Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Holguin, Otantik Bir Küba Şehri

Yazı Dizisi : Holguin Gezisi

Yazar : Şenol Yalpur

Gezginler için Holguin, Otantik Bir Küba Şehri olarak biliniyor. Bu nedenle de günümüzde 300 bin kişinin yaşadığı şehir Küba programları kapsamında mutlaka planlamalarda yer aklıyor.

Havana’ya yaklaşık 750 km mesafede olan Holguin, adanın doğu ortasında yer alıyor.

Bu şehri merkez yapıp doğu Küba planlaması yapan gezginler için kuzeydeki muhteşem Karayip Denizi  plajlarına sadece 30 km mesafede ise oldukça büyük bir avantaj sayılır. 

Ekonomisi bira üretimi, tarım ve nikel madeni çıkarımına dayanıyor. 

Holguin

Şehir aynı zamanda uyuşturucu rehabilitasyonu konusunda uluslararası bir üne sahip. Arjantinli futbol yıldızı Diego Maradona da rehabilitasyon için buraya seçenler arasında. 

Holguin

Özel restoranlardaki kısıtlamaların 2011’de gevşetilmesi ile birlikte çok uygun fiyatlarla güzel yemekler yemeniz de mümkün oldu. 

Holguin

Ağustos ayının üçüncü haftasında gerçekleşen Karnaval Partisi de verilen bilgiler arasında. 

Holguin Gezisi

Holguin’in Tarihi

Küba’nın ilk valisi olan Diego Velázquez de Cuéllar, 1515 yılında Bayamo’nun kuzeyindeki toprakları adanın orijinal sömürgecilerinden biri olan Kaptan Garcia Holguín’e vermiş. 

Holguin

Kaptan Holguín de burada eyaletin yemyeşil ve verimli topraklarında bir sığır çiftliği kurmuş.

Kaptanın torunları 1720 yılında küçük bir ahşap kilise inşa etmişler. O dönemde burada tarım sektöründe çalışan 450 kişi yaşıyormuş. 

1752 yılında kasabanın gelişimine paralel olarak burası bir şehir statüsüne kavuşmuş.

Holguin’e Ulaşım

Havana Holguin arasında ulaşım yönüyle 4 seçeneğiniz var.

İlki uçak. 2 saatte başkent Havana’dan Holguin’e ulaşabilirsiniz. İkinci seçenek otobüs. Firmasına göre 12-15 saatlik bir yolculuk gerekiyor. Üçüncü seçenek direkt tren seferi. Yaklaşık 15 saat sürüyor. Dördüncü seçenek araba kiralamanız. Bu durumda şehre 10 saatte ulaşabilirsiniz.

Holguin Gezilecek Yerler

-Loma de la Cruz Anıt Tepesi

Tüm şehri görebileceğiniz 275 m yüksekliğinde panoramik manzaralı bir tepe. Şehrin önemli sembollerinden biri olan tepeye 1950 yılında inşa edilen 465 basamak bir merdiveni kullanarak ya da taksi ile çıkabilirsiniz. Tepede bir restoran ve 24 saat açık bir bar var.

-San Isidoro Katedrali (Catedral de San Isidoro)

Göz kamaştırıcı beyaz ve ikiz kubbeli kuleleriyle tanınan, kasabanın orijinal yapılarından biri. 1720 inşa edilen katedral 20.yy.da yapılan eklemeler ile günümüze kadar gelmiş. 

-San Jose Kilisesi (Iglesia de San Joséo)

1842 yılında inşa edilen kilisenin çan kulesi bağımsızlık yanlılarınca gözetleme kulesi olarak kullanılmış. Kilise kendine özgü bir kubbeye sahip.

-Julio Grave de Peralta Parkı (Parque Peralta)

Burası bir meydan. Meydan adını, 1868 yılında İspanya’ya karşı bir ayaklanmaya önderlik eden General Julio Grave  (1834-72)’dan almış. 

Generalin San Isidoro Katedrali’ne bakan mermer heykeli 1916 yılında meydana dikilmiş. 

Parkın batı tarafında, Holguín ve Küba’da köleliğin gelişimini tasvir eden Mural de Origen var.

-Calixto Garcia Iniguez Parkı (Parque Calixto García)

Burası bir meydan. Meydan adını, General Calixto García (1834-72)’dan almış. 

Generalin mermer heykeli 1912 yılında meydana dikilmiş. 

Meydan mimarisinden çok atmosferi ile ünlü. İlk olarak 1719 yılında düzenlenmiş ve uzun yıllar şehrin buluşma noktası ve pazar yeri olmuş. 

Parkın batı tarafında, Küba’da köleliğin gelişimini tasvir eden Mural de Origen var.

Parkın güneybatı köşesinde, yerel bir devrimcinin adının verildiği Biblioteca Alex Urquiola ile önemli sanat sergileri ile buluşabileceğiniz bir galeri olan Centro de Arte var. 

-Loma de la Cruz Anıt Tepesi

Tüm şehri görebileceğiniz 275 m yüksekliğinde panoramik manzaralı bir tepe. Şehrin önemli sembollerinden biri olan tepeye 1950 yılında inşa edilen 465 basamak bir merdiveni kullanarak ya da taksi ile çıkabilirsiniz. Tepede bir restoran ve 24 saat açık bir bar var.

-Mirador de Mayabe

Mirador de Mayabe, şehirden 10 km uzaklıkta Küba köylülerinin çiftlik yaşamını ve doğasını yakından görebileceğiniz bir köy yerleşim yeri. Günde 3 kez şehirden otobüs var. 

Burada bir tepenin üzerinde aşağıya yayılmış ovanın harika manzarasına sahip aynı adlı bir motel-restoran var.  1980’lerde barın yakınında takılan Pancho adlı bira içen bir eşek ile ün kazanmış. Geleneksel ülke şovları çoğu hafta burada gerçekleşiyor.

-Plajlar

Playa Esmeralda

Güneş ve kum sevenler için şehrin farklı bölgelerinde, farklı su aktiviteleri yapabileceğiniz Playa Esmeralda, Playa Pesquero gibi harika plajların keyfini çıkarabilirsiniz.

Playa Pesquero

Küba ile ilgili diğer yazılarımıza Küba Gezi Rehberi‘nden bakabilirsiniz. Yeni yazılarda görüşmek üzere sağlıklı günler diliyorum.

Exit mobile version