Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Kenya Masai Mara Ulusal Parkı Safarisi

Yazı Dizisi : Kenya Gezi Rehberi

Yazar : Nesrin Orçun Ciritci

Bugünkü yazımın konusu Kenya Masai Mara Ulusal Parkı Safarisi. Gezginler için coğrafi bir giriş ile başlamak istiyorum.

Masai Mara hem Kenya Masai Mara Ulusal Parkı’nı hem de Tanzanya’nın ünlü Serengeti Ulusal Parkı’nı içerisine alan bir bölge.

Çok büyük araziler bunlar. Binlerce km karelik.. Ancak zaman içerisinde 2 farklı adla anılmaya başlanmış. Bu ulusal parklarda yaşayan yerlilere bugün hala Masai Mara Halkı deniyor. 

Masai Mara Ulusal Parkı

Masai Mara aslında yerel dilde benekli bölge anlamına geliyor. Yani kedi türleri ile ünlü bir bölge. Diğer taraftan Afrika’da 5 büyükler denilen Afrika Mandası, Afrika Leoparı, Aslan, Afrika Fili  ve Kara Gergedan’ın da özgür yaşam alanı da diyebilirsiniz.

Masai Mara Ulusal Parkı

Bazı kaynaklarda bu beşliye su aygırı da ekleniyor. Bu hayvanlar bu kocaman alanda bir arada yaşıyor ve her sene dönemsel olarak Kenya Masai Mara Ulusal Parkı ile Serengeti Ulusal Parkı arasında göç ediyorlar. 

Masai Mara Ulusal Parkı

Daha önce G.Afrika’da Kruger Ulusal Parkı’nda safari yaptığımızdan safarinin ne muhteşem olduğunu biliyordum. Ama bir arkadaşımın Kenya’daki safari ile mukayese edilemez söyleminden sonra ilerideki planlarımın arasına bu bölgeyi de zaten koymuştum. 

Masai Mara Ulusal Parkı

Önce Katar aktarmalı olarak Tanzanya’ya geldik. Daha alandan şehre giderken işte gerçek Afrika dedim. Orada kaldığım günler de sabah akşam Serengeti Ulusal Parkı’nda 4×4 jip lerimiz ile safari yaptık. Günde 2 kere, sabah 4…6 ve akşam da 5′ ten sonra…Çünkü bu saatler hayvanların avlanma zamanları. Tanzanya da 4 gün geçirip sabah aksam safari yaptiktan sonra İsibania denen bölgeden sınırda işlemlerimizi yaptırıp Kenya ya geçtik.

Masai Mara Ulusal Parkı

Ben bugün sizlere sadece Masai Mara’nın Kenya tarafında kalan Masai Mara Ulusal Parkı’nda yaşadıklarımızı anlatacağım. Serengeti Ulusal Parkı’nda yaşadıklarımızı da Tanzanya Serengeti Ulusal Parkı Safarisi başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.

Masai Mara Ulusal Parkı Safari Jipleri

Masai Mara Ulusal Parkı

Evet… Kenya’ya geçiş yaptığımızda jipler ve şoförler değişti. Verilen yeni jiplerimize bindik. 5’er kişi olarak , 5 ayrı jip ekibi oluşturduk.

Safari Jipleri

Bu araçlar araziye uygun olarak üstleri tamamen açılıyor ve hayvanları ayakta çok rahat seyredebiliyorsunuz.

Masai Mara Ulusal Parkı

Yalnız 1 hafta boyunca sabah ve akşam yapılan safaride tek bir handikap var. Öylesine sallanıyorsunuz ki araçta, tüm organlarınız yer değiştiriyor adeta.. )) Bu konuda dayanıklı olacaksınız ve de kemer takacaksınız. Yol dediğiniz çukurlarla dolu topraktan … Ama dostlar hayvanların dünyasına dalmak öylesine büyüleyici ki her şeye değiyor.

Bir keresinde oteli bulmaya çalışırken karanlıkta her türlü hayvanın ( 5 büyükler de dahil ) bulunduğu arazide kaybolduk. Yoldaki çukurlardan her an devrilebilisiniz.. etraf simsiyah.. diğer jipleri kaybettik. Kaza yapsak hayvanlara yem olmamak işten değildi..

Neyse sonunda telsizle ulaşabildik diğerlerine ama ne yalan söyleyeyim, ödümüz kopmuştu doğrusu. Telsiz demişken tüm şoförler telsizle haberleşip hayvanları tespit ettiklerinde yönlendiriyorlardı birbirlerini.

Ahh o sessizlikte (çok konuşmamanız hatta sessiz kalmanız tembih ediliyor) hayvanların dünyasını yaşamak ne muhteşem bir şey.. zürafaları, aslanları seyretmek bir fil ailesi ile (hep aile birlikte dolaşır) bakışmak.. Haa.. bu arada bir keresinde sakin sakin yürürlerken aileden biri üstümüze doğru gelmeye başladı.. hem çığlık atıyor hemde video çekmeye devam ediyordum. Tabii videoyu sessiz yayınladım.. )))

Masai Mara Halkı

Masai Mara Halkı

Parkta bulunan Masai Mara Halkı köylerine de gittik .. hani şu kırmızı giysili adamların köyüne ( kırmızı renk vahşi hayvanları uzaklaştırırmış..)

Masai Mara Halkı

Danslarını seyrettik, el işlerinden satın almaya çalıştık. Bol bol foto çektik. Görüntüler iç sızlatıyor. Fakirlik üst düzeyde.. Tüm sömürgeci ülkelere içinizden …… . okuyorsunuz. Yine de gururlu insanlar.

Karada aslan leopar fil zürafa bufalo geyik antilop maymunlar çakal daha ismini sayamadığım yüzlerce cins hayvan gördük.

Nakuru Gölü

Nakuru Gölü

Bir de gölde safari yaptık. Nakuru Gölü’nde.. can yeleklerini taktık kayıktan daha küçük teknelere bindik. Gölle bir hizada gibi..o kadar küçük.. hipototamları izledik, hayvan hareketsiz gibi duruyor ama bir kızsa son hızla tekneyi batırabilirdi..

Nakuru Gölü

Nitekim, karaya baktığımızda onlarcasının kavga ettiğini gördük.

Gölde kuşları incelemekte harika. Kenyalı adam ıslık çalıyor havaya yem fırlatıyor.. uzaklardan bir yerden bir kuş havalanıyor ve yemi kapıyor. Aslan kralmış bu kuşun adı. Flamingoların danslarından bahsetmiyorum bile..

Masai Mara Ulusal Parkı Kalacak Yer

Masai Mara Ulusal Parkı Çadır Otelimiz

Biz bu yolculukta Tanzanya da dahil sanırım 5 ayrı otelde kaldık. Hepsi de çok güzeldi ..ama biri vardı ki hiç unutmayacağım çadır oteldi.. Herkes oda yerine çadırlarda kalıyordu. Biz 2 arkadaş çadırımıza girdik kilitledik neyse ki wc si içeride idi..( bunların bazılarında dışarda olabiliyormuş)

Güvenlik Görevlileri

Bizlere fener verdiler ve çadırlara giderken veya restorana giderken yalnız gidemiyordunuz. Mutlaka görevlilerle birlikte yürüyebiliyordunuz. Gece çadırımıza çekilip iyice kapattık her yanını .. ama sesler bildiğiniz gibi değildi.. etrafımızda neler geziyor bilemiyorduk ama homurdanma ve nefes alma şeklinde bilimum değişik sesler duyduk.

Masai Mara Ulusal Parkı

Bir arkadaş gece duyduğu sesi kaydetmiş sabah görevlilere sorunca aslan sesi olduğunu öğrendik.

Haa bu arada görevlileri düdük çalarak çağırıyorsunuz.. Çeşit çeşit ülkelerden insanlar bir bakıyorsunuz çok sayıda jiplerle bir yerde durmuşlar. Baktık leoparı izliyorlar. Bizim grupta yer bulunca seyre daldık sessizce..sanki arada poz veriyor kereta.. aldırmıyor etrafını çevirmiş jiplere ve onlarca insana.. araçların arasından süzülerek geçip gidiyor.

Hayvanlar çok asil dostlar.. Kendi masum ve müthiş dünyalarında öyle mutlular ki.. o uçsuz bucaksız arazileri kardeşçe paylaşıyorlar.

Sadece açlığını gidermek, yaşamak için avlanıyorlar. Saygı duymamak mümkün değil… Hayvanlar her aracı bir bütün olarak algılarmış. Yani siz toprağa ayak basmadıkça tehlike yok.

Masai Mara Ulusal Parkı

Bir keresinde bir jip kaza yapıp yan devrildi , çamura battı. Adamlar halat bağlamak için aşağı inmek zorunda kaldılar ve orada bir aslanı izlemek için bulunuyorduk. O anlar korktuk biraz. Neyse halatla biraz uğraştan sonra çamurdan kurtuldu da araç rahat nefes aldık.

Safari bitince geri dönüş öncesi başkent Nairobi’de kaldık. Orada da otel kapısında bile silahlı görevliler vardı.. aksamları güvenli değilmiş. Gruptan bir kari koca 2 bina yandaki bir otele gitmek istediler casino için.. arabayla güvenlik elemanları eşliğinde gidebildiler..

Gitmeden önce aşılarınızı yaptırmayı unutmayın. Bu yaptıkları aşılar ömür boyu geçerli oluyor. Karne veriyorlar , yanınızda taşıyorsunuz. 

Daha yazacak çok şey var ama özetlemem lazım biliyorum. Son söz diyorum ki .. Lütfen Afrika’da safari turuna katılın ve bu büyülü atmosferi sizde yaşayın. Ve benim gibi İYİ Kİ.. deyin. Sevgiyle kalın..

Exit mobile version