Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Buenos Aires Havaalanları

Yazı Dizisi : Buenos Aires Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Şehrin bünyesinde kullanılan 3 ayrı havaalanı olması nedeniyle ayrı ayrı yazılarda özetlemek yerine gezginler İçin Buenos Aires Havaalanları konulu bir yazı yazmanın zorunlu olduğunu düşündüm. 

Burada ki amacım olur da kendi başınıza buralara yolunuz düşerse havaalanlarını kullanırken aklınıza gelebilecek soruların cevaplarını verebilmek. 

Arjantin para birimi Arjantin Pesosu (ARS). Burada ödeyeceğiniz her Arjantin Pesosu (ARS) = 0,1 TL (2020). Yani isteneni 10’a bölmeniz yeterli. Hesaplarınızı bu değere göre yapabilirsiniz.

Buenos Aires Havaalanları

Şehrin kullanılabilir durumda 3 havaalanı var. Bunlar büyükten küçüğe Ministro Pistarini Uluslararası Havaalanı, Jorge Newbery Havaalanı ve El Palomar Havaalanı.

3 havaalanının da en önemli ortak özelliği. Nokta, cafe vb. bazında değil her yerde internetin ücretsiz olarak sağlanması. Böylece rahat rahat sonraki şehir için uçağa binmeden planlama yapabiliyorsunuz. Keşke bizde de böyle olsa.

Ministro Pistarini Uluslararası Havaalanı 

Yıllık 12 milyon yolcu taşıması ile Buenos Aires ve Arjantin’in en büyük havaalanı. Yerel adı (Aeropuerto Internacional Ministro Pistarini) (EZE).

İnşaatı, 1945 yılında başlamış 1949 yılında bitmiş. Bitirildiğinde alan büyüklüğü bakımından 3 sene Dünya’nın en büyük hava alanı olmuş. Projenin ana destekçisi onuruna Bakan Pistarini’nin adını almış.

Ülkedeki uluslararası uçuşların % 85’i bu havaalanından yapılıyor. Ezeiza Partido’daki konumu nedeniyle daha çok Ezeiza Uluslararası Havaalanı olarak da biliniyor. THY ile Türkiye ile Arjantin bağlantısı İstanbul üzerinden bu havaalanından sağlanıyor.

Ministro Pistarini Uluslararası Havaalanı

Şu anda  Aerolineas Argentinas’ın uluslararası düzeyde operasyon üssü. Ayrıca askeri amaçlar için de kullanılıyor. Arjantin Donanması’na bağlı Ezeiza Deniz Hava Üs K.lığı da burada bulunuyor. 

Ministro Pistarini Uluslararası Havaalanı 

Bu havaalanından direkt olarak yurt içi uçuş bağlantısı yapabilirsiniz. Aerolíneas Argentinas, Austral Líneas Aéreas ve LATAM Argentina bu bağlantıları sağlıyor. Ancak diğer havaalanlarına göre neredeyse 2 kat fazla ücret ödersiniz. İstanbul Havaalanı ile Sabiha Gökçen Havaalanı gibi….Böyle olunca ister istemez yurt içi bağlantıları için Jorge Newbery Havaalanı ve El Palomar Havaalanı’na yöneliyorsunuz.

Ministro Pistarini Uluslararası Havaalanı 

Havaalanında eğer tercih ederseniz fast food yeme imkanı var. 

Ministro Pistarini Uluslararası Havaalanı 

Havaalanı şehir merkezinin 35 km güney batısında. El Palomar Havaalanı 24 km ve Jorge Newbery Havaalanı 31 km uzakta bulunuyor. 

-Ulaşım

Buraya ya da buradan ulaşıma gelince elinizde 4 seçenek var.

Ministro Pistarini Uluslararası Havaalanı Otobüs Durakları

İlk seçenek olarak otelinizin yerine göre ve otobüslerin geçtiği güzergaha göre 8 ve 51 Numaralı Otobüsleri kullanabilirsiniz. Otobüsler Acceso A Aeropuerto Otobüs Durağı’ndan geçiyor. 

Otobüse binebilmek için Sube Card lazım. Kartlar istasyonda, metroda ya da kiosklarda 100 ARS gibi bir fiyatla satılıyor. Kartı doldurtup 30-40 ARS gibi bir ücret karşılığında 20 dakikada şehir merkezine ulaşabilirsiniz. 

Tabii ki bu saydıklarım maliyeti düşük olmakla birlikte ciddi efor isteyen otele ulaşmada size vakit kaybettirecek seçenekler. 

İkinci seçenek eğer zamanınız kısıtlı ise yapmanız gereken şey havaalanı shuttle servislerini ayarlamak. Bence bu da pahalı ve gereksiz bir efor.

Üçüncü seçenek taksi. Havaalanında sabit ücretli taksi servisleri de var. Jorge Newbery Havaalanı dahil merkez bölge için yaklaşık 27 $ isteniyor. Dönüşü de rezerve ederseniz indirim de yapılıyor ama çok fazla şikayet var. 

Ministro Pistarini Uluslararası Havaalanı Tienda León Otobüsleri

Dördüncü seçenek bizim yaptığımız gibi bunlarla hiç uğraşmayıp terminalin önünden kalkan ve Tienda León Şirketince işletilen özel otobüslere binmek. Bilet gişesinden kişi başı 580 ARS ücret ödeyerek biletlerinizi alıp otobüse biniyorsunuz. Hepsi bu. Rezervasyon, ayarlama ya da yol bilmem iz bilmem kazıklanacağım derdi yok. 

Tienda León Otobüsleri

Otobüs önce şehir merkezinde Terminal Madero’ya uğruyor buradan şehir içi ve banliyö bağlantısı yapabilirsiniz. Daha sonra da Jorge Newbery Havaalanı’na gidiyor. Ücret farkı alınmıyor. Otobüsler karşılıklı olarak saatine göre 30 dk/1 saat aralığında kalkıyor. Yolculuk 1 saat sürüyor.

Adres: AU Teniente General Pablo Riccheri Km 33,5, B1802 Ezeiza, Provincia de Buenos Aires, Arjantin

Tel: +541154806111 

Jorge Newbery Havaalanı

Yıllık 12,5 milyon yolcu taşıması ile Buenos Aires ve Arjantin’in en büyük havaalanlarından biri. Yerel adı (Aeroparque Jorge Newbery) (AEP).

İnşaatı, 1945 yılında başlamış 1948 yılında bitmiş. Havaalanı, adını Arjantin havacılığının öncüsü Jorge Newbery’den almış.

Arjantin’deki iç hat uçuşları için ana aktarma merkez görevi görüyor. Sadece Uruguay’a uluslararası uçuş yapılıyor. Bu havaalanından direkt olarak daha uygun yurt içi uçuş bağlantısı yapabilirsiniz. 

Jorge Newbery Havaalanı 

Şu anda havaalanını Aerolíneas Argentinas, Austral Líneas Aéreas, Amaszonas Uruguay, Andes Líneas Aéreas, Flyest Líneas Aereas, JetSmart Argentina ve Norwegian Air Argentina uçakları uçuyor. Ayrıca askeri amaçlar için de kullanılıyor. Arjantin Hava Kuvvetleri’ne bağlı bir üs burada bulunuyor. 

Jorge Newbery Havaalanı 

Bu havaalanından direkt olarak daha uygun yurt içi uçuş bağlantısı yapabilirsiniz. Biz Buenos Aires El Calafate uçuşumuzu bu havaalanından gerçekleştirdik.

Jorge Newbery Havaalanı 

Havaalanında eğer tercih ederseniz fast food yeme imkanı var. 

Jorge Newbery Havaalanı

Gece Buenos Aires’e geç saatte inip sabah El Calafate uçağı için buraya geldiğimizden otel olayına hiç girmedik. Tabii ki bizim gibi sabahlayan çok insan da var. Burada adet sanırım herkes yerlerde yatıyor. Sağda yatan da benim oğlum. 

Havaalanı bizim Atatürk Havaalanı gibi neredeyse şehir merkezinde. Palermo semtinin Río de la Plata boyunca Atlantik sahiline çok yakın bir konumda Rafael Obligado Sahil Yolu’na paralel şekilde konumlanmış.

El Palomar Havaalanı 30 km ve Ministro Pistarini Uluslararası Havaalanı 31 km uzakta bulunuyor. 

-Ulaşım

Buraya ya da buradan ulaşıma gelince elinizde 3 seçenek var.

İlk seçenek olarak otelinizin yerine göre ve otobüslerin geçtiği güzergaha göre 33, 37, 45 ve 57 Numaralı Otobüsleri kullanabilirsiniz. Otobüsler Aeroparque Internacional Jorge Newbery Otobüs Durağı’ndan geçiyor. 

Otobüse binebilmek için Sube Card lazım. Kartlar istasyonda, metroda ya da kiosklarda 100 ARS gibi bir fiyatla satılıyor. Kartı doldurtup 30-40 ARS gibi bir ücret karşılığında 20 dakikada şehir merkezine ulaşabilirsiniz. 

Tabii ki bu seçenek maliyeti düşük olmakla birlikte ciddi efor isteyen otele ulaşmada size vakit kaybettirecek seçenek. 

İkinci seçenek eğer zamanınız kısıtlı ise yapmanız gereken şey havaalanı shuttle servislerini ayarlamak. Bence bu da pahalı ve gereksiz bir efor.

Jorge Newbery Havaalanı Taksi

Üçüncü seçenek taksi. Şehir içerisinde kalıyorsanız otobüs ve shuttle için hiç zorlamayın çünkü taksiler oldukça ucuz. Taksimetre aşağı yukarı 30 ARS/km bir ücret ile çalışıyor. Bu durumda tek kişi de olsanız çok kişi de olsanız hızlı ulaşım için taksi tercih edin. Kazıklanmaktan da korkmayın. Çok nazik ve dürüst insanlar.

Tersine yurt içi uçuş sonrası uluslararası uçuş için Ministro Pistarini Uluslararası Havaalanı (Aeropuerto Internacional Ministro Pistarini)’na gitmeniz gerekiyorsa yaklaşık 27 $ ödeyerek taksiyle gidebilirsiniz. 

Jorge Newbery Havaalanı Tienda León Otobüsleri

Ya da terminalin önünden kalkan ve Tienda León Şirketince işletilen özel otobüslere de binebilirsiniz. Bilet gişesinden kişi başı 580 ARS ücret ödeyerek biletlerinizi alıp otobüse biniyorsunuz. Hepsi bu. Rezervasyon, ayarlama ya da yol bilmem iz bilmem kazıklanacağım derdi yok. 

Otobüs önce şehir merkezinde Terminal Madero’ya uğruyor daha sonra da Ministro Pistarini Uluslararası Havaalanı (Aeropuerto Internacional Ministro Pistarini)’na gidiyor. Otobüslerin saatine göre 30 dk/1 saat aralığında kalkıyor. Yolculuk 1 saat sürüyor.

Adres: Av. Costanera Rafael Obligado s/n, C1425 CABA, Arjantin  Tel: +54 11 5480-6111 

El Palomar Havaalanı

Yıllık 2 milyon yolcu taşıması ile Buenos Aires’in 3. havaalanı. Yerel adı El Palomar Havaalanı (Aeropuerto El Palomar) (EPA).

El Palomar Havaalanı 1910 yılında bir havacılık okulu olarak açılmış.

El Palomar Havaalanı 

Daha çok Arjantin iç hat uçuşları için kullanılıyor. Sadece Brezilya, Paraguay, Uruguay ve Şili’ye uluslararası uçuş yapılıyor. 

El Palomar Havaalanı 

Şu anda havaalanından ağırlıklı olarak Flybondi ve JetSmart Argentina uçakları uçuyor. Ayrıca askeri amaçlar için de kullanılıyor. Arjantin Hava Kuvvetleri’ne bağlı 1. Hava Tugayı’nın üssü konumunda.  

El Palomar Havaalanı

Bu havaalanından direkt olarak daha uygun yurt içi uçuş bağlantısı yapabilirsiniz. Biz Ushuaia-Buenos Aires uçuşumuzu bizdeki Pegasus kıvamındaki JetSmart Argentina ile bu havaalanına gerçekleştirdik.

El Palomar Havaalanı

Havaalanı şehir merkezinin 18 km batısında. Jorge Newbery Havaalanı 30 km ve Ministro Pistarini Uluslararası Havaalanı 30 km uzakta bulunuyor. 

-Ulaşım

Buraya ya da buradan ulaşıma gelince elinizde 5 seçenek var. Havaalanından şehir merkezine tren ve otobüs bağlantısı var.

İlk seçenek olarak otelinizin yerine göre ve otobüslerin geçtiği güzergaha göre 53, 182, 252, 320, 236, 286 ve 634 Numaralı Otobüsleri kullanabilirsiniz. Otobüsler Nelson Page 293 Otobüs Durağı’ndan geçiyor. 

İkinci seçenek tren. San Martín Hattı buradan geçiyor. El Palomar Tren İstasyonu da yürüme mesafesinde çok yakın.

Otobüse ya da trene binebilmek için Sube Card lazım. Kartlar istasyonda, metroda ya da kiosklarda 100 ARS gibi bir fiyatla satılıyor. Kartı doldurtup 30-40 ARS gibi bir ücret karşılığında 1 saatte şehir merkezine ulaşabilirsiniz. 

Tabii ki bu saydıklarım maliyeti düşük olmakla birlikte ciddi efor isteyen otele ulaşmada size vakit kaybettirecek seçenekler. 

Üçüncü seçenek eğer zamanınız kısıtlı ise yapmanız gereken şey havaalanı shuttle servislerini ayarlamak (27,5 $). Bence bu da pahalı ve gereksiz bir efor.

Dördüncü seçenek bizim yapmadığımız ama tavsiye edeceğimiz Tienda León Şirketince El Palomar Havaalanı-Jorge Newbery Havaalanı arasında işletilen özel otobüsleri kullanmak. Bilet gişesinden kişi başı 200 ARS ücret ödeyerek biletlerinizi alıp otobüse biniyorsunuz. Hepsi bu. Rezervasyon, ayarlama ya da yol bilmem iz bilmem kazıklanacağım derdi yok. 

El Palomar Havaalanı Tienda León Otobüsleri

Otobüsler 04:00, 07:00, 13:00 ve 16:00’da karşılıklı olarak kalkıyor. Otobüs önce şehir merkezinde Terminal Madero’ya uğruyor buradan şehir içi ve banliyö bağlantısı yapabilirsiniz. Daha sonra da Jorge Newbery Havaalanı’na gidiyor. Ücret farkı alınmıyor. Yolculuk 1 saat sürüyor.

El Palomar Havaalanı Korsan Taksiler

Beşinci seçenek ise bizim yaptığımız gibi havaalanı çıkışında bekleyen bir nevi korsan taksi diyebileceğim adamlarla anlaşıp otoban ücretleri dahil 1300 ARS gibi bir ücret ödeyerek 30 dakika gibi bir zamanda otelinizde olmak. Sonuçta 2 kişiyiz ve bavul taşıma, otel arama vb. olmadan zamanı da efektif kullanmış olduk.

Korsan Taksiler

Bu arada Ministro Pistarini Uluslararası Havaalanı’na gitmek zorunda kalırsanız da aynı şeyi yapın. Çünkü 2 otobüsle 2 saatte zor varırsınız. Azami 800-1000 ARS vermeniz yeterli. 30 dakikada havaalanındasınız.

Adres: Aviador Tte. Benjamín Matienzo, El Palomar, Provincia de Buenos Aires, Arjantin  Tel: +541147587963

Benim Buenos Aires Havaalanları ile ilgili siz gezginlere anlatabileceklerim bu kadar. Umarım yardımcı olmuştur.

Buenos Aires ile ilgili diğer yazılarımıza Buenos Aires Gezi Rehberi‘nden ulaşabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version