Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Karlovasi ya da Karlı Vadi Gezisi

Yazı Dizisi : Samos Adası Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Karlovasi ya da Karlı Vadi Gezisi yapmadan adadan dönmek olmaz. Bu yazı adayla ilgili son şehir yazım. Karlovasi yaklaşık 10 bin civarındaki nüfusuyla Vathy’den sonra adanın ikinci büyük şehri. Diğer taraftan adanın 4 belediyesinden biri ve batısının da merkezi.

Bloglarda genel olarak güzel bir şehir olmadığından bahsedilse de sakın buna kulak asmayın. Biz burada 5 gün kaldık ve gördüğüm kadarıyla adanın en oturmuş şehri burası.

Internette adını Türkçe bir ifade olan karlı vadiden aldığına ilişkin iddialar okudum. Başka iddialar da var. Sadece bilin diye böyle bir başlık yaptım bilginize. Bana da çok inandırıcı gelmedi çünkü Samos Adası Türkiye’ye en yakın ve Osmanlı egemenliğinden en son çıkan ada olsa da Kanuni’nin emri ile başlayıp Türklerin hiç bir zaman yerleşmediği bir ada. İşin ilginci burada çok ender olarak kar yağarmış.

Karlovasi

Şehir ve çevresinde yaşayan halk daha çok geçimini turizm, hizmet ve biraz da tarım ve hayvancılıktan (şarapçılık, zeytincilik ve arıcılık) sağlıyor.

Üstelik de bir üniversite şehri. Çeşitli üniversitelerin matematik, istatistik, iletişim ve telekomünikasyon mühendisliği bölümleri burada bulunuyor. Bu durum da şehri Ege Denizi’nde önemli öğrenci şehirlerinden biri yapıyor. Genç nüfus adanın diğer taraflarına göre oldukça fazla yani..

Karlovasi

Benim de çok önem verdiğim bir husus ise iklimi. Ben dahil Ankara, Çanakkale vb. biraz daha soğuk iklimde yaşayıp sevenler adanın diğer taraflarında eriyip giderken sadece burada rahat edebiliyorlar. Özellikle akşamları adanın güneyinde insanlar terlerken siz burada üşürsünüz. Bu da önemli dikkat…

Bu kısa girdiden sonra şehri işinize yarayacak detaylarıyla birlikte siz gezi severlere anlatmaya başlayabilirim.

Karlovasi Gezisi

Sığacık’tan Karlovasi’ye Ulaşım

Biz adaya Sığacık‘tan geçtik. Malesef bu süreçte her şeyi de yaşayarak öğrendik. Bu nedenle adadaki ulaşımdan ayrı olarak adaya geçiş sürecini kafanız karışmaması için ayrı ve ayrıntılı olarak ele almak istiyorum.

Öncelikle Sığacık’tan da Karlovasi’ye tarifesi yazın belirlenen seferler yapılıyor. Ancak bu seferlerden biri sabah biri akşam üstü oluyor. Bilet fiyatları da sonraki başlıkta anlattığım Kuşadası-Vathy seferlerine göre biraz fazla oluyor.

Sabah seferi erken olduğundan Sığacık’ta kalmazsanız yetişmeniz zor. Hele otobüs ile Sığacık’a gelmeyi unutun. İzmir bile zor ama buralarda yaşamıyorsanız bir gece Sığacık’ta kalmak zorundasınız. Araba da giderken ve dönerken lazım ancak adaya araba ile buradan geçiş yok.

Tekneler uzak marina iskelesinden kalkıyor ki elinizde bavullar ile yürüyerek buraya gelemezsiniz. Taksi ile gelmeniz şart. Araba ile gelirseniz arabayı burada bırakamazsınız. Döndüğünüz de ise araba şart.

Biz ne yaptık. Bir gece Sığacık’ta kalıp sabah 07:00 itibariyle erkenden taksi ile Sığacık Yat Limanı Deniz Hudut Kapısı’na geçtik. Mesafe 5 km kadar. Taksi ile önemli bir bedel tutmaz. Dönerken de tekne personelinden İzmir’e direkt dönen olup olmadığını sorduk. Meğerse çoğu İzmir’de oturuyormuş. Tahmin ettiğimiz gibi bir personel bizi (3 kişi) marinadan 200 TL (2019) karşılığında otogara bıraktı. 1,5 saatte otogardaydık. Bunu bir çözüm yolu olarak size sundum. Planlama sizde…

Sığacık Marina Bilet Gişesi

Gelelim gidişe biz biletlerimizi sabah 08:00 Samos Star Teknesi için önceden gidiş dönüş olarak aldık. Biletlerinizi ise marinadaki gişeden bastırdık.

Sığacık Yat Limanı Deniz Hudut Kapısı
Sığacık Yat Limanı Deniz Hudut Kapısı

Daha sonra ise geçiş işlemleri için Sığacık Yat Limanı Deniz Hudut Kapısı bekleme salonuna geçtik. Buradaki işlemler oldukça hızlı bitti ve elimizde biletler iskele kapısınız açılmasını bekledik.

Samos Star Teknesi
Samos Star Teknesi

Kapı açılınca teknemize bindik. Bana göre hava güzelse mutlaka dışarıda seyahat edin. Gerçekten çok eğlenceli oluyor. Zaten paramızın ciddi değer kaybı nedeniyle artık çok fazla yolcu olmuyor.

Sığacık

Aynen biletimizde belirtildiği gibi saat 08:00’da teknemiz ileri harekete geçti. Sığacık artık arkamızda kaldı.

Karlovasi Limanı
Karlovasi Limanı

Limana Sığacık’tan 2 saatte ulaşılabiliyor. Şansımıza deniz de harikaydı. Keyifli bir yolculuktan sonra Karlovasi Limanı’na vardık.

Hudut Kapısı

Limanda hemen gümrük işlemleri başladı. Neyse ki AB kapısını da açıp işlemleri hızlandırdılar.

Adada Karlovasi’ye Ulaşım

Birçok ülke ile günlük bağlantısı olan Samos Aristarchos Uluslararası Havaalanı Karlovasi’nin 35 km güneydoğusunda bulunuyor. 

Karlovasi ile havaalanı arası araba ile 1 saat. Air Manos Havayolu şirketi her gün Atina’ya ve haftada 2 kez Selanik ile Mikonos ve Santorini Adalarına uçuyor. 

Burada kalacaksanız Karlovasi Limanı’na yukarıda ayrıntılarını belirtiğim şekilde Sığacık’tan 2 saatte, Vathy Limanı’na Kuşadası’ndan 1,5 saatte ulaşılabiliyor. 

Karlovasi

Kuşadası’ndan Vathy Limanı’na Pazartesi, Salı, Perşembe, Cumartesi ve Pazar günleri 09:00 ve 17:00 saatlerinde feribot seferi var. Yolculuk 1,5 saat sürüyor. Bilet fiyatları, yetişkin için aynı gün gidiş-dönüş 35 €, tek yön 30 €, dönüşü açık bilet ise 45 €. 6-12 yaş çocuklar 10 € eksik.

Samos Adası Yolları

Karlovasi, araba ile Kokkari’ye 21 km (30 dk), Vathy’ye 31 km (40 dk) mesafede bulunuyor. Ancak yolların çok dar olduğunu ve yerli halkın arabaları çok hızlı kullandığını baştan belirteyim. Bu dediğimi çok dikkate alın.

Kiralık Arabalar

Araba kiralayacaksanız Karlovasi Hudut Kapısı’ndan çıkar çıkmaz bu görüntü ile karşılaşacaksınız. Tercih sizin eğer adayı gezeceğiz diyorsanız ki ada bayağı büyük otobüs ve taksi çok uygun bir ulaşım aracı değil.

Kokkari Vathy KTEL Otobüsleri

Eğer araba kiralamadıysanız ada içinde toplu ulaşım yerel KTEL otobüsleri ile sağlanıyor. Adanın en yoğun otobüs trafiği ise Karlovasi-Vathy arasında sağlanıyor. En yakın büyük şehirler olan Karlovasi-Vathy arasında gördüğünüz gibi gün içerisinde karşılıklı seferler yapılıyor. Yolculuk 1 saat sürüyor. Ücret kişi başı 4 €.

Kokkari-Vathy Sefer Saatleri

Internetten bu bilgileri bulmanız çok zor. Plan yapabilmeniz içim ulaşım zaman sefer saatlerini yukarıya koydum. Gördüğünüz gibi bizdekinin tersine hafta sonu sefer sayısı daha az.

Liman Potami Plajı Otobüsleri
Liman Potami Plajı Otobüsleri Sefer Saatleri

Karlovasi oldukça geniş bir alana yayılmış bir şehir. Şehir içerisinde de toplu ulaşım hudut kapısı dahil Karlovasi-Potami Plajı arasında yerel KTEL otobüsleri ile sağlanıyor. Yolculuk 20 dakika sürüyor. Ücret kişi başı 1,5 €. Geç saatlerde otobüs yok. Bu nedenle daha geç dönecekseniz taksi ile ulaşımı tercih edin. Burada kalıyorsanız otobüse de gerek yok zaten.

Adadaki birçok varış noktası için taksi ücretlerinin fiyat listesini tüm duraklarda bulabilirsiniz. Örneğin Karlovasi Kokkari yaklaşık olarak 28 € civarında tutar. 

Karlovasi’nin Tarihi

Şehri gezmeye başlamadan biraz tarih bilgisi iyi olur. Elde edilen bulgular antik Yunan ve Bizans döneminden itibaren bölgede yerleşimin olduğunu gösteriyor.

Aristarkhos Heykeli

Daha önce diğer yazılarımda belirtiğim gibi ada Pisagor ile birlikte bir bilim merkezine dönüşmüş. Mesela M.Ö. 320-230 yılları arasında yaşamış Aristarkhos, Karlovasili. Pisagor’dan çok etkilenmiş. Dünya’nın güneş tarafında döndüğünü söyleyen ilk kişi. Gerçi biz bunu Kopernik (1530) olarak biliyoruz ancak Yunanlılar onun binlerce yıl sonra kendisinden kopya çektiğini savunuyor.

İstanbul’un fethi sonrasında adada yaşayanlar Venedik Devleti egemenliğindeki Sakız Adası‘na göç etmiş. Kanuni Sultan Süleyman’ın emri ile ada tekrar ikame edilirken ilk yerleşimlerden biri de Karlovasi bölgesi olmuş.

Bugün eski Karlovasi denen bölge 1550’li yıllardan itibaren ön plana çıkmış.

1600’lü yılların sonunda buradaki 500 kadar hanede yaklaşık 2000 kişi yaşıyormuş. Şehir halkı o dönemde özellikle şarap ve soğan üretip bu ürünlerin diğer adalara satıyormuş.

1718’de Osmanlı İmparatorluğu Mora Yarımadası’nı Venedik Devleti’nden alınca bölgeye çok büyük bir göç olmuş. Orta Karlovası denen bölge bu dönemde kurulmuş.

Karlovasi

1821 yılında başlayan Yunan bağımsızlık isyanı sırasında Lykourgos Logothetis (1772-1850) adanın lideriymiş. Yunanistan’da ayaklanma başlayınca o da Osmanlıya karşı ayaklanmış. İlk Yunan Bayrağı’nı da Karlovasi’de göndere çekmiş.

1869 yılında Eski Karlovasi’ye ilaveten Yeni Karlovasi denen semt kurulmuş. 1871 yılında ise limanın inşaatına başlanmış. İnşaat 1903 yılına kadar sürmüş. Bu dönemde Karlovasi Batı Samos Adası’nın ticaret merkezi olmuş.

1880-1930 öneminde şehirde tütün üretimi ve tabakhaneler öne çıkmış. Şehir artık adanın endüstri bölgesi haline gelmiş. 1950’li yıllarda ise bu endüstri ve üretim terk edilmiş.

Karlovasi Gezilecek Yerler

Ada halkı gerçekten de tarihine sahip çıkmış, şehrin bozulmaması için elinden geleni yapmış. Bu durumu şehri gezerken daha iyi anlayabiliyorsunuz.

Şehri denize bakarsanız soldan sağa doğru anlatmaya çalışacağım. 2 kanatta anlatmak mümkün. Limanın sol tarafı, liman ve limanın sağ tarafı….

Limanın Sol Tarafı ve Potami Beach

Potami Beach, adada görülmesi gerekenler listesinin ilk sıralarında yer alıyor.

Potami Beach

Adanın kuzeydoğu kıyısında, limanın 1,5 km ve şehir merkezinin 5 km batısında bulunan plaj çakıllı bir plaj olsa da oldukça çekici. Manzarası ile tüm gün zaman geçirilebilecek seviyede güzel. Özellikle öğleden sonra saatlerinde harika oluyor.

Potami Beach

Belki plajı kum değil ancak ben bu plajı çok beğendim. Çünkü hem işletme hem ortamı ile oldukça nezih ve oldukça kaliteli….Özellikle şehirli gençler buraya bayılıyor.

Potami Beach

Tabii ki batıya doğru devam ederseniz Potami kadar ünlü olmasa da başka plajlar da var. Ancak biz gitmedik. Tercih tabii ki sizin.

Başka bir gün ise plaja Yunan Gecesi kapsamında gün batarken gittik. Hem gün batımı hem gece olsun çok güzel eğlendik.

Aziz Nikola Kilisesi

Benim size tavsiyem günü plajda, gün batımını Aziz Nikola Kilisesi (Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου)’nde geçirip sonra da Sunset Restaurant Samos’ta yapılan eğlenceye katılmanız. Çok güzel bir gün olacağından emin olabilirsiniz.

Karlovasi Sunset Restaurant Samos

Potami Beach ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Potami Beach, Şık Bir Karlovasi Plajı başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

Potami Beach Liman Yolu

Eğer vaktiniz varsa plaj ile liman arasındaki yolu yürüyün. Gün batımında burası da çok güzel oluyor. Harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Potami Beach Liman Yolu

Kiliseden limana 1,5 km kadar devam eden yol üzerinde küçük bir şapel inşa edilmiş. Burada şöyle bir gelenek var. Biri bir kazaya karışıp ölürse öldüğü yerde onun anısına böyle küçük bir şapel inşa ediliyor. Fotoğrafları koyuluyor. Taze çiçekler sunuluyor. Burada da malesef çok genç biri arabasıyla denize uçmuş.

Liman ve Çevresi

Eskiden tabakhaneler ile kaplı bu bölge artık daha çok tavernalara ve sahil boyunca uzanan otellere hizmet veriyor. Limanın çevresi de güzel ve korunmuş. Buradaki evleri de harika fotoğraf sahneleri olarak kullanabilirsiniz. Sokak aralarında çok hoş görüntüler çekebilirsiniz.

Liman

Özellikle gün batımı ile birlikte liman bölgesi de kalabalıklaşmaya başlıyor. Tavernalar gün batımında yemek yiyenler ile doluyor.

Liman

Liman civarında bulunan otellerin önünde uzayıp giden küçük küçük plajlar var. Ancak bu plajlar tüm günü geçirmeye değecek türden değil.

Liman

Diğer taraftan gün batımında bu plajlar çok güzel sahne oluyor. O sessizliğin içerisinde uçup hayallerinize gidiyorsunuz.

Eski Karlovasi

Bu bölge adı üzerinde şehrin ilk kurulduğu yer. Limanın üst tarafında kalıyor. Şimdi hemen soracaksınız neden tepede kurulmuş diye. Buraya gelen ilk göçmenler korsanların Ege Deniz’inde cirit attığı 1500’lü yıllarda buraya gelmiş.

Eski Karlovasi

Haliyle tedbir alabilmek için de evlerini ufka hakim tepeye inşa etmişler. Liman 300 sene sonra yapılmış. Açıkçası vaktimiz olmadığından biz buraya çıkmadık. Ancak internette gördüğüm fotolar harikaydı.

Eski Karlovasi

Tepede görülen yapı adanın sembollerinden biri olan Agia Triada Kilisesi. 1824 yılında eski bir kilisenin üzerine inşa edilmiş. Bu yapı liman üzerinde çok iyi bir görüşe ve konuma sahip.

-Yeni Karlovasi

Burası aynı zamanda bizim de 5 gün boyunca kaldığımız bölge. Bu bölgenin en önemli özelliği şehrin son dönem zenginliğinin gösterim alanı da olması.

Yeni Karlovasi

Yeni Karlovasi’ye geçiş güzergahı olan Agiou Nikolaou çevresinde dönemine ait zenginlik göstergesi villalar bulunuyor. Bu villaların en önemli ortak özelliği kapı ve pencere işlemelerinin güzelliği. Bir de her villanın mutlaka bir terası bulunuyor.

Aziz Nicolas Kilisesi

Yine aynı yolun üzerinde adanın önemli dini yapılarından biri olan Aziz Nicolas Kilisesi var. Bölge halkı bu yapı için zenginler kilisesi diyor. Bence de haklılar.

Yeni Karlovasi

Aynı güzergahta 500 m kadar yukarı yürürseniz Yeni Karlovasi’nin merkezine ulaşacaksınız. Burası aynı zamanda öğrenci kenti şehrin de eğlence ve gece hayatı merkezi.

Belediye binası da hemen meydanda bulunuyor. Meydanın hemen çevresinde her kesime hitap eden diskolar ya da daha basit kafeler var. Ancak gündüz saatlerinde öğle vakti hariç sokaklar çok dolu değil. Hava oldukça sıcak. Plajlara gitmeyen insanlar ise denizde.

Karlovasi’de Nerede Kalınır?

Karlovasi kalacak yer seçeneği olarak zengin bir yer. Ancak tüm adada olduğu gibi burada da 5 yıldızlı oteller beklemeyin. Daha çok 2-3 yıldızlı butik oteller var.

Anema Hotel

Genel olarak limana yakın Anema Hotel ve Yeni Karlovasi merkezine geçiş yolunda bulunan Hotel Aegeon tercih ediliyor. Geceleme fiyatları neredeyse aynı. Anema Hotel deniz kıyısında ancak plajı çok seveceğinizi zannetmiyorum. Buranın artısı denize sıfır meşhur tavernası. Kalmasanız bile buraya yemeğe geleceksiniz zaten. Şehrin en güzel yemeklerinin yapıldığı yerlerden biri…

Hotel Aegeon

Biz adada kalmak için 3 yıldızlı Hotel Aegeon’u tercih ettik. Biraz daha entelektüel bir kimliği var. Otelin en önemli özelliği hem sahile hem de gece hayatının merkezi Yeni Karlovasi’ye yürüme mesafesinde yakın olması. Ayrıca Karlovasi merkez otobüs durağına da 100 m mesafede bulunuyor.

Hotel Aegeon

Genel olarak Türklerce de tercih edilen bir otel. Havuzu var. Personel ile rahat anlaşıyorsunuz. Çıkarken kendilerince birer hediye bile veriyorlar.

Hotel Aegeon

Söz konusu otelde 5 gece geçirdik. Kahvaltı dahil 3 kişi gecelik 60 € civarında bir ücret ödedik.

Hotel Aegeon

Fiyat itibariyle ekonomik bir otel olduğunu söyleyebilirim. Kesinlikle kalmak için de tavsiye ederim.

Adres: Agiou Nikolaou, Neo Karlovasi 832 00, Yunanistan, Tel: +30 2273 033466

Karlovasi’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Gelelim burada ne yiyeceğinize. Karlovasiyi anlatırken belirtiğim gibi limanın her iki tarafı da çok güzel tavernalar ile dolu.

Meltemia Tavern

Söz konusu rengarenk tavernalarda gelenekselleşmiş yerel lezzetler sunuluyor. Restoran önerisi derseniz çok memnun kalacağınız 2 yer önereceğim.

Chameleon Restaurant.

İlki denize sıfır Meltemia Tavern gerçekten hem personeli hem yemekleri ile harika bir yer. İkincisi ise şehrin en iyisi kabul edilen yıne denize sıfır olan biraz tuzlu diyebileceğim Chameleon Restaurant. Bunun dışında değişik deneyimlerimiz de oldu tabii ki.

Hippy’s Restaurant Beach Bar

Denediğimiz tüm mekanlar ile ilgili deneyimlerimizi, ödeyeceğiniz ücretleri ve adaya ait yemek kültürünü Samos Adası’nda Ne Yenir? Nerede Yenir? başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Karlovasi’den Ne Alınır?

Eğer buradan Türkiye’ye dönecekseniz dönmeden önce şehir merkezinde bulunan hediyelik eşya dükkanlarına mutlaka uğrayın.

Bal Satış Merkezi

Buradan hediyelik ya da eviniz için aksesuar, adaya özgü giyim eşyaları, yemeklerde kullanmak üzere zeytinyağı, bal ya da buraya özgü seramik ürünler alabilirsiniz.

Pisagor Bardakları

Mesela arkadaşlarınız ya da ev için aksesuar olarak Pisagor Bardağı almak anlamlı olabilir.

Souma Ouzo ve Yerel Şarap

Bunların dışında adaya özgü olan ouzo markası olan Souma’yı tüm marketlerde bulabilirsiniz. Biraz serttir dikkat. Yine aynı marketlerde adaya özgü yerel şaraplarda kutulanmış olarak satılıyor. Gerçi buranın şarapları tatlı sevmiyorsanız içemezsiniz ona göre.

Sanatçıların Yaptığı Değişik Ev Aksesuarları

Benim size tavsiye edeceğim en önemli ürün ise parfümler. Yeni Karlovasi’de merkeze giderken Hondos Center adında bir mağaza var. Burası İzmir’de bile ünlü. Çünkü burada satılan marka parfümler Türkiye’de en az 2 katına satılıyor. Hele bir de indirimi yakalarsanız şanslısınız. Gerçi yarısı bile pahalı ama gel de bunu kadınlara anlat. görünce hemen kendilerinden geçiyorlar bilginize…

Benim şehir ile ilgili anlatabileceklerim bu kadar. Umarım verdiğim detaylar siz gezginlere yapacağınız planlamalarda yol gösterici olmuştur. Ada ile ilgili diğer yazılarımız için Samos Adası Gezi Rehberi‘ne de bakmanızı tavsiye ederiz. Sağlıcakla kalın.

Exit mobile version