Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Kokkari-Samos Adası Turizm Merkezi

Yazı Dizisi : Samos Adası Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Kokkari-Samos Adası Turizm Merkezi olarak adanın yazın en çok talep gören şehri. Hatta burada kalmasalar bile adaya gelen tüm turistlerin en az bir gününü plaj ve akşam yemeği olarak geçirdikleri yer de diyebilirim.

19. yy.ın başlarında bir balıkçı köyü olarak kurulmuş. Limanın her iki yanındaki muhteşem plajları ve bozulmamış tarihi yapısı ilk dikkatimizi çekenler arasında. Şehir ile ilgili olarak çekilen videolarda da isterseniz hemen gerisinde konaklayabileceğiniz bu muhteşem plajlar ön plana çıkarılıyor zaten.

Adalılar şehir diyor ben de takılıyorum işte. Şehir dediğime bakmayın siz. Bizler büyük şehirlerde yaşadığımız için nüfus algımız da ada halkına göre çok değişik. Buranın nüfusu inanın yazın en kalabalık günde bile 20 bini geçmez.

Gün Batarken Kokkari

Sonuç olarak şehri yeşil-mavi-sarı bütünleşen renkleri ile ailece güzel bir tatil geçirebileceğiniz, doğasında gezebileceğiniz ya da her yerinde farklı sahnelerde harika fotoğraflar çekebileceğiniz ideal bir destinasyon olarak tanımlayabilirim.

Pencere Çiçekleri

Özellikle de yol üzerlerinde pencerelerden size merhaba diyen o çiçekler yok mu? İnanın insana ayrı bir yaşam sevinci veriyorlar. Madem bu kadar övdüm bu şehri nedenlerini de işinize yarayacak detaylarıyla birlikte siz gezi severlere anlatmam lazım. Başlayalım o zaman….

Kokkari Gezisi

Kokkari’ye Ulaşım

Şehir, Birçok ülke ile günlük bağlantısı olan Samos Aristarchos Uluslararası Havaalanı Kokkari’nin 26 km kuzeyinde bulunuyor. 

Kokkari ile havaalanı arası araba ile 30 dakika. Air Manos Havayolu şirketi her gün Atina’ya ve haftada 2 kez Selanik ile Mikonos ve Santorini Adalarına uçuyor. 

Sığacık Karlovasi Teknesi

Burada kalacaksanız Karlovasi Limanı’na Sığacık‘tan 2 saatte, Vathy Limanı’na Kuşadası’ndan 1,5 saatte ulaşılabiliyor. 

Kuşadası’ndan Vathy Limanı’na Pazartesi, Salı, Perşembe, Cumartesi ve Pazar günleri 09:00 ve 17:00 saatlerinde feribot seferi var. Yolculuk 1,5 saat sürüyor. Bilet fiyatları, yetişkin için aynı gün gidiş-dönüş 35 €, tek yön 30 €, dönüşü açık bilet ise 45 €. 6-12 yaş çocuklar 10 € eksik.

Sığacık’tan da Karlovasi’ye tarifesi yazın belirlenen seferler yapılıyor. Bilet fiyatları da Vathy’ye göre biraz daha fazla oluyor.

Kokkari, araba ile Karlovasi’ye 21 km (30 dk), Vathy’ye 10 km (15 dk) mesafede bulunuyor. Ancak yolların çok dar olduğunu ve yerli halkın arabaları çok hızlı kullandığını baştan belirteyim.

Eğer araba kiralamadıysanız ada içinde toplu ulaşım yerel KTEL otobüsleri ile sağlanıyor. Buraya Karlovasi-Vathy arasında çalışan otobüsler ile gelebilirsiniz. 

Karlovasi Kokkari Vathy KTEL Otobüsleri

En yakın büyük şehirler olan Karlovasi-Vathy arasında gördüğünüz gibi gün içerisinde karşılıklı seferler yapılıyor. Yolculuk 1 saat sürüyor. Ücret kişi başı 4 €.

Karlovasi-Kokkari-Vathy Sefer Saatleri

Internetten bu bilgileri bulmanız çok zor. Plan yapabilmeniz içim ulaşım zaman sefer saatlerini yukarıya koydum. Gördüğünüz gibi bizdekinin tersine hafta sonu sefer sayısı daha az.

Kokkari’de Bir Taksi

Geç saatlerde otobüs yok. Bu nedenle daha geç dönecekseniz taksi ile ulaşımı tercih edin. Burada kalıyorsanız otobüse de gerek yok zaten.

Kokkari Taksi Ücretleri

Adadaki birçok varış noktası için taksi ücretlerinin fiyat listesini tüm duraklarda bulabilirsiniz. Örneğin Karlovasi yaklaşık olarak 28 € civarında tutar. 

Kokkari Çarşısı

Artık geldiğimize göre gezebiliriz değil mi?

Kokkari

Artık eski bir balıkçı köyü olmasa da hala o günlerin izlerini taşıyan bir güzelliğe sahip şehir. Halk değerini bilip gerçekten de tarihine sahip çıkmış şehrin bozulmaması için elinden geleni yapmış. Bu durumu şehri gezerken daha iyi anlayabiliyorsunuz. Şehri 2 kanatta anlatmak mümkün. Limanın sol tarafı, liman ve limanın sağ tarafı….

-Limanın Sol Tarafı

Kokkari Plajı
Limanın Sol Tarafı

Limanın sol tarafında uzayıp giden tavernaların önünde oldukça uzun bir plaj var. Arka tarafında ise sağlı sollu oteller yer alıyor.

Kokkari Plajı

Malesef bu plaj kuzey rüzgarlarına açık bir plaj. Bu durumda rüzgarlı havalarda denize girmenize engel teşkil ediyor. Ancak yine de bu rüzgarlı havada denizi seyretmesi ayrı bir keyif.

Denizi Seyretmek

Ancak bunun da artısı var. Burası adada en iyi rüzgar sörfü yapılan yer. Üstelik talep ederseniz bu işin bir de okulunu açmışlar.

-Liman

Liman dediğimiz bölge aynı zamanda adanın her zaman görmeye alıştığımız sembol fotoğraflarının da çekildiği yer.

Kokkari Limanı

Adaya gelen tüm turistlerin muhakkak bu sahnede bir fotoğrafı olması olmazsa olmazlardan kabul ediliyor.

Limanda Bir Tekne

Kokkari eskiden bir balıkçı köyüymüş. Gördüğünüz yer de limanı tabii ki. Balıkçılar teknelerini buraya bağlar tuttukları balıkları da burada satıp adanın her tarafına gönderirlermiş. Hatta diğer adalara ve İzmir’e bile buralardan balık gidermiş.

Liman Evleri

Limanın çevresi de liman kadar güzel ve korunmuş. Buradaki evleri de harika fotoğraf sahneleri olarak kullanabilirsiniz.

-Limanın Sağ Tarafı

Limanın sağ tarafı şehrin de aynı zamanda merkezi. Alışveriş, restoran, eğlence ne ararsanız hepsi bu bölgede.

Restoranlar ve Deniz

Ancak gündüz saatlerinde öğle vakti hariç sokaklar çok dolu değil. Hava oldukça sıcak. Plajlara gitmeyen insanlar ise denizde.

Restoranlar ve Deniz

Buranın en güzel tarafı bu sanırım. Yemeğinizi sipariş verip denize bile girebiliyorsunuz. Ya da tam tersi.

Akşamüstü Keyfi

İnsanlar deniz sonrası öğleden sonra ise içkilerini burada alıyor. Güneşe karşı keyif yapıyor.

Akşamüstü Keyfi

Akşam saatlerine gelirken tüm sahil dolmaya etraf ışıl ışıl olmaya başlıyor. Kokkari için de bence gün o zaman başlıyor.

Kokkari

Gün batımı ile birlikte herkes şık bir şekilde giyinip denize karşı bol muhabbetli güzel bir akşam geçirmek için masalarında yerlerini alıyor.

Kokkari Plajları

Kokkari, çevresindeki plajları ile ünlü bir şehir. Ege sularında yüzmenin tadı gerçekten bir başka tabii ki ancak plajlar, adanın kuzey ortasında denize açık şekilde bulunuyor. Bu da özellikle kuzey rüzgarlı havalarda merkezdeki plajlarda denize girmenizi oldukça zorlaştırıyor.

Navagos Beach

Genel olarak tavsiye edilen plajlar çevresindeki yeşil örtüsü ve yapısıyla biraz daha korumalı olan yakındaki Tsamadou ve Lemonakia Plajları. Benim size tavsiyem ise Tsamadou Plajı’nın batı tarafındaki Navagos Beach.

Navagos Beach

Ailece 2 kere gittiğimiz ve denize girip tüm günümüzü geçirdiğimiz plaj Navagos Beach Bar tarafından işletiliyor. Söz konusu plaj son derece nezih, fiyatları ile makul ve tüm gününüzü geçirilebileceğiniz kadar güzel. Kokkari’de kalmak yerine direkt burada kalma imkanınız da var. Bunu da bir opsiyon olarak aklınızda tutun.

Navagos Beach

Belki plajı kum değil ancak bence adanın en organize plajı burası. Özellikle öğleden sonra saatlerinde harika oluyor. Tabii ki yer bulabilmeniz için sabahtan gelmeniz lazım. Daha fazla anlatmayayım tüm detayları Navagos Beach ya da Tsamadou Beach başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

Kokkari’de Ne Yenir? Nerede Yenir?

Gelelim burada ne yiyeceğinize. Limanın her iki tarafı da denize sıfır tavernalar ile dolu.

Şehirde Bir Taverna

Söz konusu rengarenk tavernalarda gelenekselleşmiş yerel lezzetler sunuluyor.

Kokkari’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Deniz Ürünleri

Kokkari eskiden bir balıkçı ve tarım köyü olduğundan sizlere özellikle deniz ürünleri ve taze sebzeleri bütünleştiren harika lezzetler sunuluyor.

Meltemi

Restoran önerisi derseniz genel olarak sitelerde limanın sol tarafında bulunan Meltemi ön plana çıkmış durumda. Tavsiye eder miyim edemem çünkü gitmedik.

Kokkari’de Ne Yenir? Nerede Yenir? La Casa Restaurant

Açıkçası her zaman çok ön planda olmayan mekanlara şans verme taraftarıyım. Çünkü bir yer fazla revaçta olunca kalite de düşebiliyor ki internet sitelerine girerseniz bu mekan ile ilgili övgü kadar şikayet de var. Özellikle de Türklere karşı tavırlar ile ilgili…

Kokkari’de Ne Yenir? Nerede Yenir? Apollon Restaurant

Burada bizim deneyimlediğimiz 2 restoran oldu. Bu mekanlar ile ilgili deneyimlerimizi, ödeyeceğiniz ücretleri ve adaya ait yemek kültürünü Samos Adası’nda Ne Yenir? Nerede Yenir? başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Kokkari’den Ne Alınır?

Eğer buradan Türkiye’ye dönecekseniz dönmeden önce şehir merkezinde bulunan hediyelik eşya dükkanlarına mutlaka uğrayın.

Adaya Özgü Elbiseler

Buradan hediyelik ya da eviniz için aksesuar, adaya özgü giyim eşyaları, yemeklerde kullanmak üzere zeytinyağı, bal, sünger ya da buraya özgü seramik ürünler alabilirsiniz.

Pisagor Bardakları

Mesela arkadaşlarınız ya da ev için aksesuar olarak Pisagor Bardağı almak anlamlı olabilir.

Kokkari

Benim söz konusu şehir ile ilgili anlatabileceklerim bu kadar. Burası için 2 gün yeterli olur. Umarım verdiğim detaylar siz gezginlere yapacağınız planlamalarda yol gösterici olmuştur.

Ada ile ilgili diğer yazılarımız için Samos Adası Gezi Rehberi‘ne de bakmanızı tavsiye ederiz. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version