Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Tatil Cenneti Avşa Adası

Yazı Dizisi : Balıkesir Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Funda Aydoğan

Tatil cenneti Avşa Adası diğer bir adı ile Türkeli Adası olarak da anılmaktadır. Avşa ismini 2005 yılında almıştır.

Ada; Marmara Denizi’nin güney kısmında yer alan Balıkesir ilimize bağlı 36 km² büyüklüğünde bir adadır.

Bizans İmparatorluğu dönemlerinde adanın zindan olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Günümüzde ise yaz aylarının tatil açısından en çok tercih edilen konumlarından biridir.

Avşa Adası

Kış aylarında ada nüfusu 3500 iken yaz aylarında nüfus 130.000’e yaklaşmaktadır. Birçok tatil sever için İstanbul’a yakın olması nedeni ile hafta sonları bir gün dilenmek için de tercih edilmektedir.

Avşa Adası Gezisi

Avşa Adası’na Ulaşım

Avşa Adası; İstanbul ve Balıkesir’in Erdek ilçesinden kolaylıkla ulaşılabilen bir adadır. Erdek’ten adaya arabalı vapur ile 1 saat 30 dakikalık bir yolculuk ile ulaşıldığı gibi Budo ile 45 dakikada da adaya ulaşmak mümkündür.

Avşa Adası

Öte yandan Tekirdağ’dan Avşa Adası’na 3 saatte ulaşan deniz feribotu bulunmaktadır.

İstanbul’dan ise adaya yaz aylarında İDO seferleri yapılmaktadır. Ortalama 2,30 dakikada adaya ulaşmak mümkündür. İstanbul seferleri Yenikapı ve Bostancı’dan yapılmaktadır.

Avşa Adası Gezilecek Yerler

Tarihi Bizans İmparatorluğu’na dayanan ada o dönemlerde zindan olarak kullanılmaktaymış. Günümüzdeki tatil anlayışına uygun olarak düzenlenen ada özellikle yerli üretim şarapları ile ünlüdür.

Ada içerisinde ise bisiklet kiralamak ve bu şekilde adanın her noktasına ulaşma imkanı vardır.

-Şarap Fabrikaları:

Adanın en büyük özelliklerinden biri sahip olduğu üzüm bağlarıdır. Ada içerisinde sıklıkla karşınıza çıkan üzüm bağlarında yöreye özel şarap üretimi yapılmaktadır. Bu şaraplar Bortaçina ve Büyülübağ şarap fabrikalarında üretiliyor. Tüm bu fabrikalar ziyaretçilere açıktır. Gezmenizi ve tatmanızı tavsiye ederim.

-Yiğitler Köyü:

Adanın arka kısmında yer alan köy, merkez kısma göre oldukça sakindir. Tarih açısından Rum yapıları köyde sıklıkla karşınıza çıkacaktır. Rum mimarisi yanı sıra denizin berraklığı, temizliği ve sessizliği sizleri etkileyecektir. Ada merkezinden kalkan minibüsler ile köye ulaşım oldukça kolaydır.

-Hagios Georgos Manastırı:

Merkezden yürüyerek 30 dakika mesafede Bizans dönemine tarihlenen bir manastır bulunmaktadır. Aynı zamanda ada merkezindeki taksiler aracılığı ile de söz konusu manastıra ulaşılabilir. Manastır 2 kat ve 80 odadan oluşuyor. Aynı yerde yer alan papaz okulu ile değerlendirildiğinde tarih meraklılarının mutlaka burayı görmesi gerekir. 

-Tarihi Çınaraltı:

Yıllara meydan okuyan bir çınar ağacı altında yer alan keyifli masalar sizleri adada beklemektedir. Özellikle sıcak günlerde soğuk bir şeyler içmeyi bu çınar ağacı altında tercih edebilirsiniz.

-Koylar:

Adaya bir tatil cenneti adını vermemin nedeni koyları, denizi ile nefis olmasıdır. Marmara Denizi’nde yüzülür mü? Sorusunu soranlara eve yüzülür.

Avşa Adası

Mavikoy ve Çınaraltı Koyları harikadır. Tertemiz bir deniz, güzel bir kumsal sizlere deniz keyfi yaşatacaktır.

Avşa Adası’nda Ne Yenir?

Adada çok sayıda restoran ve kafeterya bulunur. Oldukça uygun fiyata ada merkezinde yer alan mekanlarda kahvaltı etmek, denize karşı keyifle çay içmek mümkündür.

Avşa Adası

Açık büfe ya da kahvaltı seçenekleri ile mekanlar oldukça farklı menüler sunmaktadır. Aynı zamanda güneşlenme ve deniz sefanız esnasında atıştırmalık olarak, mısır, şekerleme, midye, gözleme satan dükkanlar bulunmaktadır.

Sahile yakın yerlerde ise kumpir, döner, tost, sandviç ve kebap isterseniz sizlere tüm mekanlar hizmet verecek kalitedir.

Avşa Adası

Akşam yemeği olarak ise günlük balık tutulan mekanlarda balık ve deniz ürünleri yemenizi tavsiye ederim. 

Avşa Adası’nda Eğlence

Ada eğlence mekanı olarak da yemek keyfi olarak da oldukça fazla seçeneğe sahiptir. Canlı müzik esnasında eğlenmek, gece kulüplerinde vakit geçirmek gençler için ayrıca keyifli olacaktır. Birçok mekan ile adanın sessizliği geceleri eğlenceye dönüşmektedir.

Avşa Adası’nda Konaklama

Avşa Adası konaklama açısından birden fazla pansiyon ve hotel ile misafirlerini ağırlamaktadır. Yaz ayları ortalarında oldukça dolu olan bu mekanlara rezervasyonunuz olmasa da gidebilirsiniz.

Kalabalık grup arkadaşlar olarak adaya gidecek iseniz tatil sürenize göre ev kiralamak oldukça uygun olacaktır.

Buraya gelmişken Marmara Adası’nı da görmek isterseniz bu yazımı da okuyun. Yeni yazılarda görüşmek üzere..

Exit mobile version