Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Lykourgos Logothetis Kalesi

Yazı Dizisi : Samos Adası Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Lykourgos Logothetis Kalesi, Sisam Adası’nı Kaybettiğimiz Yer olması nedeniyle Osmanlı İmparatorluğu ve tarihimiz için de önemli bir yer. 

Adaya turla giderseniz Pisagor’un memleketi olan Pythagorion‘da bulunan kale ile ilgili olarak aşağıda yazılanları kimse size söylemeyecek. Araştırmacı bir gezgin değilseniz kendiniz de hiç bir zaman öğrenemeyeceksiniz.

Bu nedenle, adaya gitme planınız varsa bu kale ile ilgili yazdıklarımı okumadan plan yapmayın. Özet geçmek yerine bu yazıyı yazmamın amacı da bu zaten…

Lykourgos Logothetis Kalesi Gezisi

Lykourgos Logothetis Kalesi Ulaşım

Söz konusu kale, şehrin girişinde Pythagorion’un güney batısında yer alıyor. 

Pythagorion Yolu

Birçok ülke ile günlük bağlantısı olan Samos Aristarchos Uluslararası Havaalanı kalenin sadece 3 km batısında bulunuyor. 

Kale ile havaalanı arası araba ile sadece 7 dakika. Air Manos Havayolu şirketi her gün Atina’ya ve haftada 2 kez Selanik ile Mikonos ve Santorini Adalarına uçuyor. 

Burada kalacaksanız Kuşadası’ndan Pythagorion Limanı’na çarşamba ve cuma günleri 09:00 ve 17:00 saatlerinde feribot seferi var. Yolculuk 1,5 saat sürüyor. Bilet fiyatları, yetişkin için aynı gün gidiş-dönüş 35 €, tek yön 30 €, dönüşü açık bilet ise 45 €. 6-12 yaş çocuklar 10 € eksik.

Lykourgos Logothetis Kalesi Otoparkı

Araba ile gelirseniz kalenin hemen girişinde ücretsiz çok büyük bir şehir otoparkı var.

Pythagorion KTEL Otobüsleri

Eğer araba kiralamadıysanız ada içinde toplu ulaşım yerel KTEL otobüsleri ile sağlanıyor. Adanın her tarafından şehre toplu ulaşım yok. Şehre ulaşabilmek için öncelikle 14 km uzaklıktaki adanın başkenti Vathy’ye (Samos) ulaşmanız lazım.

Vathy Pythagorion KTEL Sefer Saatleri

Vathy-Pythagorion arasında günde karşılıklı 8 sefer yapılıyor. Yolculuk yarım saat sürüyor. Ücret kişi başı 1,5 €. Plan yapabilmeniz içim tüm adanın ulaşım zaman sefer saatlerini yukarıya koydum. 

Pythagorion’da Bir Taksi

Taksi ile ulaşımı tercih ederseniz adadaki birçok varış noktası için taksi ücretlerinin fiyat listesini tüm duraklarda bulabilirsiniz. Vathy yaklaşık olarak 20 € civarında. Bu tüm adada bu şekilde. Kimse kafasına göre ücret isteyemiyor. 

Adres: Pythagoreio 831 03, Yunanistan, Tel:+302273062408

Lykourgos Logothetis Kalesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

09:00-15:30 saatleri arasında kaleyi ziyaret edebilirsiniz. Kuleye giriş ücretsiz.

Lykourgos Logothetis Kalesi

Kale, genel olarak Samos Adası ve Yunanistan tarihinde çok önemli bir yapı. Çünkü, kalenin olduğu bölge adanın da en eski yerleşim alanı.

Bu yerleşime o zamanın adalıları Samos demiş. Adanın da o zamanlar merkezi olmuş.

M.Ö. 6. yy.da ada Akdeniz’in en güçlü devletlerinden biri haline gelmiş. O dönemde şehrin nüfusu 25:000’e ulaşmış. Bu nedenle şehrin etrafına koruma amaçlı olarak Evpalinos Tüneli’ne kadar uzanan bir kale inşa edilmiş.

Söz konusu kale zaman içerisinde yıkılmış. Daha sonradan buraya gelen Roma ve Bizanslılar da bu kalıntıları kullanmış. Bu alanda hala Roma ve Bizans dönemi yapı kalıntıları görülebiliyor.

Erken Bizans Hıristiyan Bazilikası

MS 5. yy.da inşa edilen Erken Bizans Hıristiyan Bazilikası da bunlardan biri.  

Lykourgos Logothetis (1772-1850)

1821 yılında başlayan Yunan bağımsızlık isyanı sırasında Lykourgos Logothetis (1772-1850) adanın lideriymiş. Yunanistan’da ayaklanma başlayınca o da Osmanlıya karşı ayaklanmış. 

Lykourgos Logothetis Kalesi

1824 ile 1827 arasındaayaklanmayı devam ettirmek ve Osmanlı Donanması’na karşı adanın bağımsızlığını korumak için söz konusu kaleyi tekrar tahkim edip bir de buraya bugün kendi adıyla anılan bir kule inşa ettirmiş.

Lykourgos Logothetis Kalesi

Logothetis, ayaklanmayı bizzat buradan yönetmiş. Asiler burada hazırlanıp lojistik destek almış.

05 Agustos1 1824 tarihinde asiler adayı tekrar yönetime bağlamak için gelen Osmanlı Donanması’nı geri püskürtmeyi başarmış. Böylece, ada 1832 yılında Osmanlı yönetimine özerk bir devlet olarak tekrar verilene kadar tamamen bağımsız olmuş. Bu durum 1912 yılında ada Yunanistan’a katılıncaya kadar devam etmiş.

Kurtarıcı İsa Kilisesi

Ayrıca, kalenin hemen yanında bu mağlubiyetin şerefine 1831 yılında Logothetis tarafından inşa ettirilmiş bir de kilise var.

Kurtarıcı İsa Kilisesi

Her yıl bahse konu mağlubiyetimiz 6 Ağustos tarihinde adalılarca bir zafer olarak bu kilisede kutlanılıyor.  

Kurtarıcı İsa Kilisesi

Her ne kadar bizim için hoş olmasa da manzaranın tadını çıkarmak ve adanın ihtişamını fark etmek için kalede yürüyüş yapmak gerekiyor.

Bu nedenle, tarihi olarak durumun yerinde tespiti maksadıyla şehri gezmeden önce kaleyi gezmenizi siz gezginlere de tavsiye ediyorum. 

Ada ile ilgili diğer yazılarımız için Samos Adası Gezi Rehberi ‘ne de bakmanızı tavsiye ederiz. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version