Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Tanzanya Serengeti Ulusal Parkı Safarisi

Yazı Dizisi : Tanzanya Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Nesrin Orçun Ciritci

Bugünkü yazımın konusu Tanzanya Serengeti Ulusal Parkı Safarisi. Daha önce Kenya Masai Mara Ulusal Parkı Safarisi hakkında yazmış, Serengeti Ulusal Parkı’nda yaşadıklarımız da muhteşem notunu düşerek başka bir yazıda anlatacağımı belirtmiştim. Bu yazımla şimdi Masai Mara Bölgesini de tamamlamış oluyorum.

Konuyu daha iyi anlamanız maksadıyla gezginler için coğrafi bir giriş ile başlamak ve devam etmek istiyorum.

Masai Mara hem Kenya Masai Mara Ulusal Parkı’nı hem de Tanzanya’nın ünlü Serengeti Ulusal Parkı’nı içerisine alan bir bölge.

Serengeti Ulusal Parkı

Çok büyük araziler bunlar. Binlerce km karelik.. Ancak zaman içerisinde 2 farklı adla anılmaya başlanmış. Bu ulusal parklarda yaşayan yerlilere bugün hala Masai Mara Halkı deniyor. 

Masai Mara aslında yerel dilde benekli bölge anlamına geliyor. Yani kedi türleri ile ünlü bir bölge. Diğer taraftan Afrika’da 5 büyükler denilen Afrika Mandası, Afrika Leoparı, Aslan, Afrika Fili  ve Kara Gergedan’ının da özgür yaşam alanı da diyebilirsiniz.

Bazı kaynaklarda bu beşliye su aygırı da ekleniyor. Bu hayvanlar bu kocaman alanda bir arada yaşıyor ve her sene dönemsel olarak Kenya Masai Mara Ulusal Parkı ile Serengeti Ulusal Parkı arasında göç ediyorlar. 

Evet sanırım şimdi konu daha iyi anlaşıldı. Artık yazıya geçebilirim.

Serengeti Ulusal Parkı Gezisi

Serengeti Ulusal Parkı’na Ulaşım

Önce Katar Hava Yolları’nın Doha aktarmalı uçuşuyla Tanzanya’ya uçtuk. Geceyi uçakta geçirdikten sonra Kilimanjaro Uluslararası Havaalanı’nda tamamlandı.

Jiplerimiz

Daha alandan şehre giderken işte gerçek Afrika dedim. Havaalanı’ndan itibaren yerel kaptanlarımızla birlikte 5 tane safari jipine bindik. Bu araçlar araziye uygun olarak üstleri tamamen açılıyor ve hayvanları ayakta çok rahat seyredebiliyorsunuz.

Arusha

Etrafı gözlemleyerek Arusha bölgesine vardık. Kasabalardan geçtik.. kurulan pazarları, okula giden çocukları gördük.

Arusha

Kız öğrencilerin saçları kazınmıştı.. neden dedim.. ! Bitlerle uğraşmamak içinmiş. Otelimiz , Arusha da şehir merkezindeydi.. yerleştik.

Bu ülkenin çoğunluğu Müslüman. Ezan sesi duymak güzel.. ancak bir türlü bitmiyor. Sonradan da anladım ki orada ezanlar yaklaşık 10 dakika sürüyor.

Sabah 380 km batımızda bulunan Serengeti Ulusal Parkı’na doğru yola çıktık.

Önce ülkenin en doğal güzelliklerden biri olan Manyara Gölü Milli Parkı’na geldik.

Ngorongoro Koruma Alanı

Daha sonra Ngorongoro Koruma Alanı’na ulaşıp burada Ngorongoro Krateri’ni gördük.

Ngorongoro Krateri

600 m derinliğinde 265 km² olan bu düzlükte binlerce Zebra Ceylan ve toynaklı hayvanlar yaşıyormuş.

Serengeti Ulusal Parkı

Afrika’nın o inanılmaz büyüsünü hissettiren bu güzelliği, manzara tepesinden seyrettikten sonra akşam saatlerinde Serengeti Ulusal Parkı’na giriş yaptık.

Serengeti Ulusal Parkı

Önce otelimize yerleştik. Etrafta maymunlar cirit atıyor. Sıkı tembihlendik oda kapısını kapalı tutmamız konusunda.. ( kapılar açık havaya açılıyordu).

Serengeti Ulusal Parkı

Bu oteli çok beğendik. Doğaya uyumlu inşa edilmiş ve yemekler çok güzeldi.

Serengeti Ulusal Parkı

Park, 14.763 km² büyüklüğü ile oldukça büyük bir park. Serengeti, zaten adına uygun şekilde Swahili dilinde uçsuz bucaksız demekmiş. 

Burası Afrika’da 5 büyükler denilen Afrika Mandası, Afrika Leoparı, Aslan, Afrika Fili  ve Kara Gergedan’ının da yaşam alanı aynı zamanda.

Biz de biri gün doğmadan diğeri de gün batımı öncesi 2 kere safari yaptık. Bunun sebebi de hayvan dostlarımızın bu saatlerde besleniyorlar olmasıymış.

Serengeti Ulusal Parkı

Yapılan planlama kapsamında 4 gün boyuncaher gün 2 kere, sabah 4…6 ve akşam da gün batımı 5′ ten sonra…parkta 4×4 jip lerimiz ile safari yaptık. Çünkü bu saatler hayvanların avlanma zamanları.

Bu araçlar araziye uygun olarak üstleri tamamen açılıyor ve hayvanları ayakta çok rahat seyredebiliyorsunuz. 

Serengeti Ulusal Parkı

Filler, geyikler, zebralar, ceylanlar, bufalolar, zürafa, çıta, çakal, sırtlan, antilop ve daha niceleri.. özgür yaşam alanlarında izleyebildik. Hepsini defalarca gördük doğal ortamlarında ..

Mesela giderken leopar bir ağaçta güneşleniyor olabilir.. oldu da ..siz izlersiniz sessiz olarak.. sizi kaale bile almaz..

Araçtan inmek kesinlikle yasak.. jiplerin üstü açılıyor ve rahat foto çekiyorsunuz.

Biraz gidiyorsunuz aslan yavrularını çayırlara sere serpe uzanmış buluyorsunuz. Anneleri biraz ötede.

Serengeti Ulusal Parkı

Biraz ilerde bir fil ailesi topluca gezintiye çıkmış. Kii.. onlar hep topluca gezer.

Kuş çeşitlerini anlatamam bile size.. o kadar çeşitli..

Ayrıca zürafalar da oldukça samimi.. yolda durur sizi geçerken seyrederler.

Sanki düşler ülkesine geçip hayvanlar dünyasının gücünü, saflığını ve bilgeliğini yaşıyorsunuz.

Bu arada unutamadığım bir pazar ziyareti var. İnsanlar, görüntüler çok güzeldi. Fakirlik onların değil sömürenlerin ayıbı.. 

4 günün sonunda İsibania denen bölgeden sınırda işlemlerimizi yaptırıp Kenya ya geçtik. Şoförlerimizle Kenya geçişinde ayrılırken duygusal anlar yaşadık hepimiz..

Serengeti Ulusal Parkı

Safari yapmak sanki bir masal. Yeniden mi ! bayıla bayıla giderim.. Hakuna Matata swahili dilinde Sorun yok demekmiş. HAKUNA MATATA dostlar.. gidin ve. görün..

Gitmeden öncede  aşılarınızı yaptırmayı unutmayın. Bu yaptıkları aşılar ömür boyu geçerli oluyor. Karne veriyorlar, yanınızda taşıyorsunuz. Kalın Sevgiyle..

Exit mobile version