Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Balıkesir’in En Güzeli Erdek

Yazı Dizisi : Balıkesir Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Funda Aydoğan

Balıkesir’in En Güzeli Erdek, ülkemizde sayfiye yeri olarak kullanılmaya başlanan ilk konumlardan biri. Kapıdağ Yarımadası’nda yer alan ilçe 1.007 km² yüzölçümü ve 32.317 nüfusa sahip.

Temiz denizi, sessizliği, ilkbahardan sonbahara ılıman iklimi, oksijen kaynağı ormanları ve tarihi kalıntıları ile bugün birçok yerli turistin ilgisini çeken ve kışı bile keyifli olan bir cazibe merkezi… 

Tarihi bulgulara göre ilçenin Sitler tarafından kurulduğu tahmin ediliyor. İlçenin 5000 yıl öncesindeki adı Sitlerin efsanevi kralının adı olan Artake imiş.

MÖ 361 yılında Kapıdağ Yarımadası ile beraber Kyzikos Kenti egemenliğine girmiş. Ardından ise Roma, Bizans ve son olarak Osmanlı İmparatorluğu ilçede hüküm sürmüş.

Erdek

1339 yılında ise Türklerin egemenliğine giren ilçe 1843 yılında Marmara kazasına bağlanarak Erdek Sancak Kaymakamlığı şeklinde anılmaya başlanmış. O dönemde çoğunluk Rum imiş. Mütareke dönemi sonrasında ise Rumlar Yunanistan’a göç ederken Giritli ve Boşnak göçmenler buraya yerleşmiş. 

Erdek Gezisi

Erdek Ulaşım

İstanbul, Ankara, Bursa, Çanakkale ve Antalya illerimizden ilçeye düzenli olarak otobüs seferleri yapılmakta. İstanbul’a 365 km uzaklıkta olması nedeni ile 5,5 saat süren özel araç yolculuğu ile de ilçeye ulaşabilirsiniz. Bir diğer alternatif ise İstanbul Yenikapı’dan kalkan feribot ile önce Bandırma’ya sonra da 15 dakikalık bir yol ile buraya ulaşmak. 

Erdek Gezilecek Yerler

-Kyzikos Antik Kenti

Antik kent ilçede görülmesi gereken yerlerin başında yer almakta. Tarih severler için ideal bir yer olan Kyzikos Antik Kenti Kapıdağ yarımadası ile Anadolu sahilinin birleştiği kısımda Dolionlar tarafından kurulmuş ve bilinen ilk kralın adı ile adlandırılmış.

Belkıs Sarayı adı ile de bilinen kent 11 km² bir alana yayılmış bir kalıntı topluluğu. Roma dönemine ait olan Kara Çukuru ile ünlü Hadrianus Tapınağı en önemli kalıntı.

Kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkan bulguların birçoğu Bandırma Arkeoloji Müzesi ve Erdek Açık Hava Müze’sinde görebilirsiniz.

Şehir Surları

Erdek tarihinin bir devamı da surlar. Kyzikos kentinin savunması amacı ile yapılmış. Şehir surları Demirkapı kısmında yer alarak körfeze kadar aralıklarla karşımıza çıkmakta. Surların ardından karşınıza antik kente ait olduğu tespit edilen tarih sevenlerin keyif ile gezeceği agora ve tiyatro parçaları çıkar.

Çuğra Plajı

Yazımın başında da söylediğim gibi Erdek ilk sayfiye yerlerimizden biri. Bu nedenle de deniz tatili için de ideal. En bilinen plajı ise Çuğra Plajı.

Erdek Çuğra Plajı

Altın renkli kumlara sahip sahilin son kısmında yer alan plaj masmavi su ile beraber misafirlere nefis bir deniz sefası sunar. Gündüz saatlerinde güneşlenmek akşam saatlerinde ise restoran ve cafelerde dinlenmek eğlenmek mümkündür. Aynı zamanda plajda uzun yürüyüşlerde yapabilirsiniz.

Seyit Gazi Tepesi

Çuğra Plajı’nın bittiği kısımda yer alan tepe 103 m yükseklikte olup gün batımının enfes gözüktüğü bir yer. Erdek ve çevre konumlar arasında en iyi gün batımı buradan izlenebilir. Aynı zamanda tepe üzerinde bulunan türbe Battal Gazi’ye ve Seyit Dede’ye ait olduğuna inanılmakta.

Kurbağalı Plaj

Seyit Gazi Tepe’si ile Askeri Gazi arasında kalan bir plaj. Mavi bayrak ödülü ile dikkat çeken plaj yaz tatilcilerin ve yazlık sahiplerinin sıklıkla tercih ettiği bir yer.

Erdek Kurbağalı Plaj

İnce kumları ile keyifli bir deniz tatili sunan plajda akşam saatleri uzun yürüyüşler, gündüz denizin tadı çıkartılabilir.

Zeytinli Ada

Erdek limanına 250 m uzaklıkta açıkta bulunan ada 8 dönümlük bir araziye sahip. İlçe tarihinin en net gözlemlendiği yer. Bu nedenle de gidenlerin mutlaka bu adayı da görmeleri gereklidir. Üzerinde 4 kilise, vaftizhane, manastır ve 2 tane hamam yer alıyor. Aynı zamanda limandan adanın farklı karelerini de çekmek mümkün.

Açık Hava Müzesi

Erdek tarihi ile ünlü olması ve içeriğinde bir antik kent yer alması sonucu yapılan kazılarda Helenistik ve Roma Dönemlerine ait kalıntılar yer alan açık hava müzesi ortaya çıkmış. Eğer tarih seviyorsanız mutlaka bu müzeyi de görmelisiniz. Heykeller, yazıtlar, kabartmalar, mozaik parçaları müzenin içerisinde yer alıyor.

Ocaklar Plajı

Ocaklar Plajı, yüzmeyi tercih edenler için en ideal plaj. İlçe merkezine 6 km uzaklıkta yer alan plaj sığ bir denize sahip. 

Erdek Ocaklar Plajı

Ocaklar Köyü sınırları içerisinde olan plaja merkezler toplu taşıma ya da taksi ile ulaşmak mümkün. Dalış yapmak isteyenler ile birlikte rüzgar sörfü sevenler için de plaj oldukça ideal.

Erdek’te Ne Yenilir? İçilir?

Erdek bir Ege kültürünün parçası. Bu nedenle de Ege’ye özgü yemekler konusunda karşınıza birçok mekan çıkar. Zeytinyağlı enginar, kabak çiçeği dolması, barbunya, deniz ürünleri, tüm balık çeşitleri, fener kavurması gibi birçok yemek restoranlarda uygun fiyatlarda sunulmaktadır.

Sabah serpme kahvaltı çeşitleri, öğlen lezzetli bir ege yemeği üzerine akşam saatlerinde içkileriniz eşliğinde nefis deniz ürünleri yemek mümkündür. Aynı zamanda ilçe plajları ve merkezinde müzik dinlerken bir şeyler içebileceğiniz mekanlar yer alır. 

Erdek Konaklama

İlçe konaklama açısından da her bütçeye uygun birçok pansiyon, apart otel, otel ve  hotel seçeneğine sahip bir tatil mekanıdır. Uzun süreli bir tatil isteyenler için ise uygun fiyatlı sezonluk kiralık evler de bulunmaktadır. Her sezon değişen ücretler söz konusu olsa da ekonomik bir tatil için Erdek ideal bir seçimdir. 

Exit mobile version