Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Viyana Ulaşım Sistemi

Yazı Dizisi : Viyana Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Kışın yaptığımız Viyana gezimiz kapsamında neredeyse Viyana Ulaşım Sistemi’nin de neredeyse tüm modlarını yerinde deneme fırsatı da bulduk.

Tüm modlarda insanların menfaati ve zaman kazancı düşünüldüğünden Viyana Ulaşım Sistemi’ni çok iyi oturmuş bir sistem olarak değerlendirmek mümkün.

Viyana metro sistemi ve tamamlayıcı banliyö treni ve otobüs sistemi olan bir şehir. Uygun kartlar alındığı takdirde oldukça pahalı olan bu şehirde nerede kalırsanız kalın ulaşım maliyetlerini düşük tutmak mümkün.

Bu nedenlerle sadece Viyana’yı gezecekseniz kesinlikle araba kiralamanıza gerek olmadığını söyleyebilirim.

Viyana

Şimdi ben de sizlere Viyana Ulaşım Sistemi ile ilgili detaylı işinize yarayacak bilgileri vermeye çalışacağım.

Viyana Uluslararası Havalimanı (Flughafen Wien) (VIE)’ndan Şehir Merkezine Geliş ve Gidiş

Viyana Uluslararası Havalimanı Viyana’nın 18 km güneydoğusunda bulunuyor. Yaklaşık olarak yıllık 25 milyon yolcusu olan büyük bir havaalanı.

Öncelikle şunu belirtmeliyim. Genel olarak bloglarda kişisel sağlık sigortalarının yapılmasının şart olduğu ve havaalanında kontrol edildiği ifade ediliyor. Viyana’ya girişte kimsenin seyahat sağlık sigortasını görmek istemiyorlar ancak siz yine de kendi emniyetiniz için 30.000 € bedelli sağlık sigortası yaptırın.

Viyana

8 günlük sigorta için ödeyeceğiniz bedel sadece 70 TL (2021). Riske atmaya değmez. Bu sizin güvenliğiniz için de olması gereken bir şey. Diğer taraftan girişte ne için geldiğiniz ve nerede kalacağınız konusunda hazırlıklı olun. Ben her gittiğim yerde makinemi gösterip fotoğraf çekmeye geldim dediğimde genel olarak hoş karşılanıyorum.

Havaalanından şehre ulaşmanın en kolay yolu 3 alternatifli tren.

City Airport Train (CAT)

İlk alternatif diğer seçeneklere göre lüks ve pahalı ama bir o kadar da pratik olan City Airport Train yani CAT.  

Bu alternatifte havaalanındaki Flughafen Wien Bahnhof İstasyonu’ndan şehir merkezine (Wien Mitte) 30 dakikada bir kalkan (05: 37-23: 39) trenler ile 16 dakikada ulaşabilirsiniz.

Sadece havaalanı-şehir merkezi ulaşımı için geçerli CAT tek yön bileti kişi başı 12 €, gidiş-dönüş alırsanız kişi başı 21 €. 14 yaşına kadar olan çocuklar ise treni ücretsiz kullanabiliyor.

Ancak siz buraya gezmeye geldiğiniz için bu bileti mutlaka şehirdeki tüm ulaşım imkanı ve dönüş dahil yani CAT + City Ticket Wien+ CAT olarak almalısınız. Bu durumda kişi başı bilet 24 saat için 29 €, 48 saat için 35 €, 72 saat için 38 € oluyor.

Üstelik bu imkandan faydalanırsanız 24 saat öncesinden Wien Mitte İstasyonu’ndaki CAT yetkililerine bavullarınızı teslim edip sanki havaalanındaymış gibi check-in de yapabiliyorsunuz. Muhteşem değil mi?

ÖBB Railjet

Eğer bu sistem sizin için pahalı ise daha ekonomik alternatif yine tren. ÖBB Railjet ile Flughafen Wien Bahnhof İstasyonu’ndan Viyana Ana Tren İstasyonu (Wien Hauptbahnhof)’na 30 dakikada bir kalkan (06: 33-23: 03) trenler ile 15 dakikada ulaşabilirsiniz.

Viyana Ulaşım Sistemi

Bu tren ikinci durak olarak Wien Meidling’e gidiyor. Sadece havaalanı-şehir merkezi ulaşımı için geçerli tek yön bilet ise kişi başı 4,2 €, 14 yaşına kadar olan çocuklar için ise 2,1 € ödüyorsunuz.

Ancak siz buraya gezmeye geldiğiniz için bu bileti mutlaka şehirdeki tüm ulaşım imkanı ve dönüş dahil olarak alırsanız bu durumda kişi başı 24 saat için 11,6 € , 48 saat için 19,5 € ve 72  saat için 24,3 € ödeyeceksiniz. Üstelik bu hattın U1 kırmızı (Wien Hauptbahnhof) ve U6 kahverengi hat (Wien Meidling) metro bağlantıları da var.

ÖBB  S Bahn

Eğer bu metro hatlarının dışında U2, U3, U4 metro hatlarına da ulaşmak istiyorsanız havaalanından kalkıp daha fazla durağa uğrayan ama aynı ücretlerle çalışan  ÖBB S Bahn (04: 48-00: 55) trenlerine binebilirsiniz.

Viyana dışındaki Avusturya kentlerine ya da Budapeşte ve Prag‘a gidecekseniz bunu havaalanından direkt olarak da yapabilirsiniz. Bu konuyu ayrıntılı olarak tren başlığında anlattım.

Havalimanı Otobüsleri

Bunun dışında havalimanından 30 dakikada bir 3 farklı yönde (Wien Westbahnhof, Morzinplatz / Schwedenplatz, Donauzentrum) kalkan otobüs servisleri de var.

Viyana Ulaşım Sistemi

Son duraklarının hepsi metro bağlantılı. Kişi başı ücret ise 8 €, gidiş-dönüş alırsanız 13 €. 6-14 yaş çocuklar için ücret 4€/8 €.

Havalimanı Servisleri

Havalimanından şehir merkezine arabayla 20-30 dakikada ulaşmak mümkün. Özel taksi tutarsanız şehir merkezine gidiş için 35-45 € ödersiniz. Ancak 3-4 kişiyseniz 30 €, 7-8 kişiyseniz 48 € ödeyerek şehir merkezine ulaşmak mümkün. Konu ile ilgili bilgi almak için tıklayınız. 

Vienna Pass + Travel Card

Ülkeye giriş yaptıktan sonra ilk yapacağınız şey bagajınızı aldıktan hemen sonra havaalanında bulunan turistik bilgi ofislerinden size süre olarak en uygun olan kartı almak.

Viyana müzeleriyle, saraylarıyla, hazineleriyle ve sanat galeriyle ünlü bir şehir. Bu kart ile (Ring Tram ve Hop on Hop off otobüsleri dahil) 60’ın üzerinde müzeye, saraya, şatoya, galeriye ücretsiz girebilirsiniz. Ayrıca kart ile birlikte şehir rehberi ve şehir haritası da veriyorlar.

Viyana Ulaşım Sistemi

Fiyatlara gelince 1-6 günlük kart alternatifleri var. Çocuklar için ücret yarıdan fazla düşüyor. 1 günlük  kart için kişi başı 59 € , 4-12 yaş çocuklar için 29,5  €, 2 günlük kart için kişi başı 80,1 €, 6-12 yaş çocuklar için 40,5 € ödüyorsunuz.

Benim tavsiyem sadece Vienna Pass değil tüm ulaşım sistemini ücretsiz ve istediğiniz kadar kullanabilmeniz için  + Travel Card almanız. Bu durumda 1 günlük  kart  için kişi başı 67 € , 4-12 yaş çocuklar için 37,5 €, 2 günlük  kart için kişi başı 108,3 € , 6-12 yaş çocuklar için 54,15 € ödüyorsunuz.

Sadece en çok ziyaret edilen ilk 10 nokta için vereceğiniz ücretin 152 € olduğunu düşünürseniz bu ikili kartı almakla ne kadar doğru bir hareket yapacağınızı düşünebilirsiniz. Bu karta dahil olmayan tek ulaşım havalimanı ama ulaşımı onu da sadece 1,7 € daha ödeyerek ekletmeniz mümkün. Kartı isterseniz telefonunuza da indirebilirsiniz. Kendinize uygun kartı seçmek ve tüm detaylar için tıklayınız. 

Tren

ÖBB Railjet trenleri; havalimanından kalkarak direkt olarak Linz, Salzburg, Innsbruck, Bregenz and Graz gibi Avusturya kentleri ile Viyana Ana Tren İstasyonu (Wien Hauptbahnhof)’nda aktarma yapmak şartı ile Klagenfurt, Brno, Prag, Győr ve Budapeşte‘ye gidiyor.

Viyana Ulaşım Sistemi

Viyana Uluslararası Havalimanı (Flughafen Wien)’ndan Budapeşte ve Prag’a 2 saatte varmak mümkün.

Vienna Pass + Travel Card aldıysanız tüm S-Bahn şehir içi tren ulaşımı ücretsiz kullanabilirsiniz.

Metro

Viyana Metro Sistemi

Viyana’nın turistik gezi güzergahını da kapsayan 6 hattan oluşan bir metro sistemi var. Tek bilet 2,4 €. 24 saat geçerli bilet ise 8 €. Ulaşım kartları ve erişimleri ile ilgili tüm seçenekler için tıklayınız. 

Otobüs-Tram

Viyana’da 29 tram, 127 otobüs hattı bulunuyor. Tek bilet 2,4 €. 24 saat geçerli bilet ise 8 €.

Viyana Ulaşım Sistemi

5 hatta icra edilen 45 duraklık Viyana Hop On Hop Of Otobüs Turları ile şehir merkezini, Danube and ve Prater bölgelerini, Schönbrunn Sarayı ile Grinzing ve Kahlenberg’i gezebilirsiniz. Kişi başı 1 günlük bilet için 28€ çocuklar için 19 €, kişi başı 2 günlük bilet için 34 € çocuklar için 22 € ve kişi başı 3 günlük bilet için 39 € çocuklar için 27 € ödeyeceksiniz. Vienna Pass ile bu tur ücretsiz.

Adres: Wiener Staatsoper GmbH, Opernring 2, 1010 Wien

Viyana Ulaşım Sistemi

Viyana’nın en güzel gezilecek ve tarihi binalarının olduğu Ring Caddesi’nde işletilen Vienna Ring Tram da şehri gezmek için diğer bir alternatif. Schwedenplatz ‘dan yarım saatte bir kalkan tramler her gün 10:00-17:30 saatleri arasında bu caddede ring yapıyor. Kişi başı bilet ücreti 9 €, çocuklar için 4 €. Vienna Pass ile bu turu sadece bir kez ücretsiz yapabilirsiniz.

Adres: Vienna Ring Tram, Schwedenplatz, 1010 Wien

Taksi

Viyana’da taksimetre açılış ücreti ortalama 3,8 € (3-4,3 €), ulaşım ücreti ise ortalama 1,5 €/Km (1,08-2€)  olarak uygulanıyor. 3-4 kişi için taksi her zaman uygun. Genelde şoförler Afrikalı göçmenler. Ortalama olarak 10 km’lik bir yolculuk 18 € civarında tutuyor. Bilginize…

Viyana ile ilgili diğer yazılarımız için Viyana Gezi Rehberi‘ne, bölgesel bir gezi planlıyorsanız Orta Avrupa Gezi Rehberi‘ne bakabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version