istatistik, iletişim ve telekomünikasyon mühendisliği bölümleri burada bulunuyor. Bu durum da şehri Ege Denizi’nde önemli öğrenci şehirlerinden biri yapıyor. Genç nüfus adanın diğer taraflarına göre oldukça fazla yani..

Benim de çok önem verdiğim bir husus ise iklimi. Ben dahil Ankara, Çanakkale vb. biraz daha soğuk iklimde yaşayıp sevenler adanın diğer taraflarında eriyip giderken sadece burada rahat edebiliyorlar. Özellikle akşamları adanın güneyinde insanlar terlerken siz burada üşürsünüz. Bu da önemli dikkat…

Karlovasi Gün Batımı

Bir de es geçilmemesi gereken gün batımları burada. Şehir hafiften batıya bakıyor. Gün batımını gören plaj ve restoranlarda bayağı bir dolu oluyor.

Agia Triada Kilisesi

Plaj olarak Potami Beach, gezilecek yer olarak Aziz Nikola Kilisesi, Liman ve Çevresi, Eski Karlovasi, Yeni Karlovasi, Agia Triada Kilisesi mutlaka görülmesi gereken yerler.

Karlovasi ile ilgili detaylı tüm bilgi ve fotoğrafları Karlovasi ya da Karlı Vadi Gezisi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Potami Beach

Potami Beach, Şık Bir Karlovasi Plajı olarak adada görülmesi gerekenler listesinin ilk sıralarında yer alıyor.

Potami Beach

Adanın kuzeydoğu kıyısında, şehir merkezinin sadece 5 km batısında bulunan plaj çakıllı bir plaj olsa da oldukça çekici. Manzarası ile tüm gün zaman geçirilebilecek seviyede güzel. Özellikle öğleden sonra saatlerinde harika oluyor.

Potami Beach

Belki plajı kum değil ancak ben bu plajı çok beğendim. Çünkü hem işletme hem ortamı ile oldukça nezih ve oldukça kaliteli….

Potami Beach

Öğle ve akşam yemeğimizi de burada aldık. Deniz, ortam, işletme yemek kalitesi ve ambiyans derken ailemle birlikte buradan oldukça mutlu bir şekilde ayrıldık.

Karlovasi Aziz Nikola Kilisesi

Özellikle de Karlovasi’de kalıyorsanız mutlaka buraya gün batımında Aziz Nikola Kilisesi’ne gelin. Kilise ve hemen altındaki plaj, güneşin batışını izlemek için mükemmel bir yer. Akşam yemeğinizi de gün batımına karşı burada alabilirsiniz.

Potami Beach

Potami Beach ile ilgili detaylı tüm bilgi ve fotoğrafları Potami Beach, Şık Bir Karlovasi Plajı başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Kokkari

Kokkari-Samos Adası Turizm Merkezi olarak adanın yazın en çok talep gören şehri. Hatta burada kalmasalar bile adaya gelen tüm turistlerin en az bir gününü plaj ve akşam yemeği olarak geçirdikleri yer de diyebilirim.

Kokkari Eski Liman

19. yy.ın başlarında bir balıkçı köyü olarak kurulmuş. Limanın her iki yanındaki muhteşem plajları ve bozulmamış tarihi yapısı ilk dikkatimizi çekenler arasında. Şehir ile ilgili olarak çekilen videolarda da isterseniz hemen gerisinde konaklayabileceğiniz bu muhteşem plajlar ön plana çıkarılıyor zaten.

Kokkari Plajı

Adalılar şehir diyor ben de takılıyorum işte. Şehir dediğime bakmayın siz. Bizler büyük şehirlerde yaşadığımız için nüfus algımız da ada halkına göre çok değişik. Buranın nüfusu inanın yazın en kalabalık günde bile 20 bini geçmez.

Kokkari

Sonuç olarak şehri yeşil-mavi-sarı bütünleşen renkleri ile ailece güzel bir tatil geçirebileceğiniz, doğasında gezebileceğiniz ya da her yerinde farklı sahnelerde harika fotoğraflar çekebileceğiniz ideal bir destinasyon olarak tanımlayabilirim.

Özellikle de yol üzerlerinde pencerelerden size merhaba diyen o çiçekler yok mu? İnanın insana ayrı bir yaşam sevinci veriyorlar.

Kokkari Plajı

Bir de unutmadan eğer talebiniz varsa burası adada en iyi rüzgar sörfü yapılan yer.

Artık eski bir balıkçı köyü olmasa da hala o günlerin izlerini taşıyan bir güzelliğe sahip şehir. Halk değerini bilip gerçekten de tarihine sahip çıkmış şehrin bozulmaması için elinden geleni yapmış. Bu durumu şehri gezerken daha iyi anlayabiliyorsunuz.

Kokkari Eski Liman

Plaj olarak merkezde Kokkari Beach (Kuzey Rüzgarlarına Açık), civarda Navagos Beach, gezilecek yer olarak da adanın her zaman görmeye alıştığımız sembol fotoğraflarının çekildiği eski limanı bölgesi mutlaka görülmesi gereken yerler.

Kokkari ile ilgili detaylı tüm bilgi ve fotoğrafları Kokkari-Samos Adası Turizm Merkezi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Navagos Beach (Tsamadou Beach)

Burası kesinlikle adanın en güzel plajlarından biri. Aynı zamanda Kokkari’de konaklayanlar için çok yakın bir plaj seçeneği.

Navagos Beach (Tsamadou Beach)

Navagos Beach ya da Tsamadou Beach plaja verilen iki ayrı ad. Plajın resmi adı Tsamadou Beach. Ancak halk buraya daha çok Navagos Beach demeyi tercih ediyor. Sanırım bunu sebebi hemen gerisindeki aynı adlı ünlü kulüp bar işletmesi.

Navagos Beach (Tsamadou Beach)

Plaj, adanın kuzey ortasında denize açık şekilde bulunuyor. Kokkari’ye çok yakın olduğu için burada turizm seviyesi adanın en yüksek seviyesinde. Belki plajı kum değil ancak bence adanın en organize plajı burası.

Navagos Beach (Tsamadou Beach)

Tesisleri ile birlikte düşünürsek ülkemizdeki beach konseptinden hiç farkı yok hatta fazlası var. Çünkü oldukça nezih ve oldukça kaliteli….

Navagos Beach (Tsamadou Beach)

Açıkçası ben bu plajı çok beğendim. Deniz, ortam, yemek kalitesi ve ambiyans derken normalde yapmayacağım bir şey ama onların da tercihi ile ailemle birlikte buraya 2 kez geldim. Oldukça da memnun olup mutlu bir şekilde ayrıldım.

Adanın neresinde kalırsanız kalın bir gününüzü mutlaka buraya bir gün ayırın. Gelince ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

Navagos Beach (Tsamadou Beach)

Navagos Beach ile ilgili detaylı tüm bilgi ve fotoğrafları Navagos Beach ya da Tsamadou Beach başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Platanos Köyü

Platanos, Tarihi Bir Dağ Köyü olarak adada bence Manolates Köyü gibi mutlaka bir gezi planlayıp uğramanız ya da vakit durumuna göre kalmanız gereken bir köy.

1555 yılında Fatih Sultan Mehmet’in emriyle Taselya ve Mora’dan adaya getirilen göçmenler havasına suyuna bakıp ilk köylerini Karvounis Dağı eteklerine kurmuş.

Platanos Köyü

Köyün denizden yüksekliği 580 m. Köyün manzarası da çok geniş. Buradan Fournai ve güneyindeki adaları ile iyi havalarda kuzeyde Sakız Adası’nı bile görmek mümkünmüş.

Karlovasi Belediyesine bağlı olan köy bugün biraz sakin. Toplam köyde 500 kişi yaşıyor. 

Platanos Köyü

Köyün girişinde ünlü Samos şaraplarının üretildiği muscat üzüm bağları, merkezinde ise rengarenk ilgi çekici restoranlar, çeşmeler ve asırlık kiliseler var. Çok kez orman yangını çıkmış olsa da hala çam ağacı zengini bir yer.

Dik ve dar sokakları ve 19. yy.dan kalma kırmızı kiremitli yamaç evleri ile bana tipik bir Toscana Köyü izlenimi verdi. Orijinal hediyelik eşyalar üreten atölyeler ve sanatçılar da unutulmamalı tabii ki…

Kimisi tis Theotokou (Panagia)

Gezilecek yer olarak Kimisi tis Theotokou (Panagia), Agios Georgios (St.George Kilisesi), Platanos Meydanı ve Halk Çeşmesi mutlaka görülmesi gereken yerler.

Köy ile ilgili detaylı tüm bilgi ve fotoğrafları Platanos, Tarihi Bir Dağ Köyü başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Votsalakia Kampos Beach

Votsalakia Kampos Beach (Plaża Votsalakia), herkes farklı bir şey söylese de kum plaj arayanlar için bence adanın en güzel plajı. Buraya direkt olarak Kampos ya da Kambos diyenleri de duyacaksınız.

Plaj, adanın güneybatısında Ege Denizi’nin en yüksek dağı olan Kerkis Dağı (1444)’nın eteğinde bulunuyor. Burada turizm seviyesi adanın diğer bazı bölgeleri gibi çok yüksek değil. Burayı güzel yapan da sanırım bu durum.

Marathokampos

Öncelikle şunu belirtmeliyim. Burası sadece plajdan ibaret bir yer değil. Ardıl bölgesi bir uzun yol-sahilde yan yana iki köy olan Votsalakia ve Kampos Köyleri. 

Marathokampos

Köyler Marathokampos Belediyesi’ne bağlı. Daha açık yazmak gerekirse Votsalakia ve Kampos sahili, daha yukarıda yer alan Marathokampos merkezi oluşturuyor.

Votsalakia Kampos Beach

Sahilde çok sayıda restoran ve oteller var. Adanın en güzel et ve deniz ürünlerini burada yedik. Yani harika bir plaj, sakinlik ve yeme içme imkanı arıyorsanız bence buradan daha güzel yer yok. Eğer araba kiralamadıysanız malesef toplu ulaşım ile buraya gitmeniz biraz zor.

Votsalakia Kampos Beach

Buraya gelirken ya da dönerken de mutlaka yukarıda anlattığım Platanos Köyü’ne uğrayacak şekilde planlama yapın.

Plaj ile ilgili detaylı tüm bilgi ve fotoğrafları Votsalakia Kampos Beach başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Vathy (Samos)

Vathy (Samos), Adanın Başkenti ve En Büyük Kenti. Muhtemelen geldiğiniz yere göre ilk durağınız burası olacak çünkü burası aynı zamanda adanın her tarafına ulaşım imkanı olan tek yer. 

Samos Adası Vathy

Resmi yazılarda ya da otobüs tarife çizelgelerinde buranın adı Samos olarak geçiyor. Aslen, Pythagorion‘un ilk adı Samos iken sanırım Yunanlılar başkent aynı zamanda adanın da adı olsun diye düşündüler herhalde. Buraya bugün yerliler aynı zamanda Samos diyorlar. 

Normalde Vathy, Samos’un arka bölgesine verilen ad. Ancak, bugün herkes bu adı Samos için kullanıyor bilginize…

Vathy; sahilindeki barları, kafeleri ve restoranları ile ünlü bir şehir. Derin bir koyun içerisinde korunaklı bir limana sahip. Dik ve dar sokakları ve 19. yy.dan kalma kırmızı kiremitli yamaç evleri ile göz dolduruyor.

Şehir merkezinde ise ilgi çekici müzeler ve asırlık kiliseler var. Ancak sonuç olarak burası bugün 10 bin civarındaki nüfusu ile bir şehir. Taksi şoförünün anlattığına göre şimdiye kadar buradan 600 bin Suriyeli geçmiş. Yani kalacağınız yer kesinlikle burası olmamalı.

Pythagoras Meydanı

Plaj olarak Livadaki Plajı, gezilecek yer olarak Pythagoras Meydanı ve Samos Arkeoloji Müzesi mutlaka görülmesi gereken yerler.

Şehir ile ilgili detaylı tüm bilgi ve fotoğrafları Vathy (Samos), Adanın Başkenti başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Pythagorion

Pythagorion, Pisagor’un Memleketi ve adanın gezilecek önemli yerlerinden biri. Çünkü, adanın ilk yerleşim yeri ve en eski başkenti olması nedeniyle çok önemli arkeolojik alanlara sahip.

Pythagorion

Aynı zamanda adanın 4 belediyesinden de birini ve en büyüğünü oluşturuyor.

Nüfusu 10 bin kadar kadar olan şehir, adanın güneydoğu kıyısında Türkiye’nin tam karşısında sadece 1,5 km uzaklıkta bulunuyor. 

Pythagorion

Şehir, Pisagor dışında Aristarkos, Epikür, Ezop gibi bir çok ünlü filozofun da memleketi olması ile ünlü. 

Pythagorion Pisagor Anıtı

Plaj olarak Şehir Plajı, gezilecek yer olarak Lykourgos Logothetis Kalesi, Evpalinos Tüneli, Heraion, Pisagor Anıtı ve Akdeniz’in En Eski Limanı mutlaka görülmesi gereken yerler.

Şehir ile ilgili detaylı tüm bilgi ve fotoğrafları Pythagorion, Pisagor’un Memleketi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Lykourgos Logothetis Kalesi

Söz konusu kale, şehrin girişinde Pythagorion’un güney batısında yer alıyor. 

Lykourgos Logothetis Kalesi

Lykourgos Logothetis Kalesi, Sisam Adası’nı Kaybettiğimiz Yer olması nedeniyle Osmanlı İmparatorluğu ve tarihimiz için de önemli bir yer. Adaya turla giderseniz Pisagor’un memleketi olan Pythagorion’da bulunan kale ile ilgili olarak aşağıda yazılanları kimse size söylemeyecek.

Lykourgos Logothetis Kalesi

Araştırmacı bir gezgin değilseniz kendiniz de hiç bir zaman öğrenemeyeceksiniz. Bu nedenle, adaya gitme planınız varsa bu kale ile ilgili yazdıklarımı okumadan plan yapmayın.

Kale ile ilgili detaylı tüm bilgi ve fotoğrafları Lykourgos Logothetis Kalesi başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Samos Adası’nda Nerede Kalınır?

Samos Adası kalacak yer seçeneği olarak zengin bir yer. Ancak tüm adada olduğu gibi burada da 5 yıldızlı oteller beklemeyin. Daha çok 2-3 yıldızlı butik oteller var.

Eğer bizim yaptığımız gibi kalacak yer olarak Karlovasi’yi tercih ederseniz burada genel olarak limana yakın Anema Hotel ve Yeni Karlovasi merkezine geçiş yolunda bulunan Hotel Aegeon tercih ediliyor. Geceleme fiyatları neredeyse aynı.

Karlovasi Hotel Aegeon

Anema Hotel deniz kıyısında ancak plajı çok seveceğinizi zannetmiyorum. Buranın artısı denize sıfır meşhur tavernası. Kalmasanız bile buraya yemeğe geleceksiniz zaten. Şehrin en güzel yemeklerinin yapıldığı yerlerden biri…

Karlovasi Hotel Aegeon

Biz adada kalmak için 3 yıldızlı Hotel Aegeon’u tercih ettik. Biraz daha entelektüel bir kimliği var. Otelin en önemli özelliği hem sahile hem de gece hayatının merkezi Yeni Karlovasi’ye yürüme mesafesinde yakın olması. Ayrıca Karlovasi merkez otobüs durağına da 100 m mesafede bulunuyor.

Karlovasi Hotel Aegeon

Genel olarak Türklerce de tercih edilen bir otel. Havuzu var. Personel ile rahat anlaşıyorsunuz. Çıkarken kendilerince birer hediye bile veriyorlar.

Söz konusu otelde 5 gece geçirdik. Kahvaltı dahil 3 kişi gecelik 60 € civarında bir ücret ödedik.

Karlovasi Hotel Aegeon

Fiyat itibariyle ekonomik bir otel olduğunu söyleyebilirim. Kesinlikle kalmak için de tavsiye ederim.

Adres: Agiou Nikolaou, Neo Karlovasi 832 00, Yunanistan, Tel: +30 2273 033466

Kokkari’de kalırsanız tabii ki plaja yakın noktaları tercih edin. Merkezde kalacaksanız limanın sol tarafında uzayıp giden plajın arka tarafında yer alan sağlı sollu oteller uygun olabilir. Yine plaja yakın olsun derseniz Navagos Beach işletmesi bence harika. Ancak buraların yazın oldukça sıcak olduğunu unutmayın.

Samos Adası’nda Ne Yenir? Nerede Yenir?

Gelelim burada ne yiyeceğinize. Link yazılarda belirtiğim gibi ada çok güzel tavernalar ile dolu. Söz konusu rengarenk tavernalarda gelenekselleşmiş yerel lezzetler sunuluyor. Restoran önerisi derseniz çok memnun kalacağınız 3 yer önereceğim.

Karlovasi Meltemia Tavern

İlki Karlovasi’de denize sıfır Meltemia Tavern gerçekten hem personeli hem yemekleri ile harika bir yer.

Karlovasi Chameleon Restaurant

İkincisi ise şehrin hatta belki de adanın en iyisi kabul edilen yine denize sıfır olan biraz tuzlu diyebileceğim Chameleon Restaurant.

Karlovasi Poyraz Restaurant

Karlovasi’de et derseniz kilo ile et yiyebileceğiniz Poyraz Restaurant da doğru bir seçim olur.

Votsalakia Kampos Beach Romeo Restaurant
Votsalakia Kampos Beach Romeo Restaurant

Deniz ürünleri ya da et derseniz Votsalakia Kampos Beach’te bulunan Romeo Restaurant’ı tek geçerim. Adadaki en güzel deniz mahsullerini ve kuzu etini tartışmasız burada yedik. Bu nedenle sırf yemek için bile burayı tercih edebilirsiniz.

La Casa Kokkari

Bunun dışında değişik deneyimlerimiz de oldu tabii ki. Mesela Kokkari’de yemek yiyecekseniz limanın sağ tarafında La Casa Kokkari, Platanos Köyü’nde meydanda bulunan LEON diğer deneyimlediğimiz seçenekler.

Denediğimiz tüm mekanlar ile ilgili deneyimlerimizi, ödeyeceğiniz ücretleri ve adaya ait yemek kültürünü Samos Adası’nda Ne Yenir? Nerede Yenir? başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Samos Adası’ndan Ne Alınır?

Türkiye’ye dönmeden önce şehir merkezinde bulunan hediyelik eşya dükkanlarına mutlaka uğrayın.

Platanos Bölgesinde Bir Bal Satış Noktası

Buradan hediyelik ya da eviniz için aksesuar, sünger, adaya özgü seramik ürünler ve giyim eşyaları, yemeklerde kullanmak üzere zeytinyağı ya da adanın ünlü ballarından alabilirsiniz. Hediyelik bal kavanozları 4-5 € civarında.

Mesela arkadaşlarınız ya da ev için aksesuar olarak Pisagor Bardağı almak anlamlı olabilir.

Platanos Köyü Hediyelik Eşya
Platanos Köyü Hediyelik Eşya

Eğer olur da Platanos Köyü’ne uğrarsanız meydanın girişinde sağda bulunan bir sanat erbabının yaptığı buraya özgü seramik ürünlerden mutlaka almayı düşünün. Kendisi oldukça orijinal çalışmalar yapıyor. Adını yazdı ancak alfabe sıkıntısı nedeniyle yazamıyorum.

Souma

Bunların dışında adaya özgü olan ouzo markası olan Souma’yı tüm marketlerde bulabilirsiniz. Biraz serttir dikkat. Yine aynı marketlerde adaya özgü yerel şaraplarda kutulanmış olarak satılıyor. Gerçi buranın şarapları muskat üzümünden yapılıyor. Tatlı şarap sevmiyorsanız şahsen ben sevmiyorum içemezsiniz ona göre.

Ada Zeytin ve Zeytinyağı

Karlovasi’den dönecekseniz benim size tavsiye edeceğim en önemli ürün ise parfümler. Yeni Karlovasi’de merkeze giderken Hondos Center adında bir mağaza var. Burası İzmir’de bile ünlü. Çünkü burada satılan marka parfümler Türkiye’de en az 2 katına satılıyor. Hele bir de indirimi yakalarsanız şanslısınız. Gerçi yarısı bile pahalı ama gel de bunu kadınlara anlat. Görünce hemen kendilerinden geçiyorlar bilginize…

Değinmeden geçemeyeceğim bir konu daha. Eğer buradan Türkiye’ye dönecekseniz ya da gezecekseniz şehrin hemen girişinde bulunan Lidl Supermarketine mutlaka uğrayın. Döviz fiyatları artmış olsa da mukabil bizde de ithal ürün fiyatları artıyor. Buradan da kaliteli ançüez, içki, peynir vb. çok uygun fiyatlara almanız mümkün.

Benim ada ile ilgili anlatabileceklerim bu kadar. Umarım verdiğim detaylar siz gezginlere yapacağınız planlamalarda yol gösterici olmuştur.

Ada ile ilgili diğer yazılarımız için Samos Adası Gezi Rehberi‘ne de bakmanızı tavsiye ederiz. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version