Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Kışın Abant Gölü Gezisi

Yazı Dizisi : Bolu Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Evet kış geldi ve hafta sonu nereye gidelim diyorsanız size tavsiyem Kışın Abant Gölü Gezisi yapmanız. Özellikle de İstanbul ve Ankara’da yaşayıp ciddi bunalmış arkadaşlarıma mutlaka tavsiye ediyorum.

Soğuk havayı sevmem, evden de çıkmam hatta biraz da miskinim diyorsanız diyeceğim bir şey yok. Tek gezme alışkanlığı AVM olanlara da tabii ki.

Abant dendiğinde bizim gibi orta yaşa gelmişler için ilk akla burada yaşamış olduğumuz eski hatıralar gelir. Çok uzun yıllar önce bir kış günü haftalar önceden ayarladığımız bir otobüsle birlikte buralara kadar gelip “ateşi yak”, “ekmekleri kes”, “sucukları pişir”, “kara saplandık otobüsü it” karmaşası içerisinde günümüzü geçirip hiç bir şey anlamadan evimizin yolunu tutmuştuk.

Bu seyahat başkaları için kapsamlı bir sucuk ekmek muhabbetinden başka bir şey olmasa da fakir bir mahallenin çocukları olan bizler için yaptığımız ilk uzun yollu gezi olması dolayısıyla çok büyük bir anlam ifade etmişti.

Aslen tüm gün çektiğimiz o uzun soluklu rezilliğe rağmen ne kadar da mutlu olmuştuk. Hatta o zaman bir arkadaşımızda fotoğraf makinesi de vardı. Bir sürü fotoğrafımızı çekmişti. Çektiği fotoğrafları da daha sonra kimse görmedi.

Yıllar yılları kovaladı tabii ki. Yazın ya da bahar mevsimlerinde çokça buraya geldik. Ancak yıllar sonra kışın tam ortasında gelince gördük ki bu bambaşka bir zevkmiş. Mesela ben gölün donduğunu bilmiyordum. Böylece bunu da görmüş oldum.

Kışın Abant Gölü Gezisi

Abant Gölü Tabiat Parkı’na Ulaşım

Neyse gelelim bizim geziye, çok kısa bir hazırlık ile düştük yollara. Hedef Abant Gölü Tabiat Parkı; Ankara’dan 225,  İstanbul’dan 258 km mesafede bulunuyor.

Abant Gölü Yolunda

Ankara ve İstanbul’u birbirine bağlayan uluslararası D-100 (E-5) karayolu veya TEM otoyolunu kullanılarak buraya ulaşabilirsiniz. Abant sapağına vardıktan sonra yollardan ayrılın ve hiç sapmadan milli park girişine kadar devam edin. Abant sapağından itibaren 21 km sonra parka varıyorsunuz. Tabii ki kara karşı kar lastiğiniz mutlaka olmalı.

Abant Gölü Yolunda

Arabanız yoksa diğer ulaşım seçeneği otobüs ile İstanbul ya da Ankara’dan Bolu Otobüs Terminali’ne ulaşıp buradan 33 km mesafede bulunan Abant Gölü Tabiat Parkı’na gitmek. Bu kapsamda 2 alternatifiniz var.

Bolu İtfaiye Durağı’ndan 07:30,11:00,13:00,15:00 saatlerinde kalkan 22 Numaralı Belediye Midibüsleri. Hafta içi 15:00 seferi yok. Kişi başı ücret olarak 12 TL (2021) alıyorlar. (Geri dönüş Abant Gölü Tabiat Parkı Ziyaretçi Tanıtım Merkezi 09:00,13:00,17:00.)

Bu kadar vaktim yok bekleyemem diyorsanız terminalden taksi de tutabilirsiniz pazarlık yaparsanız 200 TL (2022) bir ücrete götürüyorlar hatta 3-4 kişiyseniz hiç düşünmeyin doğru tercih derim.

Abant Gölü Tabiat Parkı Giriş Ücreti

Tabiat Parkı giriş ücreti 2021 yılı için yaya 7 TL, otomobil 21 TL olarak belirlenmiş durumda.

Abant Gölü Tabiat Parkı Giriş Ücreti

Göl, tabiat parkı sınırları içerisinde olduğu için her hangi bir ücret ödemesi yapmadan buraya girebilmeniz mümkün değil.

Abant Gölü Tabiat Parkı Fotoğraf Turu

Kışın zor ama olur ya ben gölü turlayacağım derseniz (Karda Tavsiye Etmem) Gölün etrafı yürüyerek 7 km. Tüm gölü çevreleyen kesintisiz bir yol hattı mevcut.

Gezi ve fotosever arkadaşlarım bölgeye gitmek isterlerse bu haritanın kendilerine bir fikir vereceğini umuyorum.

-Büyük Abant Oteli Abant Göl Cafe & Restaurant

Eğer bizim gibi Büyük Abant Oteli’nde kalmayacaksanız başlangıç noktası olarak Büyük Abant Oteli Abant Göl Cafe & Restaurant’ını mutlaka görün. 

Fotoğraf çekmeyi seviyorsanız burada çok iyi bir çekim ortamı var. Tabii ki keyif yapan müşterileri rahatsız etmemek şartıyla. 

Büyük Abant Oteli Abant Göl Cafe & Restaurant

Yazın sabah kahvaltısı ve öğlen yemeği için de talep gören bir yer. Ancak kışın şartlar oldukça değişiyor. Göl buz kalıbı gibi olduğundan haliyle ortam da buz dolabının buzluğu gibi.

Büyük Abant Oteli Abant Göl Cafe & Restaurant

Daha çok burada donmuş göle karşı bir şeyler yudumlamayı seven müdavimleri görebiliyorsunuz. Biz de öyle yaptık ve majitolarımız eşliğinde günü batırdık.

Büyük Abant Oteli Abant Göl Cafe & Restaurant

Bu ortamda oturup uzunca keyif yapmayı beklemeyin. Sadece içinizi ısıtacak bir içki gerçekten harika olur. Şarap açtırıp keyif yapmak isteyenler de oluyor ancak çok fazla dayanamayıp içeri girmek zorunda kalıyorlar.

Özellikle de gün batımında ortam çok güzel oluyor. Bu nedenle çekimlerinizi ya sabah çok erkenden ya da güneş batarken yapın.

-Seyir İskelesi

Büyük Abant Oteli’nden ayrılıp gölü tamamen çevreleyen patika/yürüyüş yoluna girip yoldan hiç ayrılmayın. Yüzünüzü göle dönüp sağa doğru ilerlerseniz ilk olarak karşınıza çok güzel bir seyir iskelesi çıkacak.

Abant Gölü Seyir İskelesi

Işığınız iyiyse seyir iskelesini içine alan fotoğraflar da aile çekimleri için çok güzel. Özellikle de sabah güneş doğarken (Ancak, bu saatte boş oluyor.) çok güzel fotoğraflar alabilirsiniz. Bilgi.

-Abant Gölü Tabiat Parkı Ziyaretçi Tanıtım Merkezi

Abant Gölü Tabiat Parkı’nın girişinde tamamen ahşaptan ziyaretçi tanıtım merkezi yapılmış.

Abant Gölü Tabiat Parkı Ziyaretçi Tanıtım Merkezi

Mimarisi itibariyle oldukça güzel bir yapı. İç dekorasyonu da oldukça çekici. Bölgeyi ziyaret eden herkesin özellikle çocukları ile birlikte uğraması gereken bir yer. Çocuklar oyun oynayarak doğa sevgisini öğrenebiliyor. Girişi serbest yapmaları ise oldukça memnuniyet verici.

Abant Gölü Tabiat Parkı Ziyaretçi Tanıtım Merkezi

Ziyaretçilerin tanıtım merkezini gezerken bölgenin tarihi ve doğası hakkında bilgi sahibi olması, bölgede yaşayan endemik türler ve yaban hayvanlarının doldurulmuş tahnitlerini inceleyebilmesi, hem de doğa ve çevre sevgisini alması amaçlanmış.

Abant Gölü Tabiat Parkı Ziyaretçi Tanıtım Merkezi

Yanlış anlaşılma olmasın gördüğünüz tüm hayvanlar avlanmış değil ölüm/kaza vb. sonucu telef olmuş hayvanlar. Görülen hayvanları doldurarak görsel farkındalık yaratılmaya çalışılmış.

Ziyaretçilerin tanıtım merkezinin en önemli parçası görmüş olduğunuz boz ayı. Kamyon çarpması sonucu telef olmuş ve tahnit ettirilmiş.

-Küçük İskele

Patikayı merkez otopark bölgesine bağlayan tahta köprüye gelmeden önce solda çok güzel küçük bir iskele göreceksiniz.

Abant Deresi’nin göl ile birleşme noktasında bulunuyor. Aile fotoğrafı için çok uygun bir nokta.

-Tahta Köprü

Abant Deresi’nin göl ile birleşme noktasında şirin mi şirin bir tahta köprü bulunuyor. Köprü göle oldukça hakim bir konumda. 

Abant Gölü Tabiat Parkı sanırım iklim ve arazi yapısı gibi faktörler nedeniyle zengin ve farklılık gösteren bir floraya sahip.

Tabiat parkında şimdiye kadar 5 sürüngen,  54 kuş, 16 memeli ve  6 çeşit balık türü tespit edilmiş. 

Tabii ki önemli olan mevcut durumu koruyabilmek ve belki de daha da geliştirmek. Dilerim korumayı başarırız.

-TSE Piknik Alanı

Yürümeye devam edince haritada da görülen ilk piknik alanı olan TSE Piknik Alanı’na varıyoruz. Burası piknik yapmak isteyenler için merkeze en yakın yer.

Masa sandalye her türlü ihtiyaç karşılanmış. Tek yapılması gereken güzel bir geçirmek için aile, eş, dost bir araya gelmek. Piknik yapmak üzere kapalı ve açık alanlar da mevcut. Su ve tuvalet imkanı var.

-Su Samuru Yaşam Alanı

Şu anda bulunduğumuz yer su samuru yaşam alanı. Yanlış anlaşılmasın bu durum 2013 yılında fark edilmiş. Şimdi olduğumuz bölge bu nedenle özenle korunuyor. Tamamen tahtadan yüksek bir yürüyüş yolu ile tüm sahayı kat edebiliyorsunuz.

Su Samuru Yaşam Alanı

Su samurları sanılanın aksine sadece hastalıklı balık tüketmiyor ayrıca balık yumurtaları ve yavruları için tehdit oluşturabilecek tatlı su ıstakozu (kerevit) üremesini de baskı altında tutuyor.

Su samurunun varlığının tespiti, Abant Gölü Tabiat Parkı’nın değerini de artırmış tabii ki çünkü literatürde su samurunun sadece çok temiz sularda yaşadığı kabul ediliyor.

-Taksim Abant Köşk Oteli

Neredeyse yolun yarıdan fazlasını bitirdik. Hemen fotoğrafta solda gözüken bina Taksim Abant Köşk Oteli. Yol tam burada ikiye ayrılıyor. Sağdan giden yol Mudurnu’ya gidiyor. Biz soldan Abant Köşk Oteli’ne doğru devam ettik.

Kışın Abant Gölü

Yol tam burada ikiye ayrılıyor. Sağdan giden yol Mudurnu’ya gidiyor. Biz soldan Abant Köşk Oteli’ne doğru devam ettik.

-Büyük Piknik Alanı

Birkaç dakikalık bir yürüyüşten sonra rotamızdaki 2. piknik alanı olan Büyük Piknik Alanı’na ulaşıyoruz. Piknik yapmak üzere kapalı ve açık alanlar da mevcut. Su ve tuvalet imkanı var.

Büyük Piknik Alanı

Göl çevresinde köknar, çam, meşe, kayın, gürgen, kestane ve yabani meyve ağaçlarından oluşan zengin bir bitki örtüsü var.

Kışın Abant Gölü

Dolayısıyla burada inanılmaz bir oksijen var. Yorgunluk nedir bilmiyorsunuz. Ancak, açlık için aynı şeyi söyleyemem. İnanın çok hızlı acıkıyorsunuz.

Abant Göl Gazinosu

Fotoğrafta görülen özel idareye ait Abant Göl Gazinosu’nda bir yemek molası verebilirsiniz. Bölgenin olmazsa olmazı hepimizin bildiği sucuk ekmek. Buranın sucuk ekmekleri de harika.

-Abant Kıbrıs Çeşmesi Piknik Alanı

Birkaç dakikalık sürüşten sonra rotamızdaki 3. piknik alanı olan Abant Kıbrıs Çeşmesi Piknik Alanı’na ulaşıyoruz.

Abant Kıbrıs Çeşmesi Piknik Alanı

Burası genel olarak bir tepe üzerine kurulu ve gölün kenarında bulunan en yüksek bölge.

Kışın Abant Gölü

Piknik yapmak üzere kapalı ve açık alanlar da mevcut. Su ve tuvalet imkanı var.

Kışın Abant Gölü

Tepeden aşağıya indiğinizde bu muhteşem manzara ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Biz de oturup etrafa bakmak için tam olarak burayı tercih ettik.

Kışın Abant Gölü

İnsanın donmuş göle karşı saatlerce oturası geliyor. Tabii ki merak edenler olabilir acaba göl üzerinde Çıldır Gölü‘nde olduğu gibi yürümek mümkün mü?

Kışın Abant Gölü

Malesef bu sorunuza cevap vermem mümkün değil. Çünkü bunu anlayabilmek için bayağı bir mesafe almak ve görmek gerekir. Takdir edersiniz ki buz kırılırsa da ölürsünüz. Ancak kuşların bu durumun keyfini çıkardığını gözlemlemek mümkün.

-Samat Yaylası Piknik Alanı

5 dakikalık kısa bir sürüşten sonra Samat Yaylası Piknik Alanı’na ulaşıyoruz. Bahse konu piknik alanı rotamızdaki 4. ve son piknik alanı.

Kışın Abant Gölü Samat Yaylası

Piknik yapmak üzere kapalı ve açık alanlar da mevcut. Su ve tuvalet imkanı var.

-Dönüş Yolu

Samat Yaylası Piknik Alanı’ndan otele doğru devam ediyoruz. Yolda Abant Gölü’ne hakim bu ağaç dikkatimizi çekiyor. Belli bir süre sonra ormanlık alana giriyoruz.

Yaklaşık olarak fotoğraf çekimi ve molada yaparak gölü yavaş tempoda arabayla dolaştık. Bazı yerlerde zorluydu çünkü yol hem karlı hem de hafta sonu olduğu için yoğundu. Yine de çok da zevk aldık. Gelelim park ile ilgili diğer önemli konulara…..

Abant Gölü Tabiat Parkı’nda Nerede Kalınır?

Gerçeği söylemek gerekirse göl kıyısında kalacaksanız 2 seçeneğiniz var. 5 yıldızlı Abant Palace Otel ya da Büyük Abant Oteli.

Büyük Abant Oteli

Hafta sonu yola çıkmadan hemen oteli arayıp kahvaltı, akşam yemeği ve beş çayı dâhil günlük 1750 TL (2021) fiyata 3 kişilik doğaya bakan bir oda bulduk.

Büyük Abant Oteli

Her ne kadar pahalı gibi görünse de bu fiyatın Avrupadaki sıradan bir iki/üç yıldızlı kahvaltı dâhil otel oda fiyatına eşit olduğunu söyleyebilirim. Sorun bizim paramızın değersiz oluşu. Ayrıca yarım pansiyon olması da ciddi bir avantaj. Otopark imkanı da mevcut.

Büyük Abant Oteli

Akşam yemeği öncesi aşağı inip donmuş göl manzarasında birer kadeh bir şeyler yudumlayın. Çünkü bu keyfi yaşayabileceğiniz Türkiye’de hiç bir yer yok. Buna Çıldır Gölü’de dahil.

Bizim gibi otelde kalmasanız bile Büyük Abant Oteli Abant Göl Cafe & Restaurant kahvaltı ya da diğer öğünler için iyi bir tercih. Fiyatlar ise normal İstanbul fiyatlarının 1,5 katı. Bu da böyle bir yer ve manzara için oldukça kabul edilebilir. 

Aklıma gelmişken yemek için buranın tatlı su gölü olduğunu düşünüp alabalık almayın çünkü hiç güzel yapamıyorlar. Bilgi

Büyük Abant Oteli

Akşam yemeğine gelince pandemi olmasına rağmen yemek salonu tıka basa dolu oluyor. Buna bir de müzik eşliğinde halay çekenler eklenince otel müdürü ile konuşmak zorunda kaldık. O da derdimizi anladı ve bizi alacarte salonuna aldırdı. Burada kimse olmadan sadece tek aile olarak yemeğimizi yedik. Garsonumuz harika idi. Ortam ise oldukça temiz ve güvenliydi. Son derece memnun kaldık.

Pandemi dolayısıyla gitmedik ama daha önceden gittiğimiz için biliyorum. Otelin barı çok güzel ve canlı müzik de yapıyorlar. Pandemi geçince bunu kaçırmayın.

Otel ne zaman gidersek gidelim artık eskiler kulübüne girmiş olsa da kalitesini hiç bozmuyor. Yemekler her zaman kaliteli ve leziz. Bu nedenle yol üzerindeki yerleri tercih etmek yerine fırsatları takip edip biraz da fazla verip burada geceleme yapmanızı her zaman tavsiye ederim. Kaldıktan sonra buranın aslında daha ekonomik olduğunu siz de değerlendireceksiniz. Buna emin olabilirsiniz.

Abant Gölü Tabiat Parkı’nda Alışveriş

Parkın oteller bölgesinde bakkal benzeri Abant Köy Ürünleri Satış Noktası var. Fiyatlar ortalama düzeyde olan dükkanda genellikle erişte çeşitleri, keş, bulgur, kuru fasulye vb. kuru köy ürünleri satışı yapılıyor.

Özellikle manda yoğurdu ise çok fazla övülüyor. İnek peyniri ve tuzsuz yöresel tereyağı da şahane lezzetler arasında sayılıyor.

Değerlendirme

Kışın Abant Gölü Tabiat Parkı, donmuş haliyle özellikle foto severler olmak üzere herkes için muhteşem bir yer. Foto severler gün doğumu ve gün batımını ayrı değerlendirmeli.

Gezginler ise şartlar uygunsa gölü yürüyerek dolaşmalı. Kar varsa denemeyin. Bunların her ikisini de yapabilmek için mutlaka burada 1 gece geçirmelisiniz. Büyük Abant Otelinin gece eğlencesi de güzel oluyor. Sağlıcakla kalın.

Kışın Abant Gölü Gün Batımı

Bolu ile ilgili diğer yazılarımız için Bolu Gezi Rehberi‘ne, bölgesel planlama yapacaksanız Batı Karadeniz Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version