Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Yazın Yaptığımız Eğirdir Gölü Gezisi

Yazı Dizisi : Isparta Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Yazın Yaptığımız Eğirdir Gölü Gezisi, pandemi dönemi kapsamında bölgeye yönelik yapabildiğimiz planlamanın  başlangıç gezisi oldu.

Daha önce Göller Bölgesi’ne yönelik olarak kasım ayı gibi bir gezi yapmış mevsiminde güzelliği ile Göller Bölgesi Gezi Rehberi için oldukça güzel fotoğraflar çekmiştim.

Bu sefer bölgeye temmuz ayında ailemi de alıp gelmek nasip oldu.

Eğirdir Gölü

Tabii ki bölge yine güzel. Tek fark sıcak ve göle girip serinleyenler. Çiçekler açmış. Plajlar açılmış. Etraf kasım ayının tersine oldukça dolu.

Eğirdir Gölü Hakkında Bilgiler

Eğirdir Gölü’ne Ulaşım

Havayolu düşünürseniz en yakın havalimanı Keçiborlu ilçe sınırlarındaki Süleyman Demirel Havalimanı.

İzmir-Aydın Demiryolu’nun bir uzantısı olan Isparta Demiryolu da buraya kadar uzanıyor. Ancak tren seferi yok.

Otobüs derseniz Eğirdir’e gelen otobüsler önce Isparta’ya müteakiben Eğirdir’e geliyor. Yolculuk yaklaşık 7 saat sürüyor.

En iyi alternatif kendi arabanız. Isparta-Konya-Adana devlet yolu üzerinden buraya karayolu ile kolayca ulaşmak mümkün.

Biz buraya Ankara’dan geldik. Yol olarak ise Afyon üzerinden değil Polatlı’dan itibaren girdiğimiz Yunak-Akşehir istikametinden devam ettiğimiz D695-D330 Numaralı Yolları tercih ettik. Bu yola kısmen Isparta-Konya yolu da diyebilirim.

D695-D330 Numaralı Yollar

Değişik yol deneyimi ve trafiksiz olarak doğanın içerisinde sürüş yapıp mutlu olmak isterseniz bu yolu sizlere de tavsiye ederim.

Eğirdir Gölü

Ankara’dan itibaren yaklaşık 4,5 saat süren eğlenceli bir yolculuktan sonra gölün doğusunda orta nokta diyebileceğim bir yerden göle ulaştık.

Eğirdir Gölü

Eğirdir Gölü, Isparta’nın önde gelen turizm bölgelerinden biri. Mevsim ve günün saatine bağlı olarak farklı renkler alan seyrine doyum olmayan bir göl.

Göl, 482 km² yüzölçümü ile Türkiye’nin 4. büyük gölü ünvanına sahip. 150 km kıyı uzunluğuna ve ortalama 12 m derinliğe sahip.

Adını kendisine adını veren Eğirdir’den almış. Eğirdir’i ayrıntılı gezip yazdığım için bu yazıda sizlere sadece gölden bahsetmek istiyorum. Eğirdir ile ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Türkiye’nin Uyuyan Güzeli Eğirdir başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Türkiye’de 454 farklı kuş türü var ve bu kuş türlerinin 225’i göl ve çevresinde yaşıyor.

Tabii ki çevresindeki tarım arazileri ve bağlı derelerin aşırı kullanımı nedeniyle malesef bölgedeki her göl gibi kuraklık tehlikesi altında.

Sivri Tepe
Davraz Dağı

Gölün tam güneyinde bulunan Sivri Tepe ve batısında uzaklardan görülebilen Davraz Dağı göle hakim başlıca yükseltiler.

Göller bölgesinin göz bebeği olan gölde sonradan karadan birbirine bağlanmış 2 ada var. Birincisi Can Ada, ikincisi ise Yeşil Ada (NİS Adası).

Son yıllarda göl sularının azalmasından yararlanılarak bu adalar birbirine ve Eğirdir’e bağlanınca ortaya neredeyse 2 km uzunluğundaki yarımada görüntüsü çıkmış. Bu adalar ile ilgili detayları da yukarıdaki yazıda bulabilirsiniz.

Gölün en net yukarıdan fotoğraflarını çekebileceğiniz yer Akpınar Köyü. Buraya özel araç dışında sadece Taksi ile gelebilirsiniz. Çektiğim fotoğrafları yine yukarıdaki linkte görebilirsiniz.

Eğirdir Gölü Yeşil Ada (NİS Adası)

Göl, mavi bayraklı Altınkum Plajı, seyir terasları ve çevresindeki milli parklar ile Eğirdir’e ve bölgeye hayat veriyor.

Eğirdir Gölü

İsterseniz gölde yarım saatlik tekne turu bile yapabilirsiniz (15 TL-2020).

Eğirdir Gölü’nde Ne Yenilir? Nerede Yenilir?

Göl kenarı boyunca pek çok yeme-içme yerleri var. Benim size tavsiyem ise yine Yeşil Ada.

Adada her bütçeye ve alışkanlığa göre çok güzel mekanlar var. Neredeyse tamamı ihraç edilen kerevitleri ise dünyaca tanınmış olduğundan bulursanız mutlaka denenmeli.

Biz burada yemek için Melodi Restaurant’ı tercih ettik. Daha önceki gelişimde de burayı bildiğimden ailemi de buraya getirdim. Kendileri otel işletmeciliği de yapıyor. Bu restoran yazlık olarak kullanılan bölüm.

Yeşilada’da belirli bir kalite standardı olan 1990 yılından beri hizmet veren iyi bir işletme. Araba sürmeyecekseniz göl manzarası eşliğinde bir şeyler de içebilirsiniz.

Melodi Restaurant

Yemek olarak gölden çıkan balıklardan yemek istedik. Menüde gölden çıkan levrek ve sazan var. Diğer taraftan çipura ve deniz levreği de yiyebilirsiniz. Biz 3 kişi hepimiz göl levreği istedik (35 TL). Göl levreğini burada börek gibi kızartıyorlar. Salata ile birlikte afiyetle yedik. İçecekler ve bahşiş dahil toplam 150 TL (2020) ödeyip memnun bir şekilde yolumuza devam ettik. Sizlere de bu restoranı tavsiye ederim.

Eğirdir Gölü’nde Nerede Kalınır?

Yeşil Ada, şehrin en güzel turizm bölgesi. Otellerin yanı sıra ev pansiyonculuğu da gelişmiş. Kalmayı planlıyorsanız ve kamp yapmayacaksanız kalacağınız yer bu bölge olmalı. Yanımdan geçip giden midibüslerden anladığım kadarıyla merkezden buraya toplu taşımacılık da yapılıyor.

Eğirdir Gölü

Daha önce geldiğim bir şehir olduğu için bu seferki gelişim aslında bir uğrama şeklinde oldu. Ancak, görmeyenler için bu kesinlikle yanlış olur. Planlamanızı Eğirdir’e istinaden Kovada Gölü Milli Parkı ile Yazılı Kanyon Tabiat Parkı dâhil yapmanız gerek. Bunun için de burada en az 2 gün kalmalısınız. Sağlıcakla kalın.

Isparta Gezi Rehberi ‘ni okuyarak il içi seyahatinizi adım adım planlayabilirsiniz. Göller Bölgesi ile ilgili planlama yapacaksanız Göller Bölgesi Gezi Rehberi bölümüne bakmanızı tavsiye ederim.

Exit mobile version