Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

İngiltere’nin En Sevdiğim Şehri Windsor&Eton

Yazı Dizisi : İngiltere Gezi Rehberi

Yazar : Aslı S Sertçelik

Bu ayki yazımın konusu İngiltere’nin En Sevdiğim Şehri Windsor&Eton. Orası da neresi diyenleri duyar gibiyim o zaman anlatmaya başlayalım.

Windsor&Eton, Londra’nın 34 km batısında Berkshire bölgesinde bulunuyor. Thames Nehri’nin güney kıyısına Windsor, kuzey kıyısına Eton deniyor.

Windsor Kalesi, nehrin güney tarafında bulunuyor. İngiliz kraliyet ailesinin resmi ikametgâhlarından birisi olması nedeni ile kaleye çok yakın bir mevkide orduya ait askeri  kışla mevcut. Bu nedenle Windsor&Eton yüksek düzeyde güvenli ve nezih yerleşim yerlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Windsor&Eton

Şehrin önemini belirtmek için şu detayı da eklemek istiyorum. Kraliyet ailesi Mountbatten soyadına ek olarak olarak Windsor soyadını da kullanıyor. Konu ile ilgili bir çok rivayet olduğundan detaylarına burada girmek istemiyorum. İlgilenenler araştırabilirler.

Windsor&Eton Gezisi

Windsor&Eton’a Nasıl Gidilir?

Şehir küçük bir yerleşim yeri olmasına rağmen Windsor & Eton Riverside ve Windsor &Eton Central olmak üzere 2 adet tren istasyonu var. Bu istasyonlara Londra Waterloo ve Paddington Tren Garları üzerinden düzenli olarak  tren seferleri yapılıyor.

Windsor&Eton

Paddington Tren Garı bana hep fazla kalabalık ve yorucu  gelmiştir  Waterloo Tren Garı ise favorimdir. Waterloo Tren Garı’na girmeden Westminister Sarayına karşı bir güzel kahvenizi içer sonra da Thames Nehri boyunca manzara eşliğinde Windsor & Eton’a ulaşabilirsiniz.

Windsor&Eton Gezilecek Yerler

-Windsor Kalesi

Windsor Kalesi, dünyanın hususi ikametgâha tahsis edilmiş ve tarihin en uzun süreli ikametgahı olarak biliniyor.  Buckingham Sarayı ve Edinburgh’daki Holyrood Sarayı ile beraber İngiliz Kraliyet Ailesi’nin resmi ikametgahlarından birisidir.

Windsor Kalesi

Kale, 11. yy.da ’da Kral William tarafından inşa edilmiş ve bugüne kadar 39 kral ve kraliçeye ev sahipliği yapmış. 1992 yılında çıkan yangın nedeni ile büyük ölçüde tahribat yaşasa da 5 yıl içerisinde ödül alan bir restorasyon çalışması ile eski güzelliğine kavuşmuş.

Burası, Kraliçe Elizabeth’in en sevdiği ikametgahı olarak biliniyor. Kraliçe, genellikle hafta sonlarını burada geçiriyormuş. Kendisinin geldiğini kaleye asılan bayraklardan anlarsınız.

Kale, Kraliçe’nin resmi kabullerine olduğu kadar kraliyet düğünleri ile de ünlü. Kraliçe Elizabeth’in oğulları Prens Edward, Prens Charles (Camilla Parker-Bowles) ve torunları Prens Harry, Prenses Eugenie, Prenses Beatrice’in evlilik törenleri kale içerisinde yer alan St .George Chapel’inde gerçekleşmiş.

Windsor Kalesi

Her gün düğün mü yapılıyor kaçırdık ne yapalım diyenler üzülmeyin. Hediyelik eşya dükkanlarında oyuncakları satılan siyah uzun şapkalı kırmızı ceketli korumaların değişim törenlerini Nisan-Temmuz ayları arasında her gün saat 11:00’de seyredebilirsiniz.

Bu askerler kalenin giriş kapısında beklerler yalnız bir uyarıda bulunayım benzer uyarı Londra için de geçerli Kraliçe’nin muhafızlarına belli bir mesafeden sonra yaklaşmak yasak. Konuşmayı, dokunmayı aklınızdan bile geçirmeyin size saldırma hakları var söylemesi benden.

Kalenin içerisinde gezebileceğiniz alanlar sınırlı  size garanti ediyorum bizde daha iyileri var ücretsiz girmeseydim para verip girmezdim. İçeride en dikkat çeken bölüm benim içim kraliçenin özel eşyalarının sergilendiği alan oldu. Kraliçenin kıyafetlerini kendisinin giymediğini öğrendiğim o gün, 90 yaşında sağlıklı olmanın sırrını anladığım gündür. Kraliçe ailesine son derece bağlı, onları seven koruyan bir insan olarak biliniyor. Kocası huysuz, Prens Harry çok yaramaz William ise ağır başlıymış.

-St. George’s Chapel

Windsor Kalesi’nin içerisinde yer alan şapel 14. yy.da Kral Edward tarafından Gotik tarzda inşa ettirilmiş.

St. George’s Chapel

En önemli özelliği kraliyet ayinlerine ve düğünlerine ev sahipliği yapması. Yakın tarihlerde Prens Harry, Prenses Eugenie ve Prenses Beatrice’in düğünlerine ev sahipliği yapmış.

-Windsor Great Park & Long Walk

Park Street yolunu takip ederseniz yolun sonunda kalenin arka bölgesinde halkın yararlanacağı Long Walk adında bir park göreceksiniz.

Windsor Great Park & Long Walk

Burası gerçekten diğer ucu Ascot’a varan uzun bir yol. Yemyeşil şahane bir yer özellikle yaz ayları cıvıl cıvıl oluyor. Long Walk içerisinde saray hizmetkarlarının ikametgah bölgesi de yer alıyor.

Parkta gezerken kraliçenin meşhur köpeklerini görebilirsiniz. Nasıl anlarız diye dert etmeyin emin olun tüylerinin pırıltısından bile anlarsınız. Yıllar geçti hala aklımda güzellikleri.

Windsor Great Park & Long Walk

Kraliçe, meşhur Ascot At Yarışlarına bu yol üzerinden gidermiş. Yine bu yol üzerinde at üzerinde Sarah Ferguson’a rastlamanız da mümkün.

-Eton Koleji

1441 yılında Kral VI. Henry tarafından kurulmuş. Kraliyet üyelerinin, aristokrat aile üyelerinin, birçok  İngiltere başbakanı ve bilim adamının da mezun olduğu İngiltere’nin en prestijli yatılı özel erkek lisesi.

Prens William ve Prens Harry de buradan mezunmuş. Okul çıkışı, ev olarak saraya gitmek hoş bir duygu olsa gerek. Okulun kıyafetleri de yüzyıllar öncesinden kalma okul çıkışına rastlarsanız klasik kıyafetler içerisindeki öğrencilere ve birbirleri ile selamlaşmalarını vs ritüellere şahit olabilirisiniz.

-Frogmore House

Windsor ile Datched arasında yürüme mesafesinde yazlık bir saray olan Frogmore House bembeyaz şık binası ve geniş bahçesi ile yol boyunca uzanıyor.

1790 yılında Kraliçe Charkotte tarafından satın alınmış. Bahçe düzenlemesi dikkat çekiyor. Kraliçe Viktoria ve eşi Prens Albert’in mezarı burada.

Frogmore House bizim Ihlamur Kasrı, Beylerbeyi Sarayı vb. yazlık saraylarımıza benziyor. İstanbul’dan sonra ne Windsor Kalesi ne Frogmore House cazip gelmedi bana hem her odayı gezemiyorsunuz hem de anlamsız pahalı bizde daha iyisi var.

Buraya Londra Waterloo üzerinden geliyorsanız bir durak önce ‘Datchet İstasyonu’nda inin ve Windsor’a doğru yaya yolundan yürüyün. Kısa bir süre sonra Frogmore House’u göreceksiniz. Magazin sevenler burayı hemen hatırlayacaklardır Prens Harry ve Meghan Markle Londra’dan ayrıldıktan sonra buraya taşınmışlardı. Oldukça pahalı dekorasyonu ile günlerce haber olmuştu.

Prens Charles’ın binanın altına oğulları Eton’da öğrenci iken eğlenmeleri için eğlence merkezi açtığı söylenir. Söyleyenlerin yalancısıyımJ

2022 yılından itibaren tekrar ziyaretçi kabul edeceklermiş meraklıları Frogmore House and Gardens, Windsor – Royal.uk takip edebilir.

-Thames Nehri

Seyahatiniz sırasında dinlenmek için diğer bir seçeneğiniz de Thames Nehri kıyısı. Nehir çevresinde yer alan parklarda hem soluklanabilir hem de ördekleri besleyebilirsiniz.

Windsor&Eton

Özellikle küçük çocukları olan aileler için ideal bir opsiyon olacağından eminim.

Windsor&Eton’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Şehir küçük olmasına rağmen oldukça geniş restoran seçeneklerine sahip. Eğer bir günden fazla kalınacaksa bu seçenekler değerlendirilebilir fakat  günübirlik gidiyorsanız vaktiniz sınırlı olacağından benim tavsiyem kesinlikle klasik bir İngiliz günü geçirmeniz yönünde…

Windsor&Eton’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

İngiltere denince benim aklıma ilk olarak Fish&Chips ve 5 çayı geliyor. İngiliz Kahvaltısı pek bizim damak tadımıza uymaz hiç sevmem. Diğer tüm seçenekler fazlasıyla Londra’da var zaten.

 -Two Brewers Pub

Şehrin en eski ve bana göre en güzel yolu olan Park Street üzerinde Windsor Great Park sınırında 1792 yılında kurulmuş olan klasik bir İngiliz pub. Park gezisi sonrası yorgunluk atmak ve klasik bir İngiliz Pub deneyimi yaşamak isteyenler için ideal. Yemek olarak da şiddetle Fish&Chips tavsiye ediyorum. Ayrıca, kraliyet düğün günlerinin üst penceresi revaçta olan mekanlarından birisi.

-Henry VI Pub

Eton High Street üzerinde yer alan Henry VI İtalyan mutfağı ağırlıklı olmasına rağmen maç izlemek için eğlenceli bir ortama sahip. İngilizlerle maç seyretmek farklı bir tecrübe ama karşı takım Türk olmasın. Akşamları organize edilen canlı müzik günlerine denk gelirseniz eğlence garanti.

-Scotts Fish & Chips

Şehrin en güzel Fish&Chips’i Scotts Fish & Chips’de yenir. Küçük bir aile dükkanı olmasına rağmen şehrin favorisi. Sirke istemiyorsanız belirtmeyi unutmayın yalnız.

-Coffee Shops

5 çayı İngiltere seyahatinin olmazsa olmazı bir aktivite. İngiliz mutfağının bir cazibesi yoksa da pastane ürünleri başarılı. 5 çayının klasiği ise Earl Grey Çay&Scone&tereyağı üçlüsüdür.

Windsor&Eton’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Bunun yanında elmalı tart, danish pastry, Bagel&Peynir, cheese kek alternatiflerinden bir menü yapabilirsiniz.

Windsor&Eton’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Burada kraliyet ailesi ile ilgili konular çok önemlidir kimsenin bilmediği havadisleri 5 çayında yan masada oturan yaşlı hanımlardan öğrenirsiniz meraklısı iseniz izin isteyerek masalarına oturun ve merak ettiğiniz ne zarsa sorun İngilizler bence nazik insanlar sizde nazik olursanız anlatırlar.

Windsor&Eton’da Eğlence

Şehir eğlence seçeneklerinin de yoğun olduğu bir yer. Düzenli gidildiğinde sıkıcı olsa da şehrin en eski eğlence merkezlerinden birisi olan Chicagos Windsor‘a takılabilirsiniz. Çalınan müzik ve danslar zaman göre değişiklik göstermez. Askerlerin tercih ettiği bir mekandır. Diğer seçenekleri yine bu civarda bulabilirisiniz.

Windsor&Eton’da Alışveriş

İstasyon içerisinde alışveriş yapabileceğiniz mağazalar mevcut. Kale etrafında yer alan hediyelik eşya dükkanlarından da Londra’da bulamayacağınız kalitede hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Kraliyet bölgesi olması nedeni ile tabi ki sayısız desen ve çeşitte kraliyet ailesi üyelerine ait ürünler bulacaksınız.

Peascod Street

Peascod Street üzerinde belli başlı markaların yer aldığı sıra sıra dükkanlar var. Accessorize, Mark&Spencer, Next, GAP vb. yer alan dükkanlardan alışveriş yapabilirsiniz. İndirim dönemlerine denk gelirseniz oldukça mutlu ayrılacaksınız. Bu indirimler Türkiye’de olmuyor maalesef.

Kraliçe’nin misafirlerinin olduğu veya düğün merasimlerinin yapıldığı günler insanın en azından hayatında bir kere şahit olması gereken organizasyonlardan bence. Burası yılın genelinde sakindir, kalabalık pek tercih edilmez. Sinema bile yoktur örneğin fakat bu dönemlerde kalabalıklaşır ve hareketlenir.

Windsor&Eton

Tören hazırlıkları organizasyona göre bazen günlerce öncesinden başlar, tüm oteller dolar, basın etraftaki binaların  pencerelerin sahiplerine çılgın paralar ödeyerek en güzel fotoğrafı çekmek için en uygun lokasyon arar, Castle Hill Caddesi boyunca sıralanan en güzel fotoğrafı çekmek isteyen insan kalabalığı. Tam anlamıyla zamanda yolculuk. Tören sonrası sanki hiçbir şey olmamış gibi yapılan temizlik ile şimdiki zamana dönersiniz.

Bilmeyen yoktur ama tekrar belirtmekte fayda var İngiltere’de yılın hangi ayı giderseniz gidin mutlaka yağmurluk ve şemsiye yanınızda olsun. Yeni yazılarda görüşmek üzere…

Exit mobile version