Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Şarköy ve Beldeleri

Yazı Dizisi : Tekirdağ Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Bugün sizlerle Trakya’nın Tekirdağ ilçelerinden Şarköy’ü ve beldelerinden Mürefte ve Hoşköy’ü gezeceğiz.

Türkiye’nin kuzeybatısında Marmara Bölgesi’nde bulunan Şarköy, Tekirdağ ilinin bir ilçesidir.

Eski haritalarda Tristatis, Agora gibi isimlerle anılan ilçe; Rumeli’nin fethinden sonra, uzun bir süre Şehirköy olarak anılmıştır.

Lakin bir süre sonra Anadolu’dan göç eden Yörük Türkleri tarafından ağızdan ağıza geçerek Şarköy ismini almıştır.

Şarköy Gezisi

Eski yaşam kültürünü ve dokusunu devam ettiren ilçe, İstanbul’a yakın olduğu için çok sayıda ziyaretçinin uğrak yeridir.

Şarköy Sahili

İlçeye özel araçla, otobüsle, denizyolu ve havayolu ile ulaşmak mümkündür.

Şarköy Saray Bayırı Cafe

Burada Rumlardan kaldığı belli olan taş evler, küçük sokaklar ve ahşap yapıları içinde barındıran geniş ve hareketli Şarköy meydanı bizleri karşılar.

Saray Bayırı Cafe

Eğer güne yeni başlıyorsanız kahvaltı yapmak için Saray Bayırı Cafe’ye gitmenizi öneririm. Muhteşem bir manzarası olan mekanda; tüm sahili ayaklarınızın altına serilmiş bir halde bulabilirsiniz.

Saray Bayırı Cafe

2006 yılında denizi ve kumsalıyla mavi bayrak almış olan ilçenin sahili 60 km uzunluğundadır. Temiz, sakin bir ortamda deniz, kum ve güneşin keyfini çıkarabilirsiniz. Dilerseniz halk plajına girebilirsiniz ya da beachlerde yerinizi alabilirsiniz.

Mürefte Ayçiçeği Tarlaları

Türkiye’nin ayçiçeği ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Trakya’da, pek çok ayçiçeği tarlasına rastlayabilirsiniz. Burada ayçiçek tarlaları ‘Sarı Gelin’ olarak adlandırılmaktadır. Gün doğumunda ve gün batımında ayrı bir güzellik sunan ayçiçekleri ile fotoğraf çekilebilirsiniz.

Şarköy ilçe sınırları içerisinde yer Alan Mürefte; sakin, huzurlu ve keyifli bir tatil geçirmek isteyenler için en ideal beldelerden biridir.

Kutman Şarap Müzesi

Sahil kasabası olan Mürefte; Rumlardan kalma eski kalıntıları ile ünlüdür. Türkiye’nin şarap üretiminin %30’u burada yapıldığı için “şarap sahili” olarak da adlandırılmaktadır.

Kutman Şarap Müzesi

Türkiye’deki ilk şarap müzesi Mürefte’deki Kutman Şarap Müzesi’dir. Kurucuları Adnan ve Cahit Kutman’dır. Müzeye giriş ücretsizdir.

Kutman Şarap Müzesi

Müzede, Osmanlı döneminden kalma kantarlar, mantar makineleri, çıkrıklar, tulumbalar ve eski tip fıçılara kadar birçok tarihi parça burada sergilenmektedir.

Kutman Şarap Müzesi

2 katlı müzenin giriş kısmında tadım yaparak alışveriş yapabileceğiniz pek çok çeşit şarap yer alıyorken; üst katta ve arka kısımda ise mahzen yer alıyor.

Hoşköy Sahili

Şarköy ilçesine bağlı şirin bir yerleşim yeri olan Hoşköy; Şarköy’ün merkezine 20 km mesafede yer almaktadır. Kuruluşu antik çağlara dayanan Hoşköy; sahili, zeytini ve şarap üretimi ile ön plandadır.

Hoşköy’ün temiz havasında sahilde yürüyüş yapıp, dilerseniz Hora Fenerini fotoğraflayabilirsiniz.

Hoşköy Hora Feneri

Hoşköy’de yer alan Hora Feneri; 1861 yılında Abdülmecit tarafından Fransız mühendislere yaptırılmıştır. Tamamı demir olan fenerin yerden yüksekliği 20 metredir. Rota feneri olarak inşa edilen fener, günümüze kadar gelen nadide yapılardan biri olarak kabul edilmektedir. Kıyı emniyetinin kontrolü altında bakım çalışmaları yapılmakta olan fener, ziyarete kapalıdır.

NOT: Tekirdağ ile ilgili diğer yazılarımız için Tekirdağ Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın.

Exit mobile version