Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Pokhara’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Yazı Dizisi : Nepal Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Pokhara’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında derlediğim bu yazının sakın kaçırmayın zengini ağız sulandıran yemekleri ya da spesiyalitelerini içeren bir yazı olmasını çok isterdim. Ancak ne var ki bölgedeki yemek anlayışının bizim damak zevkimize hiç hitap etmediği baştan açıkça belirtmeliyim.   

Diğer taraftan şunu da eklemeliyim. Nereye gidersek gidelim, hangi mekanı tercih edersek edelim bir noktada yeni yemeklerin tadına bakacağız, yemek yemeyi seveceğiz çünkü ben iştahsız dolayısıyla heyecansız bir gezi düşünemiyorum. Çünkü sadece gittiğiniz yerleri değil orada yediğiniz şeyleri de hayatınız boyunca unutmayacaksınız. 

Bir Nepal Tabağı

İşte bu yazının farkı da burada sizlere unutmayacağım tatlardan bahsetmek isterdim ama o kadar yememe ya da denememe rağmen işte bu diyeceğim bir şey göremedim. Olaya diğer taraftan bakarsak pek çok kez yerli halk ile birlikte oldum ve onların da bizim artık kontinental dediğimiz yemekleri yiyemediklerine burun büktüklerine şahit oldum. Yani ağız tatları hakikaten bölgesel ve kişiye özel. 

Phewa Gölü Kıyısında Bir Restoran

Biliyorum yazı biraz uzun ancak aşağıda topladığım başlıklarda ne yazıyorsam bizzat gittim, yedim ya da içtim. Siz giderseniz seçim tabii ki sizin ama alınan ders ya da tecrübe bildiğiniz gibi her zaman esastır. Keyifli okumalar diliyorum.

Pokhara Yemek Kültürü ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

-Para/Hesap

Nepal para birimi Nepal Rupisi (NPR). Burada ödeyeceğiniz her Nepal Rupisi (NPR) = 0,059 TL (2020). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz. 

Ülkede $ ihtiyacı çok fazla olduğu için her yerde hesabı peşin $ olarak ödeyebilirsiniz. Bu konuda emin olun kimse sizi sıkmaz. Ancak kredi kartı ile hesap ödemeye kalkarsanız gelen hesaba en az % 5 komisyon eklerler. Başta bunu anlamakta zorlanabilirsiniz belki ama bu da ucuz olan ülkede sizden vergi almanın başka bir yolu. 

Kredi kartı demişken ülkede VISA her yerde geçerken diğerleri her yerde geçmiyor. Bu yazdığımı çok ciddiye alın. Sonra bu da kredi kartı değil mi? demeyin.

Yemekten sonra gelen fişlerde hesabın altında % 10 hizmet bedeli, % 13 KDV bedeli göreceksiniz. Nepal’de kuveri bu şekilde alıyorlar. Diğer rakam ise hükumetin satış hizmetinden aldığı vergi.

Böylece garsonlar vergi kaçırmayı bırakın fiş kesmek için çırpınıyor. Önce hesaba kuver ekleniyor sonra bu rakam üzerinden de KDV alınıyor. Bir de hesabı kredi kartı ile öderseniz hesap kafadan % 30 artıyor. Yani gördüğünüz her yemek fiyatını baştan % 30 fazlası olarak kabul edin.

Bence çok yüksek ama bizim paramız burada değerli olduğu için çok da göze batmıyor. Bu durumda ödemeyi yaptıktan sonra bahşiş verip vermemek de size kalmış. Ben şahsen özellikle kredi kartı ile ödemelerde bahşiş vermedim.

Restoranlarda et ve tavuk yemek fiyatları neredeyse aynı,  salata ise oldukça pahalı. İçki ücretleri vergiye rağmen Türkiye ile karşılaştırılamayacak kadar düşük.

-Restoranlar

Ülkenin tarihte ve bugün bir geçiş yeri olması yemek kültürü hareketini de beraberinde getirmiş. Pokhara, farklı yemek kültürlerini sunan birçok ulusal ve uluslararası restoran bulunuyor. Bu restoranlarda genel olarak Tibet, Hindistan, Newar ve Vejeteryan Mutfağı hakim. Tabii ki başta Kore, Japon, Çin veya Tayland yemekleri olmak üzere Asya’nın tüm ülkelerinin mutfaklarını da rahatlıkla bulabilirsiniz. 

Tibet Mutfağı, Çin’in Tibet’i işgali sonrasında buraya göçen Tibetlilerin Nepal’e getirdiği bir kültür ve bugün tüm ülkeye yayılmış durumda. 

Pokhara’da Bir Restoranı Levhası

Hindistan mutfağı da tarihten gelen bir etkileşim. Sonuçta akrabalar. Yemeklerin adları değişse de birbirine yakın hatta aynı bir sürü yemek var.

Çoğunlukla Katmandu Vadisi’nde ikamet eden Newar halkı, tarım ve ticarette aktif bir halk. Bu durum da onları Nepal’in daha zengin ve daha etkili gruplardan biri haline getirmiş. Mutfakları da ülkeye hakim olmuş. Dolayısıyla Newar Mutfağı özellikle yerel tatları denemek isteyen gezginler için ideal. 

Ülkede hem inançlar hem de fakirlikten dolayı halk çok fazla et tüketmediği için çok geniş kapsamlı bir vejetaryen mutfağı var. Bu artık mutfaktan da öte bir kimlik olmuş durumda. Kendini direkt veg diye niteleyen insanlar oldukça çok. Bu nedenle tüm restoranlarda bu durumu hissedeceksiniz. Garsonlar bile daha sipariş almadan veg olup olmadığınızı soruyor. 

–Kuver

Nepal’de restoranlarda başlangıç olarak kuver adı altında bir başlangıç getirildiğini görmedim. Sadece içki alırsanız bazı yerlerde fıstık getiriyorlar. 

–Kahvaltı

Kahvaltı denince bizim anladığımız zeytinli peynirli bir sofra beklemeyin. Öğle yemeğinde yedikleri turşu, mercimek yemeği ve pilavı kahvaltıda da yiyorlar.

Böyle olunca da kahvaltınızı otelde almayı tercih ediyorsunuz. Beğenmezseniz belki biraz büyük restoranlarda kendinize pancake, yumurta ya da omlet yaptırabilirsiniz. 

–Çay, Kahve ve Su

Kahvaltıda ya da diğer öğünlerden sonra Masala Çayı’nı deneyin. Çay, diğer çaylardan biraz farklı bir tada sahip. Çayda tarçın, karanfil, karabiber, anason, zencefil vb. karışık baharatlar ve manda sütü var. İsterseniz bal da koyuyorlar. Ben denedim ve çok beğenmedim. Takdir sizin.

Chay dediğinizde anlıyorlar bir şey demezseniz çayı sütlü getiriyorlar. Bir de burada çaya tereyağ koyma olayı var. Bunları istemediğinizi baştan belirtin.

Çayı çok beğenmedim ama Himalaya Kahvesi için aynı şeyi söylemem, çok güzel. Kahvenin özelliği sadece Himalaya Dağları’nın eteklerinde oldukça yüksekte yetişiyor olması. Çok kaliteli Arabica çekirdeği diyorlar. Zaten toplasanız ülkede 2000 çuval kahve çıkıyor onun da yarısından fazlası ülkede tüketiliyor. Bu nedenle bizim kahve evlerinde Dünya’nın tüm kahvelerini bulabilirsiniz ama Himalaya ya da Nepal Kahvesi bulamazsınız. Mutlaka deneyin, sakın kaçırmayın.

Su konusunda bir sıkıntı yok çünkü Avrupalıların tersine Nepalliler de bizim içtiğimiz suyu içiyorlar. Siz yine de yeşil kapaklı petleri tercih edin.

–Ekmekler

Ekmek olarak ise Papad dedikleri çok ince küçük yuvarlak gözleme, bizim bazlamaya benzeyen mayasız gözleme Çapati, bizde yağ sürmek için getirilen şişkin lavaşa benzeyen mayalı ekmek Roti, bildiğimiz lavaş olan mayalı Nan Ekmeği ya da Tandoori Bread dedikleri tandır ekmeği kullanılıyor.

Lüks restoranlarda da Nan Ekmeği sadesinin yanında yağlı, sarımsaklı, peynirli, peynirli patatesli (Bharwan Kulcha) olanlarını da göreceksiniz.

Ancak ekmek yerine pirinç yedikleri için bu ürünlerin neredeyse hepsi için ayrı ücret ödüyorsunuz. (80-140 NPR)

–Çorbalar

Çorbalar baharat bombası gibi. Dal ya da Dhal denen mercimek çorbası neredeyse tüm yemeklere eşlik ediyor. Tavuk çorbası acılı ama güzel.

Domates Çorbası

Restoranlarda normal içebileceğiniz çorbalar vejetaryenler için yapılan domates, pırasa, mantar ve sebze çorbaları.  

–Soslar

Neredeyse tüm yemek ve ızgaralarda köri sosu kullanılıyor. Köri; başta zerdeçal olmak üzere, kimyon, zencefil, karanfil, kişniş, demirhindi, kakule, biber gibi baharatların olduğu bir sos.

–Pirinç Yemekleri

Nepal’de temel yemek öğesi inançlarla ilgili olarak başka ülkelerde olduğu gibi et değil pirinç. Bhat dedikleri haşlanmış pirinç özellikle körü soslu sebzeler olmak üzere tüm yemeklere eşlik ediyor. 

—Dal-bhat

Gittiğiniz her restoranda istisnasız göreceğiniz diğer bir lezzet Nepal’in milli yemeği Dal-bhat. Mercimek ve pirinci de Dal Bhat olarak buluşturup milli yemek haline getirmişler. 

Dal ya da Dhal mercimek çorbasını ifade ediyor. Bhat ise Hint-Aryan dilinde haşlanmış pirinç demek. Özeti baharatlı mercimek çorbası ve tatsız tuzsuz lapa kıvamında buğulanmış pilav ve bunu elleriyle yiyen insanlar. Pilavı da tuzsuz sade, ya da limonlu naneli yapıyorlar. Çorba bir tarafa neden ünlü olduğu ve çok sevildiğini anlayamadığım diğer bir yemek de Dal-bhat.

Bu yemek daha çok restoranlarda diğer sosları ve Nan Ekmeği ile birlikte bir tepside set olarak servis ediliyor. Çoğu insan beğense de çok da sevdiğimi söyleyemem. Tavsiye de edemem. Takdiri de size bırakıyorum.

–Et ve Tavuk Yemekleri

Turistlere hizmet veren restoranlar hariç inançlar gereği sığır eti yemeği bulmanız zor. Bunun yerine tüm Nepal’de manda eti, yak eti, kuzu eti ve keçi eti kullanılıyor. 

—Sukuti

Ben bir kaç yerde yak etini Sukuti adlı yemekte yedim. Sukuti, baharatlarla marine edilmiş kurutulmuş bir et. Bu nedenle de yağsız bir et. Et, zencefil, sarımsak, kırmızı soğan, kimyon, kişniş ve acı biber ile yapılan Sandheko adlı sos ve turşu ile servis ediliyor. Tüm Himalaya ve Thakali Restoranları’nda bulabilirsiniz. Mutlaka deneyin.

—Samay baji

Dal-bhat gibi set olarak sunulan diğer bir yemek Newar Mutfağı’ndan Samay baji. Genellikle bizim yaptığımıza benzer pilavı pirinç gevreği ile servis ediyorlar. Yemekte ızgara manda (Choyla), baharatlı fasulye (Bodi ka achar), salamura patates (Aloo achar), körili hardal (Saag) ve dilimlenmiş zencefil (Palu) var. Geleneksel olarak manda eti kullanılsa da günümüzde yemekte koyun eti, tavuk eti ve ördek eti de kullanılıyor. 

—Momo

Gittiğiniz her restoranda istisnasız göreceğiniz bir kaç yemekten biri. Aslen bir Tibet yemeği ya da Tibet Mantısı. Buharda pişmiş ya da kızartılmış olarak servis ediliyor. Manda ya da yak etli, tavuklu, sebzeli ve peynirlisi yapılıyor. Sepen denen Seşuan Biberli acı Tibet sosu ya da turp turşusu ile servis ediliyor. 

Samimi olmak gerekirse Doğu Avrupa’dan Orta Asya ve Himalayalara kadar her yerde aynı mantıyı farklı adlarla tattım. Size çok samimi olarak söyleyebilirim en güzel mantı Kayseri ve Sinop Mantısı. Ben bu Momo’yu ya da diğer adlarıyla hiç bir yerde beğenmedim. Özellikle buharla pişenin çok kötü bir tat olduğunu düşünüyorum. Çok beğendim diyen arkadaşların nesini beğendiklerini de anlamıyorum. Kesinlikle de tavsiye etmiyorum.

—Pakuwa

Tas kebabının köri soslu değişik versiyonu diyebilirim. Yerel restoranlarda bulunan bir yemek. Bulursanız kaçırmayın.

Choila

Baharatlı ızgara manda etinin köri soslu değişik versiyonu diyebilirim. Newar yemekleri yapan restoranlarda bulabilirsiniz. Tavuklusu da yapılıyor. Severek yiyeceğinizi düşünüyorum.

Sekuwa 

Basitçe şişe geçirilmiş köri soslu et ya da tavuk diyebilirim. Bu yemek bizim mutfağa en yakın tat.

Sekuwa 

Keşke şu körü sosu hiç koymasalar ancak bir kaç kere de söyleseniz şişler yine köri soslu geliyor. Şu sos olmadan yemek yapılamayacağına inanıyorlar sanırım.

—Tandoori
Tandoori

Ülkenin her tarafında oldukça sevilen bir tavuk yemeği. Restoranlarda yarım ya da tam porsiyon olarak satılıyor. 

—Kebaplar

Kebap kültürü daha çok Hindistan Mutfağı olarak biliniyor. Bu yemekler ızgaralar bazen Sekuwa bazen Kebap oluyor ama zaten herkes ne dendiğini anlıyor.

–Balık

Phewa Gölü balıkçılık açısından ülkenin en önemli noktası. 

Phewa Gölü Balıkçılık

Gölün çevresi gölde yakalanmış taze balıkların sunulduğu restoranlar ile dolu.

Yerel Bir Balık Restoranı

Bu restoranlarda çeşitli soslarla kaplı kurutulmuş ya da taze balıkları tadabilirsiniz. 

–Pizzalar

Nepal’de pizza olayına girmeyin. Yazılan yazılarda yine burada ne yediklerini  pek anlamadığım liste paylaşan arkadaşlar pizzaları muhteşem diyor.

Pizza

Farklı bölgelerdeki tüm denemelerimde pizzaların malzeme ne olursa olsun güzel olmadığını gördüm. Bu konunun malzeme ile değil peynir ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Çünkü peynir olarak yak peyniri kullanıyorlar. Onlar eski kaşar ile parmesan arası olduğunu iddia ediyor ama bence pizzaya hiç uyumlu bir peynir değil. 

Gelelim bir çeşit street food kabul edilen sokaklarda çok göreceğiniz Chatamari olayına. Nepal Pizzası da diyebilirsiniz. Aslında bu yemek Newar Mutfağı ürünü. Sebzeli ve ya etli yapılıyor. Üzerine tercihinize göre yumurta da koyabiliyorlar. Ben çok beğenmedim ama siz yine de deneyin. 

–Salata ve Patates

Patates kızartmasının baharatlı olanına Aloo tareko diyorlar. Restoranlarda çokça tüketiliyor. Beğenmezseniz French Fried Potatoes deyin bizim sevdiğimiz patatesi getirirler. Patates kızartması için ayrıca ücret alınıyor.  

Nepal’e ait tek salata çeşidi Nepal Salatası dedikleri Badam Sadheko. Salatanın ana malzemeleri; soya fasulyesi, soğan, domates ve biber. Zencefil, sarımsak, kişniş gibi keskin baharatlar da salataya konuyor.

Bir de Nepal tarzı salata diye bir şey çıkarmışlar. Biz sanırım buna söğüş diyoruz. Bir de buna para ödüyorsunuz. 

Fiyatlama da en garibime giden ödediğiniz ücret. Türkiye’de yemeğin yanında ikram edilen salataların fiyatları burada neredeyse yemek ile aynı. 

–İçecekler

Yöresel içki arıyorsanız Kodo denen bir çeşit darıdan elde ettikleri Rakshi dedikleri güçlü bir içkileri var. Ben tattım ama çok beğenmedim.

Şarap tercih ediyorsanız yerel bir üretim yok. Şaraplar daha çok Hindistan markaları ve şişesi 2000-3000 NPR arasında satılıyor. Ben daha çok Hindistan Sula markasını tercih ettim.

Bira olarak ise Himalaya’ya özgü isimler olan Gorkha, Sherpa, Everest gibi Avrupa menşeli biraları var. Hepsi de çok güzel biralar. Burada ortalama şişe büyüklüğü bizdekilerden farklı olarak 65 cc. Tüketirken buna dikkat etmekte fayda var.

Bir de burada Somersby Apple Cidar yani elma şarabı çok fazla tüketilen ve sevilen bir içecek. Bu da bilinmeli. 

Ortalama Bir Restoran Barı

Neredeyse her restoranda ayrı olarak bir bar var. Barı olmayan restoran yok gibi.

–Tatlılar

Genel olarak özel bir tatlıları olduğunu düşünmüyorum. Restoranlarda sunulanlar Avrupa’da hatta Türkiye’de de yiyebileceğiniz şeyler.

Burada yoğurda King Curd yerel olarak ise Juju Dhau diyorlar. Yoğurdu manda sütünden yapmışlar ve toprak güveçte servis ediyorlar. Bunun dışında bizim yoğurdumuzu kendilerinin Dünya’ya yaydığına inanıyorlar. Daha komiği bir de içerisine bal koyup ya da meyveler ile tatlandırıp Skiarni adıyla yemek sonrası tatlı olarak için sunuyorlar.  

-Yemekler

–Kahvaltı

Ülkede genel olarak kahvaltı anlayışı öğle yemeği ile aynı. Zeytin, peynir vb. hiç bir bilgileri yok. Yani kahvaltıda olarak da turşu, mercimek çorbası ve pilav yiyorlar. 

Ekmek olarak ise bizim bazlamaya benzeyen mayasız gözleme Çapati, bizde yağ sürmek için getirilen şişkin lavaşa benzeyen mayalı ekmek Roti ya da bildiğimiz lavaş Nan Ekmeği yiyorlar.

Pokharalılar ise güne ise masala çayı ve yoğurt ile başlamayı seviyorlar.

Pokhara’da Bir Hamur İşi Dükkanı
Samosa Böreği

Bunun yanında ise Bhatura dedikleri bizim kızarmış hamurlarımız, simide benzeyen Nepal tarzı pirinç çöreği Sel Roti ile patatesle yapılan baharatlı Samosa Böreği revaçta.

–Diğer Öğünler

Mutfak kültüründe Tibet, Hindistan ve Newar Mutfağı hakim. 

Çoğu hanede ise dolapta meyve ve sebze depolama adeti yok, çünkü her gün pazarlardan taze olarak satın alıp hemen pişiriyorlar. 

Bu durum et ve tavuk için de geçerli. Et açıkta satılan soğutması yok hijyeni uygun olmayan kasaplardan temin ediliyor. Görünce çok şaşıracaksınız ama o kadar çoklar ki sonra alışacaksınız.

Sokak kasaplarında tavuk da satın alabiliyorsunuz üstelik en tazesinden çünkü tavuklar paketlerde satılmıyor kümesten alınıp önünüzde kesiliyor ve bu tüketim çok fazla rağbet görüyor.

Mutfak kültürü acı, baharat ve köri sosu kültürü gibi. İstisnasız her yemekte çok yoğun bir acı, baharat ve köri sosu kullanımı söz konusu. 

Çorbalar oldukça baharatlı ve acılı pişiriyorlar. Dal ya da Dhal denen mercimek çorbası neredeyse tüm yemeklere eşlik ediyor.  

Hiç bir Nepalli her gün pirinç yemeden sofradan kalkmıyor. Bu nedenle Başta Bhat olmak üzere pirinç yemekleri Nepal’de evlerde neredeyse her gün standart olarak yenen tek yemek çeşidi. 

Pirincin daha ucuz alternatifi ise halkın gündelik olarak tükettiği Dhido. Geleneksel olarak bir demir tavada tere yağı kavrulduktan sonra kaynamış su ilave ediliyor. Kaynayan suya mısır unu, darı unu ve karabuğday unu karışımı atılıyor ve devamlı karıştırılıyor. Ortaya katı bir püre kıvamında meze çıkıyor. Turşu, Dhal ve köri ile servis ediliyor.

Dal-Bhat en çok sevdikleri yemek. Özellikle körü soslu sebzeler olmak üzere tüm yemeklerin yanında mutlaka Dhal ve Bhat ayrı olarak servis ediliyor.  

En değerli sebze kuşkonmaz. Genelde zengin aileler tüketebiliyor.

En çok kullanılan sebze ise karnabahar ve patates. Bunların köri soslu karışımı olan Aloo cauli ko tarkari en çok tüketilen yemeklerden biri. 

Taze Meyve Dükkanları

Bir de meyveleri kendi haliyle yemeyi çok seviyorlar. Bu nedenle de her tarafta bizim atom şubeleri benzeri şubeler var.

Pişirilen Fıstık

En sevdikleri kuruyemiş ise kesinlikle fıstık. Pişirme yöntemleri de bizimkinden farklı. Ateşe dayanıklı bir küp getirip içerisinde odun yıkıyorlar. Sonrada fıstıkları küpün etrafına yığıyorlar. Ne ilginç değil mi?

—Et ve Tavuk Yemekleri

Et tüketimi hanelerde çok yüksek değil. Et olarak yasak olduğu için sığır eti yerine manda, yak, kuzu ve koyun eti kullanıyorlar. 

En geleneksel yemeklerden biri Tibetlilerin Nepal’e getirdiği Momo. Bugün bütün evlerde etli, sebzeli ve tavuklu olarak yapılıyor. Bu yemekle ilgili düşüncelerimden yukarıda bahsettim.

Bir Sukuti Tabağı

Yine bir Nepal et yemeği Sukuti de çok fazla tüketiliyor. Yak, manda, kuzu ve keçi etlerinden yapılan kurutulmuş et; tuz, biber, kimyon ve zerdeçal ile soslanıp ızgara ya da kızartılarak pişiriliyor. Yeşil soğan, kişniş yaprakları ve  domates ile karıştırılarak servis ediliyor. 

Başka bir Nepal et yemeği ağır ateşte pişirilen körili kuzu eti Pakuwa. Tas kebabının biraz kurusu diyebilirim. Bu gerçekten güzel bir tat. Baharatlı ızgara manda etinin köri soslu değişik versiyonu Choila da evlerde tüketilen başka bir Newar Yemeği.

Tavuk tüketimi ise inanılmaz yüksek. Çok da seviliyor. Özellikle de baharatlı tavuk yemeği Chicken Masu. 

Hem et hem de tavuk ile yapılan ve en çok tercih edilen lezzet Nepal barbeküsü Sakuwa ya da kebap. Yani köri soslu et, kıyma ya da tavuk şiş.

Tatlı anlayışları bizim yoğurt üzerine. Yoğurdu kaseye koyunca kral yoğurdu Juju dhau oluyor. Ya da güzelim yoğurdu tatlandırıp Lassi ya da meyve koyup Skiarni diye tatlı niyetine yiyorlar. Bir de yemedim ama pilav puding gördüm.  Tatlı olarak bir tek yağda kızartılan hamur tatlısı Jalebi dikkatimi çekti. Sokak aralarında çok satılıyor. Hoş bir tat yiyebilirsiniz.

Kahvaltı Pokhara’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Pokhara’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında kahvaltı bazında deneyimlediğimiz hiç bir yer yok. Çünkü kahvaltı anlayışları yok.

Hotel Silver Oaks Inn

Böyle olunca da kahvaltınızı otelde almayı tercih ettim. Kaldığım Hotel Silver Oaks Inn’de tercihimi oda kahvaltı olarak kullanmıştım. iyi ki de öyle yapmışım.

Pokhara’da Ne Yenir? Hotel Silver Oaks Inn

En azından çay ile birlikte yumurta ve patates sayesinde kahvaltı yaptığınızı anlıyorsunuz. Bizim kahvaltılarımız hakikaten çok lüks.

Öğle Yemeği Pokhara’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Pokhara’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında öğle yemeği bazında deneyimlediğim tek yer KFC zinciri oldu. Mc Donald’s ya da Burger King sığır eti yenmediği için burada yok. Baştan şunu belirteyim eğer ben burada hiç bir şey yiyemem diyorsanız ki bu çok normal bir durum Lakeside Caddesi üzerindeki KFC sizin için buradaki tek kurtarıcı. 

Pokhara KFC Şubesi

Halk da en çok tavuk tükettiği ve çok sevdiği için KFC şubeleri her yerde oldukça dolu. Standart menü fiyatları 500-600 NPR aralığında. Büyük boy bir menü alırsanız u durumda ücret vergiler dahil 1000 NPR civarına çıkıyor. 

Akşam Yemeği Pokhara’da Ne Yenir? Nerede Yenir?

Pokhara’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında akşam yemeği bazında deneyimlediğim 5 yer var. 

-High Tide Restaurant

Pokhara’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında akşam yemeği bazında en çok beğendiğim yer High Tide Restaurant oldu. Mekan, Phewa Gölü’nün hemen kenarında özellikle yabancılarca çok tercih edilen bir yer.

Buraya aslında biraz şansa geldim. Göl kıyısında dolaşıp nerede yemek yiyebileceğimi düşünürken mekanın bahçesinden çok güzel sesler geldiğini fark ettim. Biraz yakınlaşınca canlı performansı gördüm ve biraz dinledim. Biraz uluslararası biraz yöresel derken o kadar hoşuma gitti ki sadece bu grubu dinlemek için mekana oturdum.

Pokhara’da Ne Yenir? Nerede Yenir? High Tide Restaurant

Meğerse burada her akşam bir grup çıkıyormuş. isterseniz siz de şezlonglarınıza uzanıp gölü seyrederken muhteşem müzikler eşliğinde bir şeyler içebiliyorsunuz.

Ortam çok hoş ve romantik. Bir yanda güzel şarkılar, bir yanda barbekü, Phewa Gölü ve Himalayalar..daha ne olsun.. 

–Menü

Restoranın menüsü İtalyan, Meksikan, Hint ve Nepal mutfağı dense de daha çok barbekü üzerine. Barbekü ise sığır eti yenmediğinden tavuk çeşitleri üzerine (400-600 NPR). Şişe bira çeşitleri ise 400-500 NPR ve içecekler 100-200 NPR civarında.

Ben burada tavsiye üzerine Tavuk Şiş yani BBQ Sekuwa söyledim (380 NPR). Tavukları pişmeden görmek istedim. Tavuklar büyük büyük boyutlarda şişe geçirilmiş üzeri sapsarı bir köri sos ile kaplıydı. 

Merak edip bunu hiç sos olmadan normal yapmayı denediniz mi? diye sordum ustanın cevabı tavuk öyle yenmez oldu. Düşünün köri sos olmazsa sanki yemek pişmez. Her yerde her yemekte köri sos. Gerçekten anlaşılmaz. 

Pokhara’da Ne Yenir? Nepal Salatası

Yanında da menüde görüp merak ettiğim için Nepal Salatası aldım (260 NPR). Malesef bu yağsız tuzsuz söğüşe salata diyorlar. İçecek olarak Himalayan Khumbu Sherpa Gold (400 NPR) denedim. 

High Tide Restaurant BBQ Sekuwa ve Himalayan Khumbu Sherpa Gold

Bunlarla doymayacağım için yemeğin yanında ekmek istedim onlar da 2 dilim tost ekmeği getirdi (220 NPR). Şaşırmayın ekmek nedir bilmiyorlar ki… 

Mekandan son olarak bu güzel şarkıyı dinleyip vergiler ve bahşiş dahil 1600 NPR ödeyerek ayrıldım.

Yemekleri olağan üstü olmasa da kaliteli hizmet sunan güzel müziklerle de güzel bir gece geçirebileceğiniz bir yer. Bu nedenle Pokhara da mutlaka gidin diyebileceğim de tek yer.  Grup olarak gelecekseniz önceden kesinlikle rezervasyon yaptırın ki gecenizin tadı kaçmasın.

Pokhara’da Ne Yenir? Nerede Yenir? High Tide Restaurant

Çalışma Saaatleri 11:00-22:00. Buraya gelmek için Phawe Gölü sahiline çıkmanız yeterli. 

Adres: Pokhara 33700, Nepal, Tel: +977 1-5367885

-OR2K Pokhara

Pokhara’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında akşam yemeği bazında deneyimlediğim ikinci yer OR2K oldu. İsrail restoranı olarak da lanse edilen bir yer. 2015 yılından beri hizmet veriyor. Tabii ki şimdi burada bir İsrail Restoranı’nın ne işi var diyeceksiniz.

Bu zincirin Katmandu’da da bir şubesi var ancak kısmet burayaymış. Zaten internette de göreceksiniz ki Pokhara’da top restoranlardan biri. 

Pokhara’da Ne Yenir? Nerede Yenir? OR2K Pokhara

Mekan, Baidam Caddesi üzerindeki Lakeside Center’ın üst katında Phewa Gölü’ne de hakim bir noktada bulunuyor. Özellikle yabancılarca çok tercih edilen güzel bir Akdeniz mutfağı restoranı. Masalı olan bölüm dışında içeriye ayakkabılarınızı çıkarıp öyle girebiliyorsunuz. Göle karşı güzel bir manzara eşliğinde günü burada batırabilirsiniz. 

–Menü

Menü olarak kahvaltı dahil tüm öğünleri deneyebileceğiniz bir yer. Vejetaryenler için de bir hayli seçenek sunuyorlar. Akdeniz Mutfağı olarak lanse edilse de Nepal, Hindistan ve uluslararası yemekleri de menüde görebiliyorsunuz. Pizza çeşitleri 450-750 NPR, yerel yemek çeşitleri 390-500 NPR ve ortadoğu yemek çeşitleri 300-450 NPR arasında değişiyor.

OR2K Pokhara Türk Yemekleri
Pokhara’da Ne Yenir? OR2K Pokhara Türk Yemekleri

Menüde Ortadoğu mutfağı bölümü var. Ancak benim dikkatimi Türk Mutfağı sunumu da çekti. Sanırım zincirin sahibi Türkiye göçmeni. Menüde dolmamızı, patlıcan ezmemizi, böreklerimizi görüyorsunuz. Bir de salatalarımız. Bunu gelen salatalardan anlıyorsunuz. Malesef bu bölgede salata kültürü yok. Yapmayı da bilmiyorlar. Meğerse bizim menüler oralarda çok seviliyormuş iyi mi?

OR2K Pokhara OR2K Pizza ve Everest Marka Bira

Ben buraya çok övdükleri için pizza yemek üzere geldim. Bir OR2K Pizza söyledim (750 NPR).  Yanında ise burası için yine bir klasik Everest marka bir bira (475 NPR) söyledim.

Pizza çok güzel değildi. Bu tüm ülkede böyle buraya has değil ama ortam çok güzeldi. Bira çok iyiydi. Toplam hizmet ve KDV bedeli dahil 1500 NPR verip mekandan ayrıldım. Tabii ki bu ücret bu ülke için hayli yüksek. Zaten tüm ülkede 2 şey gerçekten pahalı. Biri pizza biri de bira. 

Personel çok neşeli. Sizi de mutlu edecek bir yer. Yani pizza da çok güzel olmasa da olur. Akşam bayağı kalabalık oluyor. Mutlaka gelin görün en azından bir çaylarını için (170 NPR). 

Pokhara’da Ne Yenir? Nerede Yenir? OR2K Pokhara

Çalışma Saaatleri 08:00-23:00. Buraya gelmek için Baidam Caddesi’ne gelmek yeterli. 

Adres: baidam 6, centerpoint complex, hallan chok, lake side, Pokhara 33700, Nepal, Nepal, Tel: +977 61-467114

-Godfathers Pizzeria

Pokhara’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında akşam yemeği bazında deneyimlediğim üçüncü yer Godfathers Pizzeria oldu. Pizza restoranı olarak da lanse edilen bir yer.

Mekan, Lakeside Caddesi Caddesi üzerinde Phewa Gölü’ne de hakim bir noktada bulunuyor. Özellikle yabancılarca çok tercih edilen güzel bir pizza restoranı. Göle karşı güzel bir manzara eşliğinde günü burada batırabilirsiniz. 

–Menü

Menü olarak pizza, burger, momo, chowmein ve bazı snack çeşitleri var. Ancak sığır etli bir menü beklemeyin. Daha çok tavuk eti kullanılıyor. Vejeteryan menü de mevcut.

Pizza çeşitleri 480-750 NPR, burger çeşitleri 300-350 NPR, tavuklu momo çeşitleri 160-300 NPR, makarna çeşitleri 300-400 NPR, kızarmış tavuk 250 NPR ve patates kızartması 150 NPR. Bira çeşitleri ise 400-480 NPR arasında değişiyor. 

Ben buraya çok övdükleri pizza için gelmedim. Çünkü artık akıllandım ve bu ülkede pizza yenilmeyeceğini biliyorum.

Godfathers Pizzeria Tavuklu Burger ve Somersby Apple Cidar

Buradaki tercihim zaten basit olan menü kapsamında bir Chicken Burger (350 NPR) yanında da içecek olarak Somersby Apple Cidar (200 NPR) aldım. Burgerlerin yanında gördüğünüz gibi biraz da patates kızartması veriyorlar.

Pokhara’da Ne Yenir? Godfathers Pizzeria Tavuklu Momo

Tabii ki bunlarla doymak mümkün olmayınca ek olarak da bir tabak buharda pişmiş tavuklu momo söyledim (200 NPR). 

Gerçeği söylemek gerekirse hiç bir şeyi beğenmedim. Bu mekan aslında yine şehrin top mekanları arasında gösteriliyor. Ancak malzeme de bu. Toplam hizmet ve KDV bedeli dahil 1000 NPR verip mekandan ayrıldım. 

Pokhara’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Godfathers Pizzeria

Personel çok ilgili. Her şeye takılmazsanız ve çok seçici olmazsanız memnun ayrılabilirsiniz. 

Çalışma Saaatleri 08:00-22:00. Buraya gelmek için Lakeside Caddesi’ne gelmek yeterli. 

Adres: Lakeside Rd, Pokhara 33700, Nepal, Tel: +97761452691 Int: https://godfatherspizzeria.com/

-Dorje’s Bar and Grill

Pokhara’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında akşam yemeği bazında deneyimlediğim dördüncü yer Dorje’s Bar and Grill oldu.

Pokhara’da Ne Yenir? Nerede Yenir? Dorje’s Bar and Grill

Mekan, Baidam Caddesi üzerindeki Lakeside Center’ın üst katında Phewa Gölü’ne de hakim bir noktada bulunuyor. Özellikle yabancılarca çok tercih edilen güzel bir bar. Göle karşı güzel bir manzara eşliğinde günü burada batırabilirsiniz. 

–Menü

Menü daha çok pizza ağırlıklı. Ülkedeki en iyi pizzayı yaptıklarını iddia ediyorlar. Bence denemeye gerek yok. Hepsi aynı şeyi söylüyor ama yak peyniri kullanıp pizzayı da berbat ediyorlar.

Pizza fiyatları 500-750 NPR arasında değişiyor. Öğleden sonra 16:00-19:00 arasında bira alırsanız bedava bir dilim pizza da veriyorlar. Bu arada bira fiyatları da 400-500 NPR aralığında…

Dorje’s Bar and Grill Himalaya Java Kahvesi

Ben buraya malesef tok olarak geldim. Bira sonrası kalkmadan bir de ünlü Himalaya Java Kahvesi aldım (180 NPR). Gerçekten çok güzeldi. Personel çok neşeli. Sizi de mutlu edecek bir yer. Akşam bayağı kalabalık oluyor. Ben tok olduğum için sadece kahve içtim. Mutlaka gelin görün en azından bir benim yaptığım gibi bir kahvelerini için.  

Çalışma Saaatleri 08:00-23:00. Buraya gelmek için Baidam Caddesi’ne gelmek yeterli. 

Adres: baidam 6, centerpoint complex, hallan chok, lake side, Pokhara 33700, Nepal, Nepal, Tel: +977 61-467038

Değerlendirme

Pokhara’da Ne Yenir? Nerede Yenir? kapsamında yazdığım bu yazıda sizlere önce para/hesap, restoran ve yemek bazında şehirde karşılaşacaklarınızı ve yapmanız gerekenleri özetledim.

Daha sonra da çok sevdiğim deneyimlediğim mekan ve tatları öğün bazında aktarmaya çalıştım. Bu kapsamda bu yazının okuyan tüm gezginler için Pokhara özelinde çok yardımcı olacağını değerlendiriyorum. Pokhara ve çevresi ile ilgili diğer yazılara Nepal Gezi Rehberi‘nden ulaşabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.

Exit mobile version