Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Uluslararası Dağ Müzesi (International Mountain Museum)

Yazı Dizisi : Nepal Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Uluslararası Dağ Müzesi ya da uluslararası bilinen adı ile International Mountain Museum (अन्तर्राष्ट्रिय पर्वतीय संग्रहालय) 2004 yılında Himalaya zirvelerine yapılan çıkışlar ile ilgili tüm kayıt ve kanıtları toplu bir şekilde sergilemek amacıyla kurulmuş bir müze. 

Bu nedenle de Tanrı Şiva’nın evi Machhapuchchhre zirvesini görecek şekilde Himalayala giden dağ yolu üzerinde kurulması tesadüf değil.

Gerçeği söylemek gerekirse insanlar ülkeleri şehirleri bilmez ama Everest Dağı’nı bilmeyen yoktur. Himalayalar bugün Dünya üzerinde bulunan 8000 m üzeri 14 zirveye ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda milyarlarca insan için de su kaynağı sağlıyor. Bu nedenle bahse konu temel amacının yanında günümüzde yapılan tüm çıkış bilgileri de önemli ve yine burada toplanmaya devam ediliyor. Böylece bilim adamları için de Dünya’daki dönüşüme yönelik veri sağlanmış oluyor. 

Uluslararası Dağ Müzesi (International Mountain Museum)

Aslında burayı gezerken kronolojik bilgilerden ziyade bu işin ne kadar zor bir iş olduğunu görüyor, belkide kısmen yaşıyorsunuz. Sonuçta zirve tırmanışları herkesin cesaret edebileceği işler değil. Ucunda her zaman ölüm riski barındıran faaliyetler.

Uluslararası Dağ Müzesi (International Mountain Museum)

Ben de sizlere Pokhara’ya gelirseniz uğramanız gerektiğini düşündüğüm bu müze ilgili deneyimlerimi aktarmaya çalışacağım.

Nepal para birimi Nepal Rupisi (NPR). Burada ödeyeceğiniz her Nepal Rupisi (NPR) = 0,059 TL (2020). Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz. 

Uluslararası Dağ Müzesi Gezisi

Uluslararası Dağ Müzesi (International Mountain Museum)’ne Ulaşım

Müze şehrin doğusunda Pokhara Havaalanı’nın güneyinde bulunuyor. Hemen girişin önünden Seti Irmağı geçiyor. Taksi dışında buraya ulaşım seçeneğiniz yok. Eğer taksi ile gelecekseniz 500 NPR gibi bir ücretten fazlasını vermeyin.

Pokhara Havaalanı

Taksi kullanmak bir seçenek ancak yol düz olduğu için tavsiye etmiyorum. Ben bunun bir sabah yürüyüşü olduğunu farz edip etrafı da görmek için göl kenarından buraya Pokhara Havaalanı’nın yanından yanından yürüyerek geldim. Yaklaşık 1 saat sürdü. Oldukça da zevk aldım. Dönüşte de aynı yöntemle geri döndüm. 

Araba ile gelirseniz müzenin girişinde büyük bir otopark var. Otopark ziyaretçiler için ücretsiz.

Adres: Pardi Bazaar, Pokhara 33700, Nepal 

Uluslararası Dağ Müzesi (International Mountain Museum)’ne Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Nepalli olmayanlar müzeye giriş için kişi başı 500 NPR ücret ödüyor. 

Uluslararası Dağ Müzesi Giriş Bileti

Müze her gün 08:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açık.

Uluslararası Dağ Müzesi (International Mountain Museum)

Dağ müzesinde göreceğiniz sergiler daha çok bodrum katında ve müzeyi çevreleyen parkta bulunuyor. Müzenin ikinci katı idare kısmı ile daha çok öğrencilerde farkındalık oluşturmaya çalışan çevreci geçici sergilerden oluşuyor.

-Dağ İnsanları Galerisi

Bodrum katında ilk salonda Nepal’in dağlık bölgelerinde yaşayan yerli sakinleri sergileniyor. Ziyaretçilere yaşam tarzları ve kültürleri ile ilgili bilgi veriliyor.

Uluslararası Dağ Müzesi (International Mountain Museum)

Müze rehberleri daha detaylı bilgi isteyenleri video salonuna yönlendiriyor ve Khumbu bölgesinin insanları ve kültürü ile ilgili 18 dakikalık videoyu seyrettiriyor.

Uluslararası Dağ Müzesi (International Mountain Museum)

Tüm bunları yaptıktan sonra Alp Dağları’nda yaşayan insanlar ile Himalayalarda yaşayan insanlar karşılaştırılmış. Tabii ki benim burada daha çok ünlü dağcılık konusunda doğuştan yetenekli çok yükseklerde bile tüpsüz hareket edebilen Mongol orijinli Sherpa Halkı dikkatimi çekti. Ülkenin kuzeyinde Himalaya Dağları eteklerinde aynı adlı bölgede yaşayan ve Tibetçe konuşan bu halk ünlü tırmanma rehberleri yetiştiren bir halk.

-Dağ Galerisi

Bodrum katında ikinci salonda ziyaretçilere 8 bin metreden fazla yükseklikteki 14 zirvenin tamamı sergileniyor. Ziyaretçilere tarihi geçmişi ve en yüksek zirveleri ile ilgili fotoğraflar ile bilgi veriliyor.

Annapurna

Özellikle Everest ile ilgili daha detaylı bilgi sunuluyor. Ancak bu bölgenin en yüksek dağı olan 8091 m yüksekliğindeki Annapurna’nın yeri tabii ki her zaman ayrı. 1950 yılında Fransız Maurice Herzog ve ekibi tarafından çıkılan dağ her zaman en özel yerde.  

Buradaki jeolojik bölümde de Himalaya Dağları’nın oluşumu ile ilgili önemli kaya örnekleri sergileniyor. Müzede öğrendiğim yeni bir konu da bahse konu sıradağların sadece en yüksek değil aynı zamanda en genç sıradağ oluşumu olduğu oldu. 45-50 milyon yıl önce aslında aynı yerde çok derin bir deniz varmış ancak zaman içerisinde Hint plakası ile Avrasya Plakası’nın sıkışmaları sonucu bir yükselme olunca Dünya’nın çatısı da ortaya çıkmış.

Uluslararası Dağ Müzesi (International Mountain Museum)

Ayrıca bu bölümde gerçek doldurulmuş kopyalar ve bitkiler eşliğinde flora ve fauna örneklerini de görebilirsiniz. 

-Dağ Etkinlikleri Galerisi

Bodrum katında üçüncü salonda ziyaretçilere 8 bin metreden fazla yükseklikteki 14 zirvenin tamamı sergileniyor. Ziyaretçilere tarihi geçmişi ve en yüksek zirveleri ile ilgili fotoğraflar ile bilgi veriliyor.

Uluslararası Dağ Müzesi (International Mountain Museum)

Zirveye çıkışlar kronolojik bir sırayla tanıtılıyor. Dağlara ve kayalara tırmanmak için gerekli ekipman, çeşitleri ve kullanımları, ziyaretçilerin bu dağlara tırmanmanın  ne kadar zor olduğunu bilmelerini sağlıyor.

Maurice Herzog

Bu zirveler içerisinde ilk çıkılan Annapurna olmuş. Bu salonda 1950 yılında Annapurna’nın zirvesine ilk çıkan Fransız Maurice Herzog ve ekibinin ekipmanları, kıyafetleri ve fotoğrafları sergileniyor.

Ang Tharkay Sherpa

Bu bölümde elleri ve ayakları donan Herzog’u kurtaran ekipte yer alan Nepalli efsane dağcı Ang Tharkay Sherpa ile ilgili bir bölümde var. Aslında Herzog zirve ekibine onu da davet etmiş ama ayaklarının donduğunu hissedince belli bir yerde ekipten ayrılmış. Daha sonra ise zirveden dönen ve donma tehlikesi geçiren Herzog ve ekibini kurtarmış. Bu nedenle de kendisi Légion d’honneur ile ödüllendirilmiş.

Son olarak, Himalayaların ünlü efsanesi Yeti ile ilgili bilgi veriliyor.İşin ilginci hiç kimse yaratığı görmese de birçoğu Yeti’ye şahit olduğunu iddia etmiş. 

-Yaşayan Park

Müzeyi çevreleyen 5.1 hektarlık bir alanda ülkenin farklı kabile ve klanlarının kültürünü gerçek ortam ve ev modellerinde göstermeye çalışmışlar.

Uluslararası Dağ Müzesi (International Mountain Museum)

Çocuklara dağları sevdirmek ve tırmanışlar hakkında kısa bir deneyim sunmak amacıyla 1956 yılında çıkılan Manaslu Dağı’nın benzerini burada inşa etmişler.

Uluslararası Dağ Müzesi (International Mountain Museum)

Çocuklarda bu fırsatı kaçırmıyor tabii ki. İnşaatı bizzat Japonlar üstlenmiş çünkü bu dağa ilk olarak Japon Toshio Imanishi ve Gyalzen Norbu çıkmış. Yani dağ ile çok duygusal bir bağları var.

Uluslararası Dağ Müzesi (International Mountain Museum)

Çocuklar ise bu güzel ortamın keyfini çıkarıyor. Ben oradayken bir okul geliyor bir okul gidiyordu. Ne güzel değil mi?

Değerlendirme

Burası herkesin ziyaret etmesi gereken genel bir bilgi ve kültür merkezi. Genelde gidilen yerlerde gezginler müzelerden uzak duruyor. Ancak bölgeyi tanımak için bence önemli bir fırsat ve bunun için zaman ayrılmalı. 

Burayı azami 3 saatte gezebileceğinizi değerlendiriyorum. Bu konuyu planlamalarınızda dikkate alın. Pokhara ve çevresi ile ilgili diğer yazılara Nepal Gezi rehberi‘nden ulaşabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.

Exit mobile version