Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Dünya’nın Sonu Treni (Tren del Fin del Mundo)

Yazı Dizisi : Dünya'nın Sonu Treni (Tren del Fin del Mundo) Ücreti ve Saatleri

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Dünya’nın Sonu Treni (Tren del Fin del Mundo) çalıştığı hat ve istasyonları ile birlikte düşünüldüğünde bölgenin en önemli cazibe merkezlerinden biri haline gelmiş durumunda bugün.

Söz konusu hat zamanında daha önce yazmış olduğum Dünya’nın Sonundaki Hapishane (Cárcel del Fin del Mundo)nin inşa çalışmaları sırasında ihtiyaç olacak tüm malzemelerin taşınması ve Ushuaia ile hapishanenin yakacak odun ihtiyacının karşılanması için kullanılmış.

Şili sınırına kadar giden 25 km uzunluğundaki bu tren hattı 1910 yılında inşa edilmiş ve Dünya’nın sonundaki tren lakabıyla bölgenin gelişiminde tarihi bir rol oynamış.

Dünya’nın Sonu Treni (Tren del Fin del Mundo)

O zamanlar bu tren ile odun kesmeye ya da eşya taşımaya gitmek kaçsalar bile hayatta kalma şansları olamayan mahkumlar arasında bir ödül olarak görülüyormuş.

İşte o tren 1947 yılında hapishane kapatılıncaya kadar çalışmaya devam etmiş. Hapishane kapatılınca hattın da bir önemi kalmamış. 

1949 yılında, Ushuaia şehrinde meydana gelen güçlü bir deprem tren raylarının kullanımını imkansız hale getirmiş ve hat terk edilmiş.

Yıllar sonra 1990’lara gelindiğinde bölgenin ekonomisine katkı sağlamak amacıyla ünlü ve efsanevi Dünya’nın Sonu Treni’nin Susana Dağı’nın eteklerinde bulunan 7 km uzunluğundaki bölümü ile lokomotiflerinin restore edilerek turizm amaçlı olarak kullanılmasına karar verilmiş ve 40 yıllık bir çalışmadan sonra hat istasyon ve lokomotifleri ile birlikte tekrar faaliyete geçirilmiş.

İşte bugünkü yazımda siz gezginlere oğlumla birlikte yaptığımız bahse konu tren ile yaptığımız yolculuğumuzdan bahsedeceğim.

Arjantin para birimi Arjantin Pesosu (ARS). Burada ödeyeceğiniz her Arjantin Pesosu (ARS) = 0,1 TL (2020). Yani isteneni 10’a bölmeniz yeterli. Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Tren del Fin del Mundo

Dünya’nın Sonu Treni (Tren del Fin del Mundo)’ne Ulaşım

Evet haritada gördüğünüz gibi meşhur tren yolu hattının yarısı  Tierra del Fuego Milli Parkı (Parque Nacional Tierra del Fuego) içerisinde yarısı dışında kalıyor. 

Dünya’nın Sonu Treni (Tren del Fin del Mundo) Haritası

Başlangıç noktası olarak 1 numara ile gösterilen Estación Fin del Mundo park sınırları dışında. Son durak olan  Estación del Parque Nacional ise parkın içerisinde bulunuyor. 

Estación Fin del Mundo’nun Ushuaia merkezden mesafesi 9 km. Arabayla 15 dakikada ulaşabilirsiniz. Estación del Parque Nacional ise 12 km mesafede kalıyor. Buraya da 22 dakikada ulaşabilirsiniz. Tabii ki park girişinde bilet almak için gerekli süre buna dahil değil.

Estación Fin del Mundo

Buraya varmak için Alaska’dan Tierra del Fuego’ya kadar uzanan 30.000 km uzunluğundaki Panamerikan karayolu olarak bilinen 3 Numaralı Yolu kullanabilirsiniz. Her 2 istasyon da bahse konu yol üzerinde bulunuyor. Park içerisinde azami hız 40 km/sa. 

Dünya’nın Sonu Treni (Tren del Fin del Mundo) Ücreti ve Saatleri

Gelelim ücretlere. Estación Fin del Mundo Bilet Gişesi’nde tren bilet ücreti kişi başı 2700 ARS. 04-12 yaş 1350 ARS.

Estación Fin del Mundo Bilet Gişesi ve Ücretler
Dünya’nın Sonu Treni (Tren del Fin del Mundo) Yemekli Vagon

Tabii ki bu ücreti 2 ye katlayıp yemek vb. eklemek de size kalmış. Diğer bir husus da Arjantin, G. Amerika ülkeleri ve bizim gibi geri kalan ülke vatandaşlarından ayrı ücret alıyorlar.

Tierra del Fuego Milli Parkı Bilet Gişesi

Bu istasyonun parkın dışında olduğunu söylemiştim. Son istasyon da parkın içerisinde. Yani bu trene binecekseniz ve dönmeyip parkı da gezecekseniz ayrı olarak da park giriş bileti almanız gerekiyor.

Tierra del Fuego Milli Parkı Giriş Ücretleri

Park giriş ücreti (2020) kişi başı altı yaşına kadar 560 ARS. Burada da Arjantin, G. Amerika ülkeleri ve bizim gibi geri kalan ülke vatandaşlarından ayrı ücret alıyorlar. Park kamp yapmayacaklar için 08:00-19:00 saatleri arasında açık. Kamp yapacaklar ise ayrıca ücret ödüyor.

Tabii ki ülkede korkunç bir enflasyon olduğunu ücretlerin de sık sık değiştiğini ayrıca belirteyim.

Tren ise günde 3 kez hareket ediyor. Bu istasyon tren kalkış saatleri 09:30, 12:00 ve 15:00.

Dünya’nın Sonu Treni (Tren del Fin del Mundo) Bileti

Biz buraya turla geldik. Tren dahil 5 saatlik park turlarına kişi başı 43 $ gibi bir ücret ödedik. Ancak park giriş ücreti buna dahil değil. Parka girerken de kişi başı ücret olarak 560 ARS ayrıca ödedik. 

Planlama ise önce park sonra tren şeklinde oldu. Yani biz sabahtan parkı gezip sonra Estación del Parque Nacional’den son trene binip parktan çıktık. Oradan da tur servisi ile Ushuaia’ya geçtik. 

Eğer sadece trene bineceğim derseniz giderken sizi Estación Fin del Mundo’da bırakıyorlar. Dönerken de Estación del Parque Nacional’den alıyorlar. Estación Fin del Mundo’da dönmek için bizi bekliyorsunuz. Oradan da tur servisi ile Ushuaia’ya geçiyorsunuz. Bence buna kesinlikle değmez. 

Yani zaman kısıtlılığını düşünüp açıkçası nasıl kar ederiz kısmı ile çok uğraşmadık. Siz tabii ki vaktiniz var ise ve değecek ise daha ekonomik planlamalar yapabilirsiniz. 

Dünya’nın Sonu Treni (Tren del Fin del Mundo)

Evet bu kadar planlama bilgisi yeterli sanırım. Şimdi de yolculuğumuzdan bahsedelim. 

Tranex Turismo, hattın 1994 yılından beri işletmeciliğini  yapıyor. İşletme yaptığı çalışmalar ise eski hükümlü treni efsanesini yeniden yaratmaya çalışmış.

Hatta 6 istasyon bulunuyor. Daha önce anlattığım gibi biz sondan başa doğru yolculuk ettik. 

-Estación del Parque Nacional

Hattın son durağı olan Estación del Parque Nacional program gereği bizim turun da ilk durağı oldu.

Rehberimiz Maya

Rehberimiz Maya İngilizce, İspanyolca, Portekizce, Almanca ve Fransızca konuşabilen olağan üstü sıcak bir kızdı. Yolculuğumuz boyunca araçtaki tek kıta dışı vatandaş biz olduğumuz için bizim ile özel olarak ilgilendi. Brezilyalılar, Arjantinliler ve İspanyollar zaten akraba gibiler. Kıta insani bizleri sadece dizilerden biliyor. Türkleri ilk defa karşılarında görünce şaşırıyor ama bir o kadar da sıcak yaklaşıyor. 

Bir mahkum

İstasyonda bizi ilk olarak mahkum elbisesi giymiş biri karşılıyor.

Estación del Parque Nacional

Sonunda bineceğimiz tren de perona giriyor.

Dünya’nın Sonu Treni (Tren del Fin del Mundo)

Biletlerimizin işaret ettiği koltuklara oturuyoruz. Karşımıza Brezilyalı bir aile oturuyor. Gram İngilizce bilmiyorlar ancak anlaşmakta hiç güçlük çekmiyoruz. Belli bir süre sonra tren tamamen doluyor ve kalkıyoruz.

Dünya’nın Sonu Treni (Tren del Fin del Mundo)

Malesef çok denesem de fotoğraf alamıyorum çünkü sarsıntı korkunç. Fotoğraf çekmek imkansız gibi. Ben de fotoğraf çekmeyi bırakıp etrafa dalıyorum.

-Cementerio de Árboles

Ağaç mezarlığı denen bu istasyon hemen Pipo Nehri’nin yanında bulunuyor. Mahkumlar burada çok ağır şekilde çalıştırılmış. 

Cementerio de Árboles

Etrafa baktığınızda o günlerden kalan tomrukları ve eski kereste fabrikasının kalıntılarını görebiliyorsunuz. Burası ayrıca Şili sınırına da oldukça yakın.

-Límite Patque Nacional

Tekrar trene bindikten sonra yolculuk, sınırın çevresindeki dağların ve vadilerin sunduğu muhteşem manzarayı görebileceğiniz Límite Patque Nacional’de bitiyor. Burası milli parkın sınırında bulunan bir istasyon.

Límite Patque Nacional

63.000 hektarlık bir alanı kapsayan Tierra del Fuego Milli Parkı 1960 yılında oluşturulmuş. Ülkede deniz kıyılarını, ormanları ve dağları kapsayan tek milli park olma özelliğine sahip. 

-Estación Cascada la Macarena

Estación Cascada de la Macarena Dünya’nın sonunda güzel manzaralara sahip (şelale dahil) çok güzel bir tren durağı. Aynı zamanda hat boyunca mola verilen tek istasyon. 30 dakikalık bir mola veriliyor.

Cascada de la Macarena

Adından da anlaşılacağı gibi burada Cascada de la Macarena denen bir de şelale var. Río Pipo Vadisi, Cerro Guanaco, Cerro la Portada ve Monte Susana’nın muhteşem manzaraları ile karşı karşıyasınız.  Ortam da çok güzel olunca fotoğraf çekmek isteyenler oradan oraya koşup duruyor.

Dünya’nın Sonu Treni Estación Cascada la Macarena

İsterseniz burada ücretiyle mahkum kıyafetli görevlilerle fotoğraf da çektirebiliyorsunuz. Gittiği her yerden hediyelik eşya almak isteyenler için küçük bir hediyelik eşya dükkanı bulunuyor.

Dünya’nın Sonu Treni Estación Cascada la Macarena

Ortam ise gördüğünüz gibi oldukça güzel. Özellikle tren fotoğrafları çekmek için çok güzel bir yer. Zamanında burada lokomotif tanklarına mahkumlarca su koyuluyormuş. 

-Puente Quemado

Varmadan önceki son durağımız. İnmedik ama Pipo Nehri’nin eşliğinde yine harika manzara fotoğrafları alabileceğiniz bir yer.

-Estación Fin del Mundo

Burası hattın ana istasyonu ve garı. Trenlerin tüm bütünleme ve tamiratları burada yapılıyor.

Dünya’nın Sonu Treni Estación Fin del Mundo

Burası bizim için de son istasyon oldu. Arkamızı dönüp son kez bakıp bu güzel anıyı da geride bıraktık.

Estación Fin del Mundo

Gar da Dünya2nın her tarafından anı objeleri görebiliyorsunuz. hemen gözlerim bizim bayrağımızı aradı.

Estación Fin del Mundo

Evet bizim bayrağımızda gardaki yerini almıştı. Ülkemizden 16000 km uzakta bayrağımızı görmek gerçekten çok güzel.

Estación Fin del Mundo

Gar içerisinde restoran, döviz bürosu ya da hediyelik eşya mağazaları vb. bir çok kolaylık var. Alışverişi Ushuaia’ya bıraktığımız için buradan magnet dışında bir şey almadık. Gelen tur servisi ile de otelimize doğru yola çıktık.

Değerlendirme

Trende, bu bölgeye odun kesmek için her gün gelen mahkumların tarihini dinleyebilir; Pipo Nehri, Macarena Şelalesi, Ağaç Mezarlığı ve görkemli lenga ormanlarından oluşan muhteşem manzaraların tadını çıkarabilirsiniz. Kısa ve yavaş bir yolculuk ancak trene binmekten hoşlanıyorsanız eğlenceli ve ilgi çekici de aynı zamanda.

Evet bu ünlü Dünya’nın Sonu Treni (Tren del Fin del Mundo) yolculuğunu ve hikayesini basitçe ve özet olarak sizlere anlatmaya çalıştım. Patagonya ile ilgili diğer yazılar için Patagonya Gezi Rehberi‘ne bakabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.

Exit mobile version