Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Vathy (Samos), Adanın Başkenti

Yazı Dizisi : Samos Adası Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Vathy (Samos), Adanın Başkenti ve En Büyük Kenti. Muhtemelen geldiğiniz yere göre ilk durağınız burası olacak çünkü burası aynı zamanda adanın her tarafına ulaşım imkanı olan tek yer. 

Resmi yazılarda ya da otobüs tarife çizelgelerinde buranın adı Samos olarak geçiyor. Aslen, Pythagorion‘un ilk adı Samos iken sanırım Yunanlılar başkent aynı zamanda adanın da adı olsun diye düşündüler herhalde. Buraya bugün yerliler aynı zamanda Samos diyorlar. 

Normalde Vathy, Samos’un arka bölgesine verilen ad. Ancak, bugün herkes bu adı Samos için kullanıyor bilginize…

Vathy

Vathy; sahilindeki barları, kafeleri ve restoranları ile ünlü bir şehir. Derin bir koyun içerisinde korunaklı bir limana sahip. Dik ve dar sokakları ve 19. yy.dan kalma kırmızı kiremitli yamaç evleri ile göz dolduruyor.

Şehir merkezinde ise ilgi çekici müzeler ve asırlık kiliseler var. Ancak sonuç olarak burası bugün 10 bin civarındaki nüfusu ile bir şehir. Taksi şoförünün anlattığına göre şimdiye kadar buradan 600 bin Suriyeli geçmiş. Yani kalacağınız yer kesinlikle burası olmamalı.

Vathy Gezisi

Vathy (Samos)’a Ulaşım

Birçok ülke ile günlük bağlantısı olan Samos Aristarchos Uluslararası Havaalanı şehrin 17 km güneybatısında bulunuyor. 

Şehir ile havaalanı arası araba ile 30 dakika. Air Manos Havayolu şirketi her gün Atina’ya ve haftada 2 kez Selanik ile Mikonos ve Santorini Adalarına uçuyor. 

Vathy Limanı

Kuşadası’ndan Vathy Limanı’na Pazartesi, Salı, Perşembe, Cumartesi ve Pazar günleri 09:00 ve 17:00 saatlerinde feribot seferi var. Yolculuk 1,5 saat sürüyor. Bilet fiyatları, yetişkin için aynı gün gidiş-dönüş 35 €, tek yön 30 €, dönüşü açık bilet ise 45 €. 6-12 yaş çocuklar 10 € eksik.

Bunun dışında buradan feribotlarla Atina’ya kadar her yere gidebilirsiniz. Ayrıca haftada bir olmak üzere Sakız, Lesvos, Lemnos, Kavala ve Girit’e de sefer yapılıyor.

Vathy Yolunda

Eğer adanın başka bir noktasından araba ile gelecekseniz bu çok doğru bir seçim. Ancak yolların çok dar olduğunu ve yerli halkın arabaları çok hızlı kullandığını baştan belirteyim. 

KTEL Otobüsleri

Eğer araba kiralamadıysanız ada içinde toplu ulaşım yerel KTEL otobüsleri ile sağlanıyor. Adanın her tarafındaki merkezlerden şehre toplu ulaşım var. 

KTEL Sefer Saatleri

Vathy ile tüm diğer merkezler arasında nüfusa ve sezona göre günde karşılıklı seferler yapılıyor. Ücret kişi başı 1-5 € arasında değişiyor. Plan yapabilmeniz içim tüm adanın ulaşım zaman sefer saatlerini yukarıya koydum. 

Taksi ile ulaşımı tercih ederseniz adadaki birçok varış noktası için taksi ücretlerinin fiyat listesini tüm duraklarda bulabilirsiniz. Bu tüm adada bu şekilde. En yüksek ücret 40 €. Kimse kafasına göre ücret isteyemiyor. 

Vathy (Samos) Gezilecek Yerler

Livadaki Plajı

Vathy’nin  10 km kuzeyinde bulunuyor. Ulaşım toprak bir yol ile sağlanıyor. Tropik masmavi sular, birbirine bakan adacıklara sahip uzun korunaklı bir koyda harika bir plaj. Kumu yumuşak denizi sığ.

-Samos Arkeoloji Müzesi

Şahsen gitmedik. Sadece gezerken önünden geçtik. Müze belediye binasının hemen yanında. Pythagorion yakınlarında bulunan ve adanın en zengin dönemi olan MÖ 6. yy.da Polycrates’in yönetim döneminden kalan bronz heykeller, sütunlar, çanak çömlek ve ahşaptan yapılmış hala sağlam olan parçalar vb. Heraion’un (Hera Tapınağı) içeriği burada sergileniyor. En ünlü parça 5,5 m yüksekliğiyle arkaik dönemin erkek heykeli heybetli kouros.

Müze *8.30-16.00 saatlerinde açık. Kişi başı ücret 4 €. 

-Pythagoras Meydanı

Vathy merkezinde yer alan bu meydanın etrafında yer alan kafelerde oturarak günün yorgunluğunu atabilirsiniz.

Pythagoras Meydanı

Çok kalabalık olmaması sakinlik arayanlar için ideal. Etrafında çeşitli esnaf dükkanları mevcut. Normal, küçük bir meydan.

Pythagoras Meydanı

Törenler burada yapılıyor. Meydanın ortasında geleneksel bir antik aslan heykeli var.

Vathy (Samos)’ta Ne Yenir? Nerede Yenir?

Şehir bazında yazabileceğimiz tek özel yer yemek yediğimiz Τέλειον plus (Teleion Plus).

Vathy (Samos)’ta Ne Yenir? Nerede Yenir? Τέλειον plus (Teleion Plus)

Vaktiniz uygunsa tabii ki sahil boyunca harika kafeler ve restoranlar var. 

Vathy (Samos)’ta Ne Yenir? Nerede Yenir? Τέλειον plus (Teleion Plus)

Ne yiyeceğinizi seçmek için Samos Adası’nda Ne Yenir? Nerede Yenir? başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

Vathy (Samos)‘dan Ne Alınır?

Eğer buradan Türkiye’ye dönecekseniz dönmeden önce şehrin hemen girişinde bulunan Lidl Supermarketine mutlaka uğrayın.

Vathy Lidl

Ada halkı gördüğüm kadarıyla alışverişini daha çok biz Türklerin de yurt dışında bir türlü çıkamadığı ekonomik market Lidl’dan yapıyor.

Vathy Lidl

Gördüğünüz gibi kocaman ançüez kavanozlarının fiyatı ülkemizdekilerin net yarısı kadar. Yine aynı şekilde hem yemeklerde, hem şarap tabaklarında ya da kahvaltıda kullanabileceğiniz kaliteli peynirlerin fiyatı da yine ülkemizdeki muadillerinin yarısı kadar.

Vathy Lidl

Bu durum içki fiyatlarında çok daha fazla belirgin oluyor.

Seramik Eşyalar
Yerli Bal, Zeytinyağı ve İçki Dükkanları

Buradan hediyelik ya da eviniz için aksesuar ya da yemeklerde kullanmak üzere zeytinyağı, bal, sünger ya da buraya özgü seramik ürünler alabilirsiniz.

Vathy

Şehir ile ilgili anlatabileceklerim bu kadar. Umarım hoşunuza gitmiştir. Samos Adası ile ilgili diğer yazılarımız için Samos Adası Gezi Rehberi‘ne de bakmanızı tavsiye ederiz. Sağlıcakla Kalın. 

Exit mobile version