Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Tayland’da Pattaya Diye Bir Yer

Yazı Dizisi : Tayland Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Aslı S Sertçelik

Aslında Pattaya planlarım içerisinde yoktu, hatta Tayland’da Pattaya Diye Bir Yer olduğundan bile haberim yoktu desem yalan olmaz.

Bangkok üzerinden Puket yaparım derken yol gözümde öyle bir uzadı ki vazgeçtim ve  rotayı Kamboçya’ya çevirdim.

Kamboçya’ya gitmenin en eğlenceli yolu da Pattaya üzerindenmiş dediler ben de rotayı çevirdim Pattaya’ya ve düştüm yollara…..

Güzergahı da Pattaya-Ayanraprathet-Piopet ve Siem Reap olarak değiştirdim.

Şimdi gelelim Pattaya’yı anlatmaya.

Pattaya

Pattaya, Tayland Körfezi kıyısında yer alan Bangkok’un yaklaşık 165 km uzağında bir tatil şehri. Kelime anlamı, “Güney Batı Muson Rüzgarı” anlamına gelmektedir.

İlk bakışta bir tatil şehri gibi görünse de Tayland’ın hatta dünyanın en önemli eğlence merkezlerinden biriymiş meğer.

Bu nedenle de ekonomisi ile de ülkenin en önemli şehirlerinden biri.

Pattaya Gezisi

Pattaya’ya Nasıl Gidilir?

Şehre Türkiye’den direkt uçuş bulunmuyor. Katar aktarmalı uçuşlar veya benim gibi Bangkok üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bangkok üzerinden uçak, tren veya otobüs ile ulaşım mümkün. Sormadım ama motor da kiralayabilirsiniz diye düşünüyorum. Motor kullanımı oldukça popüler.

Mesafe kısa olunca hem maliyet hem de etrafı görmek için ben otobüs tercih edenlerdenim. Dil problem olmaz korkmayın İngilizce anlaşamasanız bile Türkçe konuşmaktan çekinmeyin mutlaka anlaşırsınız. Yolcu turistler de olduğundan sorun yaşamazsınız.

Tayland’da kadınları çok ağır işler yaparken bile görebiliyorsunuz. Şaşırmayın. Sonrasında alışsam da otobüs terminalinde ağır valizleri kaldıran kadın muavinleri görünce epey bir şaşırdım. Kadınların çilesi bitmiyor velhasıl . Şoförlük ise erkek işi.

Buralarda uzakdoğu otomotiv markalarının hakimiyeti söz konusu.. Amerikalılar haklı uzakdoğu arabaları Amerika’da hakimiyet kurmuşken etrafta Amerikan arabası göremiyorum. Şehirlerarası otobüslerde alışkın olduğumuz konforu beklememek lazım olsa da yolculuk gayet iyiydi. .Dallarından mango sarkan ağaçları görmek…  bunu yaşamanız lazım. Keyifli bir yolculuk sonrası Pattaya’ya varıyoruz.

Pattaya’ya Ne Zaman Gidilir?

Tayland,  tropik iklime sahip bir ülke. Bu nedenle mevsimleri kabaca 3’e ayırabiliriz.

Kasım-Şubat; serin geçer, sıcaklık ve nem aşırı yüksek değildir ve yağışlı gün sayısı azdır.

Mart-Nisan; sıcak ve nemli olarak tarif edilse de aslında geçiş dönemi olarak düşünmek yerinde olur. Özellikle tropikal mevsimin yabancısı olanlar için hoş bir deneyim yaşama fırsatı veriyor.

Mayıs-Ekim; muson yağışları yoğun olarak görülür.

Muson yağmuru aniden başlıyor, belli bir süre sanki hiç bitmeyecekmiş gibi yoğun yağıyor, sonrasında birden bire duruyor ve ertesi gün sanki hiçbir şey olmamış gibi devam hayata ediyorsunuz. Tabii ki yağmur yağmadan önce oluşan  nem biraz bunaltıcı oluyor.

Pattaya’ya Nerede Kalınır?

Pattaya tıpkı Bangkok gibi ziyaretçilerine farklı konaklama seçenekleri sunuyor. Şehir merkezi olan Walking Street çevresinde yine çok uluslu 5 yıldızlı otelleri görüyoruz. Özellikle Tayland Körfezi’ne bakan odalar gerçekten çok güzeller, manzara da şahane…

Hijyen sizin için önemli ise tercihiniz minimum 4 yıldızlı otel olsun. Kur etkisi bugünlerde Türkler’in aleyhine işliyor olsa da 5 yıldızlı otel fiyatları bile makul seviyelerde diyebiliriz. Detaylı bir incelemeden sonra eminim uygun bir yer bulursunuz.

Gündüzleri körfez manzaralı havuzlarda gün boyu fotoğraf çektiren Çinli turistler ile eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.

Pattaya Şehir İçi Ulaşım

Şehir içi ulaşım ring servis yapan otobüsler ile sağlanıyor. Otobüs saatlerini otelinizden öğrenebilirsiniz. Pattaya küçük bir şehir olsa da körfez sıcağında yürümek o kadar da kolay değil.

Pattaya Yapılacak Faaliyetler

-Dövme Salonları

Tayland’a gelip dövme salonlarından bahsetmemek olmaz. Dövme konusunda çok ustalar. Neredeyse her adım başı dövme salonu var burada. Bangkok’a göre küçük bir yer olduğundan daha da dikkat çekiyor. Masaj salonu kadar dövme salonu var desek yanlış olmaz.

Çok farklı ve orijinal modeller var  yaptırmak isteyenler için. Hijyen konusunu ve işlem sonrasını iyi düşünmek lazım.

-Masaj Salonları

Bangkok’tan farklı olarak şehirde masaj salonları güzellik merkezleri ve otellerin içerisinde. Sokakta yürürken ayak masajı veya sülük tedavisi yaptıranlara pek rastlamıyorsunuz.  Fiyatlar da Bangkok’a kıyasla yüksek fakat hala makul seviyede. Abartılı değil.

-Tiffany’s Show

Tayland’ın en güzel erkekleri Pattaya’dan derler. Asla laf olsun diye söylenmiş bir söz değil.

Pattaya

Tayland’ın en ünlü ‘’Ladyboy’’ kabare şovu. Fiyatı benzerlerine göre pahalı ve bilet bulması da o kadar kolay değil çünkü kraliçe dans ediyor. Burada dans etmek oldukça prestijli. Salon her seferinde tıklım tıklım. Her yıl düzenli olarak güzellik yarışmaları düzenleniyor.

Pattaya

Ladyboy; transseksüel bireylere verilen isim. Neden bu ismi verdiklerini şovu seyretmeye gittiğimde daha iyi anlıyorum. İnanılmaz güzeller.

Pattaya

Şovun başlangıcından önce alandayız o da ne, izdiham var. Dansçılar Hollywood yıldızı edası ile  seyircileri selamlıyorlar. Dansçıları görmek birlikte fotoğraf çektirmek için yarış var. Bir zamanlar erkek olduklarına inanmak imkansız. Fotoğraf çektirmek ücretli hele Kraliçe ile çektiriyorsanız o ne isterse vermek durumundasınız.

İçeri girdikten sonra görüntü almak yasak telefon ve kameralar kapatılıyor. Hint ve uzakdoğu dansları hakim olduğu görsel bir şölen. Bu kadarını beklemiyordum doğrusu.. Show çok iyi! Mutlaka gidin çok beğeneceksiniz.

Pattaya Gezilecek Yerler

-Walking Street

Walking Street, bizim İstiklal Caddesi gibi uzun bir yol. Caddenin iki yanında sıralanmış pub/eğlence merkezleri var.

Mekanların içerisinde tahmin edebileceğiniz gibi farklı yaşlarda sıra sıra kadınlar yerleşmiş. İsyan etmemek mümkün değil. Neden Avrupalı ve Amerikalıları sevmediklerini anlamak hiç zor değil. Fakir oldukları için bu sisteme atılan gencecik kızlar insanın içini sızlatıyor.

Bangkok’tan sonra burada da ulu önderimiz Mustafa Kemal’i bir kez daha minnetle anıyorum. İliklerine kadar sömürülmenin ne demek olduğunu, bağımsızlık savaşının ne kadar önemli olduğunu buralarda daha iyi anlıyor insan.

-Pattaya Plaj ve Adaları

Tayland körfezinde yüzmek ve vakit geçirmek fikri kulağa o kadar heyecanlı geliyor ki insan kültür gezilerini bir kenara atıyor burada….

Pattaya

Şehrin etrafını çevreleyen adaları ziyaret edebilirsiniz. İncecik kumlu plajları var. Denizin rengi de tadı da farklı.

Asyalılar bronz ten sevmediklerinden güneşlenmiyorlar plajlarda denize mayo veya bikini ile girmek de pek rastlanan bir durum değil. Kıyafetleri ile giriyorlar. Biz de olsa demediğimiz kalmaz diyorum ve yeni bir şey görmenin heyecanı ile dikkatlice etrafı seyretmeye dalıyorum.

Pattaya

Birkaç batılı turist dışında plaj kıyafeti giyen yok herkes tesettüre girmiş buralarda. Şapkalar, şemsiyeler, vücudu kapatan kıyafetler . Bir de çok kalabalık.

Güneş kavurucu. Mutlaka yüksek faktörlü güneş kremi kullanmak hatta mümkünse örtünmek lazım.

Pattaya gezisi sonrası tüm vücudum su topladı. Fotoğrafları paylaşmayacağım ama ne kadar acılı olduğunu tahmin edersiniz. Eczane eczane gezip yanık kremi aradım ama nafile güneş yanığına maruz kalmadıkları için kremi de yok.

Neyse ki Türk’ün pratik zekası devreye girdi ve Silverdin sordum. Eczacı Silverdin’in güneş yanıklarına karşı kullanıldığını da bilmiyormuş. Eczacıya öğretmenlik yapmanın havasıyla vedalaştık Eczacı Beyefendi ile. Valizinize mutlaka yanık kremi de ekleyin.

Pattaya Mutfağı

Sokak lezzetleri yine listemin ilk sırasında yer alıyor. Farklı çeşniler ile hazırlanmış bir salata yedim hala unutamıyorum. Sahil şehri olması sebebi ile zaten deniz ürünleri cenneti.

Pattaya

Yemek yemek için bakınırken Türk dönerciye rastlamak ve döner ayran yemek de hoş oldu doğrusu. Dünyanın en olmaz dediğin yerinde Türk’e rastlamak iyi geliyor.

Pattaya’da Alışveriş

Gece pazarları buranın da olmazsa olmazlarından. Walking Street’in arkasında kalan sokak Çin Pazarı ile birlikte farklı lezzetler tadabileceğiniz ve farklı hediyelik eşyalar bulabileceğiniz alanlar ile dolu.

Tayland denince aklıma güzel kokuların satıldığı dükkânlar geliyor. Eğer hijyen ve güzel kokulara meraklı iseniz cennet diyebilirim. Bu dükkanların en güzeline burada rastladım. İçeride kaç saat kaldığımı hatırlamıyorum. Sanıyorum her ürünü denedim.

Sonradan arkadaş olacağım görevli hanım oldukça yardımcı oldu. Kapadokya’ya bayılıyormuş. Ünlü bir sanatçı Kapadokya fotoğrafını instagramdan paylaşınca çok popüler olmuş Kapadokya.

Ben de ona Kapadokya ziyaretinde yardımcı oldum. Hayat güzel sürprizlerle dolu.

2.gün sonunda Kamboçya sınırına doğru yola çıkıyoruz. Ertesi gün araç bizi otelden alacak. Kamboçya yazısında görüşmek üzere….

Tayland Gezi Rehberi için tıklayınız.

Exit mobile version