Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Platanos, Tarihi Bir Dağ Köyü

Yazı Dizisi : Samos Adası Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Platanos, Tarihi Bir Dağ Köyü olarak adada bence Manolates Köyü gibi mutlaka bir gezi planlayıp uğramanız ya da vakit durumuna göre kalmanız gereken bir köy.

1555 yılında Fatih Sultan Mehmet’in emriyle Taselya ve Mora’dan adaya getirilen göçmenler havasına suyuna bakıp ilk köylerini Karvounis Dağı eteklerine kurmuş.

Köyün denizden yüksekliği 580 m. Köyün manzarası da çok geniş. Buradan Fournai ve güneyindeki adaları ile iyi havalarda kuzeyde Sakız Adası’nı bile görmek mümkünmüş.

Platanos

Karlovasi Belediyesine bağlı olan köy bugün biraz sakin. Toplam köyde 500 kişi yaşıyor. 

Platanos

Köyün girişinde ünlü Samos şaraplarının üretildiği muscat üzüm bağları, merkezinde ise rengarenk ilgi çekici restoranlar, çeşmeler ve asırlık kiliseler var. Çok kez orman yangını çıkmış olsa da hala çam ağacı zengini bir yer.

Platanos

Dik ve dar sokakları ve 19. yy.dan kalma kırmızı kiremitli yamaç evleri ile bana tipik bir Toscana Köyü izlenimi verdi. Orijinal hediyelik eşyalar üreten atölyeler ve sanatçılar da unutulmamalı tabii ki…

Platanos Köyü Gezisi

Platanos Köyü’ne Ulaşım

Birçok ülke ile günlük bağlantısı olan Samos Aristarchos Uluslararası Havaalanı köyün 17 km güneydoğusunda bulunuyor. 

Platanos

Köy ile havaalanı arası araba ile 40 dakika. Air Manos Havayolu şirketi her gün Atina’ya ve haftada 2 kez Selanik ile Mikonos ve Santorini Adalarına uçuyor. 

Karlovasi Limanı’na Sığacık’tan 2 saatte, Pythagorion Limanı’na Kuşadası’ndan 1,5 saatte ulaşılabiliyor. Köy, Karlovasi’ye 10 km (30 dk), Pythagorion’a 25 km (1 saat) mesafede bulunuyor. Ancak yolların çok dar olduğunu ve yerli halkın arabaları çok hızlı kullandığını baştan belirteyim.

Platanos

Köyün girişinde ise ücretsiz arabanızı bırakabileceğiniz bir otopark var.

Platanos

Eğer araba kiralamadıysanız malesef toplu ulaşım ile köye gitmeniz mümkün değil. Kaldığınız yerden taksi tutmalısınız. Taksi ücretlerinin fiyat listesini tüm duraklarda bulabilirsiniz. Bu tüm adada bu şekilde. En yüksek ücret 40 €. Kimse kafasına göre ücret isteyemiyor. 

Platanos Köyü Gezilecek Yerler

-Kimisi tis Theotokou (Panagia)

Bizans sonrası yapılara iyi bir örnek. 1600’lü yıllarda inşa edilmiş. Biraz bakımsız gibi. Köyün en eski binası olduğu söyleniyor.

Kimisi tis Theotokou (Panagia)

Köyün hemen girişinde sol tarafta bulunuyor. Burası bir Rum Ortodoks Kilisesi ancak o kadar harap ki bir kilise olduğunu anlamanız çok zor. Bence daha çok orijinal bir fotoğraf sahnesi gibi.

-Agios Georgios (St.George Kilisesi)

Ortodoks Kilisesi. 1870 yılında depremden zarar gören kilisenin yerine 1950’lerde inşa edilmiş.

Agios Georgios (St.George Kilisesi)

Renkleri ile köyü daha da güzelleştiriyor.

-Platanos Meydanı

Köyün merkezinde yer alan bu meydanın etrafında yer alan rengarenk kafelerde oturarak günün yorgunluğunu atabilirsiniz.

Platanos Meydanı

Çok kalabalık olmaması sakinlik arayanlar için ideal. Etrafında çeşitli esnaf dükkanları mevcut. Normal, küçük bir meydan.

Halk Çeşmesi

Köy, adanın en güzel su kaynağına sahip olması ile ünlü. Platanos Köyü meydanında bulunan 17. yy.dan kalma çeşme bunu en önemli tanığı.

Halk Çeşmesi

Çeşmeden akan su doğal kaynak suyu ve köylülerce ömür uzattığına inanılıyor.

Platanos Köyü’nde Ne Yenir? Nerede Yenir?

Köy bazında yazabileceğimiz tek yer meydanda bulunan LEON. 

Platanos Köyü’nde Ne Yenir? Nerede Yenir? LEON

Ne yiyeceğinizi seçmek için Samos Adası’nda Ne Yenir? Nerede Yenir? başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

Platanos Köyü’nden Ne Alınır?

Buradaki iklim harika muskat üzümü yetiştirmeye uygun.

Muskat Üzümü Bağları

Bu bölge zaten adanın kendine has şaraplarının da üretildiği bölge. Balcılık da gelişmiş.

Hediyelik Eşya Dükkanı

Buradan hediyelik ya da eviniz için aksesuar ya da buradaki üzümlerden üretilen şaraplardan ya da kavanoz ballardan alabilirsiniz. Hediyelik bal kavanozları 4-5 € civarında.

Hediyelik Eşya Dükkanı

Özellikle buraya özgü seramik ürünlerden ayrıca bahsetmek istiyorum. Adını yazdı ancak alfabe sıkıntısı nedeniyle yazamıyorum.

Hediyelik Eşya Dükkanı

Kendisi tam bir sanatçı. Dükkanı hemen meydana girişte sol tarafta kalıyor. Yaptıkları o kadar ilginç ki bir şeyler almak isteyeceğinize eminim.

Köy ile ilgili anlatabileceklerim bu kadar. Umarım hoşunuza gitmiştir. Ada ile ilgili diğer yazılarımız için Samos Adası Gezi Rehberi‘ne de bakmanızı tavsiye ederiz. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version