Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Himalayalardaki Cennet Phewa Gölü (फेवा ताल)

Yazı Dizisi : Nepal Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Himalayalardaki Cennet Phewa Gölü (फेवा ताल) ya da yerli halk diliyle Phewa Tal için Pokhara Vadisi’ne hayat veren ana çekim merkezi demek mümkün. Ülkenin de en popüler ve en çok ziyaret edilen gölü zaten burası. Benim gibi pek çok gezgin sadece bu gölü görmek için bile çok zorlu bir yolculuk yapıp buralara kadar geliyor. Peki değer mi? derseniz tüm samimiyetimle “KESİNLİKLE” diyorum. 

Göl daha çok takvim yapraklarını süsleyen Annapurna Dağları ve Yemyeşil Rani Ban’ın birlikte göle yansıma görüntüleri ile ünlü. Tabii ki bir de gölün tüm doğu kıyısının adı olan Baidam da yürümek ile….

Göl çevresinin yarısını bizzat kendim dolaştım. Her akşamı da neredeyse göl kenarında bir yerlere takılarak geçirdim. Çok da keyif aldım. 

Phewa Gölü (फेवा ताल)

Ben de sizlere Phewa Gölü’ne gelirseniz uğramanız gereken yerler ya da yapmanız gereken faaliyetler ile ilgili deneyimlerimi aktarmaya çalışacağım.

Phewa Gölü (फेवा ताल) Haritası

Nepal para birimi Nepal Rupisi (NPR). Burada ödeyeceğiniz her Nepal Rupisi (NPR) = 0,059 TL (2020). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz. 

Phewa Gölü Gezisi

Phewa Gölü (फेवा ताल)’ne Ulaşım

Katmandu’dan göle mesafe 210 km ve göle ulaşabilmeniz için 2 seçeneğiniz var.

Araba kiralamayacaksanız ki eğer araba kiralarım diyorsanız sakın diyorum kesin kaza yaparsınız. Çünkü ülkede yol yok. Trafik tersten ve şoförler çok hızlı ve çok kötü araba kullanıyor. Kesinlikle denemeyin bile… 

Tribhuvan Uluslararası Havaalanı (KTM)

İlk seçenek tabii ki uçak. Uçak ile 25 dakikalık bir yolculuk yapıp Tribhuvan Uluslararası Havaalanı (KTM)’ndan Pokhara Havalanı (PKR)’na uçabilirsiniz. Ancak buradaki sıkıntı uçak ücretleri. 

Devlet, yolu olmayan ülkede kendi vatandaşlarını ülkenin her köşesine uçakla ulaştırmaya çalışıyor. Ama ülke de fakir. Bu nedenle de uçuş ücretleri çok düşük. Diğer taraftan kendi vatandaşları için uyguladığı bu güzel desteğin maliyetini de ülkeyi gezen turistlerden çıkarıyor. 

Pokhara Havalanı (PKR)

Şöyle açayım bu mesafeyi bir Nepal vatandaşı 25 $ karşılığı uçarken siz sadece yabancı olduğunuz için 125 $ ödemek zorunda bırakılıyorsunuz. Tabii ki bu fiyat bileti çok önceden alırsanız geçerli. Havaalanından bilet almaya kalkarsanız 2 katına kadar ücret istiyorlar. Haliyle bu kadar kısa bir yolculuk için de bu parayı vermek istemiyorsunuz. Çünkü 125 $ gibi bir parayla Pokhara’da 1 hafta çok iyi bir otelde krallar gibi kalabilirsiniz. Yine de ben bu parayı veririm derseniz iç hatlar için Yeti Airlines sitesine bakabilirsiniz.

Pokhara Otobüs Terminali

Bu durumda size sadece otobüs seçeneği kalıyor. Bu seçenek ise 10 $ ila 25 $ fiyat aralığında farklı opsiyonlar içeriyor.

Travelnepal Otobüs Şirketi Katmandu Pokhara Otobüsü

Size mutlaka tavsiye edilen ise ülkedeki en lüks ulaşım şekli olarak gösterilen 25 $ değerindeki delüks otobüs yolculuğu….Bu yolculuk ile ilgili tüm detaylı bilgi, fotoğraf ve videoları 7 Saatlik Katmandu Pokhara Ulaşımı başlıklı yazımızda bulabilirsiniz. 

Pewa Gölü Ulaşım

Pewa Gölü etrafında yapacağınız ulaşım ise yeşil ve beyaz renkli otobüsler ile sağlanıyor. Ücret ise 15-30 NPR arasında değişiyor. 

Phewa Gölü (फेवा ताल)

İlk olarak gölün özelliklerinden bahsedelim. Göl, 4.43 km² yüzölçümü ile ülkenin 2. büyük gölü. Denizden yüksekliği ise 742 m. Ortalama derinliği yaklaşık 9 m, maksimum derinliği 24 m.

Gölün önemli özelliklerinden biri tatlı su gölü olması. Bir de tabii ki haritada da görebileceğiniz gibi güney doğusunda bulunan baraj nedeniyle bir baraj gölü olması..

Phewa Gölü (फेवा ताल) Annapurna Sıradağları

Annapurna Sıradağları gölden yaklaşık 28 km uzakta başlıyor. Göle yansıyan sıradağ zirveleri sırasıyla Machhapuchhre, Annapurna ve Dhaulagiri zirveleri. Bu da göl ile sıradağlar arasında kalmalı harika trekking rotaları oluşturuyor.

Phewa Gölü (फेवा ताल)

Gölün çevresinin bitki örtüsü ise değişken. Güney baraj bölgesi, doğu şehir bölgesi ve kuzey kıyıları düz iken batı bölgesi daha dik ve yoğun ormanlarla kaplıdır. 

Phewa Gölü (फेवा ताल)

Göl de ilk dikkatinizi çekecek şey yüzlerce rengarenk tekne (doonga) olacak. Neredeyse her yerde onları göreceksiniz.

Phewa Gölü (फेवा ताल) Balıkçı Kadın

Gölde balıkçılık yaygın. Benim ilgimi ise balıkçıların kadın olması çekti. Hakikaten bunları görünce ne kadar değişik bir yere geldiğinizi anlıyorsunuz. Aynı zamanda burada tutulan balıklar göl kıyısındaki restoranlarda ve halka hizmet veren restoranlarda tüketiliyor. 

Phewa Gölü (फेवा ताल) Tekne Onarımı

Tabii ki bu nedenle de göl etrafında oldukça fazla tekne tamircisi var. Devamlı olarak çalışıyorlar.

Phewa Gölü (फेवा ताल) Gezilecek Yerler

-Tal Bahari Tapınağı (ताल बाराही मन्दिर)

Tal Bahari Tapınağı (ताल बाराही मन्दिर)

Phewa Gölü’nün güneyinde küçük bir adada yer alan Tal Barahi Tapınağı göl bölgesinin en önemli dini merkezi olarak kabul ediliyor. 

Tal Bahari Tapınağı (ताल बाराही मन्दिर)’na Ulaşım
Tal Bahari Tapınağı (ताल बाराही मन्दिर)’na Ulaşım

Hindular tarafından ziyaret edilmek için çok fazla talep gören bir yer. Bu nedenle tapınağa ulaşmak için ciddi bir çaba gerekiyor. 

Tal Bahari Tapınağı (ताल बाराही मन्दिर)

2 katlı pagoda tarzında inşa edilmiş tapınak Tanrıça Durga’ya adanmış.  

Tal Bahari Tapınağı (ताल बाराही मन्दिर)

Tal Bahari Tapınağı (ताल बाराही मन्दिर) efsanesi, tapınağa ulaşım, ziyaret saatleri ve giriş ücreti ve tapınakla ilgili tüm detaylı bilgi ve fotoğrafları Phewa Gölü Tal Bahari Tapınağı Gezisi yazımızda bulabilirsiniz.

-Baidam Tapınağı (ताल बाराही मन्दिर)

Damside yani baraja yakın olan bölgede bulunan tapınak Pokhara geçiş yolu kenarında olması nedeniyle genel olarak atlanan bir yer. 

Baidam Tapınağı (ताल बाराही मन्दिर)

Ancak bu çok büyük bir hata çünkü tapınak yeri itibariyle oldukça fotojenik. Phewa Gölü’nün güzelliğini görebilmek için belki de en güzel yerlerden biri. 

Baidam Tapınağı (ताल बाराही मन्दिर)

Bu muhteşem Hint Tapınağı özellikle de fotosever ve genç sevgililerin de uğrak yeri.

Adres: Lakeside Rd, Pokhara 33700, Nepal

Phewa Gölü (फेवा ताल) Yapılacak Aktiviteler

-Su Sporları

Su sporları dendiğinde parasailing ya da muz vb beklemeyin. Burası sonuçta bir tatil yeri değil. Göle de girenleri gördüm ama çok fazla değiller. Burada su sporlarından kasıt daha çok tekne gezisi ile ilgili.

Phewa Gölü (फेवा ताल)

Pokharalılar buradaki parlak boyalı teknelere doonga diyor. İsterseniz güzel bir faaliyet olarak bir tekne kiralayıp gölü gezebilirsiniz.

Phewa Gölü (फेवा ताल) Tekne Kiralama

Baidam boyunca tekne kiralayabileceğiniz pek çok nokta var. Bunlardan en yoğun olanı Tal Bahari Tapınağı (ताल बाराही मन्दिर) geçişlerinin de yapıldığı Barahi Temple Boat Service. 

Phewa Gölü (फेवा ताल) Tekne Kiralama Ücret Tarifesi

Tekne kiralama fiyatları yapacağınız aktiviteye göre değişiyor. Kişi başı 10 NPR de can yeleği için alıyorlar.

Phewa Gölü (फेवा ताल) Tekne Kiralama

Kürek çeken adamlı kayık ya da kano ile göl turu da yapabilir bu kapsamda adaya uğrayıp karşı kıyıya da çıkabilirsiniz.

-Gün Doğumu ve Paragliding (Yamaç Paraşütü)

Gölün kuzey tarafında bulunan Sarangkot Tepesi, Himalayalar’da Gün Doğumu ve Paragliding dendiğinde belki de ilk akla gelen yer. 

Sarangkot Tepesi (सराङकोट) ve Phewa Gölü (फेवा ताल) Gün Doğumu

Himalayalar’da gün doğumu diyorum çünkü gölü gün doğarken görebileceğiniz en güzel seyir noktası burası.

Sarangkot Tepesi (सराङकोट) ve Paragliding

Paragliding diyorum sıkı durun bu tepe Dünya’da bu faaliyetin yapıldığı 3. en iyi yer kabul ediliyor. Buradan uçup Phewa Gölü üzerinde dakikalarca süzülüyorsunuz. Daha sonra da gölün en kuzeyinde bulunan Phewa Gölü Paragliding İniş Noktasına iniyorsunuz. 

Sarangkot Tepesi Paragliding

Bu faaliyet aynı zamanda Pokhara Hippilerinin de en sevdiği aktiviteler arasında. Belli mi olur siz de kendinizi öyle görüyorsanız burada çok güzel arkadaşlıklar da edinebilirsiniz.

Hal böyle olunca 1.600 m yüksekliğindeki Sarangkot Tepesi gerçek gezgin ve maceraperestlerin olmazsa olmazlarından oluveriyor.

Phewa Gölü Paragliding İniş Noktası

Bu konu ile ilgili tüm fotoğraf, video ve detayları Pokhara Hippileri ya da Himalaya Çiçek Çocukları başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

-Göl Kıyısı Yürüyüşü

Baidam

Baidam da denen bölgede yürümek gerçekten harika bir şey. Çünkü burada gördüğünüz bazı görüntüler yöre halkının yaşamına ilişkin de çok fazla ip ucu veriyor.

Phewa Gölü (फेवा ताल)

Özellikle akşam üstü saatlerinde burada yürümek bir gelenek gibi. 

Kızlar Maçı

Hemen sahil kenarında neredeyse her akşam üstü kızlar maç yapıyor. Siz hiç bizim mahallelerde kızların maç yaptığını gördünüz mü? 

Baidam Falcıları

Bir de bu yolun falcıları ünlü. İnanamazsınız beklenti peşindeki herkes sıraya girmiş nasıl da ciddi şekilde söylenenleri dinliyor.

Phewa Gölü (फेवा ताल)’nde Ne Yenir? Nerede Yenir?

Gölün kuzey kıyısı boyunca turistlere hizmet veren restoranlar ve barlar mevcut. Genel olarak oldukça uygun bir bütçe ile karnınızı doyurabilirsiniz. 

Phewa Gölü (फेवा ताल)’nde Ne Yenir? Nerede Yenir?

Bu restoranlar görüntü olarak her ne kadar harap görünse de biraz yerel biraz uluslararası derken karnınızı bir şekilde doyurabileceğiniz yerler. Üstelik çoğu da Bob Marley hayranı.

Phewa Gölü (फेवा ताल)’nde Ne Yenir? Nerede Yenir?

İsterseniz bu restoranlarda gölden çıkan balıkları da deneyebilirsiniz. Bu tamamen size kalmış. Ancak nereye oturursanız oturun gün batımında mutlaka bir bira keyfi yapın.

Phewa Gölü (फेवा ताल)’nde Nerede Kalınır?

Gölün kuzey kıyısı, aynı zamanda Pokhara şehrinin de turizm bölgesi olduğundan turistlere hizmet veren oteller ile dolu.

Phewa Gölü (फेवा ताल) Otel ve Hostelleri

Tabii ki burada çok lüks bir konaklama imkanı beklememek lazım. Bölgeye daha çok hippiler ilgi gösterdiği için böyle bir talepte yok. 

Phewa Gölü (फेवा ताल) Otel ve Hostelleri

Göl kıyısında standart ihtiyaçlarını karşılayacak fazla da lüks olmayan hotel ve hostellerde kişi başı kahvaltı dahil ortalama gecelik 10-30 $ bir ücret karşılığında konaklayabilirsiniz.

Evet benim bu güzel göl ile ilgili yazabileceklerim bu kadar. Pokhara ve çevresi ile ilgili diğer yazılara Nepal Gezi Rehberi‘nden ulaşabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.

Exit mobile version