Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Yazın Yaptığımız Adrasan Gezisi

Yazı Dizisi : Antalya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Yazın Yaptığımız Adrasan Gezisi Antalya programımızın önemli ayaklarından birisi oldu. Çünkü burada kalıp bölgedeki gezilerimizi buradan yapacak şekilde bir planlama yaptık.

Adrasan, Kumluca İlçesi’ne bağlı bir belde. Gençliğimden itibaren Adrasan’ın güzelliğini hep duymuştum. Hatta bazı arkadaşlarım düzenli olarak Adrasan’a gelip tatil yapıyordu. Devamlı olarak çadır kuranlar bile vardı.

Gelince ilk dikkatimi çeken şey yeşil ve mavinin güzelliğinin ötesinde havası oldu. Arkadaşlar, tüm Antalya sezonda yanıyor. Durduğunuz yerde yüksek nem ile birlikte ter boşalıyorsunuz. Örneğin Side’de artık sıcağa dayanamayıp kendimi gecenin ortasında denize atmıştık. Sıcak bir derece ama bir de nem hiç çekilmiyor.

Adrasan Gezisi

Buradaki hava ise Antalya’nın daha güneyinde olmasına rağmen kuru ve nemsiz. Özellikle akşam saatlerinde karadan denize doğru esen rüzgar sayesinde hava serinliyor ve rahat bir nefes alabiliyorsunuz. Bizim gibi Ankaralılar için inanın bu çok önemli.

Genel konsepte gelince eğer denize gireyim, sahilde kitabımı okuyayım, müziğimi dinleyeyim, aman partiler falan hiç bana göre değil, kafamı dinlemek istiyorum tatilcilerindenseniz tam yerindesiniz. Parti ve beach club tayfası iseniz buraya gelmeyin mutsuz olursunuz.

Adrasan Gezisi

Bir de burası tam bir trekking yeri. Doğanın zevkini çıkarabileceğiniz çok güzel parkurları var. Yani sonuç olarak hale böyle iken tüm gezginlere tavsiye edebileceğim bir yer.

Adrasan Gezisi

Adrasan’a Nasıl Gidilir?

Buraya nasıl ulaşacağınıza gelince; Adrasan Antalya’nın 95 km güneyinde buluyor. 

Adrasan gezisini arabayla yapacaksanız Antalya’dan buraya 1,5-2 saatte ulaşabilirsiniz. Olimpos Çetinkaya Dinlenme Tesisi’ne gelince Olimpos sapağından sapmanız ve levhaları takip etmeniz yeterli. Otelde kalmayacaksanız sabah 9 civarında otoparkların neredeyse tamamı dolmuş olabiliyor.

Toplu ulaşım kullanacaksanız Antalya Otogarı’ndan kalkan Kumluca-Finike-Kaş minibüslerine binip Olimpos Çetinkaya Dinlenme Tesisi’ne gelince inin. Buradan minibüs ya da taksi ile Adrasan’a inebilirsiniz. Minibüs kişi başı 10 ₺ ancak hiç sık değil, taksi ise 60 ₺ civarında yazar (2021).

Olimpos’da kalıyorsanız Olimpos-Adrasan arası 13 km. Yol yaklaşık 30 dakika sürüyor. Taksiler Olimpos-Adrasan arasında 100 ₺ sabit fiyat alıyor ama anlaşırsanız 80 ₺ de mümkün. (2021) Yol yaklaşık 30 dakika sürüyor

Toplu ulaşım kullanacaksanız Olimpos-Adrasan arasında yaz mevsiminde karşılıklı minibüs seferleri düzenlenmekte. Ancak kalkış saatleri sık değil. Günde 4-5 kadar.

Şimdi size çok önemli bir tiyo vereceğim. Antalya’nın sathına yayılmış bir easygo adlı bir panelvan şirketi var.

Arayıp görevliye gideceğiniz ve alacakları yeri söylüyorsunuz onlar da size bir fiyat teklifi veriyor. Orta bir yol bulup anlaşıyorsunuz. O kadar rahat ki sonra ana güzergahlarda devamlı bu şirketi kullanmaya başlıyorsunuz.

Sonuçta klimalı, deri koltuklu ve şoförlü 6 kişilik panelvan şoförü ile size veriliyor. Düşünün Havaalanı-Adrasan fiyatı 300 TL. Aynı hareketi taksi ile yaparsanız çok daha fazlasını ödeyeceğiniz garanti. 2 aile iseniz aile başı 150 TL üstelik durmak beklemek yok. Biz 3 kişilik bir aile olarak bu şirketi kullandık ve oldukça da memnun kaldık. Tel: 0534 033 0221

Böylece araba kiraladım sigortasız olmaz, yola çıkacağım arabanın bakımını yaptırmam lazım, zaten çok yorgunum arabayı nasıl süreceğim, nereye park edeyim her yer dolu dertlerini pratik olarak halletmiş oluyorsunuz.

Adrasan Gezilecek Yerler

-Adrasan Plajı

Adrasan denince ilk akla yer tabii ki Adrasan Plajı. Burası doğal bir liman özelliğine sahip. Plajın kuzeyinde kalan 950 metrelik Markiz Tepesi’nin öncelikle buraya bir Pasifik Adası izlenimi verdiğini belirtmeliyim.

Plajın her tarafı tepelerle kapalı olduğundan rüzgâr genelde karadan denize doğru esiyor. Böylece deniz her zaman temiz ve sakin kalırken su da hep berrak oluyor. Denizde mi havuzda mı yüzdüğünüzü anlamıyorsunuz.

Adrasan Plajı

Bazı resmi rakamlara göre deniz altında 30 m kadar görüşten bahsediliyor. Dalmayı seven arkadaşlarımızın bilgisine.

Plaj ise oldukça geniş bir alana sahip. Plaja gelince plajın stabil bir yapısı yok. Sahilin kuzeyi taşlık, orta bölüm kumluk ve güney kısım ise ince kumlu. Genel olarak plaj sahili ise taşlık denebilir. Yine derinlikten kuzey güneye doğru sığlaşıyor.

Plajın hemen arkasında beldenin sahil şeridi var. Bu şeridin arkasında ise oteller bulunuyor.

Pazar günleri hariç (mümkünse Pazar günü orada olmayın) plaj oldukça sessiz ve sakin. Eğer denize gireyim, sahilde kitabımı okuyayım, müziğimi dinleyeyim, aman partiler falan hiç bana göre değil, kafamı dinlemek istiyorum tatilcilerindenseniz tam yerindesiniz.

Adrasan Plajı

Belediye plajı şezlonglar ile donatmış. İşletmesini da kendi yapıyor. Şezlong başına sadece 10 TL fiyat alınıyor (2021).

Tabii ki eleştirilerim de var. Özellikle sezonda çok kalabalık olduğundan her taraf sanki bilerek pisletiliyor. Kumlardan sigara izmariti ayıklıyorsunuz. Duşlarda şampuan kullananlar görülüyor. Koy deseniz tekne otoparkına dönüyor. Pisliği de cabası….Yani kalabalıklaştıkça plaj ve sahil sıradanlaşıyor. Siz de sinirlenmeye başlıyorsunuz.

Bu nedenle öncelikle pazar günü sakın gelmeyin. Sezonda ise zorunlu kalmadıkça gelmeyin. Zorunlu iseniz de sadece hafta içi gelin ki bu güzelliği hissedebilin.

-Adrasan Kalkışlı Tekne Turu

Adrasan gezisi denince aklıma gelen en eğlenceli ve etkileyici aktivite kesinlikle tekne turu. Tavsiye isterseniz Ramazan Kaptan diyorum. nedenini ise şöyle anlatayım.

Adrasan Kalkışlı Tekne Turu

Buradaki tekne turu anlayışı bizim alıştığımız gibi değil. İlk defa bir teknenin aynı zamanda bir aile işletmesi olduğunu gördüm. Ramazan Kaptan’ın eşi de kaptan. Biri demir atarken öbürü baş üstünde ırgatı yönlendirebiliyor.

Bir kız bir de erkek çocukları var. Onlar da miçoluk yapıyor. İkisi de çok iyi yüzücü. Eğitim alsalar çok iyi dereceler yapacaklarını şimdiden görebiliyorum. Gerçekten onları izlerken hem şaşırdım hem de mutlu oldum.

Adrasan kalkışlı tekne turu 2 rotada yapılıyor. Turlardan biri Sulu Ada’ya yapılırken diğeri bir zamanlar korsan Kral Zeniketes’in donanmasını sakladığı koylara yapılıyor.

Adrasan Kalkışlı Tekne Turu

Biz Sulu Ada turunu tercih ettik ama şansımıza deniz patlayınca kendimizi Olimpos koylarında bulduk. Yaşadıklarımızı ve yaşayacaklarınızı detaylı bilgi ve fotoğrafları ile Ramazan Kaptan ile Adrasan Kalkışlı Tekne Turu yazımızda bulabilirsiniz.

-Gelidonya Feneri ve Beş Adalar

Adrasan gezisi’nde mutlaka yapılması gereken önemli aktivitelerden biri tabii ki Gelidonya Feneri’ne gitmek. Sanırım Türkiye’nin en güzel trekking rotalarından birinden bahsediyoruz.

Gelidonya Feneri

Gelidonya fenerinin baktığı Beş Adalar ise ayrı bir olay. Mesela Baş Adalar’ın Türkiye’nin en iyi dalış noktası olduğunu biliyor muydunuz. Mesela dip tabiatını Kızıldeniz özelliklerine sahip olduğu söyleniyor.

Yüzmek, dalmak ya da yürümek bir yana sadece Gelidonya Feneri’ni ve Beş Adalar’ı gün doğumunda fotoğraflamak için buraya gelen foto severlere ne dersiniz.

Bu nedenlerle Adrasan’a gelmişken size de bu faaliyeti şiddetle tavsiye ediyorum. Zaten fenere en kolay Adrasan’dan gidiliyor. Tabii ki bayağı bir yürüyerek.

Beş Adalar

Bu rota ile ilgili detaylı bilgi ve fotoğrafları Dünyanın Ucundaki Gelidonya Feneri başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

-Olimpos Antik Kenti’nde Bir Gezi

Adrasan’a yakın diğer bir güzellik 13 km uzaklıktaki Olimpos Antik Kenti. Adrasan gezisi yapıp antik kenti görmeden ya da meşhur Olimpos Plajı’nda yüzmeden dönerseniz yanlış yapmış olursunuz.

Olimpos Antik Kenti

Kent Helenistik, Roma ve Bizans olarak 3 dönemi de yaşamış. Likya’nın önemli kentlerinden biri olmuş. Bu nedenle tarih sever arkadaşlarım mutlaka görmeli.

Olimpos Plajı

Bir de tarihi kent bağlantılı bir plajı var ki gerçekten sezon dışı zamanlarda dillere destan.

var. Kentin esas yayılımı Bizans döneminde olmuş.

Olimpos Antik Kenti

Tabii ki sadece bu değil. Adrasan, parti olmadan yapamam diyen arkadaşlarıma göre bir yer değil. Biraz daha hareket arıyorsanız da akşamları Olimpos’ta takılabilirsiniz.

Olimpos Antik Kenti ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Olimpos Antik Kenti ve Olimpos Plajı başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Adrasan Yapılacak Faaliyetler

-Adrasan Koyu’nda Fotoğraf Çekmek

Sabah çok erken saatlerde fotoğraf çekmeye bayılırım. Adrasan’ın da harika bir özelliği var. Tam doğuya bakıyor. Yani güneş tam karşınızda oğuyor.

Adrasan gezisi kapsamında ben 2 gün üst üste plajda sabah şafak çekimi yaptım. Her ne kadar plajda uyuyan çok fazla arkadaş olsa da onları rahatsız etmeden çekimlerimi yaptım.

Oldukça da memnun kaldım. Havanın temizliği ile birlikte oldukça güzel renkler ortaya çıkıyor. Sizi gün doğumu ile baş başa bırakıyorum.

Adrasan’da Gün Doğumu
Adrasan’da Gün Doğumu
Adrasan’da Gün Doğumu
Adrasan’da Gün Doğumu

herkese günaydın diyorum…

-Paragliding

Adrasan gezisinde kaçırmamanız gereken bir aktivite de paragliding. Muğla için Ölüdeniz ne ise Antalya için Adrasan o. Antalya’nın her tarafından buraya paragliding turları yapılıyor.

Adrasan Plajı Paragliding

Hafta sonları etraftan gelen bu işi bilen üniversiteli gençler hem eğlenip hem deharçlıklarını çıkarmak için bu işi yapıyorlar. Onlara katılırsanız sizlerin de bu aktiviteden oldukça zevk alacağınızdan eminim.

Adrasan’da Nerede Kalınır ?

Biz gündüz bütün gün gezdiğimiz için gece rahat uyuyalım sabah da çıkmadan güzel bir kahvaltı olsun yeterli diyenlerdeniz. O nedenle 5 yıldızlı her şey dahil anlayışı bizim için gereksiz ziyanlıktan başka bir şey değil.

Kalacak yere gelince, sahilde her yer butik otel, aile oteli. Adrasan’ın girişinde dere kenarında, dere üzerinde masaları, yatakları olan oteller var. Bu tür hayalleri olanlar için güzel oteller. Biz tercih etmesek de talep edenler için buraların da güzel olduğunu söyleyebilirim.

Mithat Otel

Ama yaşadıklarıma istinaden önemli bir konuya değinmeliyim. Otellerin görsellerine (havuz, lokanta vb.) dikkat edin. Özellikle bu bölgede size gösterilen ile karşılaşacaklarınız çok farklı oluyor. Ben buna fotoğraf hilesi diyorum. Mesela çekilen açısı itibariyle büyük gözüken havuz çocuk havuzu kadar olabiliyor. Bu odalar için de geçerli. Emin olamıyorsanız telefon edip mutlaka sorun sonra pişman olmayın.

Adrasan gezisi için biz burada Mithat Otel’de kaldık. Sahibi Mithat Bey ayrı bir ekol. Hayatımda bu kadar çalışkan bir adam görmedim. Tripadvisor’da bile otelden çok Mithat Bey ile ilgili yorum vardı. O kadar yani. Resmen 5 kişilik işi tek başına yapıyor. Kendisini yemek yaparken, garsonluk yaparken ve etrafı temizlerken görebiliyorsunuz. Akşam yemeğinde masamıza servis yaparken kendisine de sordum. Siz buranın sahibi misiniz yoksa çalışanı mı diye?

Mithat Otel

Ahçı işi yarım bırakıp kaçmış garsonlar da öyle. Maaşlarını beğenmemişler başka yerlerle anlaşıp Mithat Bey’i ortada bırakmışlar. Sistemi devam ettirebilmek için kendisi, eşi ve oğulları var güçleriyle çalışıyorlar. Yemekleri de güzel. Ancak tüm bunlara rağmen otelin verilen paranın karşılığı bir seviye de olmadığını düşündüğümden burayı kesinlikle tavsiye etmiyorum. Sonuçta işletme sorunları sizin para verip paylaşacağınız bir sorun olamaz. Tabii bir de sadece restoranda çeken interneti unutmayalım…

Değerlendirme

Eğer denize gireyim, sahilde kitabımı okuyayım, müziğimi dinleyeyim, aman partiler falan hiç bana göre değil, kafamı dinlemek istiyorum tatilcilerindenseniz Adrasan gezisi tam size göre.

Sezonda gitmeyin. Gitmek zorundaysanız sezonda özellikle pazar günleri sakın gitmeyin. Ciddi anlamda üzülürsünüz. Mümkünse sezon dışında gidin ve keyfiniz çıkarın.

Nemsiz ve serin bir havası var. Bence Antalya gibi bir yerde en önemli özelliği bu.

Adrasan gezisi kapsamında Olimpos Antik Kenti ve Gelidonya Feneri gezisi yapmayı ve gitmeyi, tekne turu yapmayı unutmayın. Tüm anlattıklarımı yapabilmeniz için burada 3 gün geçirmeniz yeterli. Dediklerimi yaparsanız 3 gün sonunda buradan mutlu bir şekilde ayrılacağınıza eminim.

Likya Yolu ile ilgili diğer yazılarımızı Likya Gezi Rehberi‘nden okuyabilirsiniz. Daha geniş bir planlama için Antalya Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version